ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ΑΕΚ στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ, Θωμάς Μαύρος, θυμάται μέσω του Sport24.gr, τις μάχες με τους Θεσσαλονικείς, αναλύει την τωρινή εικόνα των δύο ομάδων και στέκεται στην παρουσία των Αραούχο και Πρίγιοβιτς.

Το Σάββατο (06/05, 20:30) το Πανθεσσαλικό Στάδιο πρόκειται να υποδεχθεί τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Μία "μάχη" με έντονο παρελθόν, καθώς οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες τρεις φορές σε τελικό (1939, 1978, 1983), με την Ένωση να κατακτά το τρόπαιο ισάριθμες φορές.

Ο Θωμάς Μαύρος έχει γράψει τη δική του στην ιστορία σ' αυτές τις αναμετρήσεις, αφού έχει σκοράρει και στους δύο τελικούς κόντρα στον "Δικέφαλο του Βορρά", βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου οι "κιτρινόμαυροι" να σηκώσουν την πολυπόθητη κούπα.

Ο θρύλος της Ένωσης μίλησε στο Sport24.gr και θυμήθηκε τις "μονομαχίες" με τους Θεσσαλονικείς, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο φιναλίστ του θεσμού, ενώ έκανε ειδική μνεία στους στράικερς των δύο ομάδων, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς και Σέρχιο Αραούχο, δίχως να μπει, βέβαια, σε διαδικασία σύγκρισης.

Θέλαμε να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους και στον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο

O Θωμάς Μαύρος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1975, όμως λόγω δικαστικής διαμάχης με τον Πανιώνιο, φόρεσε για πρώτη φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα τη σεζόν 1976-77. Τελικά, τη δεύτερη χρονιά στην Ένωση και συγκεκριμένα το 1978 κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας, αλλά και να κατακτήσει το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ με 2-0.

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος μαζί με τους Θωμά Μαύρο και Λάκη Νικολάου.

"Θυμάμαι πως ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι κι απ' τις δύο ομάδες. Απλά, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη εκείνη τη σεζόν και πήρε πανάξια τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Μας αποδέχονταν φίλοι και εχθροί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ(ε)ωμάς, ο οποίος είχε "κλειδώσει" τη νίκη με κοντινό πλασέ στο 80ό λεπτό, ύστερα από εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

"Τα γκολ σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι πολύ σημαντικά, καθώς χαρίζουν τίτλους στις ομάδες. Βάζεις κι εσύ το λιθαράκι σου προκειμένου να προστεθεί ένα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βοηθάς την ομάδα σου".

Η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά το παρών στις εξέδρες είχαν δώσει φίλαθλοι και των δύο ομάδων, δημιουργώντας μία γιορτινή ατμόσφαιρα.

"Θυμάμαι πως υπήρχαν και φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, αλλά, σίγουρα, περισσότεροι ήταν αυτοί της ΑΕΚ. Ήταν μία πανηγυρική βραδιά γιατί, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαμε κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Θέλαμε να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας, αλλά και στον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο".

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου κατά την παραλαβή του τροπαίου.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες σε τελικό Κυπέλλου, αυτή τη φορά στο -κατάμεστο από 73.000 θεατές- ΟΑΚΑ, το οποίο υποδέχθηκε για πρώτη φορά αγώνα μεταξύ ελληνικών ομάδων. Ο Μαύρος, αυτή τη φορά, έβαλε τις βάσεις για την μεγάλη νίκη, ανοίγοντας το σκορ στο 27ο λεπτό.

"Στο ΟΑΚΑ ζήσαμε απίστευτες στιγμές. Μην ξεχνάτε πως εκείνη την εποχή τα περισσότερα γήπεδα δεν είχαν καλό χλοοτάπητα και όπως είναι λογικό το... χαλί του ΟΑΚΑ μάς έκανε τρομερή εντύπωση και μας έδωσε μεγάλη ώθηση προκειμένου να αγωνιστούμε καλύτερα.

Θυμάμαι πως στις εξέδρες δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο αγώνας ήταν μία αποθέωση του ποδοσφαίρου. Η κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα σε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ με σημαιοφόρο τον Γιώργο Κούδα ήταν η... αποζημίωση προς τον κόσμο για το χαμένο πρωτάθλημα. Έτσι, περάσαμε ένα όμορφο καλοκαίρι".

Δεν παίζει ρόλο η έδρα σ' έναν τελικό Κυπέλλου

Σ' εκείνη την αναμέτρηση, ο Βαγγέλης Βλάχος σημείωσε ένα απ' τα ομορφότερα γκολ που έχουν σημειωθεί στο θεσμό, αποφεύγοντας δύο αντιπάλους, προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 2-0.

"Πράγματι, το γκολ του Βαγγέλη είναι ένα απ' τα ωραιότερα που έχουν σημειωθεί στη διοργάνωση. Ουσιαστικά, 'καθάρισε' το παιχνίδι, αφού διαμόρφωσε το 2-0 σ' ένα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, με μόλις δέκα λεπτά να απομένουν για τη λήξη. Ο Βαγγελάκης ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν καλή όλη η ομάδα".

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"

Ο Θωμάς Μαύρος αγκαλιά με τον Βαγγέλη Βλάχο στον τελικό του 1983.

Στη ροή του λόγου του, ο πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής με 261 γκολ, υποστήριξε πως εκείνος ο ΠΑΟΚ είχε μία σπουδαία ομάδα, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, απ' τους Κούδα, Ιωσηφίδη, Αναστασιάδη, Ορφανό, Κερμανίδη, Σαράφη, Κωστίκο, Γούναρη και Γκουερίνο. Άραγε, του θυμίζει καθόλου την τωρινή ομάδα του "Δικεφάλου";

"Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Τότε, ο ΠΑΟΚ στηριζόταν σε Έλληνες ποδοσφαιριστές, ενώ πλέον οι περισσότερες ομάδες στηρίζονται σε ξένους. Εγώ, προσωπικά, χαιρόμουν να παίζω απέναντι σε σπουδαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως η ατμόσφαιρα με Έλληνες παίκτες είναι ομορφότερη και για τους φιλάθλους".

Η ΑΕΚ μπορούσε να πετύχει περισσότερα φέτος

Οι δύο τελικοί, όπως προείπαμε, πραγματοποιήθηκαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" και στο ΟΑΚΑ. Άραγε, ο Θωμάς Μαύρος θεωρεί πως η έδρα του τελικού έδωσε πλεονέκτημα στην ΑΕΚ προκειμένου να πανηγυρίσει ισάριθμους τίτλους;

"Δεν νομίζω πως παίζει ρόλο η έδρα σ' έναν τελικό Κυπέλλου. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα κατακτήσεις το τρόπαιο, είτε παίζεις στο Καυτανζόγλειο, είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στη Λεωφόρο. Προσωπικά, θεωρώ πως θα ήταν καλό η ΕΠΟ να ορίσει ένα συγκεκριμένο γήπεδο για τους τελικούς του Κυπέλλου, το οποίο δεν θα αλλάζει ανάλογα με τους φιναλίστ.

Άλλωστε, εμείς, όταν παίξαμε στο ΟΑΚΑ, δεν το είχαμε ως έδρα. Παίξαμε για πρώτη φορά εκεί, όπως κι ο ΠΑΟΚ. Επίσης και στους δύο τελικούς, οι διαιτητές ήταν απ' τη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν μας ένοιαζε. Πλέον δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σ' αυτά τα θέματα. Παλαιότερα περνούσαν αδιάφορα. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' εκείνες τις εποχές και το ποδόσφαιρο να παίζεται 50-50. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει πρόοδος".

Μαύρος: "Στόχος της ΑΕΚ του χρόνου το νταμπλ"

Ο Θωμάς Μαύρος με τον παράγοντα της ΑΕΚ, Νίκο Στράτο και το Κύπελλο του 1983.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του Κυπέλλου έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν. Συμφωνεί ο θρύλος την ΑΕΚ με τη συγκεκριμένη άποψη;

"Σίγουρα, είναι λογικό να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στο πρωτάθλημα. Όμως και το Κύπελλο είναι μία σημαντική διοργάνωση και κάθε ομάδα δίνει τα πάντα για να κατακτήσει το τρόπαιο. Δεν είναι αμελητέο το Κύπελλο".

O δις πρωταθλητής Ελλάδας έχει παρακολουθήσει δια ζώσης πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ και γνωρίζει ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του "κιτρινόμαυρου", αλλά και τι πήγε στραβά τη φετινή σεζόν.

"Πιστεύω πως η ομάδα μπορούσε να πετύχει περισσότερα τη φετινή χρονιά. Όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή το μυαλό όλων είναι στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Κανείς δεν κάθεται να σκεφτεί τι πήγε στραβά φέτος.

Αυτό θα το σκεφτούν οι αρμόδιοι μετά την ολοκλήρωση και των πλέι οφ. Στόχος, αυτή την στιγμή, είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και η πρώτη θέση στα πλέι οφ. Θεωρώ πως ο στόχος τη νέα χρονιά θα είναι η κατάκτηση του νταμπλ".

Δεν υπάρχουν οι σούπερ σταρ του παρελθόντος, χαρισματικός ο Αραούχο

Πολλές φορές, οι τελικοί κρίνονται από μία ατομική προσπάθεια, μία έμπνευση, ένα λάθος. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στις δύο ομάδες που μπορούν να πάρουν πάνω τους την ομάδα και να την οδηγήσουν στη Γη της Επαγγελίας;

"Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν οι σούπερ σταρ του παρελθόντος. Αυτό είναι ένα γεγονός. Όμως, σ' έναν τελικό μπορεί να κάνει τη διαφορά ένας ποδοσφαιριστής που δεν το περιμένεις. Να εμφανιστεί ξαφνικά απ' το... πουθενά και να κρίνει έναν τίτλο. Οπότε, περιμένουμε...".

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τα κατορθώματα του Σέρχιο Αραούχο έχουν προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι δεν άργησαν να τον παρομοιάσουν με τον Θωμά Μαύρο εξαιτίας και του νούμερο "11" που φοράει στη φανέλα. Άραγε, ο παλαίμαχος επιθετικός της Ένωσης βλέπει τον εαυτό του στον Αργεντινό στράικερ;

"Κάθε επιθετικός, κάθε γκολτζής, έχει το δικό του στυλ. Άλλο στυλ είχε ο Νεστορίδης, άλλο ο Παπαϊωάννου κι άλλο ο Γιώργος Σιδέρης. Το κοινό στοιχείο ήταν πως στέλναμε με ευκολία την μπάλα στα δίχτυα. Όπως και να έχει, ο καθένας έχει την προσωπικότητά του.

Ο Αραούχο έχει τα δικά του -ξεχωριστά- χαρίσματα. Γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα νούμερα στη φανέλα. Ούτε στέκομαι στο γεγονός πως φοράει τον αριθμό που φορούσα κι εγώ. Το θέμα είναι να είναι καλά, υγιής και να τον χαιρόμαστε".

Σ' αυτά τα παιχνίδια παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία και το ποιος το θέλει περισσότερο

Όπως και στην περίπτωση της ΑΕΚ, έτσι και στου ΠΑΟΚ, ο Θωμάς Μαύρος θεωρεί πως μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα στο πρωτάθλημα, ενώ στο δίλημμα Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ή Σέρχιο Αραούχο, απαντά:

"Δεν είμαι προπονητής για να μπω σε ένα τέτοιο δίλημμα. Όπως είπα και προηγουμένως, ο καθένας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Πρόκειται για δύο γκολτζήδες με μοναδικά χαρίσματα. Οπότε, δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία σύγκρισης".

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο έτερος επιθετικός του ΠΑΟΚ, Στέφανος Αθανασιάδης παρουσιάζει μία ασυνήθιστη δυστοκία τη φετινή σεζόν, ολοκληρώνοντας την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με μηδέν γκολ σε 21 αγώνες. Πού οφείλεται, σύμφωνα με τον παλαίμαχο στράικερ της ΑΕΚ, αυτό το φαινόμενο;

"Κοιτάξτε, πάντα θα υπάρχουν περίοδοι γκίνιας. Όπως είναι λογικό, έχει συμβεί και σε εμένα. Το 'γιατρικό' ήταν ακόμα περισσότερη προπόνηση. Συνέχιζα να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά, μόνος μου, ύστερα απ' την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Η έξτρα δουλειά με βοήθησε να νικήσω την ατυχία. Έβαζα ως στόχο να πετύχω 2-3 γκολ προκειμένου να... ρεφάρω τις προηγούμενες αγωνιστικές που δεν κατάφερα να στείλω την μπάλα στα δίχτυα. Και συνήθως τα κατάφερνα".

Τέλος, τον ρωτήσαμε πού θεωρεί πως θα κριθεί ο τελικός του Σαββάτου κι αν, στο μυαλό του, υπάρχει φαβορί στην αναμέτρηση:

"Θεωρώ πως είναι μοιρασμένες πιθανότητες. Σ' αυτά τα παιχνίδια παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία. Ποιος το θέλει, ποιος το πιστεύει περισσότερο και ποιος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο πεπεισμένος πως το τέλος του αγώνα θα τον βρει νικητή. Μετά έρχονται όλα τα άλλα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ