ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η επιστροφή του heroball και το πρόβλημα αντίληψης στον Παναθηναϊκό

Η επιστροφή του heroball και το πρόβλημα αντίληψης στον Παναθηναϊκό
VAGGELIS STOLIS

Οι τρεις σερί ήττες στη Basket League έφεραν το ξέσπασμα του Χρήστου Σερέλη, αλλά η εικόνα στο παρκέ είναι αδιάψευστος μάρτυρας των προβλημάτων και της τεράστιας απόστασης από τον Ολυμπιακό, ώστε να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τα playoffs. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Οι λέξεις για να περιγράψουν την εικόνα του Παναθηναϊκού σε ακόμη ένα παιχνίδι της Basket League, αυτό με την ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια, μοιάζουν να έχουν τελειώσει. Η τρίτη σερί ήττα δεν γύρισε απλά τον σύλλογο τρεις δεκαετίες πίσω, αλλά πολύ περισσότερο τον βύθισε ακόμη περισσότερο στην εσωστρέφεια.

Πολύ απλά γιατί εκεί που κάνει ένα βήμα μπροστά (ή έτσι νομίζει τουλάχιστον), ακολουθούν δύο βήματα πίσω. Για να υπενθυμίσουν σε όλους πόσο προβληματική είναι η φετινή σεζόν, η οποία βέβαια -δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό- έχει ακόμη περίπου δυόμιση μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Από την στιγμή που η πρωτιά της regular season χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο ΟΑΚΑ, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η συζήτηση αφορά πλέον στις απαραίτητες προσαρμογές εν όψει της post season. Στην πράξη βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Πολύ απλά γιατί ουδείς μπορεί να προδικάσει την αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση εντός του οργανισμού την στιγμή που θα κρίνεται ο τίτλος στη Basket League.

Η ατάκα του Χρήστου Σερέλη περί αφέλειας στον τρόπο προσέγγισης και την ψευδαίσθηση πως ο Παναθηναϊκός θα φτάσει δια περιπάτου στους τελικούς αρκεί.

Η αλήθεια είναι σκληρή

Η εικόνα στα Άνω Λιόσια αποδείχθηκε ξανά προβληματική. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Χρήστος Σερέλης ήταν όμως πολύ πιο σκληρή. Πολύ απλά γιατί έκανε -για πρώτη φορά φέτος- λόγο για παίκτες που δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, για παίκτες που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, για παίκτες που επί της ουσίας βρίσκονται υπό κρίση.

Υπονόησε άλλωστε -μεταξύ άλλων- πως κάποιοι δεν προσπαθούν όσο απαιτούν οι συνθήκες. Η συζήτηση λοιπόν ξέφυγε από το κομμάτι της ποιότητας (πώς μπορεί να τίθεται άλλωστε θέμα ποιότητας σε ατομικό επίπεδο γι αυτή την ομάδα;) και πήγε σε αυτό της προσπάθειας. Με άπαντες να τίθενται προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά σε δημόσιο επίπεδο.

Ποιες ατάκες ξεχώρισαν;

  • "Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται να παίξουμε στους τελικούς του πρωταθλήματος, αν παρουσιαζόμαστε έτσι όπως παρουσιαζόμαστε".
  • "Όλο τον χρόνο επίσης, μπορεί να μην ήμουν στον Παναθηναϊκό, αλλά από την όλη κατάσταση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν έχω ακούσει κανέναν πραγματικά να βγει και να πει μια συγγνώμη για μια παρουσία, θα έλεγα, χωρίς νεύρο, χωρίς πείσμα, χωρίς προσπάθεια. Θα την πω εγώ λοιπόν, που βρίσκομαι μόνο ένα μήνα εδώ".
  • "Στο τέλος της σεζόν, θα παίζουν αυτοί που καταλαβαίνουν πού βρίσκονται κι αυτοί που θα σκίζονται, όπως το λέω, σε όλους τους αγώνες".
  • "Δεν είναι θέμα διάθεσης, ότι δεν θέλει κάποιος να παίξει. Θα το πω όπως το σκέφτομαι. Είναι θέμα αντίληψης της κατάστασης. Δεν υπάρχει η αντίληψη της κατάστασης που βιώνει αυτή η ομάδα".

Οι παλιές κακές συνήθειες

Την στιγμή που το παιχνίδι άρχισε να στραβώνει από τα μισά της τρίτης περιόδου κι έπειτα βέβαια, ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε αντανακλαστικά σε ομαδικό επίπεδο. Δεν επιχείρησε να βρει τρόπους για να απειλήσει την άμυνα της ΑΕΚ μετακινώντας την μπάλα και χτυπώντας μέσα από close out ή pick n roll.

Αντίθετα, εμφανίστηκαν ξανά οι παλιές κακές συνήθειες του heroball. Με τον Ντουέιν Μπέικον να παίρνει την μπάλα και να αποφασίζει για το μέλλον του αγώνα, σε κάποιες περιπτώσεις δίχως καν να αλλάξει χέρια η μπάλα σε μια κατοχή.

Ακόμη κι αν η τελική έκβαση του αγώνα ήταν θετική λοιπόν, αυτή θα προέκυπτε περισσότερο ως αποτέλεσμα του προσωπικού ταλέντου του ενός κι όχι της ομαδικής προσπάθειας, η οποία αγνοήθηκε ξανά το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαρτίου στα Άνω Λιόσια.

Ξαφνικά... σενάρια

Κάπως έτσι, με 2+1 αγωνιστικές για το τέλος της regular season (σ.σ.: το +1 είναι το εκτός έδρας εξ αναβολής με τον Κολοσσό), ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να κοιτάζει τι γίνεται πίσω του. Επί της ουσίας τι κάνει το Περιστέρι bwin από εδώ και πέρα.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αίφνης η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη μπήκε στη συζήτηση των σεναρίων για τη δεύτερη θέση. Τι χρειάζεται για να τα καταφέρει; Να κερδίσει τον Κολοσσό (εντός) και τον Προμηθέα Πάτρας (εκτός) και, ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός να χάσει από τον Κολοσσό (εκτός) στην εξ αναβολής αναμέτρηση των δύο ομάδων.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ιδίως σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Κολοσσό, αφού η εικόνα του δίνει κάθε δικαίωμα στην αμφισβήτηση.

Αν λοιπόν εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, τότε -από το πουθενά- ο αγώνας του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι bwin στο "Ανδρέας Παπανδρέου" στην αυλαία της regular season θα έχει ως διακύβευμα τη δεύτερη θέση. Κι όχι, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη δεν θα ψάχνει κάτι... ακραίο, αλλά απλά να καλύψει το -1 της ήττας στο ΟΑΚΑ στον α' γύρο.

Όσο ξένα κι αν ακούγονται λοιπόν αυτά για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, αποτελούν τη φετινή πραγματικότητα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ