ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Από εδώ και πέρα μπαίνει το "πρέπει" για τον Παναθηναϊκό AKTOR

EUROLEAGUE 2023-2024 / ÌÁÊÁÌÐÉ ÔÅË ÁÂÉÂ - ÐÁÏ
EUROLEAGUE 2023-2024 / ÌÁÊÁÌÐÉ ÔÅË ÁÂÉÂ - ÐÁÏ EUROKINISSI SPORTS

Σε μια βραδιά που όλα πήγαν στραβά για τον Παναθηναϊκό AKTOR (με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του Κέντρικ Ναν), ο πάγκος έδειξε πως είναι "εδώ" για τον Εργκίν Αταμάν. Από εδώ και πέρα όμως μπαίνει το "πρέπει". Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Στο Βελιγράδι, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν ήταν ο εαυτός του. Σχεδόν σε όλο το σαραντάλεπτο. Γι αυτό κιόλας ηττήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο μπορεί να γίνει το γεγονός πως η ομάδα του Όντεντ Κάτας έκανε το 2/2 απέναντι σε εκείνη του Εργκίν Αταμάν κι έχει τον απόλυτο έλεγχο σε περίπτωση ισοβαθμίας (απλής ή πολλαπλής).

Παρά το γεγονός πως όλα πήγαν στραβά βέβαια, ο πάγκος του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν εκεί. Κι αυτό ίσως είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κρατήσει ο προπονητής των πρασίνων εν όψει της συνέχειας και δη όσων έρχονται, εν τη απουσία τριών παικτών από το rotation (Κώστας Σλούκας, Λούκα Βιλντόσα, Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι).

Μακριά από τον εαυτό του

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού AKTOR δεν ήταν ακριβώς αυτή που μας έχει συνηθίσει το τελευταίο δίμηνο, από την άποψη πως αμυντικά έδωσε πολλά δικαιώματα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ να νιώσει καλά.

ΟΚ, της είχε κόψει το επιθετικό ριμπάουντ (σ.σ.: οι παίκτες του Όντεντ Κάτας δεν πήραν ούτε ένα στο πρώτο δεκάλεπτο), αλλά είχαν τον τρόπο να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, παρά την επιθετική συνέπεια του Ντίνου Μήτογλου και του Κέντρικ Ναν.

Η έξτρα επιλογή που είχε ο Εργκίν Αταμάν στο "3" με την επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου στο rotation έκανε από νωρίς τη δουλειά της. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος πως ο Μάριους Γκριγκόνις δεν είχε επιθετικό ρυθμό, η ασφάλεια του "Πάπι" βοήθησε τον Παναθηναϊκό AKTOR να γίνει πιο ανθεκτικός στην άμυνα και να κλείσει το δεκάλεπτο στο +3 (18-21).

Τα μεγάλα σουτ και το pack the paint

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βρήκε διαδοχικά μεγάλα σουτ είτε πάνω σε άμυνα είτε στο τέλος των 24'' της επίθεσης. Γι αυτό κιόλας διατήρησε το προβάδισμα μέχρι σχεδόν τα μισά, πριν έρθει το μπλακ άουτ που άλλαξε τα δεδομένα.

Η φιλοσοφία της Μακάμπι Τελ Αβίβ να γεμίσει τη ρακέτα με κορμιά (pack the paint) σε κάθε πικ εν ρολ ή παιχνίδι απομόνωσης (ιδίως του Κέντρικ Ναν, ο οποίος είχε 4/13 στην ανάπαυλα) περιόρισε τους τρόπους εκτέλεσης των πρασίνων, φέρνοντας την πλήρη αλλαγή σκηνικού.

Εξ ου το -7 (43-36) του ημιχρόνου.

Στα σκουπίδια το απόλυτο πλεονέκτημα

Το μείζον για τον Παναθηναϊκό AKTOR ήταν πως είχε τον απόλυτο έλεγχο στα ριμπάουντ, κάνοντας πάρτι κάτω από τη ρακέτα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, δίχως όμως να το εκμεταλλευτεί επί της ουσίας. Τα 17 επιθετικά στο 25ο λεπτό δεν του έδωσαν τίποτε ουσιαστικό, αν κρίνει κανείς από το -13 (55-42 στο 25'), σε ένα σημείο που ο Μάριους Γκριγκόνις αδυνατούσε να δώσει επιθετικές λύσεις (0/7 σουτ).

Από το πουθενά βέβαια (ή κάπως έτσι), οι πράσινοι βρήκαν σφυγμό και αντέδρασαν χάρη στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Τους δύο μεγαλύτερους χαμάληδες που διαθέτουν στο ρόστερ. Οι δυο τους λοιπόν εμφανίστηκαν στην πεντάδα και αποτέλεσαν τη βασική αιτία της επιστροφής (62-59 στο 30'). Παρά την απουσία του Κέντρικ Ναν, ο οποίος πρόσθεσε έναν μεγάλο πονοκέφαλο στον Εργκίν Αταμάν.

Με διάθεση, αλλά δίχως επιλογές

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν έδειξε ποτέ επί της ουσίας πως έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Το μόνο που κατάφερνε ήταν να μένει κοντά και να αυξάνει την πίεση στην απέναντι πλευρά, δίχως όμως να έχει την πολυτέλεια των επιθετικών επιλογών που θα του δώσουν το κάτι παραπάνω.

Ειδικά από την στιγμή που ο Μάριους Γκριγκόνις έβαλε μόλις ένα περιφερειακό σουτ (1/6 τρίποντα) και ο Τζέριαν Γκραντ υποχρεώθηκε να κάνει... τα πάντα. Ούτε οι πόντοι (17) του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη ούτε τα καρφώματα του Κώστα Αντετοκούνμπο θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βασικές επιθετικές επιλογές στην τελική ευθεία.

Κι αυτό φάνηκε στην πράξη, μόλις η Μακάμπι Τελ Αβίβ διεύρυνε τη διαφορά στις τρεις κατοχές, με τον Γουέιντ Μπάλντγουιν να κάνει... παπάδες στο isolation με τα σουτ μέσης απόστασης.

Ο δρόμος προς την τετράδα

Το -15 δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, αυτό είναι σαφές. Από την άλλη βέβαια, η τελική έκταση της διαφοράς μικρή σημασία έχει. Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήξερε -από πριν- πως έχει μπροστά μια ευκαιρία να ξεμπερδέψει με ακόμη έναν διώκτη στο κυνήγι της τετράδας.

Με βάση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν βέβαια, μόνο ως ευκαιρία δεν εξελίχθηκε το παιχνίδι. Όπως και να έχει, μέχρι τη διακοπή για το Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ και το παράθυρο για τα προκριματικά του EuroBasket 2025, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει τρεις αγώνες, όπου επιβάλλεται το απόλυτο σε νίκες: Αρμάνι Μιλάνο (εντός), Ζάλγκιρις (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός).

Όχι μόνο για να διασφαλίσει πως δεν θα κατρακυλήσει κάτω από την τετράδα, αλλά ιδίως για να βάλει τη Φενέρμπαχτσε από κάτω. Μια και καλή.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ