ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαχείριση συναισθημάτων

Διαχείριση συναισθημάτων
FIBA

Ήταν το πρώτο φιλικό της προετοιμασίας; Ήταν. Μας ενθουσίασε η πρώτη εικόνα της Εθνικής; Μας ενθουσίασε. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για την νίκη της Ελλάδας στη Σλοβενία και ελπίζει ότι ο κόσμος θα στηρίξει την προσπάθεια αυτής της ομάδας.

Στη media day της Εθνικής, συγκριτικά με αυτό που συνέβη έναν χρόνο πριν, το κλίμα ήταν φέτος διαφορετικό. Υπήρχαν παιδιά που έβαλαν ψηλά τον πήχη, υπήρχαν και άλλα που απέφυγαν να δημιουργήσουν προσδοκίες. Υπήρχε μία αντίθεση που έμοιαζε... περίεργη, ήταν όμως εύκολο να εντοπίσει κάποιος το στοιχείο που έλειπε από το ΟΑΚΑ. Ήταν η πίεση.

Με τα ερωτηματικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν τίθεται πια θέμα συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, με τους Σλούκα - Καλάθη εκτός και με τους Παπαπέτρου - Κώστα Αντετοκούνμπο να μην έχουν μπει ακόμη σε φουλ πρόγραμμα, ουδείς περίμενε κάτι... μεγάλο στο πρώτο φιλικό. Αντίπαλος η Σλοβενία, ο πεινασμένος Λούκα Ντόντσιτς, ο πρωταθλητής Βλάτκο Τσάντσαρ, στη Λιουμπλιάνα, μπροστά σε 12 χιλιάδες θεατές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν ξέραμε τι θα δούμε, το αποτέλεσμα δεν ένοιαζε κανέναν. Και ξαφνικά, το βράδυ της 2ας Αυγούστου έγινε υπέροχο. Καταλάβαμε πόσο μας είχε λείψει η δράση, αφήσαμε οριστικά πίσω μας το EuroBasket 2022 που ακόμη μας πληγώνει, βάλαμε καύσιμο στο ντεπόζιτο και σταθήκαμε ξανά στα πόδια μας.

Η πρώτη εικόνα της Εθνικής ήταν ανέλπιστα (;) καλή. Ούτε οι 98 πόντοι έχουν σημασία ούτε το αποτέλεσμα. Σημασία έχει ότι μετά από την κακή πρώτη περίοδο η ομάδα ήταν συμπαγής, έπαιξε με υπομονή, με χαρακτήρα και αποφασιστικότητα.

Είχε πείσμα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης πήγε σε ροτέισον επτά-οκτώ παικτών, με τους Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννη στην αρχική πεντάδα και με τους Λούντζη - Θανάση Αντετοκούνμπο να παίρνουν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τους παίκτες του πάγκου. Στο τέλος της βραδιάς, ο coach είχε τικάρει τα περισσότερα κουτάκια στη λίστα με τα "θέλω" του από αυτό το ματς. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της, μπορούμε όμως να το φανταστούμε.

Τι ήθελε ο Ιτούδης;

Ένα καλό ντεμπούτο για τον Τόμας Γουόκαπ, που είναι ξεκάθαρα ο μοναδικός πρωτοκλασάτος πόιντ γκαρντ αυτής της ομάδας.

Πολλά λεπτά στον Ντίνο Μήτογλου, που εν τη απουσία των Γιάννη, Παπαπέτρου, Κώστα, ήξερε ότι θα έπαιζε και στις δύο θέσεις της φροντ λάιν.

Να βρει τον γκαρντ που θα ξεχωρίσει από τη second unit.

Να δώσει σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με πέρυσι στον Θανάση Αντετοκούνμπο, έναν από τους λίγους παίκτες αυτής της ομάδας που μπορούν να χτυπήσουν στον αιφνιδιασμό.

Ο Ιτούδης πήγε σε μεγάλες επιθέσεις, γιατί σε αγώνες προετοιμασίας και ειδικά τόσο νωρίς, το σημαντικό είναι να χτίσεις χημεία, αυτοματισμούς και συνεργασίες απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

Μετά από 40 χορταστικά λεπτά, ο προπονητής της Εθνικής έβγαλε τα πρώτα συμπεράσματα. Ο Γουόκαπ, για παράδειγμα, σκόραρε τρία σερί καλάθια στο φινάλε και καθάρισε το ματς. Έπαιξε σε έναν ρόλο που ήταν αδύνατο να έχει στον Ολυμπιακό και έδειξε και μία άλλη πτυχή των δυνατοτήτων του, έδειξε μπορεί να λειτουργήσει και στον ρόλο του σκόρερ. Όχι, δεν θα βάζει κάθε βράδυ 17, όμως έχει τη δύναμη και το πρώτο βήμα για να "χτυπήσει" κακούς αμυντικούς στο ένας εναντίον ενός.

Ο Μήτογλου ήταν καταπληκτικός, ενάμιση χρόνο μετά από το τελευταίο του ματς. Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να πει καλά λόγια ή να υποστηρίξει έναν αθλητή που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο απαγορευμένης ουσίας, όμως ο Μήτογλου πλήρωσε το λάθος του και έχει το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να υποστηριχθεί, ειλικρινά και ολοκληρωτικά, όχι γιατί είναι παίκτης με υψηλές προδιαγραφές, αλλά γιατί είναι άνθρωπος σαν όλους εμάς που επίσης έχουμε κάνει λάθη.

Ο Λούντζης ήταν σπουδαίος. Στην άμυνα, στην επίθεση, στην εκτέλεση, στη δημιουργία. 13 πόντοι από πέντε σουτ, επτά ασίστ για ένα λάθος, όλα αυτά σε 30 λεπτά, τα περισσότερα από κάθε άλλον. Ψημένος νεαρός, ο παίκτης του Ολυμπιακού έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να πάρει τον ρόλο του δεύτερου πλέι μέικερ. Μωραΐτης και Τολιόπουλος λογικά θα έχουν τις ευκαιρίες τους στο δεύτερο ματς με τη Σλοβενία, για να διεκδικήσουν κι αυτοί θέση στη δωδεκάδα.

Για τον Θανάση, τα πράγματα είναι απλά. Ο κόσμος τον κρίνει γι' αυτά που κάνει στους Μπακς και όχι για όσα έχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική, που είναι πολλά και σημαντικά. Η Ελλάδα δεν έχει άλλον με τα χαρακτηριστικά του, είναι φανταστικός game changer, χύνει ποτάμια ενέργειας σε άμυνα κι επίθεση, μπορεί να μαρκάρει και ψηλά και χαμηλά, έχει ωριμάσει και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στον x-factor αν κάνει αυτά που ξέρει να κάνει, σε υψηλό βαθμό.

Σύμφωνοι, ήταν απλά ένα ματς. Το πρώτο ματς.

Δεν αποκτήσαμε ξαφνικά ομαδάρα, ούτε μέχρι χθες το απόγευμα ήμασταν... κουρέλες. Ελίτ προπονητής, ανταγωνιστικά παιδιά, νιάτα και εμπειρία, αυτή η Εθνική έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει.

Δεν έχει και δεν θα αποκτήσει ξαφνικά το σταθερό και αποτελεσματικό περιφερειακό σουτ, δεν θα βάζει κάθε βράδυ 6/6 ο Παπανικολάου, όμως η ομάδα που θα ταξιδέψει στις Φιλιππίνες, θα είναι πεινασμένη. Θα έχει χαρακτήρα.

Τι χαρακτήρα και τι ταυτότητα; Θα είναι σκληρή. Κι αυτή είναι μία καλή αρχή γι' αυτά που θα ακολουθήσουν. Πανηγύρισα με σφιγμένες γροθιές τις άμυνες του Παπαγιάννη, τα καλάθια του Γουόκαπ, τις προσπάθειες του Μήτογλου και τα μπλοκ του Θανάση, στο studio του ACTION24. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ακριβώς δίπλα μου, είπε ότι με αυτή την εμφάνιση, η καθημερινότητα θα γίνει ακόμη πιο ευχάριστη γιατί τα παιδιά της Εθνικής θα πιστέψουν ακόμη περισσότερο στους εαυτούς τους.

Από τη μία, κρατάω τις ατάκες του Γιαννούλη Λαρεντζάκη που μου είπε ότι "όσο πιο μεγάλες είναι οι προσδοκίες, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η αποτυχία".

Από την άλλη, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου τα λόγια του Θανάση που προσπαθούσε να με πείσει ότι "Δεν είμαι εδώ για μία συμμετοχή, θέλω ένα μετάλλιο, θέλω να βγάλω τον κόσμο στους δρόμους".

Τους ακούω και τους δύο και τους σέβομαι και τους δύο. Όπως νιώθει ο καθένας. Προσωπικά, είμαι άνθρωπος που εύκολα ενθουσιάζεται. Είμαι πάντα αισιόδοξος και πάντα ρομαντικός. Και πάντα στηρίζω τις προσπάθειες της Εθνικής, ανεξάρτητα από τους παρόντες και από τους απόντες, ανεξάρτητα από αυτά που πιστεύει ο κόσμος. Την αγαπώ αυτή την ομάδα, τα αγαπώ αυτά τα παιδιά και ξέρω ότι όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την Εθνική Πόλο, βρίσκονται στο μυαλό τους.

Υποστηρίξτε τους. Κι αν δεν σας έχουν "ψήσει", αν δεν σας γεμίζουν το μάτι, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε καλή διάθεση απέναντί τους, απλώς προσπεράστε τους και αφήστε τους να κάνουν την προσπάθειά τους για να κριθούν στο φινάλε. Μην τους ισοπεδώνετε. Είναι όλοι εκεί. Κι ο Θανάσης κι ο Μήτογλου κι ο Θωμάς κι ο Λάρι κι ο Παπανικολάου κι ο Big Papa και όλη η παρέα. Και είναι εκεί και για τους εαυτούς τους και για όλους εμάς.

Τα λέμε στο ΟΑΚΑ, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η κάλυψη των φιλικών αγώνων της εθνικής μας από το SPORT24 γίνεται με την υποστήριξη της Stoiximan

Δείτε τη συνέντευξη - σταθμό του Νίκου Γκάλη αποκλειστικά στο SPORT24: "Κανείς στη γη δεν μπορεί να με μαρκάρει"

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ MUNDOBASKET 2023 ΦΙΛΙΚΑ MUNDOBASKET ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΕΟΚ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ