LIFESTYLE

Η Επαναστατική μέθοδος που μπορεί να αποτρέψει ακόμα και το χειρουργείο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και αθλητικών κακώσεων

Η Επαναστατική μέθοδος που μπορεί να αποτρέψει ακόμα και το χειρουργείο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και αθλητικών κακώσεων
UNSPLASH

Παρακάτω θα διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο.

Τι είναι η αναγεννητική ορθοπεδική (orthobiologics);

Είναι εύκολο να καταφύγετε σε παυσίπονα για να ανακουφίσετε τον πόνο σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πρώτη σας επιλογή μπορεί να είναι η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η αναγεννητική ιατρική δημιουργεί μια ευκαιρία για τους γιατρούς να θεραπεύουν τραυματίες ελάχιστα επεμβατικά, με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο αποκατάστασης.

Οι επαναστατικές θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής, που μερικές φορές ονομάζονται και orthobiologics, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ουσίες όπως το αίμα, το λίπος ή ο μυελός των οστών, που προέρχονται από το σώμα του ίδιου του ασθενούς και εγχέονται σε μια περιοχή στόχο για την αποκατάσταση κατεστραμμένου ιστού και χόνδρου. Το σημαντικό είναι ότι στοχεύουν να ενισχύσουν τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος και να προωθήσουν την επιτάχυνση της επιδιόρθωσης των ιστών. Χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά ή αντί για χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση τραυματισμών.

Το Orthobiologics περιλαμβάνει μια σειρά βιολογικών θεραπειών:

1. Θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): Το PRP προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και περιέχει μια συγκεντρωμένη ποσότητα αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων. Εγχέεται στην πληγείσα περιοχή για να διεγείρει την επισκευή των ιστών, να μειώσει τη φλεγμονή και να προωθήσει την επούλωση σε καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα, οι τραυματισμοί των συνδέσμων και η οστεοαρθρίτιδα.

2. Θεραπεία με βλαστοκύτταρα: Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να συλλεχθούν από διάφορες πηγές, όπως ο μυελός των οστών, ο λιπώδης ιστός (λίπος) ή ο ιστός του ομφάλιου λώρου. Αυτά τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται σε διάφορους τύπους κυττάρων και χρησιμοποιούνται για την ικανότητά τους να προάγουν την αναγέννηση των ιστών σε καταστάσεις όπως ελαττώματα χόνδρου και οστεοαρθρίτιδα.

3. Ενέσεις αμνιακού υγρού και αμνιακής μεμβράνης: Το αμνιακό υγρό και τα προϊόντα μεμβράνης περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, κυτοκίνες και άλλα βιοενεργά μόρια που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προάγουν την επούλωση. Χρησιμοποιούνται συχνά σε τραυματισμούς αρθρώσεων και μαλακών ιστών και έχουν πολλές από τις ίδιες ιδιότητες των θεραπειών PRP με ορισμένα πρόσθετα πλεονεκτήματα.

4. Αυτόλογη εμφύτευση χονδροκυττάρων (ACI): Η ACI είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος υγιούς χόνδρου ενός ασθενούς, την ανάπτυξή του σε εργαστήριο και στη συνέχεια την εμφύτευση των καλλιεργημένων κυττάρων στην κατεστραμμένη περιοχή της άρθρωσης. Χρησιμοποιείται κυρίως για ελαττώματα χόνδρου στο γόνατο.

5. Συμπύκνωμα αναρρόφησης μυελού των οστών (BMAC): Η BMAC είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εξαγωγή μυελού των οστών από το ισχίο ή τον αστράγαλο/πόδι ενός ασθενούς, τη συγκέντρωση των βλαστοκυττάρων και των αυξητικών παραγόντων και την έγχυσή τους σε μια τραυματισμένη άρθρωση ή οστό για την τόνωση της επούλωσης και της αναγέννησης των ιστών . Το BMAC μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αλλομόσχευμα για ενίσχυση της επούλωσης και ενσωμάτωσης στο σώμα.

6. Θεραπεία κρουστικών κυμάτων: Η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT) περιλαμβάνει τη χρήση κρουστικών κυμάτων υψηλής ενέργειας για την τόνωση της ροής του αίματος, τη μείωση του πόνου και την προώθηση της αποκατάστασης των ιστών σε καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα και η τενοντοπάθεια.

7. Ενέσεις υαλουρονικού οξέος: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του υγρού των αρθρώσεων. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στη λίπανση των αρθρώσεων, στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Οι Εφαρμογές των Orthobilogics;

1. Αθλητιατρική

Οι αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά μυοσκελετικούς τραυματισμούς που απαιτούν γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία. Τα ορθοβιολογικά φάρμακα, όπως το PRP και το BMAC, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της επούλωσης και την προώθηση της αναγέννησης των ιστών σε καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα, τα διαστρέμματα των συνδέσμων και οι μυϊκές καταπονήσεις. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες έχουν τη δυνατότητα να συντομεύσουν τους χρόνους αποκατάστασης και να επιτρέψουν στους αθλητές να επιστρέψουν στα αθλήματά τους νωρίτερα.

2. Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, περιορίζοντας την κινητικότητα και μειώνοντας την ποιότητα ζωής. Τα ορθοβιολογικά, ιδιαίτερα τα PRP, BMAC, MFAT έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της αποκατάστασης του χόνδρου στις οστεοαρθριτικές αρθρώσεις. Επίσης, διεγείροντας τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων και την μείωση του πόνου.

3. Επούλωση κατάγματος – οστικού οιδήματος

Τα orthobiologics μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της επούλωσης των καταγμάτων. Παρέχοντας μια συμπυκνωμένη πηγή αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων, το BMAC μπορεί να ενισχύσει την αναγέννηση των οστών και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε σύνθετα κατάγματα ή περιπτώσεις όπου η φυσική απόκριση επούλωσης διακυβεύεται.

4. Ρήξεις μηνίσκου

5. Συνδεσμικοί τραυματισμοί

6. Τενοντίτιδα (φλεγμονή του τένοντα)

7. Παθήσεις στροφικού πετάλου ώμου

8. Ρήξεις συνδέσμων (όπως ρήξεις ACL ή ρήξεις MCL του γόνατος)

9. Διαστρέμματα και συνδεσμικές κακώσεις ποδοκνημικής

10. Αρθρίτιδα

11. Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πώς μπορώ να επωφεληθώ από τη θεραπεία;

Οι αναγεννητικές θεραπείες προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για αθλητές και ενεργά άτομα που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς ή μυοσκελετικές παθήσεις. Εδώ είναι μερικά βασικά οφέλη:

  • Επιδιόρθωση και Αναγέννηση Ιστών
  • Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες
  • Μειωμένη ανάγκη για χειρουργική επέμβαση
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Εξατομικευμένη θεραπεία
  • Φυσική θεραπεία
  • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής

Για βέλτιστα αποτελέσματα με ορθοπεδικά προβλήματα χρειάζεστε δύο πράγματα. Πρώτον, χρειάζεστε την σωστότερη δυνατή προετοιμασία. Δεύτερον, χρειάζεστε έναν ειδικευμένο και έμπειρο ορθοπεδικό που μπορεί να διαγνώσει σωστά ποια είναι η βασική αιτία του προβλήματος και να εγχύσει τα ορθοβιολογικά φάρμακα ακριβώς στις σωστές θέσεις.

Πώς παρασκευάζονται τα «ενέσιμα» στην αναγεννητική ιατρική;

Το δείγμα ιστού (αίματος, μυελού των οστών ή λίπους) θα τρέξει μέσω μιας ειδικής σύριγγας, θα «στροβιλιστεί» σε μια φυγόκεντρο και θα συμπυκνωθεί. Αυτό το συμπύκνωμα περιέχει κύτταρα και μόρια που βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμών.

Ποια διαδικασία αναγεννητικής ιατρικής είναι η καλύτερη για μένα;

Αν και όλες οι θεραπείες PRP και αναγεννητικής ιατρικής με βάση τα κύτταρα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με πολλές διαφορετικές μυοσκελετικές παθήσεις, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό ο οποίος, αφού αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και την τρέχουσα κατάστασή σας, θα σας συστήσει την καλύτερη προσέγγιση για την περίπτωσή σας.

Πόσο διαρκεί η ενέσιμη θεραπεία αναγεννητικής ιατρικής;

Εάν κάνετε ένεση PRP, η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Για θεραπείες με βάση τα κύτταρα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μιάμιση ώρα.

Έχω κάνει ήδη ορθοπεδική επέμβαση. Είμαι ακόμα καλός υποψήφιος για αναγεννητική ιατρική;

Πολλές από αυτές τις διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από οποιαδήποτε ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης για την αναγεννητική ιατρική;

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες εντός δύο έως τριών ημερών μετά τη θεραπεία και συνήθως μπορούν να συνεχίσουν την άσκηση μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των αναγεννητικών ορθοπεδικών θεραπειών;

Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλλουν ανάλογα με τη θεραπεία, τη σοβαρότητα του τραυματισμού, την υγεία του ασθενούς και τη συμμόρφωση στη φροντίδα μετά τη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αναγεννητικής ορθοπεδικής;

  • Αν και η αναγεννητική ιατρική έχει σχετικά χαμηλό κίνδυνο σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές προσεγγίσεις, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις θεραπείες που πρέπει να γνωρίζετε:
  • Λοίμωξη
  • Πόνος και δυσφορία: Μετά από αναγεννητικές διαδικασίες, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο, οίδημα και δυσφορία στο σημείο της ένεσης. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Αυτό συνήθως υποχωρεί καθώς το σώμα υφίσταται τη φυσική διαδικασία επούλωσης.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αναγεννητικές θεραπείες, όπως υλικά στα διαλύματα έγχυσης ή υλικά σκαλωσιάς. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά είναι γενικά ασυνήθιστες.
  • Κόστος

Τι πρέπει να περιμένω μετά την αναγεννητική ορθοπεδική θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία, μπορεί να αισθανθείτε προσωρινή ενόχληση και πρήξιμο. Η τροποποίηση της δραστηριότητας, οι ασκήσεις αποκατάστασης, η σταδιακή βελτίωση, τα ραντεβού παρακολούθησης και οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι το κλειδί για την ανάρρωσή σας.

Που μπορώ να απευθυνθώ για να εξετασθώ και να λάβω την κατάλληλη θεραπεία;

Η Επαναστατική μέθοδος που μπορεί να αποτρέψει ακόμα και το χειρουργείο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και αθλητικών κακώσεων


Στο Ιατρικό Αθηνών Κλινική Ψυχικού, όπου λειτουργεί ειδικό εξειδικευμένο τμήμα αναγγενητικής ορθοπεδικής με επιστημονικά υπεύθυνο τον αθλητίατρο-ορθοπεδικό κ. Παπουλίδη Νικόλαο καθώς και στο ιδιωτικό ιατρείο του κ. Παπουλίδη στο Μαρούσι (Ορθοπεδικός Χειρουργός Μαρούσι & Νέο Ψυχικό - Νικόλαος Παπουλίδης - Orthocure - Αθλητικές Κακώσεις - Αρθροσκόπηση - Αθλίατρος)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100074854393121

Instagram: papoulidis_nikolaos_md

LinkedIn: Nikolas Papoulides

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ