ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός υποχρεώνεται να μάθει με τον σκληρό τρόπο

Ο Παναθηναϊκός υποχρεώνεται να μάθει με τον σκληρό τρόπο
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός είδε ακόμη ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να καταλήγει στην απέναντι πλευρά, πληρώνοντας το γεγονός πως δεν έχει συνηθίσει να "τελειώνει" τους κλειστούς αγώνες. Ο Κώστας Σλούκας, τα δύο πρώιμα συμπεράσματα και η μοναξιά του Ματίας Λεσόρ. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού με 1/3 σε Super Cup και EuroLeague δεν είναι αυτή που προσδοκούσαν άπαντες στον σύλλογο. Προέκυψε όμως, με αποτέλεσμα να θεωρείται μείζονος σημασίας η ορθή διαχείριση των καταστάσεων (αγωνιστικών και ψυχολογικών) που διαμόρφωσαν οι δύο σερί ήττες από τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να θεωρεί πως μπορεί να κερδίζει τον αιώνιο αντίπαλο ακόμη κι όταν δεν κλείνει καλά τους αγώνες -πόσω μάλλον όταν δεν παίζουν όλοι στο 100% των απαιτήσεων. Ο χρόνος υπάρχει για να φτάσει σε αυτό το σημείο, το ταλέντο και η προπονητική καθοδήγηση επίσης. Οπότε, οποιουδήποτε είδους αυστηρή κριτική θα ήταν άδικη. Στις 7 Οκτωβρίου.

Η εκκίνηση και το δίκοπο μαχαίρι

Στην εκκίνηση του αγώνα, ο Κώστας Σλούκας άφησε το παιχνίδι να τον οδηγήσει. Πήρε αυτά που του έδωσε η αντίπαλη άμυνα (δεν ήταν πολλά πάντως), έβαλε τα ανοιχτά σουτ που βρήκε και κατάφερε να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα μέσα από τη δημιουργία και την εκτέλεσή του. Ταυτόχρονα βέβαια αποτελούσε επί μονίμου βάσεως την εύκολη επιλογή για την επίθεση του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε να τον χτυπήσει σε συνεχόμενες κατοχές. Είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο. Είτε, δηλαδή, ως τον παίκτη που έπαιζε άμυνα πάνω στην μπάλα είτε ως εκείνον που βρισκόταν στην αδύνατη πλευρά. Γι' αυτό κιόλας, ο Ολυμπιακός βρήκε διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου.

Η αδυναμία της b-unit όμως (όσων δηλαδή ήρθαν από τον πάγκο) να σκοράρει από την περιφέρεια επέτρεψε στην άμυνα του Παναθηναϊκού να κλείσει περισσότερο και να περιορίσει τη ζημιά στο πίσω μέρος του παρκέ.

Ο glue guy και ο αδικημένος

Για μια ομάδα που κάνει τα πρώτα μέτρα της φετινής κούρσας, οι ρόλοι στο rotation παραμένουν υπό διερεύνηση και συζήτηση. Δεν είναι λοιπόν ασφαλές το δείγμα ώστε να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα σχετικά με το ποιος, το πότε και το πώς. Σε μια πρώτη φάση πάντως, υπάρχουν δύο διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν για την περιφέρεια:

Ο Τζέριαν Γκραντ θα έχει τον ρόλο του glue guy και του ενδιάμεσου ανάμεσα σε κοντούς και ψηλούς, αφού είναι οικονομικός στην επίθεση και δεν έχει την απαίτηση (sic) να πάρει μπάλες

Ο Μάριους Γκριγκόνις απέδειξε με το "καλημέρα" πόσο άδικη ήταν η κριτική που του ασκήθηκε πέρσι, επειδή κλήθηκε να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούν να τον καταστήσουν λειτουργικό και αποτελεσματικό

Ξανά όμως, για να μετατραπεί η περιφέρεια του Παναθηναϊκού στο βαρύ χαρτί του, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ώστε άπαντες να μπουν στα "καλούπια" που θέλει ο Εργκίν Αταμάν και η τράπουλα να ανακατευτεί ομοιόμορφα.

Η μοναξιά του ενός και το λάθος

Παρεμπιπτόντως, σε μια βραδιά που ο Ολυμπιακός είχε μόλις έναν σέντερ στο rotation, ο Παναθηναϊκός απέτυχε να κερδίσει πράγματα. Κι αυτό γιατί ο Ματιάς Λεσόρ είναι -τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή- ο μοναδικός σέντερ στον οποίο μπορεί να στηριχθεί ο Εργκίν Αταμάν.

Αναμφίβολα, το μέτρο σύγκρισης με την απέναντι πλευρά ήταν πολύ ψηλό σε αυτή την εκκίνηση της σεζόν -πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο. Εξ ου η αδυναμία που επέδειξε ο Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι να δώσει ποιοτικά λεπτά στο παρκέ, σε άμυνα και επίθεση. Ο νεαρός ψηλός έχει το ταλέντο και το μέγεθος για να εξελιχθεί σε κομμάτι μείζονος σημασίας για το rotation. Το θέμα όμως είναι μέχρι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, να μην επωμιστεί όλο το βάρος ο Ματιάς Λεσόρ.

Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έκανε το μεγαλύτερο λάθος του αγώνα στο φινάλε της κανονικής διάρκειας λόγω κούρασης (σωματικής και πνευματικής) από την υπερπροσπάθεια να αναχαιτίσει ένα μεγαλύτερο κορμί, αυτό του Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Η διαχείριση και ο κανόνας

Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα για το παιχνίδι της επόμενης εβδομάδας με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου (ξανά στο ΟΑΚΑ), με στόχο να πάρει τη νίκη και να φτιάξει την ψυχολογία του. Η διαχείριση της "στραβής" στην εκκίνηση της σεζόν είναι σημαντική προκειμένου να μην δημιουργηθούν φουρτούνες στη διάρκεια της regular season της EuroLeague.

Τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό άφησαν, αν μη τι άλλο, πληγές στον Παναθηναϊκό. Όχι μεγάλες, αλλά ακόμη κι έτσι είναι πληγές. Ο γενικός κανόνας από εδώ και πέρα δεν θα αφορά σε αγώνες με τόσο μεγάλη φθορά (σωματική και ψυχολογική), γεγονός που θα επιτρέψει στον Εργκίν Αταμάν να αποσυμπιέσει άμεσα την κατάσταση και να δουλέψει με μεγαλύτερη ηρεμία. Δίχως τη βαβούρα της συζήτησης για τον Ολυμπιακό.

Αρκεί φυσικά σε μια βδομάδα, το αποτέλεσμα με την Μπάγερν Μονάχου να είναι διαφορετικό. Γιατί ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από κάθε είδους νίκη ώστε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ