EUROPA LEAGUE

Το παραμύθι της Πόρτο και οι "Δράκοι"

Το παραμύθι της Πόρτο και οι "Δράκοι"

To Sport24.gr παρουσιάζει τα φετινά κατορθώματα της Πόρτο. Ο "κλώνος" του Μουρίνιο, Μπόας, η κατάκτηση του πρωταθλήματος δίχως καμία ήττα και τα 16 γκολ του Φαλκάο.Ο δρόμος προς τη δόξα...

Η χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τις δύο φιναλίστ του Europa League (47 χλ.) είναι μικρότερη από το χάσμα που παρατηρείται στις κούπες.

Οι "Δράκοι" έχουν κατακτήσει 63 τρόπαια και η Μπράγκα μόλις δύο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ποδοσφαιρικό μέγεθος των " Azuis e Brancos" που θεωρούνται δικαιολογημένα το μεγάλο φαβορί της αποψινής αναμέτρησης.

"Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας" είναι ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο τεχνικός της Πόρτο. Αναπόδραστα, παραπέμπει σε Ζοζέ Μουρίνιο με τα κατορθώματα του στον πάγκο της ομάδας από το Οπόρτο.

Ο "νέος Μουρίνιο" είναι εδώ

Παρότι διάγει μόλις το 33ο έτος της ηλικίας του (και 213 ημερών), ετοιμάζεται να γράψει το όνομα του, στο Libro D'oro του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ως ο νεαρότερος τεχνικός που κατακτά το Europa League ή Κύπελλο UEFA!

Θήτευσε στο πλευρό του μεγάλου Μπόμπι Ρόμπσον αλλά και του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Βίλας-Μπόας γαλουχήθηκε προπονητικά ως ασίσταντ του "Special One" σε Πόρτο, Τσέλσι και Ίντερ δίχως ωστόσο να αντιγράψει τα κουσούρια του πολυδιαφημισμένου συμπατριώτη του.

έβομαι τον Ζοζε, αλλά δεν θα ήθελα να θεωρηθώ κλώνος του. Οι συγκρίσεις γίνονται δίχως πολύ σκέψη, αλλά εάν προσέξετε τις προσωπικότητες και τις επιτυχίες μας, θα διαπιστώσετε πως είμαστε διαφορετικοί. Πάντως, πιστεύω πως δεν θα καταφέρω ποτέ να φτάσω τις επιτυχίες του" τονίζει ο νεαρός προπονητής.

Τερμάτισε αήττητη στο πρωτάθλημα

Η Πόρτο πραγματοποίησε ονειρεμένη σεζόν κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία αήττητη (27-3-0). Στην τελευταία αγωνιστική επικράτηση 2-0 της Μαρίτιμο στο Φουνσάλ. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ της Μπενφίκα που κρατούσε από τη σεζόν 1972-73.

Την Κυριακή ακολουθεί ο τελικός του Κυπέλλου κόντρα στη Γκιμαράες και ήδη οι οπαδοί του συλλόγου κάνουν όνειρα για τρεμπλ.

Η εκπληκτική πορεία προς τον τελικό

Σε ότι αφορά το Europa League, οι "Δράκοι" έφτασαν έως το τέλος της διαδρομής πετυχαίνοντας 13 νίκες σε 16 παιχνίδια!

Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας ξεκίνησαν τις φετινές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους στα πλέι-οφ του Europa League, όπου απέκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες τη Γκενκ (0-3, 4-2). Μετείχαν στον 12ο όμιλο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, τερματίζοντας αήττητοι (5-1-0).

Νίκησαν δύο φορές ΤΣΣΚΑ Σόφιας (0-1, 3-1), Ραπίντ Βιέννης (3-0, 1-3), ενώ με την Μπεσίκτας είχαν απολογισμό μία νίκη (1-3) και μία ισοπαλία στο "Ντραγκάο" (1-1).

Στη φάση των "32" απέκλεισαν τη Σεβίλλη (επικράτηση 2-1 στο Σάντσεθ Πιθχουάν, εντός έδρας ήττα 0-1), ενώ πιο εύκολο έργο είχαν στους "16" κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-1, 2-1). Στα προημιτελικά συνέτριψαν την Σπαρτάκ Μόσχας (5-1, 2-5), ενώ σειρά πήρε στα ημιτελικά η Βιγιαρεάλ (νίκη 5-1, ήττα στο Μαδριγάλ 3-2).

Δείτε στιγμιότυπα από το ματς με την Βιγιαρεάλ

Ο ρόλος του Φαλκάο

Μπροστάρης στο δρόμο προς την δόξα, ο Φαλκάο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής στο Europa League 16 γκολ. Ο Κολομβιανός επιθετικός μάλιστα κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ του Γιούργκεν Κλίνσμαν. Αξιωσημείωτη και η παρουσία του πρώην άσου το Ολυμπιακού, Φερνάντο Μπελούτσι μέχρι τις αρχές του περασμένου μήνα όπου ήταν αναντικατάστατος.

Ένας τραυματισμός τον άφησε πίσω όμως υπολογίζεται κανονικά στον αποψινό τελικό. Επίσης σημαντική συνεισφορά στο σκοράρισμα έχει ο Χουλκ με τέσσερα γκολ αλλά και ο Χάμες Ροντρίγκες με 4 ασίστ.

Το ρόστερ της Πόρτο

Τερματοφύλακες

24. Μπέτο

1. Ελτον

31. Πάβελ Κίζεκ

Αμυντικοί

13. Χόρχε Φουσίλε

4. Μαϊκόν Περέιρα

30. Νικολάς Οταμέντι

5. Άλβαρο Περέιρα

15. Ράφα

14. Ρολάντο Ζόρζε

16. Ενρίκε Σερένο

21. Ιονούτ Σαπουνάρου

Μέσοι

7. Φερνάντο Μπελούτσι

25. Φερνάντο Φρανσίσκο

11. Μαριάνο Γκονσάλες

6. Φρέντι Γκουαρίν

8. Ζοάο Μοουτίνιο

10. Κριστιάν Ροντρίγκες

19. Χάμες Ροντρίγκες

28. Ρούμπεν Μικαέλ

23. Ζοζέφ Σόουζα

17. Σιλβέστρε Βαρέλα

Επιθετικοί

9. Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία

12. Χουλκ

18. Ουάλτερ Ενρίκε

Δείτε το τρέιλερ του Sport24.gr για τον τελικό


TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ