ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι αποκαλύψεις του σκάουτ Σόλι

Οι αποκαλύψεις του σκάουτ Σόλι

Ο Αλεσάντρο Σόλι που ανακάλυψε τον Φιρμίνο, πρότεινε τον Πόνσε στην ΑΕΚ, βοήθησε στο deal Μαυρία - Σάντερλαντ, ενώ τώρα τον στέλνουν στη Ρόμα, μιλάει στο Sport24.gr για τα μυστικά και την αξία του σκάουτινγκ.

Σκάουτινγκ, "όπλο" πολλών ομάδων στην Ευρώπη, όμως, στην Ελλάδα παραμένει ταμπού. Άλλωστε, οι Έλληνες είμαστε βιαστικός λαός και το... σαφάρι για την ανακάλυψη ταλέντων αποτελεί μία επένδυση που απαιτεί χρόνο, αλλά όχι "τρελό" χρήμα, όπως λέει στο Sport24.gr ο γνωστός Ιταλός σκάουτ, Αλεσάντρο Σόλι.

Φιλοξενούμε τον άνθρωπο που βρισκόταν στο σύστημα σκάουτινγκ της Χόφενχαϊμ όταν οι Γερμανοί ανακάλυψαν τον Φιρμίνο. Τον Ιταλό που πριν από ένα χρόνο είχε ακουστεί ότι θα αναλάβει ρόλο στην ΑΕΚ, ενώ μέσω των καλών σχέσεων που διατηρεί με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, το καλοκαίρι, του πρότεινε τον Έσε Πόνσε (και δικαιώθηκε απόλυτα), όπως και άλλους ποδοσφαιριστές.

Ο Σόλι εξηγεί με επιχειρήματα γιατί οι ομάδες οφείλουν να επενδύσουν στο σκάουτινγκ και όχι τόσο στους ατζέντηδες κι αναλύει πώς γίνεται η δουλειά. Παράλληλα, αποκαλύπτει ποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή θεωρεί αυτή τη στιγμή ως το ιδανικότερο για να γίνει... λαβράκι στα χέρια των ειδικών που θα τον οδηγήσουν σ' ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πάμε, λοιπόν, να ταξιδέψουμε στον όμορφο κόσμο του ποδοσφαίρου με άλλη ματιά, εκείνη που δεν νικάει το χρήμα αρκετές φορές, μολαταύτα το καλό μάτι, η οξυδέρκεια και η διάθεση των διοικούντων μία ομάδα να επενδύσει κόντρα στη μόδα των ατζέντηδων.

"Το σκάουτινγκ είναι το κλειδί για την επιτυχία και την οικονομική σταθερότητα μίας ομάδας. Οι ομάδες πολλές φορές νομίζουν ότι το σκάουτινγκ είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος, διότι δεν βλέπουν αποτέλεσμα εντός μερικών εβδομάδων. Για να χτίσεις και να αναπτύξεις ένα σύστημα σκάουτινγκ με επαγγελματικά και ποιοτικά στοιχεία αποτελεί μία διαδικασία που μπορεί να πάρει πάνω από ένα χρόνο για να δείξει αποτέλεσμα, αλλά από την εμπειρία που κατά 90% φέρνει απίστευτα αποτελέσματα: Όχι μόνο στη θέση του κλαμπ στη βαθμολογία. Βοηθάει και στα οικονομικά" λέει αρχικά ο Σόλι και συνεχίζει "...είναι πανεύκολο να δώσω παραδείγματα ομάδων που χάρη στο σκάουτινγκ κατάφεραν να πουλήσουν ποδοσφαιριστές, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ που ύστερα βοήθησαν στην ανάπτυξη του κλαμπ σε άλλους τομείς. Όλες οι μεγάλες ομάδες χρησιμοποιούν περισσότερο σκάουτ, παρά ατζέντηδες..."

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ "ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΣ"

Και έρχεται η στιγμή που ο σκάουτ συγκρίνεται με τον ατζέντη. Η άποψη του Σόλι, εννοείται, υπέρ των κυνηγών ταλέντων:

"Το πρώτο πράγμα που διαλέγουμε σε αυτή τη ζωή είναι φίλους, συντρόφους και υλικά αγαθά. Γιατί, λοιπόν, να αφήνουμε... διαφημιστές να επιλέγουν τους παίκτες μας. Δεν τους νοιάζει η ομάδα, αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό κέρδος. Εάν η ομάδα αποτύχει, εκείνοι απλά αλλάζουν συνεργάτη. Εσύ, θα αισθανόσουν καλά εάν ένας ξένος σου έφερνε σύζυγο, φίλους, σπίτι και αυτοκίνητο, παίρνοντας σου χρήματα; Η ομάδα πρέπει να έχει την ευθύνη να επιλέγει τους παίκτες της και το σκάουτινγκ είναι ο μόνος τρόπος. Πιστεύω πως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το σκάουτινγκ είναι πιο δύσκολος και με ευθύνη τρόπος για να δουλεύεις. Εάν αποτύχω, προτιμώ να είμαι υπεύθυνος των πράξεών μου. Εάν πετύχω δεν θα ήθελα να πω ευχαριστώ σε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται άμεσα με την ομάδα και αύριο, ίσως, έχουν άλλες ιδέες."

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΤΖΕΝΤΗΔΕΣ

Για τον Αλεσάντρο Σόλι, οι ομάδες έχουν δώσει όλο το παιχνίδι στους κυρίους με τα όμορφα κοστούμια και τα δύο - τρία κινητά, ενώ εκείνοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ενδιαφέρονται για την προμήθεια και όχι το κλαμπ αυτού κάθε αυτού:

"Μερικές φορές η εμπιστοσύνη των κλαμπ στους ατζέντηδες είναι υπερβολική. Τους δίνουν το δικαίωμα της επιλογής και όχι με επιτυχία. Οι μάνατζερ είναι συγκεντρωμένοι στα χρήματα και δεν τους νοιάζει η ομάδα. Φέρνουν τους παίκτες αποκλειστικά για την προμήθεια και όχι για τις αληθινές ανάγκες του συνόλου. Μπορεί να είσαι και τυχερός με τις επιλογές τους, συγκυρίες είναι αυτές.

Ο δρόμος του σκάουτινγκ είναι εύκολος και φθηνός: Παρακολούθηση πρωταθλημάτων, επιλογή παικτών ανάλογα με τη θέση τους, λίστα για κάθε στόχο που θα εμπεριέχει τα συν και τα πλην και έπειτα απευθείας επικοινωνία με τις ομάδες και τους ατζέντηδες. Μπορείς να έχεις ανθρώπους να δουλεύουν για το μέλλον σου κάθε μέρα και όλη μέρα. Και το βίντεο σκάουτινγκ είναι μία καλή επένδυση, διότι η ομάδα μπορεί να δει παίκτες από μία τεράστια λίστα και όχι απλά να επιλέγει από μία μικρή που θα φέρουν οι εκπρόσωποι".

Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League quarterfinal, first leg, soccer match between Liverpool and FC Porto at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday April 9, 2019. (AP Photo/Dave Thompson)
Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League quarterfinal, first leg, soccer match between Liverpool and FC Porto at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday April 9, 2019. (AP Photo/Dave Thompson) AP

Η Λίβερπουλ αγόρασε τον Φιρμίνο 48.000.000 ευρώ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ ΜΕ ΤΟΝ "ΜΠΟΜΠΙ"

Όταν ο Αλεσάντρο Σόλι άρχισε να γράφεται στα ελληνικά ΜΜΕ, τότε πολλά κυκλοφόρησαν γύρω από τις ικανότητές του. Πιο ηχηρή ιστορία ήταν αυτή που τον ήθελε να έχει ανακαλύψει τον Ρομπέρτο Φιρμίνο:

" Είχα εμπλακεί εκείνη την περίοδο με την Χόφενχαϊμ. Το σύστημα όλης της ομάδας βρήκε τον Φιρμίνο. Το κλαμπ μεγάλωσε μέσα από τις μικρές κατηγορίες και τώρα έχει σταθεροποιηθεί στην Bundesliga χάρη στο σκάουτινγκ που έγινε. Για μένα η επιτυχία δεν ήταν ότι πουλήθηκε ο Φιρμίνο 48.000.000 ευρώ, προερχόμενος από την β' κατηγορία της Γερμανίας. Μεγάλη επιτυχία είναι να βρεις παίκτη με 500.000 και να τον δώσεις με μερικά εκατομμύρια ένα χρόνο μετά".

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Έσε Πόνσε δείχνει την αγάπη του στον κόσμο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΟΝΣΕ

Αλήθεια, γιατί ο Σόλι δεν δουλεύει στα μέρη μας, ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται μεγάλος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας;

" Η σχέση μου με τον Νίκο Λυμπερόπουλου παραμένει καλή. Συζητάμε πάντα και είμαι σίγουρος πως υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Η αλήθεια είναι πως από την ΑΕΚ επίσημη πρόταση δεν μου έγινε ποτέ. Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στο μέλλον και αν θα δουλέψω στην ΑΕΚ ή σε άλλη ελληνική ομάδα, σίγουρα πάντως θα ήμουν χαρούμενος να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία στις ομάδες σας. Άλλωστε, είμαι συνδεδεμένος με την Ελλάδα γιατί είναι γιαγιά μου από τη Θεσσαλονίκη."

Όσον αφορά στην υπόθεση Πόνσε, ο Σόλι τον είχε προτείνει στον Νίκο Λυμπερόπουλο και συμβουλεύει τον Αργεντινό να μην κουνηθεί από την ΑΕΚ:

" Όπως ανέφερα παραπάνω, συζητούσα με τον Νίκο και ανταλλάξαμε ιδέες για ποδοσφαιριστές, ένας εξ αυτών ήταν ο Πόνσε, όπως και πολλοί ακόμα για διάφορες θέσεις που δυστυχώς δεν πήγαν στην ΑΕΚ. Για τον Έσε πιστεύω ότι η ομάδα είναι ικανή να τον κρατήσει. Για τον ποδοσφαιριστή αυτόν θα είναι δύσκολο να βγάλει τα ίδια αποτελέσματα με την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Να μείνει στην ΑΕΚ είναι η πρότασή μου και να μην κουνηθεί. Το κλαμπ τον εκτιμά, οι οπαδοί τον λατρεύουν. Σημαντικά πράγματα αυτά διότι ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση του ποδοσφαιριστή και μετά έρχονται οι καλές εμφανίσεις. Εξελίχθηκε στην ΑΕΚ πρέπει να μείνει άλλη μία σεζόν σε αυτή την ομάδα. Επίσης, η Ρόμα θέλει να τον πουλήσει, να βγάλει κέρδος δεν ενδιαφέρεται για κάτι άλλο."

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Στο μεγάλο κόλπο της μεταγραφής του Μαυρία από τον Παναθηναϊκό στη Σάντερλαντ, ο Σόλι είχε λάβει μέρος: "Πρέπει να ήμουν από τους πρώτους, εκτός Ελλάδας, που είχα δει τους Οικονόμου - Μπακάκη όταν ακόμα έπαιζαν για τον ΠΑΣ και τον Παναιτωλικό Αρκετά χρόνια πριν είχα εμπλακεί στη μεταγραφή του Χάρη Μαυρία στην Σάντερλαντ".

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βασίλης Μπάρκας κάνει το "κλικ" στον Σόλι

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Πάμε και στα πιο... ιντριγκαδόρικα της υπόθεσης σκάουτινγκ. Ρωτήσαμε τον Αλεσάντρο Σόλι να μας πει ποιον παίκτη από την Ελλάδα θεωρεί -αυτή τη στιγμή- πως μπορεί και καριέρα να κάνει και στο ταμείο της ομάδας να τα φέρει:

" Ο Μπάρκας βρίσκεται στην κορυφή. Τερματοφύλακας με τεράστια προσόντα που ακόμα μπορεί να δουλέψει και να εξελιχθεί μέχρι κάποιο σημείο. Κατά την άποψή μου είναι έτοιμος για τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για εκείνον και το τηλέφωνο στα γραφεία της ΑΕΚ χτυπάει όλη μέρα..."

Κι αφού η συζήτηση πήγε στον Μπάρκα, το συνδυάσαμε και ζητήσαμε από τον Σόλι μας πει εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να αναλαμβάνει ο ίδιος πόστο στη Ρόμα:

"Είμαι Ρωμαίος και κολακεύουν όλα αυτά που γράφονται για μένα και την Ρόμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι. Πρόκειται για φήμες, ενώ συζητάω και με άλλες ομάδες. Θα δούμε στο μέλλον..."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ