UEFA

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα αντεπιτίθεται και η 15η θέση δεν φαντάζει πια όνειρο τρελό

Οι Κώστας Γαλανόπουλος και Σέρχιο Αραούχο
Οι Κώστας Γαλανόπουλος και Σέρχιο Αραούχο PHOTO CREDITS: MENELAOS MYRILLAS / SOOC / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Οι ελληνικές ομάδες είχαν μια ακόμα επιτυχημένη αγωνιστική στην Ευρώπη και έδωσαν συνέχεια στην εξίσου εντυπωσιακή πρεμιέρα και την έως τώρα εξαιρετική συγκομιδή της Ελλάδας στο ranking. Η χώρα μας κυνηγάει τη 15η θέση και παρότι στην αρχή ήταν... mission impossible, πλέον δεν είναι.

Θετικό πρόσημο είχε το βράδυ της Πέμπτης (05/10) για τις ελληνικές στο Europa League και το Conference League. Η νίκη του ΠΑΟΚ και οι ισοπαλίες της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έδωσαν στη βαθμολογία της χώρας 1.000 βαθμούς.

Αυτή η συγκομιδή είναι συνέχεια των εντυπωσιακών επιδόσεων στα προκριματικά, όταν μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα εξασφάλισε τέσσερις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους, αλλά και στην πρεμιέρα όπου μάζεψε 1.200 βαθμούς με τις νίκες της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Η έως τώρα συγκομιδή μας είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς στο φετινό ranking η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα σε ισοβαθμία με την Ολλανδία. Από τα μεγάλα πρωταθλήματα, μόνο η Ιταλία είναι πιο ψηλά μέχρι στιγμής, με την Ισπανία, την Αγγλία και τη Γερμανία να είναι πιο πίσω, παρότι είχαν βαθμούς από τα bonus των ομάδων που συμμετέχουν στους ομίλους του Champions League (οι άλλες διοργανώσεις δεν δίνουν μπόνους για συμμετοχή στους ομίλους).

Παρακάτω βλέπουμε τη λίστα με τις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη συγκομιδή έως τώρα στο UEFA Ranking των χωρών.

Οι δέκα χώρες με την καλύτερη συγκομιδή στο UEFA Ranking τη φετινή σεζόν έως τώρα

  1. Τουρκία 8.250
  2. Βέλγιο 6.000
  3. Ιταλία 5.285
  4. Ολλανδία 5.200
  5. Ελλάδα 5.200
  6. Ισπανία 5.062
  7. Τσεχία 5.000
  8. Αγγλία 4.750
  9. Δανία 4.750
  10. Γερμανία 4.643

Ως προς τη δική της βαθμολογία η συγκομιδή της Ελλάδας με αυτούς τους 5.200 βαθμούς σε αυτό το χρονικό σημείο, κρίνεται ως πετυχημένη. Ήδη έχει ξεπεράσει τη συγκομιδή της σεζόν 2019/20 (4.900 βαθμούς), αλλά και της αμέσως επόμενης (2020/21), όταν μάζεψε 5.100 βαθμούς. Εκτός συζήτησης για ευνόητους λόγους η περσινή άκρως αποτυχημένη σεζόν στην οποία μάζεψε 2.125 βαθμούς και την έχει ξεπεράσει φέτος εδώ και καιρό.

Η καλύτερη χρονιά της Ελλάδας σε αυτή την πενταετία (αναφερόμαστε σε αυτό το χρονικό διάστημα διότι από αυτό προκύπτει η βαθμολογία των χωρών στο ranking της UEFA) ήταν η σεζόν 2021/22, όταν μάζεψε 8.000 βαθμούς.

Σε εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Conference League και ο Ολυμπιακός μέχρι τα playoffs των "16" του Europa League, ενώ η ΑΕΚ και ο Άρης αποκλείστηκαν από τον δεύτερο προκριματικά του Conference League. Στο σύνολο λοιπόν η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 25.325 βαθμούς.

Τα δεδομένα στη βαθμολογία της UEFA

Η Ελλάδα παραμένει από την αρχή των προκριματικών στη 19η θέση, παρά την έως τώρα εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το χάσμα με τις χώρες που κυνηγάει η Ελλάδα δε γεφυρώθηκε ούτε με τους 5.200 βαθμούς, όμως έχει κάνει βήματα προς αυτούς.

Όπως βλέπουμε στο γράφημα με τη βαθμολογία των χωρών της UEFA μεταξύ των θέσεων 13 - 23 (υπάρχει και η Ρωσία που έχει 22.965 βαθμούς όμως δε συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του πολέμου), η Ελλάδα έχει την καλύτερη συγκομιδή για φέτος από όλες τις χώρες. Κι όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει κάποια θέση.

Το καλοκαίρι όταν ξεκίνησε την προσπάθεια ήταν χέρι - χέρι με την Κροατία και οι μάχες κυρίως του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ, αλλά και της ΑΕΚ με τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ ήταν αρκετά σημαντικές στη μάχη τους. Πλέον η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την Κροατία 2.300 βαθμούς με τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ να είναι η μοναδική εκπρόσωπός της.

Έτσι κοιτάζει μόνο πάνω της και όχι κάτω της, καθώς πρέπει να... αυτοκτονήσει για να πέσει πιο κάτω. Οι άμεσοι αντίπαλοι της χώρας μας είναι το Ισραήλ που έχει 26.375 βαθμούς, η Ουκρανία (17η) που έχει 26.600 και η Νορβηγία με 26.875 βαθμούς. Θεωρητικά η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους Ισραηλινούς με τρεις νίκες (αν δεν πάρουν κανένα βαθμό την επόμενη αγωνιστική).

Η 15η θέση δεν είναι πολύ πιο μακριά από εκεί, με την Τσεχία να έχει 27.550 βαθμούς με τη διαφορά των δύο χωρών να είναι έξι νίκες, ενώ κοντά της έχει τη 14η έχει τη 14η Δανία (27.700) και τη 13η Σερβία (27.775).

Υπενθυμίζεται ότι κάθε νίκη των ελληνικών ομάδων δίνει στη βαθμολογία της UEFA 400 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 200. Αυτό δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές της που κάθε νίκη ή ισοπαλία δίνει 500 και 250 βαθμούς αντίστοιχα και αυτό γιατί έχουν βγάλει τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη (επομένως η νίκη που δίνει 2.000 βαθμούς διαιρείται με τον αριθμό 4), σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει πέντε ομάδες (και η νίκη που δίνει 2.000 βαθμούς διαιρείται με τον αριθμό πέντε).

Μαζί της στις θέσεις 13-23, πέντε ομάδες έχουν βγάλει μόνο η Σερβία και η Ουκρανία και οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες. Για την πρώτη συνεχίζουν στους ομίλους τρεις ομάδες και για τη δεύτερη δύο.

Τι ισχύει με τα μπόνους για το Europa League και το Conference League

Φυσικά στους ομίλους του Europa League και του Conference League "παίζουν" και τα μπόνους, ανάλογα με την κατάταξη των ομάδων. Αν οι ομάδες μας (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) τερματίσουν στην πρώτη θέση στους ομίλους τους στο Europa League. θα προσφέρουν στη βαθμολογία της Ελλάδας 1.000 βαθμούς, ενώ σε περίπτωση που τερματίσουν στη δεύτερη θέση θα προσφέρουν 400 βαθμούς και αν προκριθούν στους "16" του Europa League άλλους 200.

Το ίδιο μπόνους θα δίνουν για κάθε γύρο που θα προκρίνονται μέχρι και τον τελικό, μαζί με φυσικά με τους βαθμούς που θα δίνουν τα αποτελέσματά τους (ισχύει η ίδια βαθμολόγηση με τους ομίλους).

Ο ΠΑΟΚ με τη σειρά του αν τερματίσει πρώτος στον όμιλό του προσφέρει στην Ελλάδα μπόνους 400 βαθμούς, ενώ αν τερματίσει δεύτερος άλλους 200, όμως για να δώσει μπόνους βαθμούς (ξανά 200) θα πρέπει να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας βέβαια θα δίνουν μεγαλύτερα μπόνους, λόγω των τεσσάρων ομάδων που έβγαλαν στην Ευρώπη σε αντίθεση με εμάς (πέντε).

Φυσικά πρόκειται για μια κουβέντα που γίνεται πολύ νωρίς, όμως η πορεία των ομάδων μας αναγκάζει να... ορεγόμαστε αυτούς τους επιπλέον βαθμούς. Πάμε να δούμε τι έχουν προσφέρει οι πέντε ομάδες ξεχωριστά και φυσικά τα δεδομένα που υπάρχουν στους ομίλους τους ενόψει της κρίσιμης συνέχειας.

ΠΑΟΚ - 1800 βαθμοί

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα μέχρι τώρα στην Ευρώπη, καθώς έχει συμβάλλει περισσότερο στη βαθμολογία της Ελλάδας μέχρι στιγμής από κάθε άλλη.

Εκκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και πέτυχε τρεις προκρίσεις στα προκριματικά. Απέκλεισε τις Μπεϊτάρ και Χάιντουκ με μια νίκη και μια ισοπαλία, μαζεύοντας 600 βαθμούς σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια και με δύο νίκες της Χαρτς δίνοντας άλλους 400 βαθμούς.

Στους 1.000 βαθμούς που μάζεψε στα προκριματικά πρόσθεσε άλλους 800 από τις δύο νίκες που έκανε στον όμιλο του Conference League κόντρα σε Ελσίνκι και Άιντραχτ.

Με αυτές τις νίκες ο ΠΑΟΚ είναι στην πρώτη θέση στην οποία αν παραμείνει θα προκριθεί απευθείας στους "16" του Conference League. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πρώτη θέση, όμως ο Δικέφαλος έχει χτίσει ένα σημαντικό +5 από Ελσίνκι και Αμπερντίν.

Με νίκη στη Σκωτία θα έχει τερματίσει με το 1.5 πόδι στην πρώτη δυάδα του ομίλου και έτσι θα δώσει μίνιμουμ άλλα δύο παιχνίδια μετά τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη για να προσφέρει περισσότερους βαθμούς. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις, ο ΠΑΟΚ δεν έχει το "μαξιλαράκι" της τρίτης θέσης.

Παναθηναϊκός - 1100 βαθμοί

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκό όμιλο και θέλει να προκαλέσει "κρότο". Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε την πορεία της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Πρώτος αντίπαλος ήταν η Ντνίπρο την οποία απέκλεισε με μια νίκη και μια ισοπαλία, δίνοντας 300 βαθμούς. Ακολούθησε η επική πρόκριση επί της Μαρσέιγ, την οποία κέρδισε στη Λεωφόρο και απέκλεισε στα πέναλτι στο Βελοντρόμ, δίνοντας 200 βαθμούς στη χώρα μας.

Στα playoffs αντιμετώπισε την Μπράγκα, από την οποία αποκλείστηκε με δύο ήττες και συνέχισε στο Europa League. Εκεί έκανε θετικό ξεκίνημα, καθώς νίκησε τη Βιγιαρεάλ στην πρεμιέρα και έφερε ισοπαλία με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ. Έτσι είναι πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου του, θέση που του δίνει ένα εισιτήριο απευθείας για τους "16".

Φυσικά για τον Παναθηναϊκό είναι όλα ρευστά στον όμιλο, ο οποίος είναι αρκετά ισορροπημένος, όμως το τριφύλλι αν δείξει το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο και στις επόμενες αγωνιστικές τότε δεδομένα θα συνεχίσει και μετά τους ομίλους το ευρωπαϊκό του ταξίδι, όχι απαραίτητα στο Conference αλλά και στο Europa League.

ΑΕΚ - 900 βαθμοί

Η Ένωση ξεκίνησε έναν προκριματικό γύρο μετά από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό και συγκεκριμένα από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι των πρωταθλητών.

Πρώτος αντίπαλος ήταν η Ντίναμο Ζάγκρεμπ, την οποία απέκλεισε με μια νίκη και μια ισοπαλία, δίνοντας 300 βαθμούς. Στα playoffs αναμετρήθηκε με την Αντβέρπ, από την οποία όμως αποκλείστηκε με δύο ήττες και συνέχισε στο Europa League. Ο όμιλος στην αρχή φάνηκε δύσκολος, όμως η ΑΕΚ τα έχει πάει περίφημα μέχρι τώρα, έχοντας μια νίκη με την Μπράιτον και μια ισοπαλία με τον Άγιαξ, προσθέτοντας 900 βαθμούς στο "σακούλι" της Ελλάδας.

Με αυτούς τους τέσσερις βαθμούς είναι μάλιστα στην πρώτη θέση, έχοντας διαφορά δύο βαθμών από Άγιαξ και Μαρσέιγ και τριών από την Μπράιτον.

Τίποτα δεν έχει κριθεί, η δουλειά έχει ολοκληρωθεί μόνο στο 1/3. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, όμως η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και για τις θέσεις που οδηγούν στα νοκ-άουτ του Europa League. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορεί να έχει μίνιμουμ δύο παιχνίδια στην Ευρώπη μετά τα Χριστούγεννα ακόμα και ως τρίτη.

Ολυμπιακός - 900 βαθμοί

Οι ερυθρόλευκοι έκαναν τη δουλειά και με το παραπάνω στα προκριματικά, όχι όμως και στον όμιλο. Η ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και άφησε εκτός την Γκενκ με μια νίκη και μια ισοπαλία, δίνοντας 300 βαθμούς.

Ακολούθησε η μονομαχία με την Τσουκαρίτσκι στα playoffs, την οποία έστειλε στο Conference League με δύο νίκες και πρόσθεσε άλλους 400 βαθμούς. Στον όμιλο μέχρι τώρα έχει μια ήττα από την Φράιμπουργκ και μια ισοπαλία με την Μπάτσκα Τόπολα, ενώ ακολουθούν δύο παιχνίδια με τη Γουέστ Χαμ. Με τον ένα βαθμό έχει προσφέρει άλλους 200 βαθμούς στην Ελλάδα, όμως στη βαθμολογία του ομίλου του είναι τρίτος.

Οι ερυθρόλευκοι είναι με την πλάτη στον τοίχο ως προς τις δύο πρώτες θέσεις, ωστόσο με την ισοπαλία κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα κρατούν την τύχη στα χέρια τους για το Conference League, μένει να φανεί αν θα καταφέρει να σώσει έτσι την παρτίδα, αν δεν το γυρίσει στο Europa League

Άρης - 500 βαθμοί

Το λιθαράκι του έβαλε και ο Άρης σε αυτή την προσπάθεια. Οι κίτρινοι προσπάθησαν, όπως και ο ΠΑΟΚ, να πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους του Conference League ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό.

Στο πρώτο εμπόδιο κατάφεραν να αποκλείσουν την Αραράτ - Αρμένια με μια νίκη και μια ισοπαλία, δίνοντας 300 βαθμούς. Η Ντινάμο Κιέβου αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η νίκη (και οι 200 βαθμοί) ήρθαν στο Κλεάνθης Βικελίδης, όμως στη ρεβάνς αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, αφήνοντας έτσι την Ελλάδα με τέσσερις ομάδες.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει να δώσει ακόμα άλλα 16 παιχνίδια για τη φάση των ομίλων, με τους τέσσερις εκπροσώπους της να είναι όλοι τουλάχιστον ζωντανοί για να συνεχίσουν στα νοκ - άουτ, είτε μιλάμε για τα playoffs πριν από τη φάση είτε μιλάμε απευθείας για τη συγκεκριμένη φάση, προσθέτοντας δηλαδή κι άλλους αγώνες για να μπορέσει να αυξήσει τους βαθμούς της.

Ωστόσο ακόμα κι αν επαναλάβει την ίδια συγκομιδή με τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανεβεί θέση μετά το πέρας της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων, διότι... παίζουν και οι άλλοι μπάλα. Η διαφορά των τριών νικών από το Ισραήλ δεν είναι αμελητέα ποσότητα, όμως έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τους διώκτες της και θέλει να κάνει ακόμα περισσότερα.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να τερματίσει στη 15η θέση και να εξασφαλίσει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (δύο για το Champions League, ένα για το Europa League, δύο για το Conference League). Η 15η θέση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, όχι όμως ανέφικτη με βάση την έως τώρα πορεία των ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από τη 16η μέχρι και την 33η θέση οι χώρες παίρνουν τέσσερα εισιτήρια (ένα για το Champions League, ένα για το Europa League, δύο για το Conference League).

TAGS UEFA ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ