MARKET

Τhe more you win the more you lose!

Έρευνα απέδειξε ότι όσο περισσότερες παρτίδες κερδίζει κάποιος τόσο περισσότερα χρήματα χάνει!

Ο Κάιλ Σάιλερ, συγκέντρωσε και ανέλυσε ούτε λίγο ούτε πολύ… 27 εκατομμύρια online παρτίδες texas hold’em καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες παρτίδες κερδίζει κάποιος, τόσο περισσότερα χρήματα χάνει!

Ο λόγος πίσω από αυτή τη διαπίστωση, βρίσκεται στο γεγονός ότι συνήθως οι περισσότερες κερδισμένες παρτίδες είναι για μικρά pot, ενώ όσο περισσότερο συμμετέχει κάποιος σε παρτίδες, τόσο περισσότερο εκτίθεται και είναι πιθανότερο να χάσει μεγάλα pots.



O Σάιλερ σημειώνει: ”
Tα συμπεράσματα αυτά συμβαδίζουν, κατά κάποιο τρόπο, με παρατηρήσεις στην οικονομική της συμπεριφοράς (behavioral economics) στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι υπερτιμούν τα μικρά και συχνά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα υποτιμούν τις μεγάλες απώλειες“. Με άλλα λόγια, οι παίκτες πόκερ νιώθουν θετικά συναισθήματα από ένα θετικό σερί επιτυχιών, αλλά δυσκολεύονται να καταλάβουν πως οι λιγότερο συχνές ήττες ζημιώνουν τελικά το παιχνίδι τους.



Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε online τον Δεκέμβριο στο Journal of Gambling Studies και θα δημοσιευθεί και σε έντυπη μορφή μέσα στο 2010, κατέληξε σε ακόμη ένα χρήσιμο συμπέρασμα. Για τους παίκτες των small stakes, τα μικρά ζεύγη (22 ως και 77) έχουν μεγαλύτερη αξία από τα medium pairs (88 ως και JJ).




Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρά ζεύγη έχουν πιο ξεκάθαρη αξία (set mining) ενώ τα μεσαία ζεύγη μπορεί να είναι καλύτερα φύλλα, αλλά έχουν κατά κάποιο τρόπο “διφορούμενη” αξία και δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να κάνει set κάποιος παίκτης .” όπως λέει ο Σάιλερ, ο οποίος είναι παίκτης πόκερ εδώ και αρκετά χρόνια.



Ο Σάιλερ χρησιμοποίησε το λογισμικό PokerTracker για να αναλύσει παρτίδες από small, medium και high stakes, σε 6άρια τραπέζια No Limit Hold’em.



H πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Σάιλερ, εξέτασε όχι μόνο τη στρατηγική, στα διαφορετικά επίπεδα παιχνιδιού, αλλά και το πως οι άνθρωποι χειρίζονται το ρίσκο και την αβεβαιότητα.



Συνδυάζοντας στοιχεία από διάφορες κοινωνικές επιστήμες, ο Σάιλερ υποστηρίζει πως ”
η ανάληψη ρίσκων μπορεί να είναι επικερδής, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα stakes, αλλά την ίδια στιγμή αυξάνει το variance(διακύμανση αποτελεσμάτων) και την αβεβαιότητα, όσο αφορά τα κέρδη. Γενικά, ο μεγαλύτερος αντίπαλος για ένα παίκτη, συχνά είναι ο εαυτός του. Η ιδανική στρατηγική κάθε φορά, το bankroll management(διαχείριση κεφαλαίου) και η σωστή αντιμετώπιση των μεγαλων swings (σκαμπανεβάσματα στα αποτελέσματα) είναι ένας συνδυασμός δύσκολος, αλλά και ταυτόχρονα μια σημαντική πρόκληση για τους παίκτες.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ