ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το κρίσιμο καλοκαίρι του Πάνου Ρέτσου

Ο Πάνος Ρέτσος
Ο Πάνος Ρέτσος 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Πάνος Ρέτσος βρίσκεται μπροστά στο πρώτο σημαντικό σταυροδρόμι της καριέρας του και καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση για το μέλλον του. Τα δεδομένα για Λεβερκούζεν, το ενδιαφέρον ομάδων από Ιταλία - Γερμανία και ο... Ολυμπιακός.

Στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή υπάρχουν κάποια καλοκαίρια που δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα. Είναι εκείνα που καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του. Ένα τέτοιο καλοκαίρι είναι το φετινό για τον Πάνο Ρέτσο, ο οποίος ύστερα από μία δύσκολη τριετία, κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς μυϊκούς τραυματισμούς, στοχεύει στην επιστροφή σε ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα.

Οι ατυχίες με τους τραυματισμούς στη Λεβερκούζεν

Η πραγματικότητα είναι πως ο 23χρονος διεθνής στόπερ στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος. Ύστερα από μια πολύ καλή πρώτη σεζόν στη Λεβερκούζεν, κατά την οποία μέτρησε 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στον τένοντα που τον άφησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα, να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πρώτου μισού της σεζόν 2018/19, ενώ όταν προσπάθησε να επιστρέψει η ατυχία έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Αυτή τη φορά ένα πρόβλημα στον δικέφαλο τον έθεσε νοκ άουτ, με συνέπεια να χάσει όλη τη σεζόν, ενώ όταν προσπάθησε να επιστρέψει ξανά, στα τέλη της αγωνιστικής περιόδου, έσπασε ένα δάκτυλο του ποδιού σε μία προπόνηση της γερμανικής ομάδας.

Ο κορονοϊός που ανέτρεψε τα δεδομένα στη Σέφιλντ

Παρά τις κακουχίες, ο Ρέτσος προσπάθησε να επανέλθει σε υψηλά στάνταρ, συμμετέχοντας στην προετοιμασία της Λεβερκούζεν για τη σεζόν 2019/20. Ωστόσο, ο προπονητής της ομάδας, Πέτερ Μπος δεν τον είχε στα πλάνα του, παρότι η εικόνα που παρουσίαζε σε προπονήσεις και εργομετρικά ήταν εξαιρετική.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τον Ιανουάριο, ο πολυσύνθετος αμυντικός πραγματοποίησε μόλις έξι συμμετοχές, με ένα 90λεπτο, αυτό κόντρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας για τους ομίλους του Champions League. Γι' αυτό το λόγο, κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, αποφάσισε πως το καλύτερο για εκείνον θα ήταν να πάει σε μία ομάδα που θα πάρει χρόνο συμμετοχής.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος
Ο Παναγιώτης Ρέτσος © 2019 PAVEL GOLOVKIN/ASSOCIATED PRESS

Έντονο ενδιαφέρον έδειξαν τόσο η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ όσο και η Κολωνία, με τον Ρέτσο να επιλέγει την πρώτη, με στόχο να ζήσει το όνειρο της Premier League. Το είχε, άλλωστε, παραδεχθεί και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SPORT 24 τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω καραντίνας και κορονοϊού. Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα περίμενε τόσο ο ίδιος όσο και η Σέφιλντ, παρότι οι άνθρωποι της ομάδας πίστευαν πολύ στις δυνατότητές του.

Η πανδημία ανάγκασε τον αθλητισμό να κατεβάσει... ρολά, με αποτέλεσμα ο Ρέτσος να αγωνιστεί μόλις σε έναν αγώνα, για το FA Cup. Παράλληλα, τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊός στις ομάδες είχαν ως αποτέλεσμα η Σέφιλντ να ενημερώσει πως δεν θα πληρώσει τη ρήτρα για την απόκτησή του από τη Λεβερκούζεν. Ωστόσο, οι διοικούντες τον αγγλικό σύλλογο διεμήνυσαν στην πλευρά του Ρέτσου ότι, αν ήθελε κι ο ίδιος, θα μπορούσε να επεκταθεί ο δανεισμός του μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, στα μέσα Ιουλίου.

Όμως, ο Έλληνας διεθνής στόπερ δεν ήθελε να ρισκάρει έναν ενδεχόμενο τραυματισμού που θα του έβαζε "εμπόδια" για τη νέα σεζόν, κι αποφάσισε να μην συνεχίσει και μετά τον Ιούνιο στην ομάδα.

Η Σεντ Ετιέν, η ρήτρα και ο Σισέ

Έτσι, επέστρεψε στη Λεβερκούζεν και συμμετείχε κανονικά στην προετοιμασία. Παρ' όλα αυτά, γι' ακόμα μία φορά δεν ήταν στα βασικά πλάνα του Πέτερ Μπος, με συνέπεια να αναζητηθεί μία ομάδα που θα του προσφέρει χρόνο και εμπιστοσύνη. Αυτή δεν ήταν άλλη από τη Σεντ Ετιέν, με τον Κλοντ Πιέλ να πιστεύει πολύ στον Έλληνα αμυντικό.

Η χρονιά άρχισε ιδανικά, με τον Ρέτσο βασικό κόντρα στη Νις. Όμως, στο δεύτερο παιχνίδι της σεζόν, απέναντι στη Μετς, έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 48ο λεπτό εξαιτίας τραυματισμού. Η ατυχία ήταν και πάλι εδώ. Ο μυϊκός τραυματισμός δεν του επέτρεψε να παίξει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Όταν επέστρεψε, πραγματοποίησε μία πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά η απόφαση του Πιέλ να τον βάλει σε δεύτερο σερί παιχνίδι, κόντρα στη Ρεμς, μέσα σε διάστημα τριών ημερών, δεν αποδείχθηκε σοφή.

Ο Ρέτσος σε αγώνα Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν
Ο Ρέτσος σε αγώνα Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν © 2021 LAURENT CIPRIANI/ASSOCIATED PRESS

Ο Ρέτσος πιέστηκε αγωνιστικά, με αποτέλεσμα να βγει ξανά off. Παρά τις κακουχίες, η Σεντ Ετιέν επιχείρησε κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο να ρίξει τη ρήτρα ύψους 7.000.000 ευρώ που υπήρχε στη συμφωνία με τη Λεβερκούζεν και να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, αλλά οι "ασπιρίνες" εμφανίστηκαν ανένδοτες. Ήθελαν τα 7.000.000 ευρώ... ακατέβατα, με αποτέλεσμα το deal να οδηγηθεί σε "ναυάγιο".

Μάλιστα, αυτός ήταν κι ο λόγος που η Σεντ Ετιέν απέκτησε τον Παπ Αμπου Σισέ ως δανεικό με οψιόν αγοράς από τον Ολυμπιακό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη στοίχισε και αγωνιστικά στον Ρέτσο, αφού δεν ξαναπήρε χρόνο συμμετοχής έως το τέλος της σεζόν, παρότι αγωνιστικά ήταν έτοιμος από τις αρχές Μαρτίου.

Η επιστροφή στη Λεβερκούζεν και ο Ολυμπιακός

Όπως είναι φανερό, μετά από τρία δύσκολα χρόνια, το φετινό καλοκαίρι θα κρίνει πολλά και είναι δεδομένο πως το γνωρίζει κι ο ίδιος. Με τη Λεβερκούζεν έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022, επομένως πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στην ομάδα, αν θα ανανεώσει και θα δοθεί δανεικός ή αν θα αποχωρήσει με ένα συγκεκριμένο οικονομικό αντίτιμο.

Η αλλαγή προπονητή, με τον Τζεράρντο Σεοάνε να διαδέχεται τον απολυμένο Πέτερ Μπος, ίσως παίξει ρόλο. Ειδικά από την στιγμή που η Λεβερκούζεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στα στόπερ και ο Ρέτσος αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να κάνει κανονικά προετοιμασία με τη γερμανική ομάδα και στη συνέχεια να πάρει την απόφαση για το μέλλον του.

Ο Πάνος Ρέτσος με τη φανέλα της Εθνικής κόντρα στην Κροατία
Ο Πάνος Ρέτσος με τη φανέλα της Εθνικής κόντρα στην Κροατία EUROKINISSI SPORTS

Ήδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με γερμανικές και ιταλικές ομάδες, που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την πάρει, όπως οφείλει, σε συνεργασία με τη Λεβερκούζεν. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα και δη στον Ολυμπιακό, φαντάζει μακρινό τη δεδομένη στιγμή. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ. Ο ίδιος σέβεται και εκτιμά την ομάδα και είναι ουσιαστικά η μοναδική στην Ελλάδα που μπορεί να καλύψει τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά τις απαιτήσεις του.

Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι πως ο Ρέτσος είναι αποφασισμένος και έτοιμος για το restart.

Ο Πάνος Ρέτσος φιλοξενήθηκε στην Game Night με τον Παντελή Βλαχόπουλο και ανέλυσε τον σπουδαίο τελικό του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ