EUROLEAGUE

Η δεύτερη γροθιά του Ολυμπιακού στο σαγόνι της Μπαρτσελόνα

Η δεύτερη γροθιά του Ολυμπιακού στο σαγόνι της Μπαρτσελόνα
INTIME SPORTS

Με τον Σίκμα και με τον Μπραζντέικις; Με τον Σίκμα και με τον Μπραζντέικις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μεγάλωσε το ρόστερ του κι ο Ολυμπιακός πείθει ότι θα κάνει τη δουλειά ακόμη και χωρίς να λάμψει. Και την κάνει ακόμη και στη Βαρκελώνη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Πρωί Τετάρτης, γράψαμε στο SPORT24 ότι ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη ψύχραιμος. Χωρίς γέλια, χωρίς φόβο, χωρίς άγχος. Ταξίδεψε στη Βαρκελώνη με σημαντικά προβλήματα, αλλά με όπλο την εμπειρία του από σειρές τέτοιας κρισιμότητας.

Το βράδυ της Τετάρτης (24/4), ο Ολυμπιακός, η κορυφαία ομάδα της σεζόν 2022/23 και μία από τις κορυφαίες της σεζόν 2023/24, μπήκε στο Παλάου Μπλαουγκράνα και μάσησε τη Μπαρτσελόνα με ένα masterclass σαράντα λεπτών. Το 1-0 έγινε, το μπρέικ ήρθε με το "καλησπέρα", όμως η ζωή συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς προστέθηκε στο... τεφτέρι των προβλημάτων ο τραυματισμός του Φιλίπ Πετρούσεβ.

Στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών, ο Ολυμπιακός:

  • Δεν είχε τον αρχηγό του, τον Κώστα Παπανικολάου. Το μοναδικό τριάρι του. Έναν παίκτη των 25 λεπτών, που μετράει φέτος 7.4 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ.
  • Είχε τον Τόμας Γουόκαπ ανέτοιμο μετά από το πρόβλημα που αντιμετώπισε στη μέση και τον είδε να φθείρεται με φάουλ, να δέχεται τεχνική ποινή και να αποχωρεί με αντιαθλητικό φάουλ. 18 λεπτά έπαιξε και πηρε ένα σουτ.
  • Μπήκε με τον Λουκ Σίκμα στη θέση του βασικού πάουερ φόργουορντ και τον είδε να κάνει καλή προσπαθεια, να βοηθάει σε ολους τους τομείς του παιχνιδιού παρά το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά παροπλισμένος.
  • Είδε τον πιο αποτελεσματικό του παίκτη στη σεζόν (Άλεκ Πίτερς) να είναι σε κακό βράδυ και να μένει στον έναν πόντο.
  • Πήγε σε ροτέισον δύο σέντερ, με τον Φαλ και τον Ράιτ να σηκώνουν το βάρος πριν πατήσει παρκέ ο Νικόλα Μιλουτίνοβ και σε ένα πεντάλεπτο δώσει σημαντική βοήθεια και ένα πολύ κρίσιμο γκολ-φάουλ.

Ο Ολυμπιακός εκανε 19 λάθη. Από αυτά τα 19 λάθη, η Μπαρτσελόνα έβαλε 15 ποντους, δηλαδή λιγότερο από έναν ανά λάθος του αντιπάλου. Δεν ήταν κυνική, ούτε οι Πειραιώτες ήταν στα συνηθισμένα τους στάνταρ, είχαν όμως 20 ποντους από 17 λάθη των Καταλανών. Αυτών που στο γήπεδό τους είχαν χάσει φέτος μόλις δύο φορές, από τη Μονακό κι από την Αρμάνι Μιλάνο.

Η πνευματική ισορροπια και η αποφασιστικότητα

Υπηρχαν στιγμές που ένιωθες ότι το γήπεδο θα γείρει. Επτά χιλιάδες οπαδοί της Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα, μεγάλοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, αλλά πιστοί, γνώστες, άνθρωποι που παρακολουθούν την ομάδα, ξέρουν μπάσκετ, ξέρουν πότε πρέπει να εκραγούν για να δώσουν ώθηση στην ομάδα τους.

Υπήρχαν στιγμές που η φασαρία ήταν εκκωφαντική. Δεν μιλάμε για κοινό Αθήνας, Πειραιά, Βελιγραδίου, Κωνσταντινούπολης, ωστόσο το πείσμα τους, τα ουρλιαχτά τους, η πιεση που ασκούν στους διαιτητές, παίζουν ρόλο. Και έπαιξαν ρόλο και απέναντι στον Ολυμπιακό, απλώς ο Ολυμπιακός ήταν αυτή τη φορά εκπληκτικά συγκεντρωμένος, αποφασιστικός και αποτελεσματικός.

Οι διαιτητές αφησαν το σκληρό παιχνίδι, μέχρι ένα σημείο. Προσπαθησαν να αποφύγουν κάποιες καταστάσεις, δεν ήθελαν να χρεώσουν με αντιαθλητικό τον Γιαν Βέσελι καθώς θα τον έστελναν στα αποδυτήρια, γενικώς έκαναν καλή δουλειά και κράτησαν τις ισορροπίες στο μέτρο του δυνατού. Όλα αυτά με το γυμνό μας μάτι, χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια του replay.

Σε αυτή τη φάση της σεζόν, το γράψαμε και χθες, ο Ολυμπιακός είναι ένας καλός μαθητής που έχει προετοιμαστεί σωστά για τις τελικές εξετάσεις. Όλοι ξέρουν τον ρόλο τους, προφανώς όλοι θέλουν να παίζουν 30 και 35 λεπτά, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η μεγάλη εικόνα είναι οι τίτλοι και τα τρόπαια. Κι όλοι προσπαθούν να είναι έτοιμοι όταν έρθει η σειρά τους. Γιατί πάντα έρχεται.

Όπως ήρθε, απο το πουθενά, για τον Νικόλα Μιλουτίνοβ. Όπως ήρθε, από το πουθενά, για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη που με καρδιά λιονταριού μπηκε στο ματς για να εκτελέσει τις βολές του Φιλίπ Πετρούσεβ και τις έστειλε και τις δύο στο καλάθι. Κι ας είχε ξεμείνει καμιά ωρα στον πάγκο. Όπως ήρθε και η σειρά του Σακίλ ΜακΚίσικ να παίξει πολύ. Ο Αμερικανός έβγαλε όλο το δεύτερο μέρος, γέμισε τη στατιστική του και ήταν από τους κορυφαίους. Χάρη στην ορμή, χάρη στην ψυχραιμία και στο καλό του διάβασμα.

Για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και για τον Αϊζέια Κάναν, δεν υπάρχουν και πολλά να πει κάποιος. Ταξίδεψαν με τις συντρόφους και τα παιδιά τους, ο πρώτος είναι υγιής και παίζει μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου, ο δεύτερος θέλει απλά να βρίσκεται στο παρκέ για τις μεγάλες στιγμές. Και το τρίποντο για το 67-72 έβαλε και μεγάλες άμυνες έπαιξε και τη μπάλα έσπασε.

Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για τέτοιες μάχες, το λέμε, το ξαναλέμε και η άποψή μας δεν θα αλλάξει ό,τι κι αν γίνει στη σειρά. Στη σύγχρονη EuroLeague οι ομάδες που στηρίζονται σε έναν κορμό παικτών για χρόνια ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με άλλες που αλλάζουν μεγάλο μέρος των ρόστερ τους, στον Πειραιά έκαναν σημαντικές προσθήκες που τους έδωσαν εκπληκτικό βάθος και το ταβάνι τους είναι, ή πρέπει να είναι, η κορυφή.

Το 1-0 ήταν αποτέλεσμα μίας statement εμφάνισης την οποία διέκριναν η σταθερότητα και η συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι. Χωρίς να λάμπει στα νούμερα, ο Ολυμπιακός έλαμπε στο παρκέ. Σε έπειθε πως ήξερε τι έκανε. Σε έπειθε ότι θα παλέψει για 40 λεπτά. Είχε πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ, έκανε πολλά αβίαστα λάθη, είχε τραυματίες και ανέτοιμους, αλλά στο έδειχνε ότι μπήκε στο Παλάου Μπλαουγκράνα για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Πλέον, ο Μπαρτζώκας τα έχει κάνει όλα. Έχει κερδίσει με κάθε παίκτη, έχει κερδίσει με τον Σίκμα, με τον Μπραζντέικις, με αλχημείες, με κοντά και με ψηλά σχήματα, με πολύ κοντά και με πολύ ψηλά σχήματα. Χρειάστηκε να βάλει κι εκείνος λίγο νερό στο κρασί του και να μεγαλώσει το ρόστερ. Και τώρα που έχει πολλές επιλογές, κρύβει όποιο πρόβλημα προκύπτει. Και ξανακερδίζει με τον Σίκμα και με τον Μπραζντέικις.

Και επειδή αυτός ο Ολυμπιακός, μετά από το περσινό σοκ στον τελικό του Κάουνας, δεν... χαρίζει κάστανο, το βράδυ της Παρασκευής (26/4) θα επιστρέψει στο θορυβώδες γήπεδο της Μπαρτσελόνα για να της ρίξει ακόμη μία γροθιά στο σαγόνι. Μια γροθιά που θα την στείλει ακόμη πιο ζαλισμένη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα προσφέρει στους Πειραιώτες τρεις ευκαιρίες για το αποτέλεσμα που θα τους στείλει στο Final Four του Βερολίνου.

Δείτε την Game Night:

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ