ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σλούκας λάδωσε τη μηχανή και έστησε πάρτι με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού AKTOR

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
Ο Κώστας Σλούκας πανηγυρίζει μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Βαλένθια EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ζεστάθηκε για τα καλά, ο Σλούκας λάδωσε την "πράσινη" μηχανή και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την άνετη επικράτηση επί της Βαλένθια στο πάρτι των "πράσινων" οπαδών στο ΟΑΚΑ...

Πέρσι η Βαλένθια είχε βγάλει το λάδι του Παναθηναϊκού, τον κέρδισε δυο φορές, στην παράταση στη "Λα Φοντέτα", με καλάθι του Κρις Τζόουνς στην εκπνοή μέσα στο ΟΑΚΑ. Ναι, μόνο που η φετινή έκδοση των "πρασίνων" δεν έχει καμιά σχέση με όσα έβλεπαν πέρσι (και πρόπερσι) οι φίλοι του. Αντίθετα σιγά-σιγά και με την πάροδο των αγώνων, δείχνει ότι το τριφύλλι ανακτά τη χαμένη του δύναμη και αίγλη στο κορυφαίο επίπεδο της EuroLeague.

Η Βαλένθια δεν είχε καμιά τύχη, έχασε καθαρά με το ΟΑΚΑ σχεδόν να φισκάρει από κόσμο (14.630 εισιτήρια) και στο τέλος να πανηγυρίζει μαζί με τους παίκτες του Αταμάν, για την 4η σερί νίκη και την 6η συνολικά σε 10 αγώνες. Ο Τούρκος κόουτς που έφυγε πρώτος για τα αποδυτήρια ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος

Είχε καιρό να νιώσουν τόσο ευχάριστα οι παναθηναϊκοί στο μπάσκετ. Έβλεπαν την άλλοτε κραταιά ομάδα τους να παραπαίει, να μοιάζει με καρυδότσουφλο στον ωκεανό. Έφτασε ως τον πάτο. Η επανεκκίνηση που έγινε το καλοκαίρι, σε όλα τα επίπεδα, ήταν λογικό ότι θα επαναφέρουν την ομάδα στην πρώτη γραμμή. Προφανώς ο νέος Παναθηναϊκός δεν έγινε το γκραν φαβορί της EuroLeague, ξαναμπήκε όμως στο γκρουπ των δυνατών.

Απέναντι στην καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (μέχρι πριν από το τζάμπολ, η Βαλένθια δεχόταν κατά μέσο όρο 73.1π) ο Παναθηναϊκός σκόραρε με ... ευκολία 90, έχοντας από την αρχή σαφή πρόθεση να πάει το σκορ στα επίπεδα όπου η πορτοκαλί ομάδα δεν μπορεί να πλησιάσει. Σε αυτό βοήθησε η τρομακτική ευστοχία των γηπεδούχων, καθώς στο ξεκίνημα του ματς μέτρησαν 8/11 τρίποντα (είχαν 10/19 στο ημίχρονο και εν τέλει 12/29).

Πριν καταλάβουν τι γίνεται πάνω στο παρκέ οι Βαλενσιάνοι, ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει το στόχο του. Με την βροχή από τρίποντα ανέβαζε το σκορ όπως ακριβώς επιδίωκε και ήξερε ότι οι αντίπαλοι του, οι οποίο δεν μπορούν να υπερβούν τους 73-75 πόντους (ναι μεν έχουν την καλύτερη άμυνα, διαθέτουν όμως και την χειρότερη επίθεση της λίγκας) δύσκολα θα μπορούσαν να τον απειλήσουν.

Η καλή κυκλοφορία έφερε πολλά ελεύθερα μακρινά σουτ, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σλούκα. Παραδόξως ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αστόχησε σε όλες τις προσπάθειες τριών πόντων που επιχείρησε (0/4) ήταν αυτός όμως που κύλησε καλά την μπάλα πάνω στο παρκέ και κυρίως πάσαρε σωστά στους συμπαίκτες του που περίμεναν ακροβολισμένοι να ... ευστοχήσουν. Οι πρώτες πέντε ασίστ κατέληξαν σε τρίποντα του Παναθηναϊκού και συνολικά οι 9 τελικές πάσες (δυο λιγότερες από τις 11 που είναι το ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό το 2022) απέφεραν 22 πόντους. Συν τους 12 που πέτυχε ο ίδιος, η σούμα έγραψε ότι ήταν υπεύθυνος από τους 34π που έβαλε συνολικά η ομάδα του.

Το χάρηκε και ο ίδιος ιδιαίτερα, απόδειξη το ...ντελίριο στο τέλος, όταν χόρευε μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του απέναντι από τους φανατικούς οπαδούς του ΠΑΟ. Ήταν αυτός, μάλιστα, που τους παρότρυνε στο τέλος του αγώνα να "πάνε στον κόσμο" που ήδη παραληρούσε.

Η αξία του Σλούκα είναι ακριβώς αυτή. Ένας ικανότατος δημιουργός και ταυτόχρονα σκόρερ όταν χρειάζεται κάνει την ομάδα καλύτερη όταν την βάζει να λειτουργεί με βάση τις κατευθύνσεις του. Άπαντες αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν ο 33χρονος άσος κρατάει την μπαγκέτα και μοιράζει την μπάλα ιδανικά. Αν αποβάλλει το άγχος που έχει δημιουργήσει ο θόρυβος της μεταγραφής του είναι σίγουρο ότι θα χαρίσει ακόμα πιο απολαυστικές βραδιές στο ΟΑΚΑ.

Η κυριαρχία του Λεσόρ

Ο Παναθηναϊκός είχε σημειώσει 49 πόντους στο ημίχρονο και έφτανε τη διαφορά στο +15. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να σκοράρει με την ίδια ευστοχία από τα 6.75μ, η Βαλένθια έπαιζε άμυνα με αλλαγές, ενώ σε κάποια στιγμή άρχισε να χρησιμοποιεί και ζώνη, άρα η μπάλα έπρεπε να περάσει μέσα στη ρακέτα. Εκεί δέσποσε η μορφή του Ματίας Λεσόρ, που πήρε παραμάζωμα τους αντιπαλους του, ξεσήκωσε το κοινό με τα καρφώματα του και έδειξε ότι σε αυτά τα ματς τουλάχιστον δεν έχει ... αντίπαλο να τον κοντράρει. Αν υπάρχουν ψηλότεροι σέντερ, ενδεχομένως. Με τους Ντέιβις και τους Μπουμπακάρ Τουρέ, δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Οι "πράσινοι" έβαλαν την μπάλα μέσα, ο Μήτογλου έκανε την αρχή, ο Λεσόρ ακολούθησε και ο Παναθηναϊκός που στο πρώτο ημίχρονο μέτρησε 6/13 δίποντα, στα δέκα λεπτά της τρίτης περιόδου έχανε μόλις ένα σουτ, έχοντας 9/10. Η Βαλένθια έμοιαζε να πέφτει σε βέρτιγκο. Λάθος πάσες, λάθος τοποθετήσεις και το σκορ άρχισε να ανεβαίνει, με την εξέδρα να πυρακτώνεται.

Το χάντικαπ έφτασε και μέχρι το +22, πριν κλείσει στο +19 και ουσιαστικά κρίνει το ματς υπέρ των γηπεδούχων

Οι τρεις σωματοφύλακες

Μπορεί η Βαλένθια με τη ζώνη, τον Ρέουβερς σε θέση "5", τον Οτζελέγιε σε φουλ δράση και τους γκαρντ να τρέχουν σε γρήγορες επιθέσεις να έριξε τη διαφορά από τους 22 στους 9π, δύσκολα, όμως, θα μπορούσε να απειλήσει περισσότερο. Ο Αταμάν επανέφερε τους βασικούς του και οι σωματοφύλακες της "πράσινης" φρουράς, έκαναν τη δουλειά τους.

Ο ... γιατρός Τζεράιαν Γκραντ, με τις άμυνες αλλά αυτή τη φορά και με τους 13π στην επίθεση, ο Μήτογλου σε πιο χαμηλή πτήση σε σχέση με τα όργια των προηγούμενων αγωνιστικών (14π-3ρ) και βέβαια ο Γκριγκόνις΄(11π-4ρ) που το καλοκαίρι ο Αταμάν ζήτησε με έμφαση την παραμονή του στο ρόστερ, συνέθεσαν την πεντάδα με το διψήφιο αριθμό πόντων.

Ευφημος μνεία και για τον Λευτέρη Μαντζούκα με τα 3/3 τρ του πρώτου μέρους και τους συνολικά 9π που πέτυχε συνολικά στο παιχνίδι. Αν ο Αταμάν πρέπει να προβληματιστεί για κάτι είναι η αντίδραση στη ζώνη, τα μπερδέματα του Κέντρικ Ναν που ακόμα δυσκολεύεται απέναντι στις σκληρές άμυνες της EuroLeague, την ώρα που εκτός ροτέισον έχει βγει ολότελα ο Κάιλ Γκάι που δεν έπαιξε δευτερόλεπτο (και δεν υπολογίζεται στην εξάδα των ξένων του πρωταθλήματος).

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ (και άλλη μία στο Βερολίνο, κόντρα στην Αλμπα) που του ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση, τον έβαλαν σε πολύ θετικό πρόσημο (6-4) και τον προετοιμάζουν για την πιο δύσκολη σειρά αγώνων που έρχεται: Παρτίζαν και Εφές εκτός έδρας, Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ.


TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ