ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η μαγεία κρύβεται στο "δώστα όλα" της Πατουλίδου, του Γιαννιώτη, της Μπούρμπου, της Κυρίδου

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου
Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου NURPHOTO VIA ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου μάς παρέσυραν στο δικό τους κόσμο των θαυμάτων. Όπως έκαναν όσοι τα έδωσαν όλα στον αγώνα τους. Η Μαρία Καούκη γράφει για το κοινό γνώρισμα των μεγάλων στιγμών του αθλητισμού.

Στα πρώτα 500 μέτρα του ημιτελικού της δικώπου η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου ήταν πέμπτες. Μετά τα 1000 και 1500 μέτρα ήταν τέταρτες και στα τελευταία 500 μέτρα τα δύο κορίτσια της κωπηλασίας έπαθαν Γιουσέιν Μπολτ, στην ταχύτητα, στην τρέλα και στη χαρά. Πρώτες με την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμά τους, με απλά λόγια πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70.

Σοκαρίστηκαν ευχάριστα και οι ίδιες με το σπουδαίο κατόρθωμά τους και προκάλεσαν ένα ντόμινο χαράς και αναμνήσεων σε όσους τις παρακολούθησαν. "Θύμισαν Κεντέρη, μετά τα πρώτα 100 μέτρα που τους κατάπιε έναν έναν", μου έγραψε ένας φίλος. "Σαν την Πατουλίδου, που δεν την περίμεναν και νίκησε". Στις 6 Αυγούστου συμπληρώνονται 29 χρόνια από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στα 100μ. με εμπόδια στη Βαρκελώνη και στις 3 Αυγούστου 25 χρόνια από το αργυρό μετάλλιο της Νίκης Μπακογιάννη στο ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Το τελευταίο θυμήθηκα εγώ. Το κοινό στοιχείο όλων είναι ο άθλος, η υπέρβαση που προκάλεσε έκπληξη και θαυμασμό και κυρίως η ικανοποίηση που ένιωσαν οι ίδιοι από τη σπουδαία προσπάθειά τους.

Το 2016 λίγο αφού βγήκε από το νερό ο Σπύρος Γιαννιώτης ως αργυρός Ολυμπιονίκης της μαραθώνιας κολύμβησης μίλησα μαζί του. Βυθισμένος στη λύτρωσή του μού περιέγραψε τα τελευταία λεπτά του αγώνα και τι έλεγε στον εαυτό του για να μην παραδοθεί στην εξάντληση που ένιωθε. "Ξεψύχα Σπύρο γι' αυτό το μετάλλιο!". Αυτή η δήλωση με έχει σημαδέψει. Έκτοτε σέβομαι όχι 100%, αλλά 1000% κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να αγγίξει το όνειρό του και δεν εγκαταλείπει τη μάχη. Με ενοχλεί η εύκολη κριτική σε όποιον προσπαθεί. Θαυμάζω την ταχύτητα με την οποία μεταμορφώνονται οι αθλητές την κρίσιμη ώρα και πάντα απορώ από πού αντλούν ενέργεια όταν είναι προφανές ότι δεν έχουν άλλες δυνάμεις. Ο Σπύρος μιλώντας στην ΕΡΤ είχε πει επίσης ότι στα τελευταία 100 μέτρα μονολογούσε "δώσε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς ότι έχεις. Δώστα όλα για όλα είναι η τελευταία σου ευκαιρία".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πριν από λίγες ώρες διαβάσατε στο SPORT24 τον δυναμικό διάλογο που είχαν τα δύο κορίτσια μέσα στη βάρκα τους στα τελευταία μέτρα.

Μπούρμπου: "Έβγαλε μία κραυγή πολέμου στα τελευταία 300 μέτρα και παρόλο που δεν μπορούσα να τραβήξω καθόλου, είπα ή τώρα ή ποτέ. Αυτό ήταν, άδειασα".

Κυρίδου: "Κάπου στα 500 μέτρα τής φώναξα 'δώστα όλα'".

Αυτό το "δώστα όλα" είναι το κοινό σημείο αναφοράς κάθε μαγικής στιγμής στον αθλητισμό -και όχι μόνο-, ασχέτως νίκης και επιτυχίας. Η μαγεία κρύβεται στο “δώστα όλα”. Εκεί, βρίσκεται η ικανοποίηση και η αγαλλίαση. Τότε, είσαι γεμάτος. Ο Κεντέρης, η Βούλα, η Νίκη, ο Σπύρος, η Χριστίνα με τη Μαρία είχαν διαφορετικές επιτυχίες με κοινά γνωρίσματα. Τα έδωσαν όλα στον αγώνα τους. Όπως και η Άννα Ντουντουνάκη που δεν προκρίθηκε στον τελικό των 100 μ. πετάλουδα, αλλά έκανε πανελλήνιο ρεκόρ και ο 41χρονος Παναγιώτης Γκιώνης που έγινε ο Μπέντζαμιν Μπάτον του πινγκ πονγκ.

Αυτό που έκαναν τα δύο κορίτσια έχει μέχρι ένα σημείο λογική εξήγηση, η οποία δεν αρκεί στο 100% για τον άθλο τους. Το πάθος συνέχισε εκεί που σταμάτησε η λογική. Προπονούνται στον Σχοινιά -δηλαδή σε κυματώδη νερά-, σε αντίθεση με τις περισσότερες αντίπαλές τους που προπονούνται σε φλατ νερά λίμνης. Ένα και δύο μετρούσαν τα κύματα και στη Sea Forest Waterway, όπου διεξάγονται οι αγώνες της κωπηλασίας στο Τόκιο. Έχουν μάθει να σπάνε με το κουπί τους κύματα. Το έχουν συνηθίσει. "Νομίζω ότι εκμεταλλευτήκαμε σωστά τον καιρό. Πρέπει να ξέρεις να το κάνεις. Φύσαγε προς την κατεύθυνση που πηγαίναμε", μου είπε η Χριστίνα Μπούρμπου εξηγώντας μου τον γρήγορο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όσα είπε επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι και ο δεύτερος ημιτελικός έδωσε απίστευτους χρόνους. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για σπουδαίες επιδόσεις. Οι δύο Ελληνίδες έδωσαν το όνομά τους στο ρεκόρ για λίγα λεπτά. Η 29χρονη Γκρέις Πρέντεργκαστ και η 28χρονη Κέρι Γκάουλερ που είναι το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία επτά χρόνια, πήραν πίσω το ρεκόρ τους. Σ' αυτές άνηκε πριν το καταρρίψουν οι δύο Ελληνίδες και το έκαναν πάλι δικό τους με 6:47.41. Θεωρούνται το κορυφαίο πλήρωμα στον κόσμο και το φαβορί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα.

Η Κυρίδου είναι 20 ετών και η Μπούρμπου 21 και σε καμία περίπτωση δεν έχουν το άγχος του φαβορί. Αντιθέτως, έφτασαν στα ημιτελικά με τη δεύτερη ευκαιρία των ρεπεσάζ και προκρίθηκαν με μια τρελή επίδοση στον τελικό. "Ούτε εμείς το περιμέναμε", παραδέχθηκε η Χριστίνα όταν της είπα ότι μας εξέπληξαν όλους ευχάριστα. Τι έκαναν αμέσως μετά την πρόκρισή τους; Προπόνηση! Κι όμως. Η πρόκριση στον τελικό και ο τρελός χρόνος που πέτυχαν τους έδωσε φτερά, η κούρασή τους είχε άλλη απόχρωση αυτή τη φορά.

Για τα δύο κορίτσια χρησιμοποιήσαμε τον όρο "παγκόσμιο ρεκόρ" άτυπα. Δεν υπάρχουν παγκόσμια ρεκόρ στην κωπηλασία και οι χρόνοι δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως παγκόσμια ρεκόρ, παρά μόνο ως κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών, παγκοσμίως. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η σύσταση του νερού αλλάζει από υδάτινη πίστα σε υδάτινη πίστα, ενώ ως πιο ενδεικτικοί θεωρούνται οι χρόνοι που σημειώνονται στη “Μέκκα” της κωπηλασίας, στη λίμνη της Λουκέρνης.

*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ