ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βασίλης Κουμπάκης στο SPORT24: "Το γκολφ δεν είναι για τους εύπορους και πρέπει να καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο"

Ο Βασίλης Κουμπάκης φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Βασίλης Κουμπάκης φωτογραφίζεται για τη συνέντευξη στο SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Βασίλης Κουμπάκης, αθλητής της Εθνικής Ομάδας γκολφ κι εν δυνάμει προπονητής, μίλησε στο SPORT24 και τη Μαρία Κουβέλη για τη μαγεία του αθλήματος, καταρρίπτοντας τους μύθους και τα στερεότυπα για το σπορ των "ελίτ και των ευπόρων".

Είναι ένα από τα αθλήματα που το ακολουθούν κάποιες φήμες. "Είναι για τους εύπορους", "είναι το σπορ των ελίτ", "είναι χρονοβόρο και δύσκολο", "δεν διασκεδάζεις", είναι μερικά μόνο από όσα ακούγονται και λέγονται για το γκολφ.

Ενόψει του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες ο αθλητής της Εθνικής μας Ομάδας, Βασίλης Κουμπάκης, μίλησε στο SPORT24 για τη μαγεία του αθλήματος και κατέρριψε τους μύθους και τα στερεότυπα γύρω από αυτό.

Ο Βασίλης Κουμπάκης στο studio του SPORT24 με τη Μαρία Κουβέλη
Ο Βασίλης Κουμπάκης στο studio του SPORT24 με τη Μαρία Κουβέλη GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Είναι τελικά ένα σπορ μόνο για τους υψηλούς εισοδηματίες; Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε στην Ελλάδα; Είναι εύκολο για κάποιον να ξεκινήσει να παίζει γκολφ; Τι πρέπει να έχει στον νου του; Είναι διασκεδαστικό.

Συνέντευξη στη Μαρία Κουβέλη

Ο Βασίλης Κουμπάκης, που ξεκίνησε τυχαία το γκολφ το 2011 κι έκτοτε δεν σταμάτησε να προπονείται, μάς απάντησε σε όλα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη δεν κατάλαβα αν ο Βασίλης επέλεξε το γκολφ ή το γκολφ τον Βασίλη, όμως το σίγουρο είναι πως η αγάπη που έχει για το άθλημα είναι ο Νο1 λόγος που πορεύονται μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Βασίλης Κουμπάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24
Ο Βασίλης Κουμπάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ως αθλητής τα 12 τελευταία χρόνια της Εθνικής έχει πανηγυρίσει τέσσερα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (European team shield) και ένα ατομικό.

Παράλληλα έχει κατακτήσει δύο χάλκινα βαλκανικά και τέσσερα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Σε λίγους μήνες μάλιστα, θα μπορεί κι επισήμως, να μεταδώσει τις γνώσεις του στο γκολφ, καθώς ολοκληρώνει την πρακτική του στη σχολή προπονητών της ΓΓΑ.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Εθνική Ομάδα, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι η χώρα μας;

"Έχουμε διακρίσεις στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα παλαιότερα και τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές διακρίσεις και στην Ευρώπη, στο European team shield, όπου έχουμε καταφέρει από το 2015 και μετά να έχουμε τέσσερις νίκες".

Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει καλύτερη προβολή;

"Πιστεύω ότι για να ασχοληθεί ο κόσμος περισσότερο η αρχή είναι να έρθει στο γήπεδο. Να καταλάβει ότι δεν είναι ένα άθλημα με τα στερεότυπα που ξέρουμε ότι είναι για εύπορους. Υπάρχουν μερικές προσπάθειες που κάνουμε μέσω του Ομίλου μας για μία νέα αρχή κι ελπίζουμε να φέρουμε πολύ κόσμο".

Ο Βασίλης Κουμπάκης στο studio του SPORT24
Ο Βασίλης Κουμπάκης στο studio του SPORT24 GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Θεωρείται ένα άθλημα υψηλών προδιαγραφών, πόσο ακριβό σπορ είναι όμως, τελικά; Απευθύνεται μόνο σε εύπορους;

"Είμαι το καλύτερο παράδειγμα για να καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι εύπορος. Βέβαια για τον πρωταθλητισμό σε όλα τα ατομικά αθλήματα χρειαζόμαστε και τη βοήθεια, αλλά κι ο εξοπλισμός είναι ακριβός κι έχουμε πάρα πολλά ταξίδια. Μοιάζει πάρα πολύ με το τένις, γιατί έχουμε πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, διάφορα tour όπως και στο τένις. Οπότε στον πρωταθλητισμό είναι ακριβό το γκολφ".

Και για σας φυσικά είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια οι χορηγοί.

"Πολύ σωστά. Είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που έχουμε σαν ελληνικό γκολφ είναι ότι επειδή δεν έχουμε προβολή είναι δύσκολο να βρούμε χορηγούς".

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεις και την προπονητική σου πορεία.

"Κάνω την πρακτική μου μέσω του Ομίλου μου "Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών". Ελπίζω μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχω ολοκληρώσει την προπονητική για να μπορώ να βοηθήσω και σε αυτό το κομμάτι. Ο πιο μεγάλος μου στόχος είναι φτάσω στο ευρωπαϊκό tour. Πολύ δύσκολο. Θα δούμε".

Πώς είναι το 24ωρο ενός γκόλφερ;

"Ταιριάζει πάρα πολύ με ένα 24ωρο ενός άλλου αθλητή. Δηλαδή κάνουμε προπόνηση από νωρίς το πρωί, γυμναστήριο. Εμείς ίσως επειδή δεν έχουμε πάρα πολύ ανάγκη για συγκεκριμένα κιλά, στη διατροφή είμαστε λίγο πιο ευέλικτοι. Σίγουρα ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη διατροφή πριν από το πρωτάθλημα για να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια μέσα στον αγώνα".

Ο Βασίλης Κουμπάκης φωτογραφίζεται στη γραφεία του SPORT24 για τη συνέντευξη
Ο Βασίλης Κουμπάκης φωτογραφίζεται στη γραφεία του SPORT24 για τη συνέντευξη GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία και πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας αθλητής γκολφ;

"Η μεγαλύτερη δυσκολία στην Ελλάδα είναι η προβολή του αθλήματος. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε βοήθεια μέσω των Ομίλων μας για να μπορέσουμε να κάνουμε επαγγελματική καριέρα. Με την Εθνική δεν είναι αρκετό αυτό κι έτσι, προσπαθούμε κι εμείς με δικά μας έξοδα να καταφέρουμε να φτάσουμε σε κάποιο Tour στην Ευρώπη".

Πόσο εύκολο είναι τελικά, να μάθει κάποιος να παίζει γκολφ;

"Πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Έχουν έρθει κατά καιρούς πάρα πολλοί φίλοι μου, πάρα πολλοί γνωστοί μου, μαθητές που έρχονται από τον Όμιλο και τους βλέπω. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, αλλά όταν καταφέρεις να χτυπήσεις την μπάλα, όλοι κολλάνε στο άθλημα. Πραγματικά στην τηλεόραση φαίνεται ένα βαρετό άθλημα. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να δοκιμάσει και πιστεύω θα του αρέσει πάρα πολύ".

Πολλοί λένε ότι το γκολφ είναι το σπορ της ελίτ. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

"Συμφωνώ εν μέρει, γιατί μπορεί να καλύψει τα έξοδά του στον εξοπλισμό, ο οποίος είναι αρκετά ακριβός και στα ταξίδια, που μπορεί να πάει να παίξει περισσότερους αγώνες και να ανέβει στο παγκόσμιο ranking. Παρόλα αυτά, όλες οι ακαδημίες και σε ενηλίκους και στα παιδιά ακολουθούν τα μοτίβα του μαζικού αθλητισμού, σε τιμές κοντά στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τένις. Είναι πολύ εύκολο δηλαδή κάποιος να ξεκινήσει να παίζει".

Συγκριτικά με παλαιότερα, είναι πλέον ένα σπορ που το προτιμούν περισσότερο οι Έλληνες;

"Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει άνοδος. Έρχεται καινούριος κόσμος στο γήπεδο να το δοκιμάσει. Είναι ένα άθλημα αρκετά διασκεδαστικό αν και δεν φαίνεται. Οπότε από στόμα σε στόμα έρχονται καινούριοι και γεμίζουμε το γήπεδο".

Ο Βασίλης Κουμπάκης στα γραφεία της 24 MEDIA
Ο Βασίλης Κουμπάκης στα γραφεία της 24 MEDIA GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες πώς είμαστε;

"Σίγουρα σε ανεπτυγμένες χώρες του αθλήματος, όπως είναι η Αγγλία ή ακόμα περισσότερο η Αμερική, δεν έχουμε τον ίδιο κόσμο, καθώς δεν υπάρχει προβολή. Όμως πιστεύω ότι σταδιακά γίνεται προσπάθεια για να ανέβει το άθλημα στη χώρα".

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει τέτοιον καιρό που ευνοεί πολύ το άθλημα κι έχει τα φόντα ώστε να γίνει ένας παγκόσμιος προορισμός. Φαντάζομαι ότι έρχονται πολλοί που συνδυάζουν τις διακοπές τους με το άθλημα.

"Πολύ σωστά και ειδικά στην Πήλο που έχει πάρα πολλά γήπεδα μαζεμένα υπάρχει πολύ μεγάλος τουρισμός στο γκολφ εκεί. Είναι κρίμα που δεν έχουμε περισσότερα γήπεδα να φιλοξενήσουμε κόσμο, όπως έχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, που έχουν ίδιο καιρό με μας".

Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει καλός παίκτης στο γκολφ;

"Σίγουρα χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή. Είναι ένα τεχνικό άθλημα και θέλει πολλές ώρες στα πόδια του. Είναι μοναχικό και κυρίως αυτά".

Αν ήθελες να πείσεις κάποιον, που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ξανά με το γκολφ, να ξεκινήσει, τι θα του έλεγες;

"Πιστεύω ότι με το που καταφέρει να κάνει την πρώτη του βολή θα του αρέσει πάρα πολύ. Δεν μπορώ να του πω κάτι για να τον πείσω να έρθει, αλλά αν του δώσει έστω και μία ευκαιρία πιστεύω θα του αρέσει πάρα πολύ".

Ο Βασίλης Κουμπάκης με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στα γραφεία της 24 MEDIA
Ο Βασίλης Κουμπάκης με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στα γραφεία της 24 MEDIA GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Υπήρξαν γνωστοί σου και φίλοι που στην αρχή δεν ήθελαν με τίποτα να δοκιμάσουν γκολφ, αλλά τελικά το αγάπησαν;

"Έχω πάρα πολλούς φίλους που στην αρχή με κορόιδευαν κιόλας που έπαιζα γκολφ, αλλά κάθε φορά που έρχονται αλλάζουν τη γνώμη τους. Το αγαπούν, περνούν όμορφα".

Επειδή όπως είπες είναι ένα μοναχικό άθλημα, είναι φαντάζομαι σημαντική η στήριξη της οικογένειάς σου, των προπονητών.

"Έχω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γονείς μου. Η αδερφή μου είναι προπονήτριά μου στο γκολφ, γυμνάστριά μου. Πολύ μεγάλο ευχαριστώ και στον Όμιλό μου "Όμιλο Γλυφάδας Γκολφ Αθηνών", που με βοηθάει όσο μπορεί. Κι εννοείται και στο φυσικοθεραπευτήριό μου "PhysiOsteo Team" που με βοηθούν με τις θεραπείες, είναι πολύ δικοί μου άνθρωποι".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΚΟΛΦ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ