NBA

Αντετοκούνμπο για GOAT, Μιλγουόκι Μπακς για δυναστεία

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 2022 MORRY GASH/AP IMAGES

Κυνηγούσαν για 34 λεπτά, επέμειναν, πείσμωσαν και στο τέλος οι Μπακς δικαιώθηκαν για την υπομονή τους. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για το νέο επικό ντέρμπι της ημιτελικής σειράς της Ανατολής και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που έχει ταβάνι. Τον ουρανό.

Όσο περνούν τα χρόνια, όσο το ταλέντο στο NBA πολλαπλασιάζεται και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, τόσο μία καλή πορεία στα playoffs θα αποκτά όλο και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτή τη στιγμή, η κατάκτηση του πρωταθλήματος ισοδυναμεί με άθλο, σχεδόν για κάθε ομάδα που διεκδικεί την κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ, όμως οι Μιλγουόκι Μπακς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δείχνουν έτοιμοι να πετύχουν άλλον έναν, τον δεύτερο συνεχόμενο.

Αυτό που έζησαν όσοι παρακολούθησαν το Game 5 της ημιτελικής σειράς της Ανατολής τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/5), δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Αν δεν είδες αυτή την τιτανομαχία από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αν δεν πετάχτηκες να πανηγυρίσεις στα τρίποντα του Γιάννη και του Χόλιντεϊ, στο επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι του Πόρτις, στην άμυνα και στο μπλοκ του Τζρου στον Μάρκους Σμαρτ, δεν θα καταλάβεις μέσα από highlights, ανασκοπήσεις και αρθρογραφίες το αυθεντικό feeling που ένιωσαν όσοι ξενύχτησαν.

Το μπάσκετ που παίζεται σε αυτή τη σειρά σίγουρα δεν είναι το πιο ποιοτικό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο Σέλτικς και Μπακς είναι δύο τεράστιες ομάδες, δύο κοπάδια άγριων ζώων που συναντούν το ένα το άλλο κάθε δύο βράδια, διασταυρώνουν τα κέρατά τους και παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που έκανε το Μιλγουόκι στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς, θα μνημονεύεται για χρόνια. Όχι γιατί μια νίκη στη Βοστώνη είναι ανέλπιστο ή απίθανο αποτέλεσμα, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο πάλεψαν οι πρωταθλητές σε ένα παιχνίδι που όπως γράψαμε και στην live μετάδοση στο matchcenter του SPORT24 στις αρχές της τέταρτης περιόδου, γύριζε μόνο με ένα μικρό μπασκετικό θαύμα. Που τελικά έγινε!

Έξι φορές άλλαξε χέρια το προβάδισμα. Τέσσερις φορές στην πρώτη περίοδο, η πέμπτη ήταν το 33-32 από τον Τέιτουμ στο 14', η έκτη και τελευταία ήταν το 107-108 από το καλάθι του Πόρτις που μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ στα 11.4" και σκόραρε απέναντι σε τρεις αντιπάλους. Από το 14' έως το 48' οι Σέλτικς ήταν μπροστά, έχτιζαν διψήφιες διαφορές, έβαζαν μεγάλα καλάθια, δύσκολα καλάθια, υπό πίεση, χωρίς καλή ισορροπία, τα έβαζαν όμως και κρατούσαν τον κόσμο τους όρθιο. Σε μια κολασμένη ατμόσφαιρα που είχε ακόμη και υβριστικά συνθήματα, σε ένα γήπεδο-καζάνι που θεωρείται από τις πιο σκληρές έδρες στο NBA, οι Μπακς δεν έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους, αλλά δεν τα παράτησαν ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνει αυτή η ομάδα. Λες και τρελαίνεται να παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Λες και προσπαθεί να ενεργοποιεί το ένστικτο της επιβίωσης. Δεν θα δικαιώνεται πάντα, δεν θα κερδίζει πάντα στις λεπτομέρειες, ωστόσο η συνολική εμφάνιση των Μπακς σε αυτό το μπρέικ πρέπει να διδάσκεται στις ομάδες σε κάθε γωνιά του μπασκετικού πλανήτη.

Με τον Μπράουν και τον Τέιτουμ να εκτελούν κατά ριπάς, με τον Ντέρικ Γουάιτ να δίνει σπουδαία λεπτά στο πρώτο μέρος, με τον Μάρκους Σμαρτ να βοηθάει στο σκοράρισμα με μικρά, αλλά σημαντικά ξεσπάσματα, οι Σέλτικς άφηναν την εντύπωση ότι ακόμη κι αν απειληθούν πραγματικά, θα βρουν ένα-δύο μεγάλα σουτ για να πάρουν την νίκη. Οι Μπακς, από την άλλη, πάλευαν με νύχια και με δόντια για να σταθούν όρθιοι και να έχουν στο φινάλε την ευκαιρία τους, υπήρχαν στιγμές που ακόμη και άνθρωποι που έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες αγώνες δεν πίστευαν ότι το Μιλγουόκι θα κλέψει την νίκη. Και όμως, το έκανε με επικό τρόπο.

Το μπλοκ του Γιάννη στον Χόρφορντ στα 3:47, με το σκορ στο 101-99, ακολούθησαν καλάθι του Τέιτουμ στο τέλος της επίθεσης, επιθετικό φάουλ του Αντετοκούνμπο, άστοχο σουτ του Χόλιντεϊ, νέο άστοχο σουτ του Χόλιντεϊ, τρίτο άστοχο σουτ του Χόλιντεϊ και καλάθι του Χόρφορντ, ένα φαντασμαγορικό φόλοου-κάρφωμα απέναντι στην ανύπαρκτη άμυνα των Μπακς. Το 105-99 στα 2:12 και ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε, δημιούργησαν μια κόλαση από φωνές. Κι εκεί που όλοι περίμεναν από τους Σέλτικς να ρίξουν την τελική γροθιά, ο Γιάννης έβαλε τρίποντο για το 105-102, ο Τέιτουμ αστόχησε, ο Σμαρτ έχασε την μπάλα από τον Αντετοκούνμπο και ο Χόλιντεϊ έβαλε το τρίποντο της ισοφάρισης για να ακολουθήσουν οι στιγμές που έκριναν την αναμέτρηση, το καλάθι του Πόρτις δηλαδή, η άμυνα του Τζρου στον Σμαρτ και οι νικητήριες βολές του Πατ Κόνατον.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Μπακς γυρίζουν στο Μιλγουόκι και ο κόσμος τους φωνάζει Bucks In Six. Τα ξημερώματα του Σαββάτου θα έχουν την ευκαιρία να καθαρίσουν μια και καλή με τα σκληρά καρύδια του Ίμε Ουντόκα, που είδαν το προβάδισμα να γλιστράει από τα χέρια τους, είναι καταπονημένα, έχουν πλέον τεράστια πίεση και θα την έχουν ακόμη κι αν η σειρά γυρίσει στην Βοστώνη για Game 7.

Οι πρωταθλητές έχουν τον καλύτερο παίκτη της σειράς, που ούτως ή άλλως είναι ο καλύτερος παίκτης στο NBA και με εμφανίσεις σαν αυτή που έκανε τα ξημερώματα, βαδίζει ολοταχώς όχι για την εικοσάδα ή την δεκάδα, αλλά για πολύ ψηλά, για το υψηλότερο ράφι που υπάρχει, για την κορυφή στο Πάνθεον των μεγαλύτερων που πάτησαν παρκέ. Όχι γιατί έβαλε 40 στο Garden, το έχει κάνει και θα το ξανακάνει, αλλά για την πίστη από το τζάμπολ μέχρι το φινάλε, για την ορμή, για την αποφασιστικότητά του, για το γεγονός ότι θυσιάζει το κορμί του, αντέχει σκληρά, αντιαθλητικά και ύπουλα χτυπήματα, δεν μιλάει, συγκεντρώνεται στην επόμενη φάση και καθαρίζει και με τρίποντα και με βολές, φυσικά και με άμυνες.

Κάποιοι έχουν ξεχάσει πως οι Μπακς παίζουν στη σειρά χωρίς τον δεύτερο/τρίτο καλύτερό τους παίκτη, τον Κρις Μίντλετον. Έναν περιφερειακό που μπορεί να έχει κάθε βράδυ 20/7/7. Έναν αξιόλογο αμυντικό, έναν τύπο που λατρεύει να παίρνει την μπάλα στα κρίσιμα. Οι Μπακς συνεχίζουν με ροτέισον 7 παικτών και δείχνουν πόσο συμπαγείς είναι, πόσο φιλόδοξοι και πόσο έμπειροι σε τέτοιες καταστάσεις.

Η λογική λέει πως ο Μίντλετον θα κάνει προσπάθεια για το Game 6 αλλά δεν θα παίξει, η λογική επίσης λέει ότι δύσκολα θα τον δούμε σε ένα πιθανό Game 7 και γι' αυτό αν το Μιλγουόκι περάσει αυτούς τους Σέλτικς, αυτά τα πίτμπουλς του Ουντόκα που αξίζουν κάθε χειροκρότημα και τον απόλυτο σεβασμό για την υπέρβασή τους, η επιτυχία θα είναι δύο φορές μεγαλύτερη. Και για τον Αντετοκούνμπο, αλλά και για τον οργανισμό που δεν θα ψάξει ποτέ δικαιολογίες, δεν θα αναφερθεί σε κακοτυχία, αλλά θα συνεχίσει να δουλεύει με το κεφάλι κατεβασμένο για να κυνηγήσει με πείσμα και με πάθος την παραμονή στην κορυφή του NBA.

Στο τέλος της ημέρας, μετά από ακόμη ένα θρυλικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη rivalry, τι μένει; Πως αυτό το παιδί, στα 27 του χρόνια, που "πετάει" μία περίοδο και τελικά κλείνει την βραδιά με 40 πόντους, έχει ταβάνι τον ουρανό. Πως αυτή η ομάδα που χτίζεται από το καλοκαίρι του 2013 κι έπειτα έχει σχεδόν όσα κομμάτια χρειάζεται για να δημιουργήσει μια νέα Δυναστεία. Ποιος ξέρει, ίσως οι Μπακς χάσουν τα επόμενα δύο ματς και αποκλειστούν από τους τελικούς, δεν θα συνιστά έκπληξη μία πιθανή ανατροπή από αυτούς τους Μπόστον Σέλτικς. Θα είναι μεν αποτυχία, ωστόσο οφείλουμε να καταλάβουμε πως το άθλημα έχει αλλάξει, η δύναμη και ο χαρακτήρας είναι δύο στοιχεία που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, χωρίς αυτό να κλέβει κάτι από το μεγαλείο των Μπακς που είναι τεράστια ομάδα, ένας καταπληκτικός οργανισμός ο οποίος γιγαντώθηκε από και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το πιο τρομακτικό, για τους αντιπάλους των Ελαφιών, είναι ότι ο Greek Freak και η παρέα του δεν έχουν παίξει ακόμη στο επίπεδο που μπορούν και ονειρεύονται. Περισσότερο προσπαθούν να αντέξουν τον δυναμισμό των αντιπάλων τους και να κρύψουν την απουσία του Μίντλετον, περισσότερο τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι το όμορφο μπάσκετ, ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή κερδίζουν χρόνο μέχρι να είναι ξανά όλοι μαζί, υγιείς, χαρούμενοι και έτοιμοι για τα δύσκολα της συνέχειας.

Για την ιστορία, δείτε μερικούς αριθμούς από το Game 5:

Λάθη στο α' μέρος: Σέλτικς 2 - Μπακς 9
Λάθη στο β' μέρος: Σέλτικς 8 - Μπακς 4
Τρίποντα στην 1η περίοδο: Σέλτικς 2/11 - Μπακς 4/8
Τρίποντα στη 2η περίοδο: Σέλτικς 4/10 - Μπακς 0/8
Τρίποντα στην 3η περίοδο: Σέλτικς 4/10 - Μπακς 3/7
Τρίποντα στην 4η περίοδο: Σέλτικς 0/0 - Μπακς 6/6
Πόντοι από λάθη αντιπάλου: Σέλτικς 16 - Μπακς 13
Πόντοι στον αιφνιδιασμό: Σέλτικς 15 - Μπακς 7
Πόντοι από τους αναπληρωματικούς: Σέλτικς 24 - Μπακς 27
Πόντοι στη ρακέτα: Σέλτικς 50 - Μπακς 40
Σκορ 4ης περιόδου: 21-33

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ