MEDIA

Ο,τι πρέπει να ξέρετε για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών!

Ο,τι πρέπει να ξέρετε για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών!

Προ των πυλών η δημοπρασία για τις επτά τηλεοπτικές άδειες και ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, γράφει για το χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία και τους υποψήφιους καναλάρχες.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η προκήρυξη για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, με τη σχετική δημοπρασία να ακολουθεί στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.

Τα βήματα μέχρι τον διαγωνισμό

Για το οποίο χρονοδιάγραμμα πρώτο "σκαλοπάτι" είναι η εν λόγω προκήρυξη καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, ο διαγωνισμός θα πρέπει να προκηρυχτεί μέσα σε 45 ημέρες από τη δημοσίευση / δημοσιοποίησή της. Η προκήρυξη θα αναφέρει και την εβδομάδα που θα γίνει η δημοπρασία.

Εντέλει προβλέπονται, αν και έδειχνε να "παγώνει", εκτός από επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού περιερχόμενου, και θεματικές, τρεις τον αριθμό, που θα δοθούν αμέσως μετά.

Μέσω στο εν λόγω 45ήμερο θα κληθούν νυν αλλά και υποψήφιοι καναλάρχες να καταθέσουν φακέλους υποψηφιότητας για άδεια. Οι εν λόγω φάκελοι θα ελεγχθούν από το ΕΣΡ, με τα μέλη του να εξετάζουν ποινικά μητρώα μελών των Δ.Σ. των καναλιών, δικαιολογητικά, πόθεν έσχες και οτιδήποτε άλλο ώστε να κριθεί έγκυρη η υποψηφιότητα (ή να απορριφθεί).

Μετά την πάροδο του διαστήματος ελέγχου (10-15 μέρες) αλλά και τυχόν ενστάσεις, ο διαγωνισμός θα μπει στην τελική ευθεία και θα οριστεί η ημερομηνία και ο τόπος διενέργειας του διαγωνισμού. Τούτη τη φορά, λένε, δεν θα έχει καμία σχέση με τα… περσινά.

Ως γνωστόν, η τιμή εκκίνησης για την κάθε άδεια είναι 35 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποπληρωθεί (αν δεν αλλάξει κάτι) σε διάστημα δέκα ετών, ήτοι 3,5 μύρια τον χρόνο για άδεια δεκαετούς διάρκειας.

'Οσα, δε, κανάλια δεν πάρουν άδεια, τότε μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να κλείσουν, εκτός κι αν διεκδικήσουν θεματική άδεια και, άρα, αλλάξουν «προφίλ».

Ποιοι θέλουν τηλεοπτική άδεια;

Η πεντάδα που θεωρείται ότι θα κατέβει σίγουρα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι… δεδομένη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη για το Star, ο Θεόδωρος Κυριακού για τον ΑΝΤ1, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha και Ιβάν Σαββίδης για το Epsilon TV.

Μια υποσημείωση εδώ, με αναφορά στα σενάρια που θέλουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη να διεκδικεί εντέλει θεματική άδεια για το Star και ενημερωτική άδεια για το Mega. Σενάριο μεν, αλλά πρέπει να αναφερθεί.

Απομένουν, κοντολογίς, δύο άδειες μιας και θα δημοπρατηθούν, όταν γίνει ο διαγωνισμός, επτά. Ακούγεται ότι ίσως διεκδικήσει μία ο Δημήτρης Μελισσανίδης (που είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΟΛ καταθέτοντας τη δεύτερη υψηλότερη προσφορά, πίσω από τον Βαγγέλη Μαρινάκη).

Όσο για το Mega; Ουδείς γνωρίζει τι, και αν, ξημερώνει. Ισως δεν υπάρξει καν Mega στον πλειστηριασμό αλλά ο Μαρινάκης διεκδικήσει μόνος του, με την Alter Ego, μια άδεια. Με τα νυν δεδομένα πάντως, το Mega δεν θα έχει δικαίωμα να μετάσχει στον διαγωνισμό αν υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα (σ.σ. άρθρο 106), κάτι που επιδιώκουν εδώ και καιρό οι μέτοχοί του, σε συζητήσεις με τις τράπεζες, αλλά δίχως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ