OPINIONS

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

Ο (απίθανος) βίος και πολιτεία του κατόχου του μακροβιότερου ρεκόρ στην ιστορία του Champions League. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τον Σελεστίν Μπαμπαγιάρο (VIDEOS+PHOTOS)

Ο Λιονέλ Μέσι έσπασε το ρεκόρ γκολ του Ραούλ, ο Τσάβι αυτό των συμμετοχών του Ράιαν Γκιγκς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο αυτό του Ρούουντ φαν Νίστελροϊ για γκολ σε μια σεζόν. Μόνο ένα ρεκόρ αντέχει 21 χρόνια και θα κρατήσει, τουλάχιστον, μέχρι την επόμενη σεζόν. Αυτό του νεότερου παίκτη που έκανε ντεμπούτο (και αποβλήθηκε, αυτό είναι δεύτερο ρεκόρ!) στο Champions League. Το όνομα του κατόχου του; Σελεστίν Χίτσιετ Μπαμπαγιάρο.

Από την στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τον Μάρτιν Όντεγκααρντ, οι στατιστικολόγοι έβγαλαν τα κομπιουτεράκια τους για να υπολογίσουν αν το «παιδί - θαύμα» από τη Νορβηγία θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που κάνει ντεμπούτο στο Champions League. Και, αν η "Βασίλισσα" δεν... ταλαιπωρούνταν από τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα, πιθανότατα να είχε αυτή την ευκαιρία, αφού αν έπαιζε στην ρεβάνς με την Σάλκε, θα το έκανε σε ηλικία 16 ετών και 84 ημερών.

Και ντεμπούτο, και αποβολή!

Θα ήταν, δηλαδή, κατά τρεις ημέρες νεότερος από τον (παλαίμαχο πια) ποδοσφαιριστή που θα εξακολουθεί να καμαρώνει γι' αυτό το ρεκόρ, το οποίο κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια και, συγκεκριμένα, από τις 23 Νοεμβρίου του 1994. Εκείνο το βράδυ, στο γήπεδο της Στεάουα στο Βουκουρέστι, ο Ολλανδός προπονητής της Άντερλεχτ, Γιν Μπόσκαμπ, ξεκινούσε στην ενδεκάδα των "Μωβ" έναν πολλά υποσχόμενο πιτσιρικά, ο οποίος με το θράσος και την ταχύτητά του αλώνιζε την αριστερή πλευρά άμυνας, μεσαίας γραμμής και επίθεσης.

Ένας πιτσιρικάς που, με το "καλημέρα", έγραψε. διπλή ιστορία, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης στην (σύγχρονη) εκδοχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, σε ηλικία 16 ετών και 87 ημερών. Και ο νεαρός Νιγηριανός, συμπαίκτης του μετέπειτα "ερυθρόλευκου" Παρ Ζέτερμπεργκ σε εκείνο το ματς, δεν έμεινε εκεί, αφού. κατάφερε, μόλις στο 37ο λεπτό, να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα, για τάκλιν από πίσω. Απέναντί του, στον πάγκο της Στεάουα κάθονταν ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου (ο μετέπειτα "Ντούντου" της ΑΕΚ) και ο Άντον Ντόμπος, ο οποίος πέτυχε και το γκολ των Ρουμάνων!

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

Οι ιδιαιτερότητες του ιστορικού ρεκόρ του Μπαμπαγιάρο στο Champions League είναι απλώς ένας κρίκος στον απίθανο βίο και πολιτεία ενός ανθρώπου που βαφτίστηκε Σελεστίν, στη μνήμη του Πάπα Κελεστίνου του πέμπτου. Ήταν Πάπας μόλις για πέντε μήνες, παραιτήθηκε όπως είχε δικαίωμα, φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, Βονιφάτιο τον όγδοο, και πέθανε στην φυλακή, ενδεχομένως και δηλητηριασμένος από τον Βονιφάτιο.

Κωλοτούμπα, ρεκόρ, αποβολή Νο2

Περιπετειώδης η ζωή του Κελεστίνου, ακόμα πιο περιπετειώδης αυτή του Μπαμπαγιάρο. Ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που καθιέρωσαν την κωλοτούμπα στους πανηγυρισμούς, αλλά γρήγορα την περιόρισε, αφού τραυματίστηκε σοβαρά, στην διάρκεια φιλικού της Τσέλσι με την Στίβενεϊτζ, στο πρώτο του καλοκαίρι ως παίκτης των "Μπλε"!

Τα κατορθώματά του με την Άντερλεχτ, είχαν τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων του λονδρέζικου συλλόγου και, με την σύμφωνη γνώμη του τότε προπονητή Ρούουντ Γκούλιτ, τον Απρίλιο του 1997 ο Σελεστίν έγινε ο ακριβότερος 19χρονος στον κόσμο, με την Τσέλσι (χωρίς Ρόμαν Αμπράμοβιτς ακόμα) να επενδύει 2,2 εκατομμύρια λίρες (σαφώς μεγαλύτερο ποσό τότε, απ' ότι είναι τώρα).

Έμεινε οκτώ χρόνια στην Τσέλσι και τα. έβγαλε τα λεφτά του, τα οποία είχαν επενδυθεί πάνω του και λόγω των εμφανίσεών του με τις μικρές εθνικές ομάδες της Νιγηρίας. Το 1993 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ17 και, το 1996, ήταν από τα βασικά στελέχη των "Σούπερ Αετών" στον δρόμο προς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Ατλάντα.

Ήταν, μάλιστα, μέλος της καλύτερης ενδεκάδας, σε ένα τουρνουά, όπου με δεξί κροσέ, αριστερό ντιρέκτ και. γκολ, η Νιγηρία των Γουέστ, Ολίσε, Ικπέμπα, Αμουνίκε, Οκότσα, Κανού, Μπαμπαγκίντα και Αμοκάτσι, έριξε στο καναβάτσο την Βραζιλία των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ζε Ελίας και την Αργεντινή των Αγιάλα, Ζανέτι, Σιμεόνε και Κρέσπο.

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!
2010 AFP

Παρά τις ιστορικές επιτυχίες, η διαδρομή του στην μεγάλη εθνική ομάδα κράτησε μόλις 27 ματς. Και γι' αυτό φταίει το κακό του το κεφάλι, αφού το 2004, όντας μέλος της αποστολής για το Κόπα Άφρικα στην Τυνησία, εστάλη νωρίτερα σπίτι του, μαζί με τους Γιακούμπου Αγεγκμπένι και Βίκτορ Αγκάλι, για λόγους απειθαρχίας. Αν και επίσημα ποτέ δεν ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από την εθνική ομάδα, δεν φόρεσε ξανά την φανέλα με το εθνόσημο.

Ο θάνατος του αδελφού

Την "γεμάτη" οκταετία στην Τσέλσι, ακολούθησε μια αποτυχημένη τριετία στη Νιούκαστλ. Τραυματισμοί, τιμωρίες για χαστούκι στον Ντιρκ Κάουτ που του στοίχισε αποκλεισμό τριών αγώνων και γενικότερη αμφισβήτηση, έστω και αν ο Μπαμπαγιάρο έφτασε στο σημείο να βάλει την ομάδα πάνω από ένα οικογενειακό δράμα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2007, ύστερα από νίκη επί της Λίβερπουλ (2-1), ο τότε προπονητής των "Καρακαξών", Γκλεν Ρέντερ, αποκάλυψε στην συνέντευξη Τύπου ότι, δώδεκα ώρες πριν από την σέντρα, ο Μπαμπαγιάρο τον πήρε τηλέφωνο και τον ενημέρωσε ότι ο νεότερος αδελφός του, Κένεντι, είχε πεθάνει από φυματίωση. Παρά το τραγικό συμβάν ο Σελεστίν, ο οποίος είχε πάρει μαζί του στην Αγγλία όλη την οικογένειά του, επέμεινε να αγωνιστεί και ήταν εκ των κορυφαίων της Νιούκαστλ, αποσπώντας τα εγκώμια του προπονητή και των φιλάθλων.

Δέκα μήνες μετά, εκείνη η τραγική ιστορία και η αυταπάρνηση του Νιγηριανού είχαν ξεχαστεί. Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε διαζύγιο, με την τότε διοίκηση να μιλάει με τα χειρότερα λόγια για την συμπεριφορά του Μπαμπαγιάρο. Και αυτή η άποψη, μάλλον βρίσκει σύμφωνα και τα αφεντικά της τελευταίας ομάδας στην καριέρα του Σελεστίν, τους Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

Ο Γκούλιτ, ο οποίος τον είχε πάρει στην Τσέλσι, εισηγήθηκε την μεταγραφή του, αλλά το μετάνιωσε γρήγορα. Ο Μπαμπαγιάρο έβγαλε έναν πρωτόγνωρο βεντετισμό. Θεωρώντας ότι είχε μεταγραφεί σε έναν πολύ πλούσιο σύλλογο που λίγους μήνες νωρίτερα είχε κάνει ένα σούπερ deal για να αποκτήσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, παραπονιόνταν επειδή ταξίδευε σε τουριστική θέση στο αεροπλάνο και μοιράζονταν το δωμάτιο ξενοδοχείου στις αποστολές.

Είπε "good bye" ύστερα από μόλις δύο μήνες στην ομάδα, έχοντας προλάβει να παίξει 45 λεπτά σε ένα φιλικό κόντρα στην Σεούλ, όπου πήρε κίτρινη κάρτα και υπέπεσε σε πέναλτι. Πρόωρη λύση ενός τριετούς συμβολαίου, επιστροφή στην Αγγλία και προοπτική υπογραφής στην Πόρτσμουθ, η οποία όμως δεν το αποφάσισε ποτέ γιατί, εκτός από την κακή φυσική κατάσταση, ο άλλοτε σούπερ μπακ - χαφ της Τσέλσι προσβλήθηκε από. ελονοσία! Στις 8 Ιουλίου του 2010, σε ηλικία 32 ετών, ο Μπαμπαγιάρο ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, αν και θα μπορούσε να παίζει ακόμα μέχρι και σήμερα.

Και... χρεοκοπία το μενού!

Δύσκολα παιδικά χρόνια, ντεμπούτο με αποβολή στο Champions League, πολλά κρούσματα απειθαρχίας, οδυνηρή απώλεια του μικρού αδελφού, ελονοσία, αλλά τα βάσανα δεν είχαν τελειώσει για τον Μπαμπαγιάρο. Μόλις έναν χρόνο μετά το «αντίο» του στα γήπεδα, τα ΜΜΕ της Νιγηρίας αναδημοσιεύουν, συγκλονισμένα, πληροφορίες από την Μεγάλη Βρετανία που λένε πως ο άλλοτε Χρυσός Ολυμπιονίκης με τους "Σούπερ Αετούς"... χρεοκόπησε! Ποιος, αυτός που έφτασε να βγάζει 25 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα.

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

"Δεν έχω χρεοκοπήσει, αλλά δεν το έκρινα σκόπιμο να διαψεύσω τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι στην ζωή, γιατί πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε συμπαθούν και άλλοι που θα σε μισούν", υποστήριξε, λίγες εβδομάδες αργότερα, σε μια συνέντευξη όπου επί της ουσίας διέψευδε τα περί χρεοκοπίας, επισημαίνοντας ότι "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ευγνώμον στον Θεό και είμαι πάρα πολύ άνετος οικονομικά".

Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκονταν κάπου στην μέση. Ο Μπαμπαγιάρο δεν είχε φαλιρίσει (εντελώς), αλλά κήρυξε πτώχευση σε επιχειρήσεις που είχε στην Αγγλία, χτυπημένος από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Στη Νιγηρία, όμως, είχε φροντίσει να έχει. κάβα και, όπως λέει ο ίδιος, έχοντας φιλοσοφήσει την (γεμάτη ανατροπές) ζωή του, "αυτό που θέλω είναι να παραμείνω ήρεμος και να δω τι θα φέρει το αεράκι".

Ο "Πίπης" και οι άλλοι

Κατά σύμπτωση, το έτερο μακροβιότερο ρεκόρ. νεότητας στο Champions League βρίσκεται και αυτό στην κατοχή Αφρικανού ποδοσφαιριστή, πολύ γνωστό μας μάλιστα.

Την 1η Οκτωβρίου του 1997, ο Γκανέζος Πίτερ Οφορίκουε, ο "Πίπης" όπως τον βαφτίσαμε στην Ελλάδα, πετύχαινε γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν την συντριβή με 5-1 στο Τροντχάιμ από την Ρόζενμποργκ, αλλά από εκείνο το βράδυ, ο Οφορίκουε κατέχει το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ στην σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης, αφού ήταν μόλις 17 ετών και 194 ημερών.

Ρεκόρ μου, αμαρτία μου!

Όσο για άλλα ρεκόρ νεότητας; Ο Γουέιν Ρούνεϊ, σε ηλικία 18 ετών και 355 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ χατ - τρικ, όταν στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οδήγησε σε εμφατικό 6-2 επί της Φενέρμπαχτσε στο "Ολντ Τράφορντ", στις 28 Σεπτεμβρίου του 2004.

Ο Πάτρικ Κλάιφερτ, σε ηλικία 18 ετών και 327 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 24 Μαΐου του 1995, ως παίκτης του Άγιαξ, μπήκε αλλαγή στο 69' αντί του Γιάρι Λιτμάνεν και, 16 λεπτά αργότερα, πέτυχε το γκολ με το οποίο ο "Αίαντας" πήρε το τελευταίο (μέχρι τώρα) ευρωπαϊκό του στέμμα, εις βάρος της Μίλαν (1-0).

Όσο για τον νεότερο προπονητή που έβαλε στην συλλογή του το Άγιο Δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο; Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, σε ηλικία 38 ετών και 129 ημερών, πανηγύρισε με την Μπαρτσελόνα την κατάκτηση του Champions League, στις 27 Μαΐου του 2009, κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0).

Τα γκολ στην βραδιά του Μπαμπαγιάρο στο Βουκουρέστι

Γκολ του Σελεστίν με την Τσέλσι

Η πεντάρα στο Τρονχτάιμ και το ιστορικό γκολ του Οφορίκουε

Το χατ - τρικ του Γουέιν Ρούνεϊ, έντεκα χρόνια πριν

Το γκολ - κούπα του Πάτρικ Κλάιφερτ (Στο Νο1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ