ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στέφανος Ντούσκος στο SPORT24: "Είναι δεδομένο ότι θα εξαντληθώ και θα φτάσω στα όριά μου"

Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Στέφανος Ντούσκος αποκάλυψε στο SPORT24 τι κατέγραψε το gps της βάρκας του στον τελικό του σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ερμήνευσε αυτά τα στοιχεία που εξηγούν τη νίκη του.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο άνοιξαν οι οθόνες και οι υπολογιστές. Ακολούθησαν μετρήσεις και αναλύσεις. Ο Στέφανος Ντούσκος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε μελέτησαν ξανά και ξανά την κούρσα του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου. Ξέρουν έναν προς έναν τους λόγους που ο Γιαννιώτης κωπηλάτης έφτασε πρώτος στον τερματισμό στον τελικό του σκιφ.

Ο Ιταλός κόουτς είχε σχεδιάσει μαγικά την προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών και μετά το Τόκιο έμεινε από δυνάμεις προσπαθώντας να εξηγήσει και να καταγράψει αυτή την επιτυχία, ώστε να την παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινότητα της κωπηλασίας. ''Να σου πω, μην ξαναπάρεις χρυσό μετάλλιο. Δεν μπορώ. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Είμαι με τρεις ώρες ύπνο. Έχω φτιάξει 50 σελίδες γι' αυτό'', είπε εξαντλημένος στον Στέφανο Ντούσκο. Προφανώς αστειευόμενος.

Ο 24χρονος Γιαννιώτης ανέλυσε στο SPORT24 κάθε 500 μέτρα της τρομερής κούρσας του. Αποκάλυψε τι έδειχνε το gps της βάρκας του και τους λόγους για τους οποίους νίκησε. Μίλησε και για τη σύντροφό του, επίσης πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Ευαγγελία Αναστασιάδου, για τη ζωή του που άλλαξε προς το καλύτερο και ανέφερε ποιους αγώνες του δεν βλέπει στην τηλεόραση και γιατί.

Ο Στέφανος Ντούσκος με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Καούκη
Ο Στέφανος Ντούσκος με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Καούκη PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Τα προνόμια του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου κράτησαν τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία. "Έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Είμαι στην ProGame που είναι δίπλα μου και με βοηθάει. Έχω κάποιους χορηγούς. Έχω τη Stoiximan, την Puma, τώρα έχω και την Garmin για τα ρολόγια και περιμένουμε και κάποιες άλλες συνεργασίες. Eίμαι πολύ ευχαριστημένος. Πιο πριν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη. Έβγαζα πολλές ανασφάλειες, επειδή δεν ήξερα αν θα μπορέσω να συνεχίσω την κωπηλασία. Οι συνθήκες πριν από το μετάλλιο δεν επέτρεπαν να παραμείνω στο άθλημα. Μετά το μετάλλιο και με όλη αυτή τη στήριξη που έχω, μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω. Δεν διορίστηκα στο στρατό, ακόμα. Περιμένουμε από την Πολιτεία. Ελπίζω ότι σύντομα θα μας διορίσουν στις δουλειές. Υποθέτω ότι δεν θα το χάσουμε. Ξέρω ότι θα το κάνουν. Μετά τους Αγώνες είχαν πει ότι θα μπούμε. Ευτυχώς, που ήρθαν άμεσα οι χορηγοί...

Πάντως, πριν από το μετάλλιο δεν είχα στρες. Τώρα, έχω. Από το άγχος μου μαζεύτηκα στις προπονήσεις πιο γρήγορα από την άδεια που είχα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βγήκαν όμως και κάποιοι τραυματισμοί. Το μάτι το κακό! (γέλασε) Είχα τενοντίτιδα, δεν μπορούσα. Τώρα, έβγαλα τον φρονιμίτη μου. Με τάραξε στον πόνο. Είμαι 10 μέρες έτσι και δεν μπορώ να κάνω προπόνηση. Κάποιοι τραυματισμοί με αφήνουν λίγο πίσω και αγχώνομαι για τους αγώνες. Πλέον, έχω στο μυαλό μου ότι δεν πρέπει να με νικήσει κάποιος και αυτό δεν το είχα πριν. Παλαιότερα, αν με περνούσε κάποιος, απλά με περνούσε. Τώρα, είμαι πιο στρεσαρισμένος. Δεν θέλω να χάσω. Δεν θέλω να έρθει κάποιος και να με περάσει. Θέλω να πάω στο εξωτερικό και να είμαι στην ίδια φόρμα που ήμουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να πάει καλά η προπόνηση, χωρίς τραυματισμούς που θα με κρατήσουν πίσω. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήμουν αουτσάιντερ και δεν με απασχολούσαν όλα αυτά. Πρόσθεσε εγωισμό αυτό το μετάλλιο.

Δεν είναι το ίδιο το μετάλλιο που προκαλεί αυτή την πίεση, αλλά το γεγονός ότι με ξέρει πια ο κόσμος και έχει προσδοκίες από μένα. Θα τους φανεί κάπως, αν δεν μπω σ' ένα τελικό. Μπορεί να είμαι σε καλή φόρμα και για ένα δευτερόλεπτο να χάσω μια κουπιά ή κάτι να στραβώσει. Είναι κούρσα επτά λεπτών. Τραβάμε 100.000 χιλιόμετρα κουπί έναν χρόνο, για να τρέξουμε δύο χιλιόμετρα σ' έναν αγώνα. Μπορεί σε μια κούρσα να μη βγουν όλα όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Και ίσως για ένα, για μισό, για κλάσμα του δευτερολέπτου να μείνω εκτός τελικού και να έχουμε πέσει όλοι μαζί στο φώτο φίνις. Κι ο κόσμος μπορεί να πει: "Πωωωω ρε Στέφανε. Πέρυσι, πήρες χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φέτος δεν μπήκες στον τελικό του παγκοσμίου ή του ευρωπαϊκού που είναι πιο εύκολο". Δεν είναι πιο εύκολο. Η δυσκολία είναι η ίδια.

Το σκιφ έχει τις περισσότερες συμμετοχές από όλα τα άλλα αγωνίσματα. Όλες οι χώρες κατεβάζουν από έναν αθλητή και έρχονται συνέχεια νέα πρόσωπα. Όπως πετάχτηκα εγώ ως αουτσάιντερ, έτσι μπορεί να εμφανιστεί και κάποιος άλλος. Σιγά - σιγά θα θέλουν κι αυτοί να περάσουν εμένα".

Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Η ζωή μετά το μετάλλιο έφερε χορηγούς, αλλά και επιπλέον προβολή, όπως και υποχρεώσεις για συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, φωτογραφίσεις στο Στέφανο που είχε μάθει να ζει μια ήσυχη ζωή. Έφερε και μια καινούργια βάρκα με ονοματεπώνυμο. "Δεν κουράστηκα με τις συνεντεύξεις. Την κωπηλασία δεν την ξέρει ο κόσμος και καλό είναι να τη μάθει και να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να αρχίσουν στο σπορ. Ναι, στην κωπηλασία οι βάρκες δεν έχουν ονόματα. Μπορείς να δώσεις όνομα σε μια βάρκα αν είναι δική σου. Εγώ έδωσα όνομα στην καινούργια βάρκα που μου πήρε δώρο ο Δήμος Ιωαννίνων. Έγραψα με δικά μου γράμματα "Στέφανος Ντούσκος". Την έχω φτιάξει όπως θέλω. Έχει την ελληνική σημαία πάνω. Αυτή, ήταν η παραγγελία μου. Αυτή η βάρκα ήρθε πριν από δύο μήνες, ενώ την είχα παραγγείλει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδική παραγγελία. Σκέψου ένα σκιφ έχει 15.000 ευρώ".

Απ' όλες τις κούρσες μου μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων έχω δει

Το βίντεο της κούρσας του τελικού το βλέπει, για να μελετήσει τις λεπτομέρειες του καλύτερου αγώνα της καριέρας του. Είναι γι' αυτόν ένα μάθημα και μια νέα εργασία. Το κλειδί της νίκης του στο Τόκιο αποτυπωνόταν στο gps της βάρκας του, όσο αγωνιζόταν στον τελικό. "Γενικά δεν θέλω να με βλέπω στην τηλεόραση. Μπορεί να βάλει ο πατέρας μου ή η μητέρα μου να δει την κούρσα και νιώθω άβολα. Απ' όλες τις κούρσες μου μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων έχω δει. Δεν μπορώ να βλέπω τις κούρσες που έχω χάσει. Μπορεί να τρέξω σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και να βγω δεύτερος ή τρίτος και δεν τις βλέπω. Καμία. Δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου να χάνει, αλλά και ντρέπομαι κιόλας. Δεν μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση. Δεν ξέρω... Μου φαίνεται περίεργο.

Έχω δει το βίντεο της κούρσας του τελικού στο Τόκιο. Βλέπω τις λεπτομέρειες. Ψάχνω να βρω τι μπορώ να βελτιώσω, για να βγω ακόμα πιο μπροστά. Σ' εκείνη την κούρσα, πήγαν όλα πολύ καλά. Είχα ένα υψηλό ρυθμό. Ήμουν σε τόσο καλή φόρμα, ακόμη το σκέφτομαι. Πήγαινα με 37 κουπιές, που είναι πολύ υψηλός ρυθμός, για να μπορέσεις να σκεφτείς και όμως μπορούσα να σκεφτώ. Έβλεπα τη δύναμη στο gps που έχουμε μπροστά στη βάρκα και μπορούσα στα μέσα της κούρσας -δηλαδή στα 1000 μ.- να την κατεβάσω πιο κάτω. Το gps είναι ένα μηχάνημα που έχουμε μπροστά μας στη βάρκα. Δουλεύει με δορυφόρο. Σε κάθε αγώνα βάζει αντίστροφη τα δύο χιλιόμετρα. Αρχίζεις την πρώτη κουπιά και αυτό γράφει αντίστροφα, 1995 μέτρα, 1993 μέτρα. Από δίπλα μάς δείχνει ανά 500 μέτρα τη δύναμη. Δηλαδή 1:40, 1:41. Όταν χάνεις στην ταχύτητα αυτό ανεβαίνει 1:42, 1:43, 1:44... Αυτό σημαίνει ότι σε 1 λεπτό και 44 δευτερόλεπτα θα περάσεις τα πρώτα 500 μέτρα. Έτσι μπορείς και υπολογίζεις και κάνεις τις αυξομειώσεις που πρέπει. Χωρίς το gps, δεν θα ήξερα. Αν ξεκινήσω και δείξει 1:45 θα καταλάβω ότι είμαι αργός. Με το gps έβλεπα ότι πάω σε πολύ γρήγορο ρυθμό.

Το keypoint της νίκης μου ήταν ότι σε όλα τα 500άρια ήμουν το ίδιο σταθερός. Πήγα τα πρώτα 500 μέτρα με 1:39, το δεύτερο 500άρι σε 1:41, το τρίτο σε 1:41 -δηλαδή ακριβώς το ίδιο- και είχα 1:385 στο τελευταίο 500άρι που ήταν το φίνις. Έτσι κι αλλιώς, όλοι ανεβάζουν στα τελευταία 500 μέτρα. Η διαφορά που απέκτησα από τους αντιπάλους μου σημειώθηκε στα δύο μεσαία 500άρια που είναι τα πιο δύσκολα. Δεν είναι εύκολο να κρατηθείς σταθερός σε αυτά.

Στα πρώτα 500 μέτρα της εκκίνησης όλοι δίνουν... Βάζουν δύναμη για να φύγουν, όπως και στα τελευταία μέτρα. Στο φίνις δίνεις ό,τι σου έχει μείνει. Όμως, το μεσαίο χιλιάρι, δηλαδή από τα 500 μ. έως τα 1500 μ., είναι το δύσκολο κομμάτι. Τότε, ο οργανισμός παράγει πολύ γαλακτικό οξύ και αρχίζεις να καίγεσαι, γι' αυτό δεν είναι εύκολο να κρατηθείς σταθερός. Εγώ σε αυτή την απόσταση έβλεπα το gps και ήταν καρφωμένο στο 1:40, 1:40, 1:40. Αν έβλεπα ότι πήγαινε στο 1:41 αντιδρούσα. Ανέφερα πριν ότι ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή τις φορές που έχω υπάρξει πολύ κουρασμένος και πηγαίνω στο 1:41 και 1:42, βλέπω ότι δεν μπορώ ν' αντιδράσω. Πάω τερματιστός σε αυτό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήμουν τόσο καλά που μόλις έγραφε 1:41, 1:42, παπ το έφερνα στο 1:40. Είχα τη δύναμη να το γυρίσω εκεί πού θέλω και μπαπ - μπαπ να φτάσω στο τέρμα. Είχα κάνει το τέλειο φορμάρισμα.

Και οι αντίπαλοί μου δεν ήταν αργοί. Εγώ πέρασα σε 1:41 και 1:41 τα δύο πεντακοσάρια και οι άλλοι πρέπει να ήταν στο 1:415, 1:417. Κάποιοι δεν αντέχουν. Δεν μπορούν να είναι όπως μάς λέει ο προπονητής stable".

Ο προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε έχασε τον ύπνο του, για να εξηγήσει τη νίκη του Ντούσκου

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τζιάνι Ποστιλιόνε του είπε: "Μην ξαναπάρεις χρυσό μετάλλιο". Μετά τους Αγώνες ο Ιταλός "τράβηξε το δικό του κουπί". Κόντεψε να γράψει... βιβλίο προκειμένου να εξηγήσει στην παγκόσμια κοινότητα της κωπηλασίας πώς ο Στέφανος Ντούσκος έφτασε στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο σκιφ, παρά το γεγονός ότι ο σωματότυπός του δεν τον ευνοούσε.

"Έφτιαξε ένα κείμενο ο Τζιάνι Ποστιλιόνε και με αυτό παρουσίασε στον παγκόσμιο κύκλο της κωπηλασίας τη νίκη μου. Έγραψε πώς γίνεται να νικήσει ένας αθλητής με πρόσληψη οξυγόνου 5,5 λίτρα -όπως εγώ-, αθλητές που είναι πιο ογκώδεις και έχουν πρόσληψη 6,5 και 7 λίτρα. Εγώ εισπνέω 5,5 λίτρα οξυγόνο. Ένας που προσλαμβάνει 6 λίτρα φτιάχνει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από 'μένα και έτσι κουράζεται λιγότερο απ' ό,τι εγώ. Είπε: είναι δυνατόν -is it possible, έγραψε- αυτός που έχει 5,5 να περάσει κάποιον με 6,5 και 7; Κανονικά αυτός με VO2max 5,5 έπρεπε να αγωνιστεί στο Final C.

Ήταν πάνω στη Βουλγαρία όταν το έφτιαχνε και μου είπε: ''Να σου πω, μην ξαναπάρεις χρυσό μετάλλιο. Δεν μπορώ. Δεν κοιμάμαι τα βράδια. Είμαι με τρεις ώρες ύπνο. Έχω φτιάξει 50 σελίδες γι' αυτό''. Η παρουσίασή του ήθελε πολλή δουλειά. Τελικά, εξήγησε ότι αυτό έγινε με συγκεκριμένη προπόνηση και την τεχνική κατάρτιση. Πριν από τους Αγώνες, εμείς και οι Νοτιοαφρικανοί ήμασταν στη λίμνη Κατσούρα της Ιαπωνίας. Είχαμε πάει εκεί για προετοιμασία. Άλλη προπόνηση κάναμε εμείς και άλλη εκείνοι. Αυτοί είχαν δύο πληρώματα που κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις και εμείς είχαμε τελικούς.

Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

[VO2max: Με απλά λόγια πρόκειται για την τιμή που προσδιορίζει την ικανότητα της αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού στις ασκήσεις διαρκείας. Αυτή η αντοχή είναι σε συνάρτηση με το οξυγόνο που καταναλώνουν τα μυϊκά κύτταρα. Ο αριθμός της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο υπολογισμός της εν λόγω τιμής εξυπηρετεί στο σχεδιασμό της προπόνησης που πρέπει να ακολουθήσει κάθε αθλητής, ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα].

Με την ίδια συνταγή θα πάμε στους επόμενους αγώνες. Απλά φορμαρίσματα με φορμαρίσματα αλλάζουν. Σ' έναν αγώνα είναι πιθανό να είμαι πολύ καλά και μετά να πάω και σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και να μην είμαι τόσο καλά. Να το νιώθω στο σώμα μου. Για μένα παίζει ρόλο και ο καιρός. Αν φυσάει κόντρα, με δυσκολεύει πολύ επειδή είμαι λιγότερα κιλά από τους αντιπάλους μου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο καιρός με βοήθησε πολύ. Ήταν πρίμα και ήμουν πιο ελαφρύς από τους αντιπάλους μου. Έχουν και περισσότερο βάρος από 'μένα και περισσότερη δύναμη. Έχουν να βάλουν. Επίσης, το νερό παίζει το δικό του ρόλο. Το καλοκαίρι γίνονται τα ρεκόρ. Όταν το νερό ζεσταίνεται φεύγεις πιο γρήγορα. Στις χαμηλές θερμοκρασίες το νερό είναι βαρύ".

O χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας θέλει να παραμείνει στο σκιφ. "Θα μείνω στην ίδια κατηγορία σκάφους, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Η κωπηλασία δεν είναι μόνο ατομικό σπορ είναι και ομαδικό. Εγώ προτιμώ να είμαι μόνος μου, μιας και το έχω βρει. Νικήσω ή χάσω η ευθύνη είναι δική μου. Με τρελαίνει η σκέψη της κατάστασης, στην οποία μπορεί να βρίσκεται ο συναθλητής μου. Να επιστρέφει πίσω μετά το κοινόβιο και να πίνει ποτά, να καπνίζει και να μην κάνει προπόνηση. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Να γυρίσει πίσω και να είναι λιώμα ή επίσης να μην έχεις τις ίδιες βλέψεις με 'μένα που θέλω να πάω στο Παρίσι. Μπορεί να θέλει να τρέξει σ' ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και μετά να σταματήσει. Την έχω πατήσει τα προηγούμενα χρόνια έτσι. Προσπαθούσα με κάποιους αθλητές να φτιάξω ένα πλήρωμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πήγαινα έναν κύκλο με έναν και στους έξις μήνες σταματούσε. Μετά με άλλον κατακτούσαμε χρυσό ευρωπαϊκό και μεσογειακό, τέλος κι αυτός μετά το εξάμηνο. Είναι αρκετά δύσκολη η προπόνηση. Γι' αυτό προτιμώ το σκιφ. Είναι η πιο αργή βάρκα, επειδή τραβάει κουπί μόνο ένας και η οκτάκωπος αντίστοιχα η πιο γρήγορη. Σε αυτή πρέπει να είναι και οι οκτώ νταμάρια και να τραβάνε με όση δύναμη έχουν. Γι' αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει οκτάκοπο. Επειδή, δεν έχει τέτοιους αθλητές. Όχι μόνο δεν έχουμε τέτοιους, αλλά δεν έχουμε και την πρόσληψη οξυγόνου που έχουν αυτοί οι αθλητές. Το VO2max τους".

Υποφέρω εγώ, υποφέρει και η Ευαγγελία. Πολλές φορές ήμασταν ταυτόχρονα τραυματισμένοι

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν δίπλα του η σύντροφός του Ευαγγελία Αναστασιάδου. Επίσης, πρωταθλήτρια της κωπηλασίας και παιδί μιας άλλης λίμνης. Ο Στέφανος γεννήθηκε στην Κέρκυρα απ' όπου κατάγεται η μητέρα του και μεγάλωσε στον τόπο του πατέρα του, στα Ιωάννινα. Η δε Ευαγγελία είναι από την Καστοριά.

Το ζεύγος έχει πειστεί ότι λειτουργεί καλύτερα μια σχέση μεταξύ αθλητών που έχουν παρόμοιους στόχους. "Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να κρατήσει μια σχέση με μια κοπέλα που δεν είναι αθλήτρια. Δεν καταλαβαίνει τι κάνουμε. Θα σου πει "καλά, δεν βρίσκεις χρόνο να μου μιλήσεις;". Ναι, μου έχει τύχει αυτό. Αν αρχίζεις την προπόνηση το πρωί και τελειώνεις το βράδυ πώς να μιλήσεις; Στην άδειά μας μόνο -δηλαδή όταν δεν είμαστε σε προετοιμασία- κάνουμε 16 χιλιόμετρα κουπί χαλαρά. Σε καμία περίπτωση δεν το καταλαβαίνει μια κοπέλα εκτός αθλητισμού, αλλά και εκτός κωπηλασίας. Εμείς κλεινόμαστε στο κοινόβιο, είναι σαν φυλακή. Τώρα, βάψαμε και κάτι τοίχους πράσινους για την αλλαγή, επειδή ήταν όλοι άσπροι. Κάνουμε προπόνηση όλη τη μέρα. Τουλάχιστον τώρα, είμαι πιο έμπειρος να διαχειριστώ την κούραση. Είναι δεδομένο ότι θα εξαντληθώ και θα φτάσω στα όριά μου. Αλλά επειδή πέτυχα αυτό που πέτυχα, έχω πειστεί ότι για να το ξαναπετύχω πρέπει να περάσω πάλι από αυτή τη διαδρομή. Δεν γίνεται να είμαι αραχτός.

Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Στέφανος Ντούσκος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πάμε για ένα καφέ τα δύο απογεύματα που έχουμε ρεπό. Πιο εύκολα σε καταλαβαίνει μια κοπέλα που κάνει πρωταθλητισμό στην κωπηλασία. Περνάμε τα ίδια. Υποφέρω εγώ, υποφέρει και η Ευαγγελία. Πολλές φορές ήμασταν ταυτόχρονα τραυματισμένοι, επειδή η προπόνηση γίνεται σε ακραίο βαθμό. Οι σφυγμοί της Ευαγγελίας είναι πάνω από 190. Διακοσαρίζει συνέχεια. Όλες οι προπονήσεις μας γίνονται στο τέρμα. Ζορίζεις τον εαυτό σου ακόμα και στα χιλιόμετρα που είναι χαλαρά. Θα σου βάλει 20 χιλιόμετρα στην προπόνηση; Θα τα τραβήξεις στο τέρμα. Όλα στο τέρμα, για να δείξεις κιόλας ότι είσαι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Τα βάρη τα κάνουμε όλοι μαζί. Τις κυκλικές όλοι μαζί. Ούτε να κλέψεις σε μια άσκηση δεν μπορείς.

Αν είχαμε μεικτό πλήρωμα άνδρες - γυναίκες θα μπορούσαμε μαζί με την Ευαγγελία να ήμασταν μαζί. Βέβαια, θα ήταν δύσκολο επειδή στη δύναμη μια κοπέλα είναι διαφορετική από ένα αγόρι. Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί, 15-16 μονάδες διαφορά. Όμως, θα μπορούσαν να το φτιάξουν. Θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε. Η παράκτια έχει μεικτό πλήρωμα, αλλά είναι τελείως διαφορετική από την κωπηλασία".

Η χρονική απόσταση μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 είναι και μικρή και μεγάλη. "Μέχρι το Παρίσι προηγούνται πολλοί αγώνες. Μακάρι να είναι θέλημα Θεού να πάνε όλα όπως θέλω να πάνε. Χτύπα ξύλο, μπορεί να τραυματιστώ. Κάποιοι κάνουν χειρουργεία στη μέση για παράδειγμα, επειδή οι κωπηλάτες βγάζουν πολλές κήλες. Αν βρεθώ πάλι στα μετάλλια θα είναι πάλι επιτυχία".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ