OPINIONS

Η ακτινογραφία της Premier League

Η ακτινογραφία της Premier League

Λίγο πριν τη σέντρα στη φετινή Premier League o Αντώνης Τσιράκης αναλύει τι έκαναν ως τώρα στο μεταγραφικό παζάρι οι 20 ομάδες και τι κενά έχουν ακόμα. Επιπλέον, παίρνει το ρίσκο και δίνει τις δικές του εκτιμήσεις, ενώ γράφει και τι θα ήθελε να δει από την κάθε ομάδα.

Η αυλαία του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου ανοίγει το Σάββατο με το Λίβερπουλ-Στόουκ. Κι αν κάποιοι δε θεωρούν πως η Premier League είναι το καλύτερο πρωτάθλημα, νομίζω θα συμφωνήσουν πως είναι το πιο πλούσιο.

Τα χρήματα από τα τηλεοπτικά είναι περισσότερα από ποτέ και αυτό συμβάλει στο να γίνονται σπουδαίες μεταγραφές ακόμα και από τους λεγόμενους μικρούς.

Πολλοί θεωρούν πως το φετινό θα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών και όχι άδικα. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί όχι απαραίτητα επειδή έκαναν καλές μεταγραφές, αλλά και επειδή κατά κύριο λόγο δεν έχασαν κάποιον παίκτη τους.

Πάμε, λοιπόν, μαζί να δούμε τι έκαναν οι 20 ομάδες της Premier League στο μεταγραφικό παζάρι, τι κενά έχουν και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν φέτος. Ωστόσο, καλό είναι να έχει ο καθένας στο μυαλό του πώς η μεταγραφική περίοδος δεν έχει κλείσει ακόμα και πώς αρκετά μπορούν ν' αλλάξουν. Όσον αφορά την κατηγορία "Θέλω/Περιμένω" στο τέλος κάθε ομάδας, έχει να κάνει με κάτι που θα ήθελα να συμβεί μέσα στη σεζόν και που θεωρώ πως έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

Η ακτινογραφία της Premier League

Άρσεναλ

"Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα καλύτερα ονόματα στην αγορά" είχε πει ο Ιβάν Γκαζίδης λίγο πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Έκτοτε η Άρσεναλ έχει συνδεθεί με τους Γουέιν Ρούνεϊ, Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Λουίς Σουάρες, Μπερνάρντ και Λουίζ Γκουστάβο χωρίς να έχει αποκτήσει κανέναν. Μόνη της μεταγραφή ο Γιαγιά Σανογκό, ένας πολύ ταλαντούχος επιθετικός, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους "κανονιέρηδες". Το κλίμα ήδη είναι αρνητικό με τους οπαδούς να γιουχάρουν ακόμα και στο Emirates Cup, αφού βλέπουν όπως όλοι ότι η ομάδα χρειάζεται μεταγραφές.

Ο Μπακαρί Σανιά δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη, ο Λορέν Κοσιελνί έχει δίπλα του μέτριους αμυντικούς (με δεδομένη την περσινή σεζόν του Τόμας Βερμάλεν), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη επιθετικού κλάσης. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί ότι ο Αρσέν Βενγκέρ μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Φυσικά η σχέση του με την Άρσεναλ είναι τέτοια που δε θα κρίνεται από το κάθε αποτέλεσμα, αλλά σε περίπτωση που δεν πάνε όλα καλά για την ομάδα του Λονδίνου τότε δεν αποκλείεται να ανοίξει συζήτηση και για τον Αλσατό τεχνικό. Μόνο θετικό η πλήρης επιστροφή του Τζακ Γουίλσιρ και η απομάκρυνση πολλών μέτριων παικτών (πχ Σαμάκ, Αρσάβιν). Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την τέταρτη θέση, όμως, ακόμα και αυτή φαντάζει πολύ δύσκολη τώρα.

Θέλω/Περιμένω: Να κάνει επιτέλους ο Βενγκέρ μία μεγάλη μεταγραφή. Η πίεση είναι μεγάλη, οι ανάγκες της Άρσεναλ επίσης και εκτιμώ πως στο τέλος θα ολοκληρώσει μία σημαντική μεταγραφή, αφού σε διαφορετική περίπτωση η μάχη για την τετράδα θα είναι πολύ δύσκολη.

Η ακτινογραφία της Premier League

Άστον Βίλα

Έπαθε, έμαθε και φέτος θα παρουσιαστεί καλύτερη. Η σεζόν που μας πέρασε μάλλον ήταν εφιαλτική για την Άστον Βίλα, η οποία φλέρταρε πολύ έντονα με τον υποβιβασμό. Ωστόσο, την ύστατη στιγμή έδειξε χαρακτήρα, έσωσε την παρτίδα και πλέον μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Έχει στις τάξεις της πάρα πολλούς νεαρούς, οι οποίοι θα έχουν προσθέσει έναν χρόνο εμπειρίας στην πλάτη τους, ενώ δόθηκε και μεγαλύτερος χρόνος στον Πολ Λάμπερτ, προκειμένου να μοντάρει τους "χωριάτες" όπως ήθελε. Ειρήσθω εν παρόδω, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2009 που η ομάδα του Μπέρμιγχαμ ξεκινάει με τον προπονητή που ολοκλήρωσε την προηγούμενη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, ο Κρίστιαν Μπεντέκ έμεινε. Πέρυσι όλο το παιχνίδι της Βίλα βασίστηκε πάνω του και το κενό του θα ήταν δυσαναπλήρωτο σε περίπτωση που αποχωρούσε. Ο Βέλγος βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο υποβάλλοντας αίτημα μεταγραφής, όμως, λίγο μετά έβαλε τέλος σ' όλα αυτά υπογράφοντας νέο συμβόλαιο. Πιστεύω πως ούτε φέτος πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη Βίλα, η οποία όμως θα εξασφαλίσει πιθανότατα την παραμονή της πιο εύκολα από πέρυσι έστω κι αν στην αρχή δε βρει εύκολα βαθμούς λόγω του δύσκολου προγράμματός της (σ.σ. αρχίζει με @Άρσεναλ, @Τσέλσι, Λίβερπουλ).

Θέλω/Περιμένω: Να μας εντυπωσιάσει ο Λάμπερτ με τη δουλειά του, όπως έκανε και στη Νόριτς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή που ξέρει να δουλεύει με μικρά μπάτζετ. Μόνη μου ένσταση ότι συνεχίζει να αποκτά πάρα πολύ νεαρούς παίκτες (o μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης που αποκτήθηκε είναι 23ων), οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία από Premier League.

Η ακτινογραφία της Premier League

Γουέστ Μπρομ

Ήταν η έκπληξη της περσινής σεζόν, αλλά μάλλον δε θα επαναλάβει ό,τι έκανε. Έχασε τον Ρομελού Λουκακού, τον οποίο επί της ουσίας αντικατέστησε με τον Νικολά Ανελκά. Ο Γάλλος μπορεί να έχει το όνομα, αλλά όχι και τη χάρη πλέον. Εννοώ, δηλαδή, ότι δύσκολα θα προσφέρει όσα ο Βέλγος, ο οποίος πέρυσι πέτυχε 18 γκολ με τους "μπάγκις". Ξένο σώμα είναι και ο Πίτερ Οντεμβίγκι, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμα ομάδα. Ο αντικαταστάτης του, όμως, ίσως να είναι μία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Ο λόγος για τον Ματέι Βίντρα, τον καλύτερο παίκτη της περσινής Championship. Οι δυο τους, Ανελκά και Βίντρα, μαζί με τον Σέι Λονγκ θα δημιουργήσουν μία πολύ ισχυρή γραμμή κρούσης.

Για την άμυνα αποκτήθηκε ο Ντιέγκο Λουγκάνο, ένας παίκτης με πολύ μεγάλη εμπειρία. Το μόνο ερωτηματικό είναι η κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστεί ο Ουρουγουανός, καθώς σε περίπτωση που είναι καλά τότε θα βελτιωθεί αισθητά όλη η αμυντική γραμμή της Μπρομ. Από εκεί και πέρα, δεν έφυγαν άλλοι παίκτες κλειδιά, επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε και φέτος τη Μπρομ, αφού ο Στιβ Κλαρκ έδειξε πως του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, βρίσκοντας όμως τον τρόπο να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα.

Περιμένω/Θέλω: Τον Γιουσούφ Μουλουμπού να κάνει και φέτος μία πάρα πολύ καλή χρονιά και να μπαίνει στη λίστα αρκετών μεγάλων ομάδων. Ο μέσος από το Κονγκό αναμένεται να συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Κλαούντιο Γιάκομπ και φέτος.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Γουέστ Χαμ

Πέρυσι, στην επιστροφή της στην Premier League, τερμάτισε ακριβώς στη μέση της βαθμολογίας (10η) χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Φέτος το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται και πάλι στο πρώτο μισό, αφού δεν έχασε κανέναν σημαντικό παίκτη της, ενώ προχώρησε σε 2-3 καλές μεταγραφές. Ο Στιούαρτ Ντάουνινγκ μπορεί να μην ήταν για τη Λίβερπουλ, όμως, αναμένεται να είναι ένας αρκετά σημαντικός παίκτης για τον Σαμ Άλαρνταϊς. Αυτός και οι Τζο Κόουλ και Ματ Τζάρβις θα είναι οι δύο που θα σημαδεύουν το κεφάλι του Άντι Κάρολ, ο οποίος θα απουσιάσει τις πρώτες αγωνιστικές λόγω τραυματισμού.

Η απόδοση του Κάρολ θα είναι βαρόμετρο για τη φετινή Γουέστ Χαμ, η οποία δεν έχει επιλογές σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ. Σημαντική βοήθεια στο σκοράρισμα θα δώσει και ο Κέβιν Νόλαν, αλλά καλό θα ήταν να αποκτηθεί και ένας ακόμη επιθετικός. Ο Μοντιμπό Μαϊγκά δεν ενθουσίασε πέρυσι, ενώ στα ρηχά έμεινε και ο Ρικάρντο Βαζ Τε. Τέλος, θα πρέπει ο Big Sam να βρει το κλειδί για τα εκτός έδρας παιχνίδια, στα οποία ήταν απογοητευτική η Γουέστ Χαμ τη σεζόν που μας πέρασε.

Περιμένω/Θέλω: Τον Άντι Κάρολ να ηγείται των "σφυριών" με τα γκολ του και να κερδίζει με αυτόν τον τρόπο μία θέση για το Mundial, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν οι Άγγλοι.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Έβερτον

Ο Ντέιβιντ Μόγιες έφυγε, το στυλ της Έβερτον αναμένεται ν' αλλάξει ως έναν βαθμό αλλά το σημαντικό ως τώρα είναι πως παρέμειναν οι Λέιτον Μπέινς και Μαρουάν Φελαϊνί. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της ομάδας συνδέθηκαν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κυρίως, αλλά είναι ακόμα κάτοικοι του Μέρσεϊσαϊντ. Μεταγραφές σπουδαίες δεν έγιναν, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Έβερτον. Ο Αρούνα Κονέ είναι ποιοτική προσθήκη, ενώ σε περίπτωση που ο Ζεράρ Ντεουλοφέου προσαρμοστεί στο αγγλικό στυλ παιχνιδιού θα βοηθήσει πολύ, αφού λείπει από τα "ζαχαρωτά" το στοιχείο του απρόβλεπτου, κάτι που μπορεί να τους δώσει μόνο ο Κέβιν Μιραλάς.

Από εκεί και πέρα, όλοι περιμένουν να δουν αν μπορεί ο κατά τα άλλα πολύ ικανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να τα πάει καλά και σε μία μεγάλη ομάδα. Ωστόσο, το έργο του θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Μόγιες κατάφερε τις δύο τελευταίες σεζόν του να τερματίσει πάνω από τη Λίβερπουλ μπαίνοντας μάλιστα πέρυσι στην εξάδα. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, αλλά ο Μαρτίνεθ δε θα πρέπει να κριθεί μόνο από αυτό, αλλά και από το τι ποδόσφαιρο θα παίξει η ομάδα του και που θα φτάσει στα κύπελλα.

Περιμένω/Θέλω: Να δω τον Μιραλάς να είναι το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο της Έβερτον. Οι Άγγλοι ρεπόρτερ της Έβερτον γράφουν πως περιμένουν πολλά από τον Βέλγο φέτος. Πέρυσι δεν μπόρεσε να δείξει την κλάση του λόγω των πολλών τραυματισμών, όμως, αν φέτος παραμείνει υγιής μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό όπλο για τη φαρέτρα του Μαρτίνεθ.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: WHOSCORED.COM

Κάρντιφ

Οι ιδιοκτήτες της είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή πως θα ξοδέψουν χρήματα προκειμένου να βελτιωθεί η Κάρντιφ και το έκαναν πράξη. Ως τώρα έχουν ξοδέψει πάνω από 28 εκ. λίρες ολοκληρώνοντας και δύο μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση. Τόσο ο Γκάριν Μεντέλ, μεταγραφή ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, αναμένεται να βοηθήσει πολύ σημαντικά στον χώρο της μεσαίας γραμμής, όσο και εκείνη του Στιβ Κόκερ. Η επιλογή, μάλιστα, του τελευταίου να αφήσει την Τότεναμ για την ουαλική ομάδα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για πολλούς και έχει να κάνει ως έναν βαθμό και με το Mundial που έρχεται στο οποίο θέλει να δώσει το παρών.

Εκτός των προαναφερθέντων η Κάρντιφ διαθέτει και μερικούς ακόμη αρκετά ποιοτικούς παίκτες για την κατηγορία όπως οι Φρέιζερ Κάμπελ και Κιμ, ενώ υπάρχει και ο Κρεγκ Μπέλαμι, που θα λειτουργεί σα δάσκαλος για τους περισσότερους λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας του. Από εκεί και πέρα, δεδομένου ότι η Κάρντιφ ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα της Championship, την οποία κατέκτησε, φαίνεται πως θα βγει νικήτρια στη μάχη που θα δώσει για να παραμείνει στην κατηγορία. Ωστόσο, σημαντικό είναι το πόσο καλός θα παρουσιαστεί ο Αντρέας Κορνέλιους, ένα από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Η Κάρντιφ θα χρειαστεί τα γκολ του Δανού, καθώς πέρυσι κανένας παίκτης της δεν μπόρεσε να πιάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Περιμένω/Θέλω: Να έχει εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στα παιχνίδια της μια και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League. Ωστόσο, αυτό που δε χάνεται με τίποτα είναι τα δύο ντέρμπι κόντρα στη Σουόνσι, τα οποία αναμένεται να παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα όλη η Ουαλία.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Κρίσταλ Πάλας

Αν έπρεπε να στοιχηματίσω για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν τότε μία από αυτές θα ήταν η Κρίσταλ Πάλας. Λόγω των play-offs της Championship είχε λιγότερο χρόνο από κάθε άλλη ομάδα για να προετοιμαστεί. Εκτός αυτού έχασε τον Γουίλφριντ Ζαχά, τον καλύτερο παίκτη της, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το πρόβλημα με τον Γκλεν Μάρεϊ. Ο 29χρονος ήταν ο πρώτος σκόρερ των "αετών" πέρυσι πετυχαίνοντας 30 γκολ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο θα χάσει πιθανότατα το πρώτο μισό της νέας σεζόν. Επομένως, όλο το βάρος της επίθεσης θα πέσει στον Μαρουάν Σαμάκ, έναν παίκτη που με την Άρσεναλ έκανε δύο πολύ κακές σεζόν. Ο Μαροκινός δεν έχει δείξει πως μπορεί να πιάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων και σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η Πάλας θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, στο μεταγραφικό παζάρι η ομάδα του Λονδίνου ήταν μία από τις χειρότερες. Δεν έχει ενισχυθεί σημαντικά, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο Χόλογουεϊ, ο οποίος λίγο καιρό πριν δήλωνε πως το φετινό καλοκαίρι είναι εφιάλτης για τον ίδιο. Τέλος, το πιο πιθανό είναι να δούμε την Πάλας να προσπαθεί να παίξει συνεχώς επιθετικό ποδόσφαιρο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, καθώς αυτό είναι το στυλ του Χόλογουεϊ. Ωστόσο, ελπίζω να έμαθε κάτι από το πέρασμά του από την Premier League με την Μπλάκπουλ, μία ομάδα που έπαιξε καλό -και αφελές- ποδόσφαιρο και τελικά υποβιβάστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά.

Περιμένω/Θέλω: Τα "σόου" του Ίαν Χόλογουεϊ. Πρόκειται για έναν από τους πιο απολαυστικούς προπονητές του κόσμου. Φαντάζομαι πως και φέτος θα τραβήξει σε κάποιες περιπτώσεις πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: WHOSCORED.COM

Λίβερπουλ

Θα δούμε μία Λίβερπουλ που θα έχει τον Λουίς Σουάρες ή όχι; Έτσι όπως έχουν τα πράγματα ο Ουρουγουανός μάλλον θα παραμείνει στη Λίβερπουλ και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος των "κόκκινων" στο μεταγραφικό παζάρι. Συν τοις άλλοις, η τιμωρία του λόγω της οποίας δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής τις πρώτες αγωνιστικές, μπορεί τελικά να μην είναι καταστροφική για τη Λίβερπουλ, αφού θα του δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να ηρεμήσει και στη συνέχεια να μπει πανέτοιμος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Ιάγκο Άσπας θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής και ταυτόχρονα πόντους στην ψυχολογία του, ενώ θα είναι έτοιμος και ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε.

Από εκεί και πέρα, η Λίβερπουλ, η οποία έχει πάρει περισσότερα χρήματα απ' όσα έχει ξοδέψει, δεν προχώρησε σε κάποια εντυπωσιακή κίνηση. Πολύ καλή είναι η προσθήκη του Σιμόν Μινιολέ, αλλά ερωτηματικό αποτελεί ο Λουίς Αλμπέρτο. Για μένα κρίνεται αναγκαία η απόκτηση ενός στόπερ κλάσης δίπλα στον Ντάνιελ Άγκερ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του ο Μπρένταν Ρότζερς και να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον Μάρτιν Σκρτελ, καθώς ο Κόλο Τουρέ έχει εμπειρία αλλά όχι και την απαιτούμενη ποιότητα πλέον. Τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει να είναι ένα κλικ πίσω από Άρσεναλ και Τότεναμ.

Περιμένω/Θέλω: Τον Φελίπε Κοουτίνιο να καταπλήσσει τους πάντες φέτος. Ήταν εξαιρετικός στην προετοιμασία της Λίβερπουλ, τελείωσε πολύ καλά τη σεζόν με τους "κόκκινους" και δείχνει πως έχει προσαρμοστεί πλήρως. Έχει αναμφίβολα πολύ μεγάλη ποιότητα, ενώ πλέον θα παίζει ως δεκάρι όπως είπε ο Ρότζερς, δηλαδή στη φυσική του θέση. Παρεμπιπτόντως, ρίξτε μία ματιά στον ταλαντούχο Τζόρνταν Άιμπ, που αναμένεται να πάρει κάποιες ευκαιρίες.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δε συνηθίζω να δίνω σημασία στα φιλικά προετοιμασίας, όμως, δεν μπορώ να παραγνωρίσω πως η εικόνα της Γιουνάιτεντ σε αυτά ήταν πάρα πολύ κακή, κάτι που συνεχίστηκε και στο παιχνίδι του Community Shield με τη Γουίγκαν. Ωστόσο, σε αυτό το παιχνίδι επιβεβαιώθηκε και κάτι ακόμα, ότι όσο ο Ρόμπιν φαν Πέρσι είναι καλά, οι "κόκκινοι διάβολοι" έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι. Σε πόσα, όμως, παιχνίδια θα μπορέσει και πάλι να βγάλει ο Ολλανδός τα κάστανα από τη φωτιά; Θα χρειαστεί βοήθειες μέσα στη σεζόν και δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να του τις δώσουν. Πολύ σημαντική θα είναι η απόδοση του Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος λογικά θα παραμείνει, ενώ φέτος θα δούμε -λογικά- τον πραγματικό Σίνζι Καγκάουα, αφού πέρυσι ο Ιάπωνας ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμού.

Από εκεί και πέρα, μεταγραφές δεν έχουν γίνει πλην του Γουίλφριντ Ζαχά, ο οποίος επί της ουσίας αποκτήθηκε τον χειμώνα. Το πρόβλημα στον χώρο της μεσαίας γραμμής παραμένει με τον Ντέιβιντ Μόγιες να χάνει τον έναν μεταγραφικό στόχο μετά τον άλλο. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως η Γιουνάιτεντ ψάχνει μέσο με επιθετικογενή χαρακτηριστικά και όχι καθαρό αμυντικό μέσο. Τέλος, παραμένει αναμφίβολα ένας από του τρεις βασικούς διεκδικητές του τίτλου, όμως, για μένα είναι ένα κλικ πίσω από τους άλλους δύο γιατί ακόμα ο Μόγιες δε μας έχει αποδείξει πως είναι για τοπ κλαμπ. Συν τοις άλλοις έχει πολύ δύσκολο ξεκίνημα (@Σουόνσι, Τσέλσι, @Λίβερπουλ, Πάλας, @Σίτι) και το πιο πιθανό είναι να κυνηγάει από νωρίς.

Θέλω/Περιμένω: Τον Αντάν Γιανουζάι. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον 18χρονο Βέλγο. Από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Μόγιες μέχρι τους Άγγλους δημοσιογράφους. Έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στη Γουίγκαν και ο Μόγιες δείχνει διατεθειμένος να του δώσει ευκαιρίες.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: WHOSCORED.COM

Μάντσεστερ Σίτι

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος έχει το καλύτερο ρόστερ της Premier League. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί, όμως φέτος υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Η Σίτι έχει και προπονητή, κανονικό προπονητή. Μπορεί να απέτυχε στη Ρεάλ Μαδρίτης και να μην γνωρίζουμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όμως, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι είναι δεδομένα ένας καλός τεχνικός. Διέγνωσε, μάλιστα, αυτό που ο Ρομπέρτο Μαντσίνι αδυνατούσε να καταλάβει, ότι δηλαδή ο Γκάρεθ Μπάρι είναι λίγος και πρέπει να αποκτηθεί ένας κανονικός αμυντικός μέσος. Ο Φερναντίνιο αναμένεται να καλύψει πολλές τρύπες και να ξεκουράσει τον Γιάγια Τουρέ και να του δώσει τη δυνατότητα να ανεβαίνει πιο πολύ. Φυσικά εξίσου αξιόλογες είναι και οι υπόλοιπες κινήσεις που έγιναν με τη μόνη μου ένσταση να είναι στα χρήματα που δαπανήθηκαν για τον 28χρονο Άλβαρο Νεγρέδο.

Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή είναι ένας στόπερ. Δεν είναι μόνο ο τραυματισμός του Ματέγια Νάστασιτς που καθιστά για μένα απαραίτητη την προσθήκη κεντρικού αμυντικού, αλλά και η φυγή του Κόλο Τουρέ. Σε περίπτωση που αποκτηθεί παίκτης και στη συγκεκριμένη θέση τότε το ρόστερ των "πολιτών" θα είναι υπερπλήρες. Έχοντας αυτά τα δεδομένα η Σίτι θεωρώ πως θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Μόνο ερωτηματικό πώς θα διαχειριστεί το γεγονός πως θα έχει και το Champions League, αφού είναι σχεδόν απίθανο ν' αποκλειστεί ξανά από τους ομίλους.

Θέλω/Περιμένω: Να δω τον Στέφαν Γιόβετιτς μαζί με τον Σέρχιο Αγουέρο. Η λογική λέει πως θα πρέπει να υπάρχει και ένας επιθετικός περιοχής (Έντιν Τζέκο ή Αλβάρο Νεγρέδο), όμως, η συνεργασία των Τέβες-Αγουέρο απέδειξε πως αυτά έχουν ξεπεραστεί ακόμα και στην Αγγλία. Γενικά είναι άξιο απορίας πώς θα έχει ο Πελεγκρίνι και τους τέσσερις ευχαριστημένους.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Νιούκαστλ

Είναι από τις πιο ταλαιπωρημένες ομάδες του καλοκαιριού. Μπορεί να μην είχε έναν αντίστοιχο Σουάρες, Μπέιλ ή Ρούνεϊ που να ζητάει να φύγει, είχε όμως άλλα προβλήματα. Οι οπαδοί, άλλωστε, της Νιούκαστλ γνωρίζουν πως με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Μάικ Άσλεϊ, δύσκολα πλήττεις. Πριν λίγο καιρό αποφάσισε να διώξει τον Ντέρεκ Λάμπιας, ως τότε στενό συνεργάτη του, και να πάρει στη θέση του τον Τζο Κίνιαρ. Ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας κατάφερε πολύ γρήγορα να φέρει στα όριά τους παίκτες, οπαδούς και ΜΜΕ, με τα τελευταία να τον χλευάζουν σε κάθε ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα αξιόλογο. Ο Άλαν Πάρντιου ζητούσε παίκτες κι εκείνος όλο το καλοκαίρι δυσκολευόταν να κλείσει μία μεταγραφή. Η "τουν" έχει πάρει επί της ουσίας μόνο τον Λοΐκ Ρεμί τη στιγμή που άπαντες στον σύλλογο έχουν συμφωνήσει πως χρειάζεται να γίνει μία ακόμη μεταγραφή επιθετικού. Το θετικό για τη Νιούκαστλ, η οποία θα εξαρτηθεί και φέτος σε μεγάλο βαθμό από τον Παπίς Σισέ, είναι πως έκανε αρκετές μεταγραφές τον Ιανουάριο έχοντας καλύψει πολλά από τα κενά που είχε. Βάσει ρόστερ είναι μία από τις ομάδες που θα τερματίσουν στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, αλλά με τον Άσλεϊ ιδιοκτήτη και τον Κίνιαρ διευθυντή ποδοσφαίρου ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.

Θέλω/Περιμένω: Τον Πάρντιου να δώσει μέσω της δουλειάς του τις δικές του απαντήσεις. Ο Άγγλος είναι ένας αρκετά καλός προπονητής και αυτό το απέδειξε στην πρώτη του γεμάτη χρονιά στη Νιούκαστλ. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα, τότε ίσως να είναι από τους πρώτους που θα την πληρώσουν, σενάριο που μοιάζει καταστροφικό.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: WHOSCORED.COM

Νόριτς

Η περσινή σεζόν ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Η Νόριτς δυσκολεύτηκε αρκετά για μεγάλο χρονικό διάστημα παρόλο που τερμάτισε τελικά στην 11η θέση. Φέτος όλα προδιαγράφονται σαφώς καλύτερα. Μπορεί και πάλι να τερματίσει στην ίδια θέση, όμως, μερικές φορές μετράει και ο τρόπος όχι μόνο το αποτέλεσμα. Τα "καναρίνια" έχουν κάνει σημαντικές προσθήκες διορθώνοντας ανορθογραφίες της περσινής χρονιάς. Τελείωσε το πρωτάθλημα έχοντας μία από τις χειρότερες επιθέσεις και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποκτήθηκαν οι Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ και Γκάρι Χούπερ, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το εύκολο γκολ, στοιχείο που έλειπε την περσινή σεζόν στην οποία ο Γκραντ Χολτ δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή ήταν και η μεταγραφή του Λιρόι Φερ, ενός παίκτη που τον Ιανουάριο βρέθηκε μία ανάσα από την Έβερτον. Η Νόριτς χρειαζόταν έναν μέσο και ο νεαρός Ολλανδός αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Σε περίπτωση που ο Άντονι Πίλκινγκτον είναι υγιής και ο Ρόμπερτ Σνόντγκρας πραγματοποιήσει τις περσινές εξαιρετικές εμφανίσεις τότε μεσοεπιθετικά θα είναι πολύ καλή. Μόνη εμφανής αδυναμία της είναι το κέντρο της άμυνας, όπου δεν αποκτήθηκε παίκτης. Ο Σεμπαστιάν Μπασόνγκ δεν είναι στόπερ εμπιστοσύνης όπως και οι υπόλοιποι που θα τον πλαισιώνουν. Ο Κρις Χιούτον προσπάθησε να πάρει τον Τόμπι Αλντερβάιρελντ, αλλά ο αμυντικός του Άγιαξ απέρριψε την πρόταση.

Θέλω/Περιμένω: Να δω το δίδυμο Φαν Βόλφσβινκελ-Χούπερ να ξετινάζουν τα αντίπαλα δίχτυα. Η μεγάλη τους πρόκληση θα πρέπει να είναι να περάσουν τους Χολτ-Στιβ Μόρισον, οι οποίοι την πρώτη χρονιά της Νόριτς στην Premier League (2011-12) σημείωσαν μαζί 25 γκολ!

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Σάντερλαντ

Αποτελεί την ομάδα μυστήριο της φετινής Premier League. Αρκετοί από τους παίκτες που τελείωσαν τη σεζόν με τη Σάντερλαντ δεν έκαναν στον Πάολο Ντι Κάνιο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές. Ως τώρα οι "μαυρόγατες" έχουν κάνει δέκα μεταγραφές (ξεχωρίζουν αυτές των Εμανουέλε Τζακερίνι και Τζόζι Άλτιντορ), ενώ κινούνται για την απόκτηση άλλων δύο παικτών. Αριστερό μπακ δεν υπάρχει στην ομάδα, ενώ ο Ντι Κάνιο ψάχνει και για έναν μέσο δεδομένου ότι κεντρικός μέσος με επιθετικές αρετές είναι μόνο ο Σεμπάστιαν Λάρσον.

Τα αρνητικά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να "δέσει" σύντομα η Σάντερλαντ, αφού είναι πάρα πολλοί οι παίκτες που έχουν αποκτηθεί. Σε αυτό να προστεθεί ότι δεν παραχωρήθηκαν όλοι όσοι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να έχει ο Ντι Κάνιο αρκετούς παίκτες στους οποίους δεν πιστεύει. Η χρονιά δεν αναμένεται να είναι εύκολη και μένει να φανεί αν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό ο Ιταλός. Γιατί καλός προπονητής είναι, απλώς μεγάλο του μειονέκτημα είναι πως δεν μπορεί να κοντρολάρει πολλές φορές τον εαυτό του, αποτέλεσμα του οποίου είναι να δημιουργούνται προβλήματα στα αποδυτήρια.

Θέλω/Περιμένω: Το επόμενο ξέσπασμα του Ντι Κάνιο. Ο Ιταλός λατρεύεται πλέον από τους οπαδούς της Σάντερλαντ για το 3-0 στο Σεν Τζέιμς Παρκ και τον εντυπωσιακό πανηγυρισμό του μετά το γκολ του Άνταμ Τζόνσον, όταν έπεσε στα γόνατα.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Σαουθάμπτον

Όταν μία ομάδα δε χάνει κανένα βασικό μέλος της, τότε μόνο ενισχυμένη μπορεί να παρουσιαστεί. Η Σαουθάμπτον κατάφερε να κρατήσει τους πάντες συμπεριλαμβανομένου και του εξαιρετικά ταλαντούχου Λουκ Σο, ο οποίος υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Συν τοις άλλοις, στο υπάρχον υλικό προστέθηκαν δύο πάρα πολύ καλοί παίκτες. Οι "άγιοι" είχαν ανάγκη έναν πολύ καλό στόπερ που να μπορεί να καθοδηγήσει και την υπόλοιπη άμυνα και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ντέγιαν Λοβρέν, ενός παίκτη με μεγάλες παραστάσεις.

Ο Βίκτορ Ουνιάμα ήταν ένα ακόμη κομμάτι που έλειπε από το παζλ. Ο Γκανέζος πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με τη Σέλτικ, βρέθηκε στη λίστα πολλών μεγάλων ομάδων, αλλά τελικά κατέληξε στη Σαουθάμπτον, η οποία τον ήθελε περισσότερο από κάθε άλλη. Ο 21χρονος αναμένεται καλύπτοντας χώρους να κρύψει αρκετές από τις αμυντικές αδυναμίες που θα παρουσιαστούν. Ωστόσο, είναι άξιο απορίας πώς θα καταφέρει ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο να χωρέσει και τον Μοργκάν Σναϊντερλίν, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ καλή χρονιά πέρυσι. Τέλος, ίσως να έπρεπε να γίνει και μία προσθήκη μεσοεπιθετικά, όπου βοήθειες αναμένεται να δώσει και ο Άνταμ Λαλάνα. Ο τελευταίος δεν ήταν τόσο καλός πέρυσι, έχοντας και έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός για ένα χρονικό διάστημα.

Θέλω/Περιμένω: Να παρουσιαστεί αισθητά καλύτερος ο Γκαστόν Ραμίρες. Ο Ουρουγουανός ήταν πέρυσι μία από τις απογοητεύσεις της Premier League και η Σαουθάμπτον θα τον έχει ανάγκη, προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Σουόνσι

Ονειρική ήταν η περσινή σεζόν για τη Σουόνσι, η οποία τερμάτισε στο πρώτο μισό της βαθμολογίας (9η) κατακτώντας παράλληλα και το Λιγκ Καπ, μέσω του οποίου βγήκε στην Ευρώπη. Οι Ουαλοί φέτος αναμένεται να είναι ακόμα καλύτεροι, αφού κράτησαν τόσο τον Μίτσου όσο και τον Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος ανανέωσε. Ακόμη, πολύ σημαντικό ήταν ότι εξασφάλισαν τις υπηρεσίες του Τζόναθαν ντε Γκουζμάν για άλλον έναν χρόνο. Πλάνο ανέκαθεν υπήρχε στους "κύκνους" και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις μεταγραφές, μέσω των οποίων μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η ομάδα προσπαθεί σταδιακά ν' αλλάξει επίπεδο.

Ο Γουίλφρεντ Μπόνι είναι το πιο ηχηρό όνομα, όχι μόνο για τα χρήματα που δόθηκαν αλλά και γιατί υπήρχε ενδιαφέρον από πολλούς συλλόγους. Ο Ιβοριανός έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό και αναμένεται να κάνει θραύση ως δίδυμο με τον Μίτσου. Πολύ καλή επιλογή και η απόκτηση του Τζόντζο Σέλβεϊ, ενός πολύ ταλαντούχου παίκτη που μπορεί να βγάλει ενέργεια και σκληράδα, στοιχεία που λείπουν, ενώ το ρόστερ γέμισε κι άλλο με κάποιες ακόμη προσθήκες, αφού πλέον υπάρχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αν η Σουόνσι δεν αποσυντονίσει από τη συμμετοχή της στο Europa League, τότε αναμένεται και πάλι να καταπλήξει τα πλήθη τερματίζοντας ίσως και ψηλότερα από πέρυσι.

Περιμένω/Θέλω: Να είναι καλύτερη από πέρυσι. Έχω γράψει ξανά πως η Σουόνσι παίζει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο στο Νησί και ανυπομονώ για τη βελτιωμένη έκδοσή της και το δίδυμο Μίτσου-Μπόνι.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Στόουκ

Αν η Σουόνσι είναι η ομάδα που παίζει την καλύτερη μπάλα στο Νησί, τότε η Στόουκ ίσως να είναι εκείνη που παίζει το χειρότερο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, επί Τόνι Πούλις ήταν αρκετά αποτελεσματική έστω κι αν χρειαζόταν να επιστρατεύσει κάθε μέσο. Αυτή θα είναι η πρώτη της χρονιά στην Premier League χωρίς τον Ουαλό και ο αντικαταστάτης του προσωπικά δε με πείθει. Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια πιο αδούλευτη ομάδα από την ΚΠΡ του Μαρκ Χιουζ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπω τη Στόουκ να φλερτάρει μέχρι και με τον υποβιβασμό φέτος.

Συν τοις άλλοις, οι "πότερς" αποφάσισαν να πάρουν παίκτες μεσοαμυντικά τη στιγμή που τελείωσαν την περσινή σεζόν με τη δεύτερη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος. Κανένας εκ των επιθετικών της δε δείχνει ικανός να πιάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων, ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι και ότι δε σκοράρουν οι μέσοι της. Όταν, άλλωστε, πιο ποιοτικός μέσος σου θεωρείται ο Τσάρλι Άνταμ, τότε δεδομένα υπάρχει πρόβλημα. Μόνο θετικό οι προσθήκες των Μουνιέσα και Έρικ Πίτερς, με την απόκτηση του δεύτερου να ήταν αναγκαία προκειμένου να αποκτήσει η Στόουκ κανονικό αριστερό μπακ.

Θέλω/Περιμένω: Να γίνει το "Μπριτάνια" και πάλι έδρα-φόβητρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση η μάχη για τη σωτηρία θα είναι πολύ σκληρή. Ωστόσο, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως θα τα καταφέρει ο Χιουζ.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Τότεναμ

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Γκάρεθ Μπέιλ. Στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε εξαιρετικά και πλέον μένει να δούμε που θα κάτσει η μπίλια με τον Ουαλό. Η Τότεναμ είχε μεγάλη ανάγκη από έναν επιθετικό κλάσης και ο Ρομπέρτο Σολδάδο την ανεβάζει αυτομάτως επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και με τον Παουλίνιο, ο οποίος μαζί με τον Σάντρο αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο κέντρο, ενώ υπάρχει πλέον και ο Ετιέν Καπουέ. Θεωρώ, βέβαια, πως καλό θα ήταν να αποκτηθεί ένας επιτελικός μέσος που να μπορεί να φτιάξει παιχνίδι, αλλά αν μείνει ο Μπέιλ τότε όλα αλλάζουν, αφού θα έχει πάλι το ελεύθερο από τον Αντρέ Βίλας Μπόας να κάνει ό,τι θέλει στον αγωνιστικό χώρο.

Καλό θα ήταν να αποκτηθεί ένας αριστερός μπακ, γιατί ο Μπενουά Ασού-Εκοτό παρουσιάζεται συνεχώς και χειρότερος, όπως και ένας κεντρικός αμυντικός δίπλα στον Γιαν Βερτόνχεν. Ωστόσο, οι "σπερς" μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς αυτούς. Με τα τωρινά δεδομένα, δηλαδή με τον Μπέιλ στο ρόστερ τους, οι Λονδρέζοι μοιάζουν να είναι το πρώτο φαβορί για την τέταρτη θέση, καθώς σε αντίθεση με τη συμπολίτισσα Άρσεναλ έχουν προχωρήσει σε σημαντικές προσθήκες. Σε περίπτωση που ο 24χρονος πουληθεί τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις μεταγραφές που θα γίνουν, αφού αν τα χρήματα επενδυθούν σωστά, τότε η Τότεναμ φαντάζει ικανή να προσπεράσει την Άρσεναλ.

Θέλω/Περιμένω: Τη δικαίωση του Μπόας. Πέρυσι η Τότεναμ έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην Premier League, αλλά ο Πορτογάλος δεν πήρε τα εύσημα που δικαιούταν, καθώς η Άρσεναλ μάζεψε έναν βαθμό περισσότερο. Φέτος η χρονιά ίσως τελειώσει με τον 35χρονο να πανηγυρίζει.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Τσέλσι

Μπορεί στη μεταγραφική περίοδο να μην εντυπωσίασε, αλλά έκανε ίσως τη... "μεταγραφή" του καλοκαιριού. Ο λόγος για την επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο. Οι "μπλε" είχαν ανάγκη από έναν προπονητή ο οποίος θα έχει τη στήριξη των παικτών, του κόσμου και των ΜΜΕ και ταυτόχρονα θα έχει την ικανότητα να τους οδηγήσει στην κορυφή, αφού κανείς από τους τελευταίους προπονητές της Τσέλσι δεν είχε όλο το πακέτο. Όσο για τις προσθήκες που έγιναν, οι Λονδρέζοι απέδειξαν πως συνέχισαν το πλάνο ανανέωσης της ομάδας.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ δεν έχει αποκτηθεί, αλλά εκτιμώ πως η Τσέλσι μπορεί και χωρίς αυτόν. Φερνάντο Τόρες, Ντεμπά Μπα και Ρομελού Λουκακού είναι αρκετοί, ενώ πίσω τους υπάρχουν εξαιρετικοί παίκτες με πρώτους τους Χουάν Μάτα και Εντέν Αζάρ. Αν ψάχνει να βρει κανείς ψεγάδι στην Τσέλσι τότε αυτό δεν είναι άλλο από τη μεσοαμυντική της λειτουργία. Αμυντικός μέσος κλάσης δεν υπάρχει, ενώ ο Μουρίνιο θα πρέπει να φτιάξει και πάλι ένα πολύ καλό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, κάτι που προσπάθησε πέρυσι να κάνει ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος επί της ουσίας επιχείρησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα. Τέλος,οι "μπλε" είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι και προσωπικά τους δίνω λόγω Μουρίνιο τον πρώτο λόγο.

Περιμένω/Θέλω: Να είναι η φετινή χρονιά του Ρομελού Λουκακού. Δεν έκρυψα ποτέ την αδυναμία μου στον Τόρες, ο οποίος πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει αρκετά φέτος την Τσέλσι. Ωστόσο, αυτή η χρονιά είναι η μεγάλη ευκαιρία του Λουκακού να δείξει ότι μπορεί να κάνει και σε ένα κλαμπ τοπ επιπέδου ό,τι έκανε πέρυσι με τη Γουέστ Μπρομ.

Η ακτινογραφία της Premier League

Φούλαμ

Μόνο εύκολη δε νομίζω πως θα είναι η φετινή σεζόν για τη Φούλαμ. Η εκκίνησή της στο μεταγραφικό παζάρι ήταν πολύ καλή, καθώς η ομάδα χρειαζόταν έναν τερματοφύλακα, ενώ ο Φερνάντο Αμορεμπιέτα είναι μία ποιοτική προσθήκη για την άμυνα. Ωστόσο, στη συνέχεια η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος μπλόκαρε σχεδόν τα πάντα. Από πέρυσι είναι εξόφθαλμο πως πρέπει να ενισχυθούν οι "κότατζερς" στη μεσαία τους γραμμή. Γι' αυτό ήθελαν και κατάφεραν τελικά να κρατήσουν τον Γιώργο Καραγκούνη, ενώ ενέταξαν στο δυναμικό τους και τον Ντέρεκ Μπόατενγκ. Δεν φτάνουν, όμως, μόνο αυτά για να κλείσει το κενό που υπάρχει στο κέντρο.

Συν τοις άλλοις, τα σενάρια περί φυγής του Τζον Άρνε Ρίισε ολοένα και πληθαίνουν. Οι Λονδρέζοι συναινούν στην απομάκρυνσή του, όμως, σε περίπτωση που αυτό γίνει πράξη τότε θα μείνουν χωρίς αριστερό μπακ επί της ουσίας. Τέλος, δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του Μάρτιν Γιολ με τους τεχνίτες παίκτες που κάνουν κατάχρηση ντρίμπλας και δεν βοηθούν σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Έχοντας ήδη τους Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και Μπράιαν Ρουίζ η Φούλαμ προσέθεσε και τον Αντέλ Τααράμπτ. Σίγουρα οι τρεις τους μπορούν να μας χαρίσουν στιγμές μαγείας, όμως, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να τρέχουν γι' αυτούς.

Περιμένω/Θέλω: Να κάνει ο Γιώργος Καραγκούνης μία σεζόν όπως η περσινή. Όπως και πέρυσι δε νομίζω πως ξεκινά ως πρώτη επιλογή αλλά οι συχνοί τραυματισμοί του Σίντγουελ και η εκτίμηση που τρέφει ο Γιολ προς το πρόσωπό του είναι οι μεγάλοι του σύμμαχοι σε συνδυασμό με το γεγονός πως έχει αποδείξει πλέον ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και με το παραπάνω σε αυτό το επίπεδο.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Χαλ

Πολλοί θεωρούν πως είναι το μεγάλο φαβορί όχι μόνο για τον υποβιβασμό αλλά για να τερματίσει στον πάτο της βαθμολογίας. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ πολύ δύσκολα βλέπω τη Χαλ να παραμένει στην κατηγορία. Κινήθηκε συνετά στο μεταγραφικό παζάρι, πήρε παίκτες σε θέσεις που πονούσε, όμως, αυτό δε φτάνει. Οι "τίγρεις" πέρυσι πήραν το απευθείας εισιτήριο για την Premier League τερματίζοντας δεύτερες. Ωστόσο, σκόραραν λιγότερα γκολ από την Πίτερμπρο που υποβιβάστηκε, δείγμα της προβληματικής επιθετικής τους λειτουργίας. Γι' αυτό, άλλωστε, αποκτήθηκαν οι Ντάνι Γκρέιαμ και Γιακίν Σαγκμπό, από τις επιδόσεις των οποίων θα κριθούν αρκετά.

Από εκεί και πέρα, ο Στιβ Μπρους κατάφερε να ολοκληρώσει λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος δύο μεταγραφές που ήθελε πολύ. Ο πρώην προπονητής των Σάντερλαντ και Γουίγκαν είχε θέσει ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της μεσαίας του γραμμής και τελικά πήρε από την Τότεναμ τους Τομ Χάντλστοουν και Τζέικ Λίβερμορ. Προσωπικά θεωρώ πως ο πρώτος είναι ένας από τους πιο υπερεκτιμημένους παίκτες της κατηγορίας, ωστόσο, πιστεύω πως ο Λίβερμορ είναι ένας πολύ ταλαντούχος μέσος, ο οποίος θα βοηθήσει τη Χαλ και θα βοηθηθεί από αυτή καθώς θα πάρει επιτέλους συνεχόμενα παιχνίδια στα πόδια του. Η μεγάλη διαφορά της Χαλ με την Πάλας είναι πως ο Μπρους δε θα διστάσει να παίξει όσο πιο αμυντικά χρειαστεί προκειμένου να πάρει το αποτέλεσμα, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Χαλ να είναι η μοναδική ομάδα στην Premier League που θα παίζει με τριάδα στην άμυνα (3-5-2), κάτι που συνήθιζε να παίζει και η Γουίγκαν.

Περιμένω/Θέλω: Να δω τον Ντάνι Γκρέιαμ της πρώτης χρονιάς του στην Premier League, όταν σημείωσε 12 γκολ. Ο Άγγλος επιθετικός ήταν πολύ καλός πρόπερσι με τη Σουόνσι, όμως, τη σεζόν που μας πέρασε ήταν απογοητευτικός τόσο στη Σουόνσι, στην οποία δεν αγωνιζόταν πολύ λόγω Μίτσου, όσο και στη Σάντερλαντ στην οποία πήγε τον Ιανουάριο.

Η ακτινογραφία της Premier League
PHOTOGRAPH: GUARDIAN.CO.UK

Όποιος έχει κουράγιο μετά από τόσες χιλιάδες λέξεις για ερωτήσεις, διαφωνίες ή διάλογο μπορεί να με βρει στο Twitter: @antonis_tsir

*Τα infographics ήταν από το whoscored.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ