EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στον ανταγωνισμό

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς
Ο Ντέρικ Γουίλιαμς PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Παναθηναϊκός πήρε καλό βαθμό σε επίπεδο εφαρμογής του πλάνου του Ντέγιαν Ράντονιτς, παρά την ήττα. Οι δύο αναγνώσεις του... ποτηριού, το βασικό ζητούμενο και μια υποσημείωση για την αστοχία του Μάριους Γκριγκόνις. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Αν μη τι άλλο, η εικόνα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τουλάχιστον αυτές που είχαν δημιουργηθεί μετά από το πέρας του Super Cup 2022, στο οποίο -η αλήθεια είναι ότι- η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς προβλημάτισε αρκετά. Πώς να μην είναι όμως έτσι, όταν μιλάμε για ένα σύνολο με δέκα νέους παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων προστέθηκαν στο προπονητικό πρόγραμμα μερικές μόλις ημέρες νωρίτερα;

Παρόλ' αυτά, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του ΟΑΚΑ έδωσε μπόλικες αφορμές για χαμόγελα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό δεν είναι συνώνυμο ενός τόσο μεγάλου οργανισμού (το χαμόγελο μετά από ήττα, δηλαδή), στην πραγματικότητα όμως η πορεία προς την επιστροφή στην αγωνιστική ομαλότητα μπορεί να χτιστεί πάνω σε τέτοιου είδους αγώνες.

Το πρώτο ζητούμενο είναι η απόδοση

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κερδίζει τέτοιου είδους αγώνες, από την μια στιγμή στην άλλη. Τουλάχιστον όχι σε βάθος χρόνου, με συνέπεια. Απαιτείται χρόνος προκειμένου να μπει το τρένο στις αγωνιστικές ράγες που θέλει ο Ντέγιαν Ράντονιτς και, εν ευθέτω χρόνω, να αποκτήσει το know how από παρόμοιες καταστάσεις.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά από μια τραυματική διετία, το πρώτο ζητούμενο για τον προπονητή και τους παίκτες είναι η απόδοση. Η βελτίωση δηλαδή από βδομάδα σε βδομάδα, η εξέλιξη των συνεργασιών (αμυντικών κι επιθετικών) και η αποτύπωση της προόδου, που επιτελείται μέσα από τις προπονήσεις.

Οι νίκες σε "κλειστούς αγώνες" και το "διάβασμα" των καταστάσεων θα προκύψουν σε δεύτερο χρόνο. Προς το παρόν, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποδεικνύει στον εαυτό του ότι γίνεται καλύτερος, ως σύνολο.

Το ποτήρι του Παναθηναϊκού

Οι 72 πόντοι απέναντι στον Κολοσσό, οι 52 πόντοι κόντρα στον Ολυμπιακό και οι 68 πόντοι στην πρεμιέρα της EuroLeague με τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι αριθμοί που καταδεικνύουν την αρτιότητα της πράσινης επίθεσης. Ούτε δίνουν την αίσθηση πως θα προκύψει η κατακόρυφη άνοδος, στην πορεία της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Η συγκεκριμένη ανάγνωση γίνεται από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Υπάρχει ακόμη μία, η οποία που στέκεται περισσότερο στον χαμηλό ρυθμό των αγώνων και την παραγωγικότητα του αντιπάλου (67 ο Κολοσσός, 67 ο Ολυμπιακός, 71 η Ρεάλ Μαδρίτης) αφορά εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Ο τρόπος ανάγνωσης της κατάστασης είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από το πού θέλει να εστιάσει ο καθένας. Για μια στιγμή όμως, έχετε υπολογίσει τις όλες τις παραμέτρους πριν βγάλετε το συμπέρασμά σας;

Το ποσοστό είναι αποτέλεσμα της επιλογής

Μιας κι η κουβέντα για το... ποτήρι του Παναθηναϊκού, η αναποτελεσματικότητα του Μάριους Γκριγκόνις στα παιχνίδια με Ολυμπιακό (0/9 σουτ) και Ρεάλ Μαδρίτης (2/14 σουτ) έχει ήδη γίνει θέμα συζήτησης. Πριν όμως αμφισβητήσει κανείς την ποιότητα και την εκτελεστική δεινότητα που -έχει αποδείξει ότι- διαθέτει ο 28χρονος γκαρντ, καλό θα ήταν να υπολογίσει τον τρόπο με τον οποίο έχει προκύψει κάθε σουτ που έχει πάρει.

Πολύ απλά γιατί η πλειονότητα των σουτ που έχει βρει δεν είναι αποτέλεσμα κυκλοφορίας της μπάλας, που δημιουργεί ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα και, κατ' επέκταση, ελεύθερα σουτ. Το κάθε άλλο. Ο Μάριους Γκριγκόνις έχει υποχρεωθεί (sic) να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, πάνω σε άμυνα, στο τέλος του χρόνου κατοχής. Άρα σε εκ των πραγμάτων πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές στις οποίες (αποδεδειγμένα) είναι αποτελεσματικός.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι "πληρώνει" ως ένα βαθμό την απουσία αγωνιστικής (επιθετικής) χημείας και αυτοματισμών, που θα φέρουν ελεύθερα σουτ. Την ίδια ώρα που κι ο ίδιος μοιάζει να εκβιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις τις κατοχές που παίρνει, αναζητώντας έναν τρόπο να "ξεμπουκώσει".

Το γεγονός πως έκανε τον... σταυρό του, μετά το (μοναδικό) τρίποντο που σημείωσε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, εξηγεί όλα όσα χρειάζονται. Οι λέξεις περισσεύουν.

Η σκυλομαχία του Βελιγραδίου

Μετά από ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι, όπως αυτό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σειρά παίρνει η εκτός έδρας δοκιμασία απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Ένας αντίπαλος που "ματσάρει" πολύ καλά με τον Παναθηναϊκό, δεδομένου πως σε επίπεδο φιλοσοφίας και αγωνιστικής κατεύθυνσης είναι, τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν, κοντά σε αυτές του Παναθηναϊκού.

Οπότε, προετοιμαστείτε για έναν αγώνα με πολλές επαφές, λίγες κατοχές και μπόλικη (αθλητική) ένταση. Τι καλύτερο για τους πράσινους τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Μια σκυλομαχία που μπορεί να τους κάνει να νιώσουν πιο άνετα. Ειδικά, αν καταφέρουν να φύγουν νικητές από τη Stark Arena.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ