ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τόμας Βάτσλικ, ένας συλλέκτης τροπαίων για τον Ολυμπιακό

Ο Τόμας Βάτσλικ της Τσεχίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κροατία για τη φάση των ομίλων του Euro 2020 στο "Χάμπντεν Παρκ", Γλασκώβη | Παρασκευή 18 ιουνίου 2021
Ο Τόμας Βάτσλικ της Τσεχίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Κροατία για τη φάση των ομίλων του Euro 2020 στο "Χάμπντεν Παρκ", Γλασκώβη | Παρασκευή 18 ιουνίου 2021 © 2021 PETR DAVID JOSEK/ASSOCIATED PRESS

Ο Τόμας Βάτσλικ έρχεται για τον Ολυμπιακό έχοντας ως παράσημο μία εξαιρετική παρουσία στο Euro 2020, ύστερα από την πρώτη σεζόν του που δεν συμπλήρωσε διψήφιο αριθμό συμμετοχών σε διασυλλογικό επίπεδο. Η πορεία του Τσέχου τερματοφύλακα είναι γεμάτη με ζενίθ, αλλά και ένα μεγάλο ναδίρ.

Ο Τόμας Βάτσλικ προορίζεται για διάδοχος του Ζοζέ Σα στον Ολυμπιακό, με τον Τσέχο τερματοφύλακα να προέρχεται από ένα πολύ καλό Euro 2020, που τον βρήκε να αποκλείεται στα προημιτελικά απ' τη Δανία. Σε ηλικία 32 ετών προέρχεται από μία δεκαετία εξαιρετικών εμφανίσεων, που τον έφεραν μέχρι τη Σεβίλλη, όμως μία χρονιά ήταν αρκετή για να βγάλει εκτός τροχιάς την καριέρα του.

Βιτκόβιτσε, Βικτόρια Ζίζκοβ, Σπάρτα, Βασιλεία και Σεβίλλη είναι οι 5 σύλλογοι των οποίων την εστία υπερασπίζεται από το 2006-2007, μαζί με την εθνική Τσεχίας, όπου αποτελεί το διάδοχο του Πετρ Τσεχ. Στην τελευταία είχε καθιερωθεί μέχρι να τον προδόσει το γόνατό του και έκτοτε να μην καταφέρει να ανακτήσει τη θέση βασικού.

Ο Τσέχος διεθνής αποτελεί τον εκλεκτό του Ολυμπιακού και αν είναι υγιής, τότε οι Πειραιώτες έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα επιπέδου... Σεβίλλης.

Το fair play στο αίμα του

Το 2011, σε ντέρμπι της Βικτόρια Ζίζκοβ κόντρα στην Μποχέμιανς, απέκρουσε ένα σουτ χωρίς ο διαιτητής να το αντιληφθεί, με συνέπεια να καταλογίσει άουτ. Ο Βάτσλικ ενημέρωσε το διαιτητή για το σφάλμα του κι αυτός άλλαξε την απόφαση και έδωσε κόρνερ για την Μποχέμιανς. Για την πράξη αυτή έλαβε τιμητικό δίπλωμα και αποδείχθηκε άξιος κάτοχος, αφού το ξαναέκανε!

Τον Αύγουστο του 2013, ως παίκτης της Σπάρτα πλέον, η ομάδα του ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0, όταν ένας αντίπαλος επιχείρησε ένα σουτ από μακριά. Ο Βάτσλικ πήδηξε και έδιωξε για να είναι βέβαιος, αν και η μπάλα κατευθυνόταν άουτ. Ο διαιτητής δεν κατάλαβε την αλλαγή τροχιάς απ' το άγγιγμα του τερματοφύλακα και χρειάστηκε να τον ενημερώσει ο Βάτσλικ για το κόρνερ.

"Αν έμπαινε γκολ απ' το κόρνερ, οι συμπαίκτες μου θα με έτρωγαν ζωντανό. Όμως δεν θα ήθελα να κερδίσω κάτι που δεν το αξίζω, πάντα το παραδέχομαι. Και είμαι τυχερός που ποτέ δεν δέχθηκα γκολ έπειτα από κάποια παραδοχή. Πάντα αμυνόμαστε καλά στο κόρνερ", δήλωσε αργότερα, με τη Σπάρτα τελικά να επικρατεί 4-0.

Διαδέχεται σημαντικούς τερματοφύλακες στις ομάδες που πάει

Τον Φεβρουάριο του 2012 η Σπάρτα δαπάνησε 320.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Βικτόρια Ζίζκοβ, αφού είχε δώσει διαπιστευτήρια για μισή σεζόν στην πρώτη κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος. Στόχος της ήταν να βρει το διάδοχο του 40χρονου Γιάροσλαβ Μπλάζεκ, του τερματοφύλακα με τα περισσότερα παιχνίδια χωρίς να δεχθεί γκολ (111) στην ιστορία της κατηγορίας.

Στην Πράγα έμεινε για 2,5 σεζόν, μέχρι να τον καλέσει η Βασιλεία το καλοκαίρι του 2014. Οι Ελβετοί ήταν 5 σερί σεζόν πρωταθλητές και το... πλήρωναν με αφαίμαξη κάθε καλοκαίρι των κορυφαίων παικτών τους. Εκείνο το καλοκαίρι έχασαν τον Γιαν Ζόμερ, ο οποίος κατέληξε στην Γκλάντμπαχ για 9.000.000. Εξ αυτών, τα 2.000.000 μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της Σπάρτα για τον Βάτσλικ, που έπαιξε ρόλο αντικαταστάτη του Ελβετού τερματοφύλακα.

Στην Ελβετία έμεινε 4 σεζόν, μέχρι η Σεβίλλη να προσφέρει 6.000.000 για την απόκτησή του. Αυτό σήμαινε ότι ο Σέρχιο Ρίκο, με χρηματιστηριακή αξία στο Transfermarkt στα 12.000.000 εκείνη τη στιγμή, θα έφευγε για πρώτη φορά απ' την ομάδα όπου αναδείχθηκε. Αρχικά ήταν η Φούλαμ (δανεισμός) και στη συνέχεια η Παρί που τον εμπιστεύτηκε, αφού η θέση του στην Ανδαλουσία ανήκε πλέον στον Βάτσλικ.

Φυσικά, στην εθνική Τσεχίας δεν θα μπορούσε παρά να κάνει μία αντίστοιχη διαδοχή. Μέλος της ανδρικής ομάδας από το 2012, πήρε τις ευκαιρίες του το 2016, όταν ο Πετρ Τσεχ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δράση. Εκτός απροόπτου, το ίδιο να συμβεί και στον Πειραιά, αφού πιθανότατα θα πάρει τα γάντια από τον Ζοζέ Σα, τον τερματοφύλακα "κέρβερο" του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

Συλλέκτης τίτλων σε όλη την καριέρα του

Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη έπειτα από το 2006-2007 που έκανε μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών. Η πρώτη απ' το 2008-2009 που δεν ήταν βασικός στην ομάδα του. Για περισσότερο από μία δεκαετία είχε συνηθίσει 10 συμπαίκτες να στηρίζονται πάνω του για την κρίσιμη επέμβαση. Συνήθως το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ο Βάτσλικ στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, ορισμένες περιπτώσεις πάνω από αυτό και γι' αυτό στο τέλος της σεζόν συνήθισε να σηκώνει κάποιο τρόπαιο.

Η πρώτη επιτυχία της καριέρας του ήταν η άνοδος στην πρώτη κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος, ωστόσο ο πρώτος τίτλος ήταν το νταμπλ που κατέκτησε το 2013-2014 με τη Σπάρτα. Η μεταγραφή στην Ελβετία δεν άλλαξε τις συνήθειές του, αφού στις 4 σεζόν που έμεινε στο "Σεντ Γιάκομπ Παρκ", μόνο μία δεν στέφθηκε πρωταθλητής. Ήταν η τελευταία του, η οποία δεν απέτρεψε τη μεταγραφή του σε υψηλότερο επίπεδο.

Στη Σεβίλλη έμοιαζε αδύνατο να διεκδικήσει κάποιον εγχώριο τίτλο. Δεν συνέβη το ίδιο με τους διεθνείς τίτλους, αφού πανηγύρισε κι αυτός την κατάκτηση του Europa League 2019-2020, έστω κι αν στο τουρνουά είχε ρόλο αναπληρωματικού (αν και βασικός στη La Liga).

Όταν χάλασε η μεταγραφή

Τα πρώτα βήματα σε επίπεδο ανδρών τα πραγματοποίησε στη Βιτκόβιτσε. Η 2η κατηγορία του τσεχικού πρωταθλήματος εφοδίασε τον 17χρονο Βάτσλικ με εμπειρίες, όμως έμεινε παραπάνω από όσο θα έπρεπε στην κατηγορία. Τέσσερις σεζόν για λογαριασμό της Βιτκόβιτσε και μία για τη Βικτόρια Ζίζκοβ στην οποία πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι του 2010 και βοήθησε τα μέγιστα στον προβιβασμό ήταν αρκετές.

Η Ντε Χράαφσχαπ εντόπισε το ταλέντο του, κυρίως χάρη στις εμφανίσεις του στο Euro 2011 σε επίπεδο Κ21 και ήρθε σε συμφωνία με τους Τσέχους για τη μεταγραφή. Ο ίδιος δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη πειθώ για να πει το "ναι" σε μετακίνηση στην Eredivisie και συμφώνησε για 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας. Το ταξίδι στην Ολλανδία δεν είχε αίσια κατάληξη. Στα μέσα Ιουλίου επιχείρησε να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν τα κατάφερε. "Δεν ξέρουμε ακόμα το πρόβλημα, αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό", ανέφερε ο ατζέντης του εκείνη την περίοδο. Η Ντε Χράαφσχαπ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την κατάρρευση της μεταγραφής και ο Βάτσλικ έμεινε ακόμα 1,5 σεζόν στη Βικτόρια Ζίζκοβ.

Το καταραμένο παιχνίδι με την Έιμπαρ

Ήταν Ιούλιος του 2020 και η Σεβίλλη υποδεχόταν την Έιμπαρ για την 34η αγωνιστική της La Liga. Το σκορ ήταν 1-0 στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Κίκε Γκαρθία βρέθηκε σε θέση τετ α τετ για την ισοφάριση. Ο Βάτσλικ έκανε την έξοδο και από τη σύγκρουση των δύο παικτών, το γόνατο του Τσέχου κλείδωσε άσχημα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βάτσλικ έφυγε πάνω σε φορείο και με δάκρυα στα μάτια. Η Σεβίλλη είχε εξαντλήσει τις αλλαγές της και ο Λούκας Οκάμπος αναγκάστηκε να βάλει γάντια τερματοφύλακα για τις τελευταίες φάσεις. Ένα λεπτό αργότερα, η Έιμπαρ κέρδισε κόρνερ και ο... τερμτοφύλακάς της, Μάρκο Ντμίτροβιτς, έκανε το σουτ για το 1-1. Ο Οκάμπος έκανε ό,τι θα έκανε ο Βάτσλικ στη θέση του και κράτησε το 1-0.

Ο Τόμας Βάτσλικ της Τσεχίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Κόσοβο για τα προκριματικά του Euro 2020, Πλζεν | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Ο Τόμας Βάτσλικ της Τσεχίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Κόσοβο για τα προκριματικά του Euro 2020, Πλζεν | Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 © 2021 PETR DAVID JOSEK/ASSOCIATED PRESS


Ο Τσέχος έχασε το φινάλε της σεζόν, αλλά οι εξετάσεις δεν έδειξαν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Αυτές οι εβδομάδες που έμεινε εκτός δράσης, όμως, ήταν αρκετές ώστε να τον αποκαθηλώσουν. Ο Γιασίν Μπουνού πήρε δικαίως τη θέση του Βάτσλικ κάτω από τα δοκάρια, έχοντας να επιδείξει εκπληκτικές επεμβάσεις στην πορεία προς την κατάκτηση του Europa League 2019-2020, αλλά και σε διάφορα ντέρμπι που αγωνίστηκε. Ο Βάτσλικ άρχισε τη σεζόν 2020-2021 ως αναπληρωματικός, αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει εκ νέου τα γάντια του βασικού. Το αριστερό γόνατό του τον πρόδοσε ξανά και έχασε περίπου δύο μήνες μιας αρκετά συμπυκνωμένης σεζόν. Πλέον, η παρουσία του στην Ανδαλουσία ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας ήταν ανέφτικη και κατά ένα παιχνίδι της τύχης, αυτόν το ρόλο στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" αναλαμβάνει ο Ντμίτροβιτς της Έιμπαρ!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ