ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πιο σοφή απόφαση του Ολυμπιακού ήταν ο παίκτης που προσπέρασε

Η πιο σοφή απόφαση του Ολυμπιακού ήταν ο παίκτης που προσπέρασε
INTIME

Μία μεταγραφή μπορεί να αλλάξει το status ενός ολόκληρου οργανισμού. Μπορεί όμως και να τον γκρεμίσει. Στον Ολυμπιακό δεν ρίσκαραν, προσπέρασαν τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και ό,τι κι αν γίνει στην τελική ευθεία της σεζόν, δικαιώθηκαν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Μέσα Μαΐου, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει δύο τίτλους στη σεζόν 2022/23 (Σούπερ Καπ και Κύπελλο Ελλάδας), έχει κάνει το 4/4 στη EuroLeague (οκτάδα για τα playoffs, τετράδα για το πλεονέκτημα έδρας, πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και πρόκριση στο Final Four) και πηγαίνει πλέον για το απόλυτο φινάλε.

Οι Πειραιώτες νίκησαν το βράδυ της Τρίτης (9/5) τη Φενέρμπαχτσε στο Game 5 μίας ιστορικής σειράς, θα παρακολουθήσουν το βράδυ της Τετάρτης (10/5) το Game 5 της σειράς Μονακό - Μακάμπι Τελ Αβίβ για να μάθουν τον αντίπαλό τους στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου και θα έχουν μερικές ημέρες για να ξεκουράσουν μυαλό και πνεύμα ώστε να κάνουν στο Κάουνας ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός και γιατί όχι, να πάρουν την τέταρτη EuroLeague της ιστορίας τους.

Τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ρόστερ του ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα τελευταία δύο χρόνια, τον έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Για το πόσο σπουδαία είναι η λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, ο Έλληνας προπονητής μίλησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά από το φινάλε της αναμέτρησης με τη Φενέρμπαχτσε. Για τη μεγαλύτερη, όμως, κίνηση της φετινής χρονιάς, ουδείς έχει μιλήσει. Και μετά από αυτή τη σειρά, είναι εύκολο να την εντοπίσει κάποιος.

Η κίνηση, λοιπόν, που βοήθησε τον Ολυμπιακό να κλειδώσει το αβαντάζ έδρας στα playoffs και εκεί να... επιβραβεύσει τον εαυτό του για την προσπάθεια των τελευταίων οκτώ-εννέα μηνών, ήταν η απόφαση να μην ασχοληθεί τον Μάρτιο με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Όχι γιατί ο 27χρονος γκαρντ είναι κακός παίκτης, αλλά γιατί πολύ απλά αποδείχθηκε ότι χωρίς εκείνον οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν καλύτερο μπάσκετ. Με περισσότερη ομαδικότητα, με καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δηλώσει στη διάρκεια της σεζόν 2021/22 ότι του άρεσε να βλέπει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, του άρεσε το στυλ του, η κίνησή του στο παρκέ, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούσε.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε στη διάρκεια της σεζόν 2022/23 ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος χωρίς τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ακριβώς επειδή η μπάλα μοιράστηκε σε περισσότερους παίκτες και έτσι αναδείχθηκαν και έγιναν σημαντικότεροι οι ρολίστες. Και όχι μόνο οι ρολίστες.

Η απόφαση του ομογενή γκαρντ το καλοκαίρι του 2022 ήταν να γυρίσει στις ΗΠΑ και να διεκδικήσει μία θέση στο NBA. Οι Μάβερικς του έδωσαν Two-Way, όχι όμως και ευκαιρίες. Έσπασαν το συμβόλαιό του, τον αποδέσμευσαν, ο Ντόρσεϊ προσπάθησε να βρει ακόμα μία ευκαιρία και τελικά, αφού κατάλαβε ότι πέρασε πολύ καιρό στη G-League χωρίς αποτέλεσμα, γύρισε στα μέρη μας στις αρχές Μαρτίου όταν η Φενέρμπαχτσε του πρόσφερε τριετές συμβόλαιο.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο οργανισμός που υποστήριξε πέρυσι τον Ντόρσεϊ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος, όταν ήρθε η ώρα για την επιστροφή του στην Ευρώπη, προσπάθησε να καταλάβει αν η πόρτα ήταν ανοιχτή. Δεν ήταν όμως. Οι Πειραιώτες έπαιζαν καλά, είχαν αλλάξει το στιλ τους και ο Μπαρτζώκας αποφάσισε ότι ενδεχόμενη αντικατάσταση του Κάναν με τον Ντόρσεϊ όχι απλώς δεν θα βελτίωνε το ρόστερ, αλλά ίσως και να γκρέμιζε όσα με κόπο είχαν χτιστεί.

Ποια ήταν αυτά; Η κυκλοφορία της μπάλας, οι μοιρασμένες προσπάθειες, οι αναβαθμισμένοι ρόλοι του Σλούκα και του Βεζένκοβ, του ΜακΚίσικ και του Λαρεντζάκη, οι περισσότερες αποφάσεις που έπαιρναν ο Γουόκαπ, ο Παπανικολάου και ο Φαλ. Στον Ολυμπιακό ένιωθαν την ανάγκη να αισθάνονται όλοι οι παίκτες σημαντικοί, δούλεψαν πολύ για να τους πείσουν ότι αυτό ήταν το "σωστό" μπάσκετ του 2023 και δικαιώθηκαν. Ό,τι κι αν ακολουθήσει.

Ο Ντόρσεϊ είναι παίκτης από άλλο καλούπι. Δεν είναι ο Κάναν που θα πάρει 4-6 σουτ σε 16-18 λεπτά και θα τα δώσει όλα στην άμυνα γνωρίζοντας ότι μπορεί να βγει στο 26' και να μην ξαναπατήσει παρκέ. Δεν είναι ο Κάναν που θα κοπεί από το ρόστερ της Α1 αλλά θα πεισμώσει και θα συνεχίσει να δουλεύει επαγγελματικά, θα βοηθάει και στις δύο πλευρές του παρκέ χωρίς να γκρινιάζει. Ο Ντόρσεϊ είναι παίκτης-πρωταγωνιστής που και το σύστημα θα σπάσει και τους γύρω του θα εκνευρίσει με ένα τραβηγμένο σουτ, οπότε ναι, ο Ολυμπιακός δεν είχε φέτος ανάγκη έναν τέτοιο περιφερειακό κι αυτό αποδείχθηκε στην πράξη.

Το γεγονός ότι στον Πειραιά τον προσπέρασαν, ενόχλησε τον Ντόρσεϊ κι αυτό φάνηκε από τη γλώσσα του σώματός του. Ήμασταν στους αγώνες στην Κωνσταντινούπολη και είδαμε αντιδράσεις που ίσως δεν έδειξε ο τηλεοπτικός φακός, όχι κάτι ακραίο, σίγουρα όμως κινήσεις και γκριμάτσες που έδειχναν ότι ο ομογενής γκαρντ ήθελε να αποδείξει στην πρώην ομάδα του πως έκανε λάθος.

Στο τέλος της ημέρας, ό,τι κι αν συμβεί στο Κάουνας, ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερο, πιο ισορροπημένο μπάσκετ χωρίς τον Ντόρσεϊ. Η χημεία και η συνοχή του, σε άμυνα κι επίθεση, ήταν σε υψηλότερα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, την ώρα που η Φενέρμπαχτσε, ειδικά από τη στιγμή που αγωνίστηκε χωρίς τον Σκότι Γουίλμπεκιν, τον είχε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη. Σίγουρα ο Δημήτρης Ιτούδης δεν πήρε όσα περίμενε, σίγουρα όμως θα τον ήθελε στην ομάδα του από την αρχή της περιόδου. Θα τον έχει την επόμενη βέβαια καθώς ο Ντόρσεϊ έχει υπογράψει έως το καλοκαίρι του 2025 με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο απολογισμός του Ντόρσεϊ στα playoffs:

  • 10.8 πόντοι
  • 50% στο δίποντο (13/26)
  • 26.3% στο τρίποντο (26.3%)
  • 81.2% στις βολές (13/16)
  • 2.6 ριμπάουντ
  • 1.8 ασίστ
  • 1.2 λάθη
  • 2.4 φάουλ
  • 9.6 PIR
  • ανά 23:42 συμμετοχής

Αν εξαιρέσει κάποιος την εξαιρετική (αλλά με λάθη στο φινάλε) εμφάνισή του στο Game 3 της σειράς, το οποίο ο Ολυμπιακός "έκλεψε" με το σουτ του Σλούκα, ο Ντόρσεϊ κινήθηκε σε ρηχά νερά. Έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο στο Game 4 απέναντι στον Φαλ, ωστόσο στο Game 5 εξαφανίστηκε, όπως είχε εξαφανιστεί και στο πρώτο, αλλά και στο δεύτερο παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η άμυνα του Γουόκαπ, τόσο όταν εκείνος έμενε μπροστά του, όσο και όταν τον έστελνε πάνω σε ψηλό, ήταν υποδειγματική και τον πίεσε στα όριά του.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ανά αγώνα:

  • Game 1 - 0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2 λάθη σε 20:06
  • Game 2 - 8 πόντοι (2/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/4 βολές), 4 φάουλ σε 18:57
  • Game 3 - 21 πόντοι (4/8 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 4/4 βολές), 3 ασίστ σε 26:58
  • Game 4 - 16 πόντοι (4/7 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/4 βολές), 2 ασίστ σε 27:12
  • Game 5 - 9 πόντοι (3/5 δίποντ, 0/5 τρίποντα, 3/4 βολές), 1 ασίστ, 1 λάθος σε 25:18

Ο Ντόρσεϊ δεν είναι κακός παίκτης, κάθε άλλο. Είναι ένας καλός σκόρερ που στη βραδιά του μπορεί να διαλύσει κάθε άμυνα, την επόμενη σεζόν θα είναι σίγουρα πολύ σημαντικότερος για την Φενέρμπαχτσε καθώς θα έχει προσαρμοστεί περισσότερο στο σύνολο, σίγουρα όμως δεν ταιριάζει σε αυτό που έχει χτίσει φέτος ο Ολυμπιακός καθώς πέρα από το ταλέντο του στην εκτέλεση, δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε κάποιον άλλο τομέα.

Ούτε above average αμυντικός είναι, ούτε αξιόπιστος δημιουργός είναι, ούτε μπορεί να βάλει το "εγώ" κάτω από το "εμείς", ούτε υπομονή έχει για να διαβάσει καταστάσεις και να πάρει τη σωστή απόφαση. Όπως έκανε χθες βράδυ ο Αϊζέια Κάναν τη στιγμή που είχε τρίποντο απέναντι στον Μάρκο Γκούντουριτς, αλλά προτίμησε να πασάρει στον Μουστάφα Φαλ που σκόραρε με άνεση.

Για την Φενέρμπαχτσε των Καλάθη, Χέιζ, Πιέρ, Τζεκίρι, ο Ντόρσεϊ έμοιαζε ιδανικός. Για την Φενέρμπαχτσε του Γουίλμπεκιν, ίσως να μην είναι. Αυτός που σίγουρα ξέρει καλύτερα είναι ο Δημήτρης Ιτούδης, ο άνθρωπος που του έδωσε τριετές συμβόλαιο και θα προσπαθήσει να βάλει γύρω του/δίπλα του παίκτες με χαρακτηριστικά που θα κουμπώνουν καλύτερα στις αρετές του.

Πολλές φορές ένας οργανισμός μπορεί να ανέβει επίπεδο με μία μεταγραφή. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τον ήθελε τον Ντόρσεϊ και το έδειχνε με κάθε τρόπο. Ακόμη περισσότερες είναι όμως οι φορές που ένας οργανισμός μπορεί να γίνει καλύτερος με μία αντίστροφη απόφαση. Με το να προσπεράσει κάποιον για να μη διαταράξει τις ισορροπίες του. Κι αυτό το έκαναν φέτος οι Πειραιώτες στην περίπτωση του 27χρονου σκόρερ. Δεν είναι εύκολο για παίκτες με το ένστικτο του Ντόρσεϊ να... αλλάξουν τσιπάκι και στο τέλος της ημέρας, μάλλον είναι όλοι χαρούμενοι με τις επιλογές τους. Και έτσι πρέπει να είναι.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ