ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξέρει πως πλέον έχει το πάνω χέρι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξέρει πως πλέον έχει το πάνω χέρι
VAGGELIS STOLIS

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε τη δεύτερη σερί νίκη επί του Ολυμπιακού, σε ένα παιχνίδι που όμως έπαιξε με τη φωτιά. Το ταλέντο που έκανε τη διαφορά, το συναίσθημα που ξεπέρασε τη λογική και η επόμενη μέρα. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Στα ντέρμπι, το μείζον είναι το αποτέλεσμα. Ούτε η εμφάνιση, ούτε ο τρόπος. Μόνο η νίκη. Από αυτή την άποψη λοιπόν ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε τη δουλειά, ήτοι το 2/2 απέναντι στον Ολυμπιακό στη regular season της Stoiximan Basket League και γνωρίζει πως ο τίτλος θα κριθεί σε μερικούς μήνες στο ΟΑΚΑ.

Επί της ουσίας λοιπόν, αυτή (σ.σ.: η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs) είναι η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR.

Κι αντίστοιχα του δίνει το δικαίωμα, τον χρόνο και την πολυτέλεια να εστιάσει στην EuroLeague και να χρησιμοποιήσει όσους αγώνες απομένουν στη Stoiximan Basket League για να κάνει την απαραίτητη διαχείριση.

Η ψυχολογία ήταν όλα τα λεφτά

Η εκκίνηση του αγώνα ήταν το αποτέλεσμα της εξαιρετικής ψυχολογίας που έχει χτίσει ο Παναθηναϊκός AKTOR τον τελευταίο ενάμιση μήνα, χάρη σε όσα σπουδαία κάνει στην EuroLeague. Το +12 (18-6 στο 5') ήρθε χάρη στη μεγάλη αμυντική ένταση και την ενέργεια στο πίσω μέρος του παρκέ που αποτέλεσε την σπίθα για την επιθετική φωτιά, όπως υποδηλωνόταν από τα 6/8 σουτ και τις 4 ασίστ -δίχως μάλιστα λάθος σε αυτό το διάστημα.

Η απόφαση δε για "δύο εναντίον δύο" στο πικ εν ρολ του Ολυμπιακού έκανε τη διαφορά, περιορίζοντας τα ελεύθερα περιφερειακά σουτ. Για να είναι βέβαια αποτελεσματική αυτή η άμυνα, μεγάλο ρόλο έπαιξε τόσο η απόσταση που κρατούσε ο ψηλός από τον προσωπικό του αντίπαλο όσο κι ο τρόπος με τον οποίο ο αμυντικός πάνω στην μπάλα έσπαγε τα σκριν.

Το μοναδικό μελανό σημείο της πρώτης περιόδου; Η διαχείριση των φάουλ, δεδομένου πως οι πράσινοι είχαν να δώσουν ακόμη ένα (το τέταρτο) στην τελευταία ερυθρόλευκη κατοχή. Δεν το έκαναν όμως παρότι είχαν τη δυνατότητα και τον χρόνο, με αποτέλεσμα ο Φιλίπ Πετρούσεβ να σκοράρει για τρεις και να περιορίζει το προβάδισμα των γηπεδούχων.

One Nunn Show

Στη δεύτερη περίοδο, ο Κέντρικ Ναν έκανε πιο απλά τα πράγματα για την ομάδα του. Με 13 πόντους σε έξι λεπτά οδήγησε τον Παναθηναϊκό AKTOR στο +14 (40-26 στο 16'), βάζοντας (την αναμενόμενη) φωτιά στο ΟΑΚΑ. Σε ένα διάστημα που όμως, το συναίσθημα και η ατμόσφαιρα συνεπήραν τους πάντες. Κάτι που πολύ γρήγορα φάνηκε να κάνει κακό.

Πώς; Από το γεγονός πως ο Ολυμπιακός επέστρεψε εξίσου γρήγορα και πήγε στα αποδυτήρια, όντας σε απόσταση βολής (44-42) με καλά ποσοστά στα δίποντα (15/24) και βελτιωμένος στο κομμάτι της δημιουργίας (6 ασίστ για 2 λάθη στην περίοδο). Όλα αυτά μάλιστα με -κατά βάση- τη δεύτερη πεντάδα στο παρκέ.

Τα αδόκιμα σχήματα χάλασαν το μυαλό του

Με τον Μουστάφα Φαλ εκτός και τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να αποχωρεί άρον άρον στην τρίτη περίοδο, ήταν πλέον εμφανές πως ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε κάθε λόγο να πιστεύει πως μπορεί να "καθαρίσει" το παιχνίδι με συνοπτικές διαδικασίες. Εν πολλοίς το επιβεβαίωσε, χτίζοντας εκ νέου διψήφια διαφορά.

Απέναντι σε πολύ αδόκιμα σχήματα (με τον Άλεκ Πίτερς και τον Κώστα Παπανικολάου στο "5") όμως, χάλασε το μυαλό του. Όταν δηλαδή ο Φιλίπ Πετρούσεβ ήταν εκτός για να πάρει ανάσες ή μονιμοποιήθηκε στον πάγκο λόγω της αποβολής με πέντε φάουλ, το τριφύλλι έμοιαζε να είναι μπερδεμένο.

Τα mismatch ήταν συνεχόμενα, υπήρχαν, αλλά ο Παναθηναϊκός AKTOR αδυνατούσε να τα εκμεταλλευτεί στον απόλυτο βαθμό. Προτίμησε κατά βάση το "από έξω προς τα μέσα" και δεν είχε τη διαύγεια (λογικό κιόλας λόγω της κούρασης) να τα διαβάσει καλύτερα και να αναζητήσει τις έξτρα πάσες για την περιφέρεια.

Γι αυτό κιόλας λίγο έλειψε στο φινάλε να το πληρώσει ακριβά, βλέποντας τον Ολυμπιακό να επιστρέφει και να έχει την κατοχή, που του επέτρεπε να πάρει το προβάδισμα. Ένα λέι απ μακριά από την απόλυτη ανατροπή ήταν άλλωστε τα πράγματα. Αυτό του Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος.

Το μομέντουμ και η πραγματική ουσία

Η νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ διατηρεί το μομέντουμ και την ψυχολογία σε υψηλά επίπεδα εντός του Παναθηναϊκού AKTOR. Ιδίως, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνέχεια στην EuroLeague, εκεί όπου ο στόχος είναι ξεκάθαρος: το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Η πραγματική ουσία όμως βρίσκεται σε όσα έρχονται εντός κι εκτός των συνόρων. Πολύ απλά γιατί μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες, ο Παναθηναϊκός AKTOR παίζει σε μεγάλο βαθμό το "ευ ζην" στην EuroLeague (βλ. τετράδα) και τον δεύτερο τίτλο της σεζόν (βλ. Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ).

Μένει να φανεί βέβαια αν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα στερηθεί για πολλοστή φορά φέτος έναν βασικό παίκτη του rotation, τον Κώστα Σλούκα.

Ειδικά από την στιγμή, που τη δεδομένη χρονική στιγμή κάθε τι μετράει. Διπλά. Γιατί αυτά που έρχονται είναι πλέον πολύ πιο σημαντικά από αυτά που προηγήθηκαν. Για όλους.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ