ΚΟΣΜΟΣ

Βρήκαμε τον Γιεκινί ... 17χρόνια μετά!

Βρήκαμε τον Γιεκινί ... 17χρόνια μετά!
INTIME SPORTS

To Sport24.gr εντόπισε στη Νιγηρία και συνομίλησε με τον «θρύλο» του αφρικάνικου ποδοσφαίρου Ρασίντ Γιεκινί 17 ολόκληρα χρόνια μετά τη "βραχεία" θητεία του στον Ολυμπιακό (videos με τις εμφανίσεις του στους "ερυθρόλευκους").

Ο "ταύρος της Καντούνα", ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ που ανέδειξε η «Μαύρη Ήπειρος» στα 47 του παραμένει κοντά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Βιτόρια Σετουμπάλ σκοράροντας ακατάπαυστα (108 αγώνες/90 γκολ). Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει γκολ για λογαριασμό της Νιγηρίας.

Ο Γιεκινί έμοιαζε σεληνιασμένος σφίγγοντας με τις γροθιές του τα δίχτυα σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού και συναισθηματικής φόρτισης. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός, όπου όμως δεν κατάφερε να εγκλιματισθεί με συνέπεια η θητεία του στην Ελλάδα να αποδειχθεί βραχεία (6 συμ./3 γκολ).

Βρήκαμε τον Γιεκινί ... 17χρόνια μετά!

Εν έτει 2011 ο θηριώδης πρώην στράικερ επισκέπτεται το Λίμπερτι Στέιντιουμ στην πόλη Ιμπαντάν.

Ενδεχομένως το πιο απρόσμενο μέρος για να συναντήσει κανείς τον Γιεκινί. Ως άλλος ποδοσφαιρικός ιεραπόστολος μυεί εκκολαπτόμενους αστέρες στα μυστικά του ποδοσφαίρου. Ο αγωνιστικός χώρος περιέχει άμμο, ενώ τα γκολπόστ είναι πρόχειρα κατασκευασμένα από μπαμπού! Το γήπεδο είναι προσβάσιμο μέσω ενός θαμνώδους μονοπατιού που γνωρίζουν οι ντόπιοι. Εκεί μπορεί να αντικρίσει κανείς τον πρώτο Νιγηριανό ποδοσφαιριστή που ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.

Παραμένει σε φόρμα

Ο Γιεκινί αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2005 σε ηλικία 42 ετών και πλέον ακολουθεί καριέρα ατζέντη. Μερικά παραπανίσια κιλά δεν αλλοιώνουν την εικόνα του, αφού κατά τα άλλα δείχνει να μην έχει χάσει τη φόρμα του. Στις 07.30 κάθε πρωί κάνει τζόκινγκ, ενώ σε κάθε προπόνηση που μετέχει σκοράρει κατά μέσο όρο δύο γκολ! Για τον προπονητή των Λίμπερτι Μπόις, Ομονίγι ο Γιεκινί παραλληλίζεται με το παλιό καλό κρασί.

« Βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την εποχή που αγωνιζόταν. Σε κάθε προπόνηση σκοράρει δύο ή τρία γκολ. Έχει μεγάλη αντοχή και μάλιστα μετά από κάθε διπλό συνεχίζει να προπονείται». Σε ανάλογο ύφος και ο προπονητής της Τζάναταν, «Μίλα» Ογκουνμόλα. « Είναι ένας ταπεινός άνθρωπος, τα παιδιά μαθαίνουν δίπλα του και θέλουν να του μοιάσουν. Ο Μπάμπα (σ.σ.: Γιεκινί) είναι λάτρης της πειθαρχίας και δίνει συνεχώς συμβουλές».

Απρόσιτος αλλά... γενναιόδωρος

Ο σπουδαίος Αφρικανός αστέρας έπειτα από δύο αποτυχημένους γάμους ζει μόνος στην πολυτελή κατοικία του. « Αρνείται να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε, δεν είναι κοινωνικός» ισχυρίστηκε γείτονας του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το πάθος για ποδόσφαιρο είναι τεράστιο. «Στο σπίτι του βλέπει συνεχώς αγώνες» αποκαλύπτει ο φίλος του Αρίγιο Αβονίγι.

Ιδιαίτερα μυστικοπαθής, γενναιόδωρος, ταπεινός αλλά και αποξενωμένος ο «Mr Goal» δεν επιθυμεί να έρχεται σε επαφή τους δημοσιογράφους. Ένας Άγγλος ρεπόρτερ πραγματοποίησε ταξίδι μέχρι τη Νιγηρία, όμως παρά τις προσπάθειες του επί τρεις ημέρες δεν κατέστη εφικτό να του αποσπάσει ούτε κουβέντα!

"Καμία σχέση η τωρινή Νιγηρία με τη δική μας"

Το Sport24.gr αποτέλεσε εξαίρεση για τον Ρασίντ Γιεκινί που πάντως απέφυγε να αναφερθεί στον Ολυμπιακό αρκούμενος απλά στο να ευχαριστήσει τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» για την αγάπη που του είχαν δείξει την εποχή που αγωνιζόταν στους «ερυθρόλευκους».

Ο πρώην παίκτης της Σετουμπάλ μίλησε για τον συμπατριώτη του Σάνι Καϊτά, που είχε αποβληθεί στο ματς με την Ελλάδα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και απασχολεί σφόδρα τον Ηρακλή. " Πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω της κόκκινης κάρτας. Δέχθηκε αρκετές απειλές και νομίζω δεν το άξιζε.

Πρόκειται για καλό ποδοσφαιριστή που μπορεί να βοηθήσει τον Ηρακλή εάν τελικά τον αποκτήσει" ήταν το σχόλιο του «Μπάμπα» που πρόσθεσε πως έχει ακουστά τον Ονουάτσι της Καβάλας δίχως ωστόσο να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία.

Ο Γιεκινί αναφέρθηκε και στην τωρινή ομάδα της εθνικής Νιγηρίας. « Δυστυχώς οι Super Eagles δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα όπου αγωνιζόμουν εγώ. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές ποδοσφαιρικές γενιές». Ο «βασιλιάς του γκολ» όπως τον αποκαλούσαν εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του για την εθνική Ελλάδας χαρακτηρίζοντας την " καλή και συγκροτημένη ομάδα".

Δείτε τον Γιεκινί σε όλα τα ματς όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Ο Αφρικανός πρώην φορ σκόραρε 38 γκολ σε 59 διεθνείς εμφανίσεις. Το 2002 επέστρεψε στη Νιγηρία και το Λάγκος προκειμένου να αγωνιστεί στην τοπική Τζούλιους Μπέργκερ. Πρόκειται για τον σύλλογο που είχε εγκαταλείψει το 1987 ξεκινώντας την ευρωπαϊκή του ποδοσφαιρική περιπέτεια. Ενας κύκλος είχε κλείσει... Το 1993 ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης της Αφρικής, ενώ το 2005 έκλεισε την καριέρα του στην Gateway Αμπεοκούτα.

Δείτε το ιστορικό γκολ του Γιεκινί στο Μουντιάλ των ΗΠΑ κόντρα στη Βουλγαρία και τον τρόπο που πανηγυρίζει.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ