ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Υπάρχουν συνθήκες να γίνει ξανά δυνατός ο Παναθηναϊκός

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έχει ξεφύγει οριστικά από τα επικίνδυνα σενάρια, άμεσα πρέπει να πάρει το ρόλο του δεύτερου πόλου και να επιλέξει προπονητή που θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στον Παναθηναϊκό έχει ξεκινήσει η προπονητολογία εν όψει της νέας σεζόν. Στον συγκεκριμένο σύλλογο υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό οπαδών της ομάδας έχει συνηθίσει να μην δέχεται να διαβάζει τίποτα θετικό για τον σύλλογο που υποστηρίζει. Ασφαλώς και υπάρχει ένα μεγάλο υπόβαθρο πίσω από αυτό το κλίμα, το οποίο έχει συντηρηθεί μέσα από ακραία λάθη και της διοίκησης Αλαφούζου.

ΞΕΦΥΓΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Σήμερα όμως είναι γεγονός πως οι ζοφερές ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι αγαπάνε πραγματικά τον σύλλογο, δεν μπορούν να ξεχάσουν πως ένιωθαν πριν από τρία χρόνια, όταν διάβαζαν πως ένα χρέος που για άλλους κυμαινόταν στα 35-50 εκ ευρώ, όχι μόνο κρατούσε τον σύλλογο μακριά από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά ήταν ικανό και να τον αφανίσει. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα δακρυσμένα μάτια των φίλων του Παναθηναϊκού στις εξέδρες της Λεωφόρου, τις ημέρες που ο σύλλογος φλέρταρε με τα πιο ακραία ενδεχόμενα. Πόσα άρθρα είχαμε διαβάσει στην λογική πως ο σύλλογος δεν μπορεί καν να μεταβιβαστεί ή ότι δεν γίνεται να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του Παναθηναϊκού επειδή υπάρχουν μη βιώσιμα χρέη. Σήμερα, αυτός ο σημαντικός βραχνάς δεν υπάρχει. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην δημιουργία γηπέδου και έχει απαλλαγεί από τα οικονομικά βάρη.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΟΛΟΥ

Ασφαλώς και απέχει σημαντικά από το πραγματικό του μέγεθος, όμως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να κοιτάξει, με σωστές κινήσεις, να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό και να πλησιάσει στο πραγματικό του στάτους. Ασφαλώς, καθρέφτης είναι το γήπεδο και χρειάζονται επιτέλους σωστές ποδοσφαιρικές κινήσεις για να μπορέσει η ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτήν την εποχή, ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει υπερβολικά την ψαλίδα από τον εγχώριο ανταγωνισμό και όσο και αν πληγώνει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, είναι μη ρεαλιστικός ο στόχος, τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν, να τεθεί εκεί ο πήχης των προσδοκιών. Είναι όμως ξεκάθαρο, πως επειδή στο αγωνιστικό κομμάτι οι δύο δικέφαλοι έχουν κάνει πολλά λάθη, είναι εφικτό μέσα από ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό πλάνο, ο Παναθηναϊκός να πάρει άμεσα τον χώρο του δεύτερου πόλου.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Ασφαλώς για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν και οι σωστές ποδοσφαιρικές κινήσεις. Είναι ξεκάθαρο πως η διοίκηση έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τις θετικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Οικονομική εξυγίανση, δημιουργία γηπέδου και φυσικά καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει συνηθίσει να απολαμβάνει την διαιτητική εύνοια, όμως είναι ξεκάθαρο πως και θέλει και μπορεί να μετατραπεί σε ένα δυνατό παίκτη και για αυτόν τον λόγο, βλέπουμε να αντιδρά στην διαιτητική αδικία με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Είναι δεδομένο επίσης, πως το μπάτζετ για την επόμενη σεζόν θα ανέβει αισθητά. Η δική μου ενημέρωση είναι πως τα νούμερα θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν γραφτεί. Το μπάτζετ της επόμενης σεζόν θα είναι σίγουρα διψήφιο, θα υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

Σημαντικό είναι το κεφάλαιο του προπονητή. Η επιλογή θα πρέπει να δείχνει την δημιουργία ενός κανονικού Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος αρχικά ήθελε να στηρίξει την επιλογή του Λάζλο Μπόλονι. Κανένας δεν δικαιούται να ισχυριστεί πως ο Μπόλονι απέτυχε, του πιστώνεται πως έχει καταφέρει να κρατήσει την ομάδα εντός αγωνιστικών στόχων μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά και ότι με τον τρόπο που δούλεψε, κατάφερε να ξεδιαλύνει το ρόστερ της ομάδας. Έδωσε ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες και είναι πλέον ξεκάθαρο σε ποιους μπορεί και σε ποιους δεν μπορεί να στηριχτεί ο Παναθηναϊκός για την επόμενη σεζόν.

Όμως το υπερβολικά αμυντικογενές ποδόσφαιρο του, δεν βοηθά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να συμβεί αυτό που επιθυμεί η διοίκηση της ομάδας. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένας Παναθηναϊκός που θα κερδίσει ξανά τον κόσμο του. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτηθεί ξανά αυτή η σύνδεση. Βλέπετε, την επόμενη σεζόν θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα.

Πολλές ομάδες, φυσικά μέσα σε αυτές ανήκει και ο Παναθηναϊκός, βολεύτηκαν από το γεγονός πως τα παιχνίδια διεξαγόντουσαν σε άδειες εξέδρες. Δεν είμαι σίγουρος πως μία διοίκηση που δεν έχει το έρεισμα του κόσμου, θα μπορούσε με ανοιχτές τις εξέδρες να διαχειριστεί την επιλογή του Πογιάτος στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά και την εικόνα ο Παναθηναϊκός να ταμπουρώνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών με προπονητή τον Λάζλο Μπόλονι.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

Χρειάζεται λοιπόν η επιλογή του προπονητή αλλά και του ρόστερ, για να δημιουργήσει ελπίδα στον κόσμο. Συνθήκες ώστε να νιώσει την ανάγκη να πάει στο γήπεδο για να στηρίξει την ομάδα. Στην λογική πως το καλοκαίρι θα γίνει προσπάθεια για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην κανονικότητα, το όνομα Λουτσέσκου άμεσα δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πάρει τον με διαφορά πιο πετυχημένο προπονητή στην σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Υπάρχει και η εξής πραγματικότητα. Ο Γιάννης Αλαφούζος, πολλές φορές, δεν έχει κρύψει στο φιλικό του περιβάλλον την στενοχώρια του, πως έχει επιλέξει πολλά μοντέλα, έχει κάνει διαφορετικές κινήσεις και τίποτα δεν του έχει βγει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή ο ίδιος όταν άφησε τους τεχνικούς διευθυντές να κάνουν επιλογές από το εξωτερικό, όπου ο Φύσσας έφερε τον Στραματσόνι και ο Ρόκα τον Πογιάτος, είναι λογικό να ψάχνει για μία πιο σίγουρη λύση. Ο Λουτσέσκου αλλά και ο Μιλόγιεβιτς, που γράφτηκε από του Σέρβους και διαψεύστηκε από την ΠΑΕ, θεωρητικά προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα δώσουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΠΙΟΝΑ

Ασφαλώς από την στιγμή που τεχνικός διευθυντής είναι ο Ντρεοσί, πάντοτε παραμένει ανοιχτό να του έρθει σε επαφή με προπονητές που έχουν κάνει καριέρα στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Είναι δεδομένο όμως πως φέτος ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει κανένα στοίχημα και αν τελικά έρθουν έτσι τα πράγματα και δεν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει καμία από τις ασφαλείς περιπτώσεις, θα κοιτάξει ο Ντρεοσί για προπονητή που έχει ένα σοβαρό βιογραφικό στο Σαμπιονά.

Ασφαλώς και στο ποδόσφαιρο ο στόχος και το αποτέλεσμα, πάντοτε έχουν την δική τους δυναμική. Προσωπικά, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και το κλίμα που υπάρχει για τον Λάζλο Μπόλονι, αν καταφέρει να βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη. Κατά την άποψη μου, ο έμπειρος Μπόλονι βοήθησε σημαντικά και να παραμείνει μέχρι και το τέλος της σεζόν με αγωνιστικούς στόχους ο Παναθηναϊκός, αλλά και στο να κάνει πιο εύκολη την επόμενη ημέρα με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ρόστερ του. Η αλήθεια όμως είναι, πως το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει είναι υπερβολικά συντηρητικό και φαίνεται πως η παραμονή του δεν δημιουργεί προοπτική για την επόμενη ημέρα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ