ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός και Ντουέιν Μπέικον κοιτάνε προς διαφορετική κατεύθυνση

Los Angeles Lakers guard Dwayne Bacon (2) plays against the Phoenix Suns during a preseason NBA basketball game Wednesday, Oct. 5, 2022, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)
Los Angeles Lakers guard Dwayne Bacon (2) plays against the Phoenix Suns during a preseason NBA basketball game Wednesday, Oct. 5, 2022, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher) © 2022 JOHN LOCHER / AP IMAGES

Χωρίς πραγματικό λόγο, ο Ντουέιν Μπέικον επέστρεψε στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού. Έστω για μερικές ώρες, μέχρι να αποσαφηνίσει την κατάσταση ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Στο παιχνίδι με το Λαύριο, για πρώτη φορά είδαμε τον Παναθηναϊκό να παίρνει (τόσα) πολλά από το φρέσκο αίμα του. Από τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (14 πόντοι με 3/6 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 λάθη, 1 κλέψιμο σε 23'17'') και από τον Λευτέρη Μαντζούκα (14 πόντοι με 1/1 δίποντο, 3/6 τρίποντα, 3/3 βολέ, 3 ριμπάουντ σε 18'27'').

Στο τέλος της βραδιάς βέβαια, εξ όσων ειπώθηκαν από τον Ντέγιαν Ράντονιτς, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το απόσπασμα που αφορούσε στον Ντουέιν Μπέικον.

"Άκουσα γι αυτή (τη φήμη). Αυτή είναι η τελευταία φορά που ακούστηκε, γιατί είχαν ακουστεί ξανά φήμες στο παρελθόν. Μιλήσαμε πολύ για το τι χρειαζόμαστε, έχουμε πολλούς νέους παίκτες. Μιλήσαμε πολύ κι αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν παίκτη στο "4" κατά βάση. Το προφίλ του (Ντουέιν Μπέικον) είναι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε.

Την ίδια στιγμή δεν ξέρω γιατί είναι ακόμα ελεύθερος. Για εμάς ήταν και είναι σημαντικό να έχουμε πληροφορίες για τα πάντα. Έχουμε πολλούς νέους παίκτες και ταυτόχρονα τη δεύτερη πιο νεανική ομάδα στην EuroLeague. Πρέπει να σκεφτόμαστε τα πάντα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

Πολύ απλά, δίχως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, φρόντισε να βάλει τέλος σε οτιδήποτε ακούγεται δεξιά κι αριστερά. Σε οτιδήποτε εμπλέκει τον Παναθηναϊκό με τον Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το ερώτημα είναι άλλο: Χρειάζεται ο Παναθηναϊκός τον Ντουέιν Μπέικον;

Αν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από τρεις μήνες, η απάντηση θα ήταν (προφανώς) καταφατική. Αποκλειστικά όμως σε ό,τι έχει να κάνει με την αγωνιστική προέκταση που θα είχε μια τέτοια επιλογή.

Ο Ντουέιν Μπέικον είναι ένας χαρισματικός εκτελεστής, με προσωπική φάση και πληθωρική προσωπικότητα. Είναι δηλαδή ένας αθλητής που μπορεί να ηγηθεί εντός του αγωνιστικού χώρου και να κάνει τη διαφορά σε βάθος χρόνου. Κυρίως από το "3" και δευτερευόντως από το "4".

Ενόσω λοιπόν ο Παναθηναϊκός αναζητούσε τον παίκτη που θα επωμιστεί το ρόλο του βασικού στη θέση του small forward, ο πρώην παίκτης της Μονακό θα μπορούσε να "κουμπώσει" αρκετά καλά στις ανάγκες της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς. Σε αγωνιστικό επίπεδο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου. Λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Ματέους Πονίτκα για τον ρόλο του μεγάλου κορμιού της περιφέρειας που θα αναλάβει να δημιουργήσει.

Επέλεξε να πορευτεί με έναν παίκτη που έχει κατά κύριο λόγο την ικανότητα της δημιουργίας, για έναν παίκτη που μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε κοντούς και ψηλούς.

Ο Ματέους Πονίτκα είναι η επιτομή του team player, αυτός που θα θυσιάσει οτιδήποτε αφορά στην προσωπική προβολή και τα στατιστικά προκειμένου το σύνολο να πετύχει τον στόχο του. Η διαχείριση των κατοχών από την πλευρά του, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε το παιχνίδι στο Βελιγράδι καταδεικνύουν περί τίνος πρόκειται.

Η (πραγματική) ανάγκη του Παναθηναϊκού

Σημασία όμως έχει το παρόν, το τώρα. Εν προκειμένω λοιπόν, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει ξεκαθαρίσει πως το μείζον είναι η απόκτηση ενός αθλητή που θα αγωνίζεται στο "4" και θα έχει δυνητικά την ικανότητα να πάρει μερικά λεπτά στο "5" (κάπου εδώ μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση με την προτίμηση στον Έρικ Πασκάλ πριν από δύο μήνες).

Όχι μόνο για να έχει την απαιτούμενη ασφάλεια πίσω από τον Ντέρικ Γουίλιαμς, αλλά και μια εναλλακτική επιλογή για τη θέση του σέντερ, σε περίπτωση που κάποιος εκ των δύο διαθέσιμων ψηλών (Γιώργος Παπαγιάννης, Αρτούρας Γκουντάιτις) υποχρεωθεί να μείνει εκτός από κάποιο παιχνίδι.

Αν λοιπόν αυτός ο παίκτης έχει ταυτόχρονα καταγεγραμμένη έφεση στο περιφερειακό σουτ, τότε θα αποτελεί την ιδανική -για εκείνον- επιλογή. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι αυτή που εκ των πραγμάτων θα καταδείξει ποιες είναι οι εφικτές επιλογές για τον Παναθηναϊκό, αφού τα "κοψίματα" του ΝΒΑ θα μεγαλώσουν -για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες- τη δεξαμενή των διαθέσιμων παικτών.

Τα είπε όλα, δίχως να πει κάτι

Καλό το αγωνιστικό, αλλά ο ίδιος ο Ντέγιαν Ράντονιτς φρόντισε να προσθέσει ακόμη μια παράμετρο στη συζήτηση για τον Ντουέιν Μπέικον. Αυτή του χαρακτήρα. Δεν το είπε ευθέως, αλλά το υπονόησε. "Την ίδια στιγμή δεν ξέρω γιατί είναι ακόμα ελεύθερος. Για εμάς ήταν και είναι σημαντικό να έχουμε πληροφορίες για τα πάντα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμμέσως, πλην σαφώς, αποσαφήνισε τι γνωρίζει για τον 27χρονο φόργουορντ, ο οποίος άλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως είχε απορριφθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού για τους ίδιους λόγους. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα ήταν λοιπόν ανακόλουθος αν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, άλλαζε κατεύθυνση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται αναχρονιστικό και παράταιρο να απορρίπτεται ένας τόσο χαρισματικός αθλητής για λόγους συμπεριφοράς (sic). Παράλληλα όμως, δείχνει πως ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν παρεκκλίνει από τη φιλοσοφία του. Δογματικός; Μπορεί.

Κατά βάση όμως θα έλεγε κανείς πως ο 52χρονος προπονητής δεν βάζει νερό στο κρασί του για τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όσον αφορά στη λειτουργία της ομάδας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΝΤΕΓΙΑΝ ΡΑΝΤΟΝΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ