ΕΛΛΑΔΑ

Το Παγκράτι δεν έχει μόνο μπάσκετ, έχει κι ομάδα ποδοσφαίρου που δίνει "μάχη" για την παραμονή και θέλει τον κόσμο της μαζί

Η σημαία του ΑΟ Παγκρατίου
Η σημαία του ΑΟ Παγκρατίου

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Παγκρατίου, έναν χρόνο μετά την επιτυχία της επιστροφής στη Β’ κατηγορία ύστερα από 10 χρόνια, δίνει το Σάββατο (1/4) "μάχη" απέναντι στην Αλσούπολη, με τη νίκη να είναι μονόδρομος για την παραμονή. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν έχει "πεθάνει" στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, αλλά θέλει τον κόσμο στο πλάι του.

Κι όχι, το Παγκράτι δεν έχει μόνο ομάδα μπάσκετ.

Μετά την εικόνα μίας από τις πιο cool γειτονιές της Αθήνας –κι όχι μόνο- το Παγκράτι, για τους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό, έχει συνδυαστεί με την ιστορική ομάδα μπάσκετ της περιοχής, εκείνης που θυμίζει κάτι από τις πιο ρομαντικές εποχές του ελληνικού αθλητισμού.

Ποτέ δεν υπήρξε μια "ακόμα ομάδα της εποχής", ούτε μία "ακόμα ομάδα της γειτονιάς", αλλά ήταν η ομάδα που έφτασε μέχρι την τρίτη θέση της Α Εθνικής.

Ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία και παράδοση στο άθλημα, που του αξίζει να περηφανεύεται ότι "γέννησε" σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Το Παγκράτι είχε ανέκαθεν μια πολύ ιδιαίτερη αθλητική κουλτούρα, συνεισφέροντας 92 ολόκληρα χρόνια στον αθλητισμό.

Κι είναι αλήθεια πως το Παγκράτι μυρίζει μπάσκετ, αλλά για όσους δεν το γνωρίζουν μυρίζει και ποδόσφαιρο, με την ομάδα να δίνει εδώ και δεκαετίες αθλητική διέξοδο στη νεολαία, παλεύοντας με όλες τις αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία ομάδα που αγωνίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η πανηγυρική selfie της ομάδας του Παγκρατίου μετά την άνοδο στη Β' κατηγορία
Η πανηγυρική selfie της ομάδας του Παγκρατίου μετά την άνοδο στη Β' κατηγορία


Πολλοί βέβαια, αγνοούν ή ίσως έχουν ξεχάσει ότι το Παγκράτι εκτός από ομάδα μπάσκετ αντρών και γυναικών, διαθέτει και ομάδα ποδοσφαίρου, που θέλει τον κόσμο στο πλάι της.

Το άλμα ανόδου

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη μεγάλη νίκη επί του Αστέρα Γλυφάδας. Τη νίκη που μετά από μία δεκαετία χάρισε την άνοδο στην Β’ κατηγορία στην ομάδα του Παγκρατίου, η οποία έχει στον πάγκο της από πέρυσι τον Γαβριήλ Θωμά και τον Νίκο Ακριτίδη.

Το Σάββατο 1η Απριλίου στις 16:30 στο γήπεδο του Ελληνικού η ομάδα θα δώσει μία ακόμα "μάχη", με αντίπαλό την Αλσούπολη, για να παραμείνει στην κατηγορία. Για να διατηρήσει και να διευρύνει όσα με κόπο και πολλή προσπάθεια έκτισε την περασμένη χρονιά.

Μετά την εκτός έδρα νίκη κόντρα στον Αστέρα Εξαρχείων με 1-0 την περασμένη Κυριακή (26/3), το Παγκράτι έμεινε ζωντανό στη μάχη για την παραμονή, διατήρησε την ελπίδα και πλέον γνωρίζει ότι η νίκη απέναντι στην Αλσούπολη είναι μονόδρομος.

Η ομάδα ζητά τη στήριξη του κόσμου της, θέλει να τους δει όλους εκεί το Σάββατο, στο γήπεδο του Ελληνικού, όπως πέρυσι στη φιέστα της ανόδου. Να γίνουν ξανά ομάδα, διοίκηση και φίλαθλοι "ένα". Γιατί η ομάδα δεν είναι μόνο στις χαρές, αλλά και στις δυσκολίες.

Από το 2003, όταν πρωτοανέβηκε στη Β' κατηγορία, και για εννέα χρόνια η ομάδα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β' ΕΠΣΑ. Το 2012 όμως, υποβιβάστηκε στη Γ΄ Κατηγορία, όπου και αγωνίστηκε μέχρι τη σεζόν 2014/15.

Ο Νίκος Ακριτίδης με τον Γαβριήλ Θωμά στη φιέστα ανόδου του Παγκρατίου
Ο Νίκος Ακριτίδης με τον Γαβριήλ Θωμά στη φιέστα ανόδου του Παγκρατίου

Τις δύο επόμενες σεζόν 2015/16 και 2016/17 το Παγκράτι δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Ωστόσο, μετά από διετή απουσία η ομάδα επέστρεψε αγωνιστική δράση το 2017/18 με συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας, όπου κι αγωνιζόταν μέχρι το 2021/22.

Σήμερα το Παγκράτι "παλεύει" για να μείνει στη Β’ Κατηγορία κι ο προπονητής της ομάδας, Γαβριήλ Θωμάς, που βρίσκεται στον πάγκο της για δεύτερη σεζόν, μιλά για το πόσο σημαντική είναι η στήριξη του κόσμου, για τον κορμό της ομάδας που είναι τα νέα παιδιά, τη δουλειά που γίνεται, αλλά και το "παρών" που φώναξε ο σύλλογος πέρυσι.

Ο προπονητής του Παγκρατίου, Γαβριήλ Θωμάς
Ο προπονητής του Παγκρατίου, Γαβριήλ Θωμάς

"Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί το Παγκράτι ζωντανό και με την επιτυχία που είχαμε πέρυσι να ανεβούμε Β’ κατηγορία αποδείξαμε ότι αυτή η ομάδα υπάρχει, είναι ανταγωνιστική και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δοκιμασία τής δοθεί.

Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο κόσμος είναι το πρώτο πράγμα που δίνει ένα κίνητρο και μία πολύ καλή ψυχολογία στους παίκτες, αλλά και το προπονητικό τιμ για να προχωρήσουν.

Το Παγκράτι στηρίζει τα νέα παιδιά, είναι μία ποδοσφαιρική στέγη

Οπότε σ’ ένα ματς, το οποίο θα κρίνει την παραμονή μας στην κατηγορία ο κόσμος είναι το σημαντικότερο κομμάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από πολλά μικρά παιδιά, 16-17 χρονών. Γενικά ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός, αλλά νομίζω δεν θα έλεγα ότι στηρίζεται στα μικρά παιδιά όσο ότι στηρίζει τα νέα παιδιά, στηρίζει το μέλλον των μικρών παιδιών, θέλει να εξελιχθούν και να προχωρήσουν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες του Παγκρατίου πανηγυρίζουν
Οι παίκτες του Παγκρατίου πανηγυρίζουν


Πάντα το Παγκράτι θεωρούταν μία ποδοσφαιρική στέγη γι’ όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία ήθελα να βελτιωθούν, είτε να βρουν τον δρόμο τους μέσα από το ποδόσφαιρο.

Για μας ο αθλητισμός εκτός από το ότι ωθεί τα παιδιά σε έναν υγιή τρόπο ζωής, το σημαντικότερο είναι ότι τα κρατάει κοινωνικοποιημένα σε μία εποχή, όπου οποία κυριαρχεί το διαδίκτυο και τα social media.

Αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε ζωντανή ομάδα

Κύριό μας μέλημα είναι αυτά τα παιδιά να μείνουν στον αθλητισμό, να μείνουν στο ποδόσφαιρο και να μπορέσουν να αγαπήσουν το άθλημα. Να συνειδητοποιήσουν τα αγαθά που μπορούν να αποκτήσουν μέσα απ’ αυτόν, τα οποία και θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους και γενικά στη ζωή και την κοινωνία που ζούμε.

Γι’ αυτό τον λόγο αν δείτε το σύνολο της ομάδας μας αποτελείται κυρίως από μικρά παιδιά, τα οποία τα στηρίζουμε από την πρώτη ημέρα.

Η σημαία του ΑΟ Παγκρατίου
Η σημαία του ΑΟ Παγκρατίου


Το Παγκράτι είναι μία ομάδα που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά, έχει περάσει πολλές δυσκολίες, έχει αλλάξει πολλές έδρες, έχει περάσει χρονιές που δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα.

Όλα αυτά είναι λογικό κι επόμενο να απομακρύνουν τον κόσμο από την ομάδα. Παρόλα αυτά, από πέρυσι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ, έχουμε δώσει το παρών, είμαστε ζωντανή σαν ομάδα και θα θέλαμε να επανέλθει αυτό το ισχυρό δέσιμο και η σχέση που έχει το Παγκράτι με τον κόσμο του, καθώς είναι και μία γειτονιά της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης και νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει πολύ κόσμο στο πλάι της.

Οι παίκτες παίζουν για το σήμα που φορούν

Μπορεί βέβαια, η έδρα του Παγκρατίου να έχει αλλάξει πολλές φορές και να έχει μεταφερθεί αρκετά μακριά από το μέρος γέννησης της ομάδας, όμως παρόλα αυτά κι οι παίκτες κι οι προπονητές παίζουν για το σήμα που φορούν στη φανέλα.

Οπότε νομίζω πως η στήριξη του κόσμου θα πρέπει να είναι η ίδια, όπως θα ήταν αν ήμασταν στη φυσική μας έδρα.

Εμείς θέλουμε να δούμε τον κόσμο να γεμίζει το γήπεδο του Ελληνικού το Σάββατο και όλοι μαζί να γίνουμε ένα και στο τέλος να πανηγυρίσουμε την παραμονή της ομάδας μας.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ