ΚΑΡΑΤΕ

Ο άσος του καράτε ξαναχτυπά

Ο άσος του καράτε ξαναχτυπά

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλης μας βάζει, μέσω του Sport24.gr στο μαγικό κόσμο των πολεμικών τεχνών (videos)

Μόλις το περασμένο Σάββατο (8/5) ο 28χρονος αθλητής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Τροκαντερό. Έχει κερδίσει όλους τους μεγάλους τίτλους στην καριέρα του εκτός από ένα ολυμπιακό μετάλλιο! Ίσως θα μπορούσε και το να είχε και αυτό στην κατοχή του αν το καράτε ήταν ολυμπιακό άθλημα (σ.σ. ήταν υποψήφιο το 2005, όμως δεν εξασφάλισε τις ψήφους που κρίνονταν απαραίτητες). Οπότε το Sport24.gr δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο αθλητή για να σας γνωρίσει το καράτε.

Οι πολεμικές τέχνες, όπως αποκαλούμε στην Ελλάδα το καράτε, το τζούντο, το κουνγκ φου κτλ, ήταν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα μικρά παιδιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σχέση ζωής του κ.Τριανταφύλλη με το καράτε. "Από μικρός ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα στα οποία διακρίθηκα και σε αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό που με κέρδισε όμως ήταν το καράτε. Λίγο η δράση, λίγο η ατομικότητα και λίγο η φήμη του! Αυτό ήταν! Η σκληρή προπόνηση έφερε τους αγώνες και τα αποτελέσματα με δικαίωσαν. Έτσι έμεινα στο καράτε και συνεχίζω τη δική μου πορεία".

To ξύλο και ο... Μιγιάγκι
Οι νεότερες γενιές μεγάλωσαν με τα φιλμ του Μπρους Λη, του Τσάκι Τσαν και του Καράτε Κιντ (σ.σ. ο ηθοποιός Ραλφ Μάτσιο). Ποτέ δεν καταλάβαμε αν αυτό που έκαναν ήταν καράτε ή κουνγκ φου ή κάτι άλλο. Το θέμα είναι ότι όλοι απολαμβάναμε το θεάμα. Και το ξύλο! Τελικά πέφτει ξύλο στο καράτε; "Το καράτε δεν είναι αυτό που νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Υπάρχει σεβασμός τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο και στον αγώνα. Οι τραυματισμοί είναι ελάχιστοι όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα που διεξάγονται σε επίπεδο πρωταθλητισμού", επισήμανε ο κ.Τριανταφύλλης, αναλύοντας τη φιλοσοφία του αθλήματος που γεννήθηκε στην Οκινάουα: "To βασικό χαρακτηριστικό είναι η πειθαρχία. Η φιλοσοφία του να μάθεις να σέβεσαι, να αγωνίζεσαι και να ενεργείς την ώρα που πρέπει με τον τρόπο που απαιτεί η συγκεκριμένη στιγμή".

Τη ζωή του μακριά από το καράτε δεν μπορεί να φανταστεί πως θα ήταν. Κάθε καλλιτέχνης είναι αφοσιωμένος άλλωστε στην τέχνη του! Κι όπως η προετοιμασία του έργου είναι σημαντική για έναν καλλιτέχνη, το ίδιο είναι και η προπόνηση για έναν πρωταθλητή.

"H προπόνηση περιλαμβάνει το τεχνικό μέρος και το μέρος της ενδυνάμωσης. Για να έχεις την τύχη να καθιερωθείς στο παγκόσμιο στερέωμα είναι απαραίτητο να είσαι καλός και στους δύο τομείς. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Το τεχνικό μέρος γίνεται και ατομικά και με συναθλητές (εικονικοί αντίπαλοι). Η διάρκεια της προπόνησης εξαρτάται από τη χρονική περίοδο στην οποία βρισκόμαστα. Εάν έχω αγώνες, εάν βρίσκομαι μετά από αγώνες ή σε περίοδο ξεκούρασης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα της ξεκούρασης και τη διαφορά της σε έναν πρωταθλητή. Όλοι ξέρουν να προπονούνται και να κουράζονται, αλλά λίγοι (αθλητές) πότε και πόσο να ξεκουράζονται. Κατά βάση προπονούμαι 5 με 6 μέρες την εβδομάδα σχεδόν έξι ώρες καθημερινά πρωί και βράδυ.

O κ.Τριανταφύλλης διατηρεί γνωστή σχολή καράτε στο Γαλάτσι. Καθημερινά επικοινωνεί με τους γονείς των παιδιών που προπονεί. Τί θα έλεγε όμως σε μία μητέρα που φοβάται να φέρει το παιδί της στο καράτε; Θα της πρότεινα να έρθει να παρακολουθήσει μια προπόνηση και να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μητέρες των παιδιών μου λένε ότι παρατηρούν διαφορές στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Η πειθαρχία που είναι απαραίτητη στο καράτε, τα ακολουθεί στην προσωπική ζωή τους, στο σχολείο".

Οι δικοί του άνθρωποι φοβούνται για την υγεία του; "Πάντα αγωνιούν για τα αποτελέσματα των αγώνων μου και για την υγεία μου ειδικά όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό. Δεν τους έχω απογοητεύσει νομίζω. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό ίσως να σου τύχουν και κάποιοι τραυματισμοί. Αυτοί σε κάνουν καλύτερο και πιο δυνατό για το μέλλον".

Δεν είχε Πεκίνο, έχει Βόλο-Λάρισα
Oι "αθάνατοι" της ΔΟΕ δεν ψήφισαν υπέρ της ένταξης του καράτε στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς νιώθουν αυτοί οι αθλητές που οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν "άπιαστο" όνειρο για αυτούς; Πώς ένιωσε ο ίδιος λίγο πριν από την τελετή έναρξης στο Πεκίνο, γνωρίζοντας ότι αν είχε δικαίωμα συμμετοχής, θα είχε τη δυνατότητα να διακριθεί;

"Aυτό το συναίσθημα δεν είναι και τόσο όμορφο. Ειδικά όταν γνωρίζεις ότι θα μπορούσες να φέρεις μία καλή θέση για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα ο κάθε αθλητής επικεντρώνεται στα δεδομένα που υπάρχουν και βγάζει από το μυαλό του τέτοιες σκέψεις, οι οποίες δεν ωφελούν πουθενά. Ένιωσα όμορφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο γιατί θα είχαμε πολλές ελληνικές συμμετοχές. Το καράτε ήταν γνωστό ότι δεν θα συμμετείχε, οπότε όλα ήταν μια χαρά!".

Η ομοσπονδία του καράτε δεν έπαιρνε έτσι κι αλλιώς μεγάλη επιχορήγηση και τώρα με την "ταξινόμηση" της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), η κρατική βοήθεια είναι μικρότερη. Αν ο Τριανταφύλλης έμπαινε στη θέση του γενικού γραμματέα Πάνου Μπιτσαξή για μία ημέρα "θα άλλαζα πολλά. Αν όχι όλα. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Καταλαβαίνετε όμως ότι θα θέλαμε τη στήριξη όλων".

Χρυσός Μεσογειονίκης στην Πεσκάρα θα υπερασπιστεί τον τίτλο του το 2013 σε Βόλο και Λάρισα. Οι Έλληνες θα έχουν τη σπάνια δυνατότητα να παρακολουθήσουν καράτε από την τηλεόραση. "Ελπίζουμε ότι θα είμαστε καλά και θα βρισκόμαστε εκεί. Η τηλεόραση θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα και την προβολή του στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Οπότε ας μας... θαυμάσουν!".

Ο ελληνικός αθλητισμός υποφέρει σχεδόν πάντα από την έλλειψη χορηγών. Το καράτε δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση: "Από υποστηρικτές γενικότερα το άθλημα πάσχει. Βέβαια κατά καιρούς υπάρχουν άνθρωποι και εταιρείες που μας βοηθούν στο δύσκολο έργο μας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου Νίκο Χρυσάφη, την εταιρεία FARMAQ και το προϊόν Q-ERGON που βρέθηκαν δίπλα μου σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς και την Puma Hellas".

Για τον τελειόφοιτο των TEΦΑΑ που μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τα μυστικά του καράτε σε μικρούς μαθητές, υπάρχει ένα ακόμα πάθος στη ζωή του: Η θάλασσα! Όταν έχω χρόνο μου αρέσει να κολυμπάω και να κάνω θαλάσσια σπορ. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν υποστηρίζω καμια ομάδα παρά μόνο την εθνική ποδοσφαίρου, η οποία μας χάρισε τόσα πολλά και ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιήσει αξιόλογη πορεία στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής".

Έχει κακές συνήθειες; Nα δίνω ραντεβού στο βάθρο". Μακάρι να είχαν όλοι οι Έλληνες αθλητές αυτή την κακή συνήθεια.

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλης εν ώρα δουλειάς:



Μία μέρα στην προπόνηση:





































TAGS ΚΑΡΑΤΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ