OPINIONS

Άνετη πρεμιέρα!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ BASKET LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ BASKET LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την... εύκολη πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη και την Ευρωλίγκα που φαντάζει ευκολότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πρώτα ΣΕΦ, τώρα Βαρκελώνη και ο Παναθηναϊκός σ' ένα ξεκίνημα – φωτιά απαλλαγμένος από το άγχος και την πίεση. Το τζάμπολ της Ευρωλίγκας έρχεται την Πέμπτη, οι "πράσινοι" δοκιμάζονται απέναντι στη "φρέσκια" και γεμάτη ερωτηματικά Μπαρτσελόνα και ο Πασκουάλ είναι έτοιμος για την επιστροφή στην πατρίδα μ' ένα ωραιότατο διπλό στον Πειραιά.

Η φετινή αποστολή του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα φαντάζει δύσκολη, αλλά ίσως λίγο ευκολότερη από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Οχι, οι "πράσινοι" δεν άλλαξαν επίπεδο μέσα σε ένα καλοκαίρι, δεν γέμισαν παίκτες που μπορούν να... ορκιστούν ότι θα πάνε την ομάδα στο φάιναλ φορ, αλλά είναι τέτοια η εικόνα των περισσότερων ομάδων στην Ευρωλίγκα που επιτρέπει σε περισσότερους να κάνουν όνειρα για μια θέση στον ήλιο.

Η Μπαρτσελόνα άλλωστε είναι μία εξ αυτών... Μια ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά, μια ομάδα με εντελώς καινούρια φιλοσοφία που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι εικόνα θα παρουσιάσει. Ο,τι ισχύει δηλαδή για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια διοργάνωση με πολλές περισσότερες λύσεις συγκριτικά με πέρυσι. Έχει ποσότητα, στερείται ποιότητα σε κάποιες θέσεις, αλλά είναι πιο έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τριών διοργανώσεων. Η πρεμιέρα στη Μπαρτσελόνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν θα αποτελέσει κριτήριο, αλλά ας σκεφτούμε πόσο ευχάριστα ξεκινάει για μια ομάδα μία σεζόν με δύο στα δύο ΣΕΦ και Βαρκελώνη...

O Παναθηναϊκός κέρδισε δύο πράγματα στο ντέρμπι: Πίστωση χρόνου και τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος την πρώτη θέση. Οχι πως ο Πασκουάλ θα είχε το οποιοδήποτε πρόβλημα με δεδομένη την απόλυτη στήριξη όλων, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να πηγαίνεις στην προπόνηση με το... χαμόγελο στα χείλη και τη "σφραγίδα" σ' ένα διπλό στο ΣΕΦ και άλλο να ξεκινάς με την πλάτη στον τοίχο, σε ένα παιχνίδι που όπως εξελίχθηκες ήσουν το φαβορί. Ο Ισπανός δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ' ό,τι θα έκανε ένας έμπειρος προπονητής στη θέση του. Πήγε στη δοκιμασμένη συνταγή, πήγε με τους μπαρουτοκαπνισμένους στην αρχή και στο φινάλε. Αυτοί που ξέρουν από ντέρμπι (σαν το γνωστό παλιό μότο “ξέρεις από Vespa;”) ήταν οι άνθρωποι που έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά.

Δεν ξέρω αν ο Πασκουάλ θα εμπιστευόταν ρόλο βασικού στον Ματ Λοτζέσκι, αν υπήρχαν και 10.000 φίλοι του Ολυμπιακού στις εξέδρες, αυτό που ξέρω είναι ότι ο Αμερικανός ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα, δεν είχε κανένα δισταγμό απέναντι στην ομάδα του και μάλλον πρόσφερε περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε με βάση την εικόνα των φιλικών. Ο Ρίβερς είναι παίκτης ρυθμού που αν βάλει το πρώτο, σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού, μπορεί να σε "σκοτώσει" , ενώ ο Καλάθης έχει βαρεθεί να δίνει απαντήσεις για το αν αξίζει τα χρήματα που παίρνει και είναι ή δεν είναι μέσα στους τρεις – τέσσερις κορυφαίους πόιντ γκαρντ της Ευρώπης. Ο Καλάθης θα γίνεται χειρότερος όσο παίζει 30 και 35 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, αλλά θα γίνεται καλύτερος όσο ο χρόνος του πλησιάζει στα 20'. Η είσοδος του Λεκαβίτσιους στην ομάδα θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Καλάθη και κατ' επέκταση του Παναθηναϊκού. Η προσθήκη ενός καθαρόαιμου πλέι μέικερ γεμίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τον Πασκουάλ, τον κάνει να... ξεχάσει για λίγο το βλέμμα του πάγκου, εκεί που κοιτάζει κάθε φορά που υποχρεώνεται να αποσύρει τον Καλάθη.

Τα όσα ακολούθησαν στον Ολυμπιακό, οι φωνές και η κριτική που ασκήθηκε στον Σφαιρόπουλο, τα θεωρώ υπερβολικά. Με δεδομένες τις απουσίες, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι απ' ό,τι περίμενα και θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν νικητές, αν είχαν μεγαλύτερο βάθος στο τελευταίο 4λεπτο. Ο Ολυμπιακός έχει 5 νέους παίκτες, τον Σπανούλη στα πιτς, τον Παπανικολάου στα αποδυτήρια, που σημαίνει ότι παρουσίασε κάτι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που έχει δουλέψει. Οι Πειραιώτες θα είναι καλύτεροι στο μέλλον, πολύ καλύτεροι, και τα παιχνίδια Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους...

Οσον αφορά στην απόφαση του Σφαιρόπουλου να απομακρύνει τον Παπανικολάου , δυστυχώς στην Ελλάδα η απόφαση κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Αν ο Ολυμπιακός ήταν νικητής, ο "Σφαιρό" θα αποθεωνόταν, τώρα που έχασε βρίσκεται στο στόχαστρο, λες και ήταν άλλος στον πάγκο στο +9. Η συνολική λογική του Σφαιρόπουλου για τη διαιτησία είναι σωστή: Δεν γίνεται να μιλάνε όλοι στον πάγκο, δεν γίνεται να ασχολούνται όλοι με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι δουλειά του προπονητή, ούτε καν του αρχηγού όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο. Δουλειά των παικτών δεν είναι ο αποπροσανατολισμός, είναι η συγκέντρωση και όποιος ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πλην του μπάσκετ μοιραία θα χάσει τη συγκέντρωσή του. Ο Σφαιρόπουλος είναι στον πάγκο για να κάνει ΚΑΙ αυτή τη δουλειά, όταν κρίνεται απαραίτητο. Οι παίκτες είναι στο παρκέ μόνο για να βάζουν τη μπάλα στο καλάθι και όχι να συμπληρώνουν τον προπονητή σε μια δουλειά που είναι άχαρη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ