ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΕΡΤ έδειξε προχειρότητα στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πριν από την προσπάθειά του στον προκριματικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Ο Λευτέρης Πετρούνιας πριν από την προσπάθειά του στον προκριματικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο LIONEL BONAVENTURE/AFP/VISUALHELLAS.GR

Η Μαρία Καούκη εξηγεί τι ακριβώς συνέβη και πώς έχει η κατάσταση με τον Λευτέρη Πετρούνια και την τηλεοπτική κάλυψη.

Η ΕΡΤ μετά την αποτυχία της να δείξει τον αγώνα του Λευτέρη Πετρούνια και του Παναγιώτη Γκιώνη τρέχει να καλύψει τα κενά που προκάλεσε ο κακός προγραμματισμός της αγοράζοντας τα feed των Ελλήνων αθλητών.

Η Discovery Communications, στην οποία ανήκει το Eurosport, το 2015 πλήρωσε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ και απέκτησε τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων (Θερινών και Χειμερινών) για την ευρωπαϊκή ήπειρο για το διάστημα 2018-2024, δηλαδή έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Είναι η εταιρεία που μεταπωλεί τα δικαιώματα στα τηλεοπτικά δίκτυα των ευρωπαϊκών χωρών.

Δύο χρόνια μετά, στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Discovery: "Τα δικαιώματα μετάδοσης στην Ελλάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Κορέας, καθώς και των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 εξασφάλισε η ΕΡΤ, κατόπιν συμφωνίας με την Discovery Communications, προσφέροντας ένα ακόμα αθλητικό υπερθέαμα στους Έλληνες τηλεθεατές, ελεύθερα και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας". Και έκτοτε άρχισε την αποπληρωμή των δύο διοργανώσεων σε δόσεις. Εξυπακούεται, ότι υπάρχουν και άλλου τύπου έξοδα, τεχνικά, της αποστολής των 22 ατόμων (δημοσιογράφοι και μη) στην Ιαπωνία κ.α..

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ακριβό προϊόν, μια μεγάλη δαπάνη. Και αυτό το προϊόν μοιάζει ακόμη ακριβότερο όταν ο καταναλωτής – τηλεθεατής που το πληρώνει αντιλαμβάνεται ότι το σέρβις που του παρέχεται είναι πρόχειρο. Στους πελάτες συμπεριλαμβάνονται και όσοι επιλέγουν το μέσο που καλύπτει τη διοργάνωση για να διαφημιστούν.

Προχειρότητα στην προετοιμασία και στην εκτέλεση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Η Ελλάς με Αριθμούς για τους μήνες Απρίλιο και Ιούνιο του 2021) τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι συνολικά 4.134.540, όπως προέκυψε από την απογραφή πληθυσμού – κατοικιών του 2011. Αν υποθέσουμε ότι όλα έχουν τηλεόραση η εικόνα της ΕΡΤ μπαίνει σε 4.134.540 σπίτια. Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται καλοκαίρι, σε μια περίοδο που πολλοί βρίσκονται διακοπές και συχνά σε ώρες δύσκολες, όπως συμβαίνει τώρα, λόγω της διαφοράς ώρας της Ελλάδας και της Ιαπωνίας. Όμως, συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες στα έξοδα της τηλεοπτικής κάλυψης διοργάνωσης, παρόλο που δεν την παρακολουθούν όλοι. Συμμετέχουν επίσης ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Παναγιώτης Γκιώνης, των οποίων οι προκρίσεις δεν προβλήθηκαν.

Η ΕΡΤ διεκδικεί και παίρνει τα δικαιώματα της κορυφαίας διοργάνωσης ικανοποιώντας ως δημόσια τηλεόραση ένα ηθικό χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες και στους Έλληνες αθλητές. Δεν είναι λάθος αυτό, απεναντίας. Λάθος είναι να μη βλέπεις τον Λευτέρη Πετρούνια και τον Παναγιώτη Γκιώνη εν έτει 2021, δεδομένου ότι οι τηλεοπτικές συμφωνίες που κλείνει το Εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Λάθος είναι η προχειρότητα στην προετοιμασία και στην εκτέλεση.

Αμφότεροι οι αθλητές ενοχλήθηκαν με το γεγονός. Ο δεύτερος, είναι 41 ετών, έχει πει ότι αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Έχει 5 Ολυμπιακές συμμετοχές και τόνισε ότι ένιωσε πικρία που δεν μεταδόθηκε ο αγώνας του, επειδή θέλει να φαίνεται το άθλημα που αγαπάει στην τηλεόραση μέσα από τέτοιες διοργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην ΕΡΤ υποστηρίζουν ότι αμέσως μετά τον πρώτο αγώνα του Γκιώνη προσπάθησαν να κλείσουν συμφωνία για την κάλυψη του επόμενου παιχνιδιού του Έλληνα πρωταθλητή του πινγκ πονγκ και ότι πλέον πήραν ξεχωριστά feeds για τους Έλληνες αθλητές, που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε. Υποστηρίζουν δε ότι λόγω του Covid-19 και των αυστηρών μέτρων δεν λαμβάνουν πάντα άδεια για να βρεθούν στη μικτή ζώνη και να πάρουν δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές.

Υπενθυμίζω ότι το σενάριο του κακού επαγγελματία σκηνοθέτη που δεν έδειξε τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους ενώ είναι ο κορυφαίος στον κόσμο στο είδος του δεν ευσταθεί. Δίπλα στον Πετρούνια βρίσκονταν κι άλλοι κορυφαίοι στο είδος τους αθλητές. Ένας εξ αυτών ήταν ο Βρετανός Μαξ Ουίτλοκ (δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και τρεις χάλκινος) που ανέβηκε στον πλάγιο ίππο 10 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει το πρόγραμμά του ο Λευτέρης. Ο σκηνοθέτης που είναι υπεύθυνος έδειξε τον Ουίτλοκ. Η ΕΡΤ δεν είχε ζητήσει το feed για τους κρίκους και έχασε τον Πετρούνια.

Στο κάδρο των εξηγήσεων που έδωσε το Ραδιομέγαρο μπήκε ακόμη και το BBC που -πράγματι- δέχθηκε κριτική από τους Βρετανούς για έλλειψη ζωντανής ροής. Για παράδειγμα την Κυριακή (25/5) τα social media του μέσου έγραψαν ποιοι είναι οι νικητές του τάε κβον ντο, ενώ στην οθόνη οι θεατές έβλεπαν ακόμη τους αγώνες. Το γεγονός, προκάλεσε την αντίδραση των τηλεθεατών που νόμιζαν ότι παρακολουθούν μια live μετάδοση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το ΒΒC δεν υπέπεσε σε γκάφα

Ωστόσο, το BBC δεν έχασε κάποιον Βρετανό αθλητή από παράλειψη ή λάθος. Λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει δεν έχει το δικαίωμα να μεταδώσει τα πάντα και μάλιστα κάποια εξ' αυτών προβάλλονται σε live delay, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις προηγούμενες διοργανώσεις. Το περιεχόμενο της σύμβασης δεν το γνώριζε μεγάλο μέρος του βρετανικού κοινού. Στη Μ. Βρετανία -πλέον- όλο το πακέτο των Αγώνων μεταδίδεται μέσω των καναλιών του Eurosport και της νέας υπηρεσίας της Discovery έναντι 8,16 ευρώ το μήνα.

Tο ίδιο εξυπακούεται ισχύει και στην Ελλάδα. Το ελληνικό Eurosport και η πλατφόρμα eurosportplayer του καλύπτει όλα τα γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων και ο τηλεθεατής έχει την πολυτέλεια να δει ό,τι επιθυμεί. Έτσι κέρδισε τις εντυπώσεις από την ΕΡΤ.

Είχε τον αγώνα του Πετρούνια είχε και τον αγώνα του Γκιώνη και εκμεταλλεύτηκε τις παραλείψεις της ΕΡΤ, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν στα social media ότι έδωσαν 5 ευρώ από την τσέπη τους στην πλατφόρμα του Eurosport προκειμένου να δουν ό,τι θέλουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο τηλεοπτικό τοπίο θα ισχύσει και στους Αγώνες του Παρισιού το 2024, καθώς και αυτούς έχει αγοράσει η μητρική εταιρεία του Eurospot, Discovery. Μετά θα γίνει νέος διαγωνισμός.

*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ MEDIA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ