THE SPORTS ECONOMIST

Το comeback του Μπάρκα αλλάζει πλήρως το οικονομικό του στάτους

Ο Βασίλης Μπάρκας στην Εθνική ομάδα
Ο Βασίλης Μπάρκας στην Εθνική ομάδα EUROKINISSI

Η μεσολάβηση ενός διεκπαιρεωτικού και μόνο τρίτου (Ουτρέχτη) αποδεικνύεται αμοιβαία ωφέλιμη για τον Βασίλη Μπάρκα και τη Σέλτικ μιας και αμφότεροι καρπώνονται την επάνοδο του διεθνή τερματοφύλακα στο προσκήνιο.

Από τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές της Eredivise, ο Βασίλης Μπάρκας έχει αναδειχθεί κορυφαίος τερματοφύλακας στις δύο. Από τις κλήσεις του Σεπτεμβρίου επέστρεψε στις επιλογές της Εθνικής και στα επόμενα φιλικά της "γαλανόλευκης" σε Μάλτα και Ουγγαρία, πιθανώς θα πάρει και τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής με το εθνόσημο ύστερα από ακριβώς δύο χρόνια.

Δείγματα όλα επιστροφής ύστερα από μια δύσκολη διετία στη Σέλτικ. Ονειρική μεταγραφή, η μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ, όμως τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ρόδινα στην Γλασκώβη για τον Ελληνα τερματοφύλακα. Τόσο ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να χρειαστεί να κάνει το (φαινομενικά, αλλά κάθε άλλο παρά τέτοιο ήταν) βήμα πίσω, επιλέγοντας τον δανεισμό στην Ουτρέχτη, για να παίξει, να βρει ξανά πατήματα, να επιστρέψει στο προσκήνιο.

Και παράλληλα, να αλλάξει και την επαγγελματική μοίρα του, μιας και – κακά τα ψέματα – στο CelticPark δεν προβλέπεται να αγωνιστεί ξανά. Αυτή άλλωστε ήταν και η λογική των «καθολικών». Αναζήτησαν παντού πώληση προκειμένου να επανακτήσουν μέρος της επένδυσής τους, δεν βρέθηκε τίποτα και πουθενά, οπότε συμφώνησαν στον δανεισμό με την προσδοκία, σε γνώριμο και οικείο περιβάλλον (η μητέρα του 28χρονου κίπερ είναι από την Ολλανδία) ο Μπάρκας με τις εμφανίσεις του να προσέλκυε αγοραστές.

Με το ένα τρίτο της σεζόν να έχει ήδη ξεπεραστεί, η επιλογή – για όλους – μοιάζει ήδη επιτυχημένη. Η Ουτρέχτη αξιοποιεί έναν τερματοφύλακα που δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει, ο Μπάρκας επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα που του χάρισε τη μεταγραφή στη Σέλτικ και η Σέλτικ βάσιμα πλέον ελπίζει σε ανταποδοτικότητα.

Φάτε μάτια ψάρια για την Ουτρέχτη

Αυτή δεν μπορεί να προκύψει από την Ουτρέχτη. Η εν λόγω επιλογή ήταν… oneoff, ειδικών συνθηκών. Ο ολλανδικός σύλλογος δεν μπορεί ούτε να ικανοποιήσει τις ελάχιστες των απαιτήσεων της Σέλτικ (που πλέον δεν είναι και τέτοιες, ελάχιστες δηλαδή), αλλά ούτε και να καλύψει τις απολαβές του. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η Σέλτικ πληρώνει τα 2/3 του συμβολαίου του κατά τη διάρκεια του δανεισμού του.

Πολύ θα το ήθελαν στην Ουτρέχτη να κρατήσουν τον Μπάρκα, αλλά μόνο με νέο δανεισμό θα μπορούσαν να το καταφέρουν. Και ένας τέτοιος, με τη φετινή εντυπωσιακή επάνοδο του διεθνή κίπερ, δεν προβλέπεται. Δεν ήταν άλλωστε κανενός εμπλεκόμενου το ζητούμενο όταν συμφωνήθηκε ο υφιστάμενος στις αρχές του καλοκαιριού.

Η Σέλτικ προσδοκά πια αποκλειστικά σε πώληση. Και ζητάει ήδη 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το αντίτιμο που οι πρωταθλητές Σκωτίας αξιώνουν σε όσους ενδιαφερόμενους έχουν χτυπήσει την πόρτα τους. Και αυτό επιπρόσθετα δηλωτικό της προόδου του Μπάρκα.

Για πάνω από έναν χρόνο το "τριφύλλι" δεν μπορούσε να βρει την παραμικρή πρόταση και πλέον βάσιμα ζητάει, πριν καν φτάσουμε στα μέσα της σεζόν, το 60% της δαπάνης που έκανε για να αποκτήσει τον Έλληνα τερματοφύλακα. Και βάσει της κίνησης της αγοράς, αλλά και του αγωνιστικού στάτους του Μπάρκα, η τάση μόνο αυξητικά μπορεί να εξελιχθεί.

Επίσης δηλωτικό: υπενθυμίζεται πως παρότι συζητήθηκε πριν το deal με την Ουτρέχτη, η επέκταση του συμβολαίου του Μπάρκα με τη Σέλτικ για έναν ακόμη χρόνο, ως το καλοκαίρι του 2025, τελικά δεν συμφωνήθηκε. Υφίσταται όμως μια προφορική, άτυπη αμοιβαία παραδοχή πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αν και εφόσον υπάρξει κοινός τόπος ως τα τέλη Μάϊου.

Ο λόγος δεν έχει να κάνει με πιθανή επιστροφή του Μπάρκα στην Γλασκώβη για να παίξει στη Σέλτικ, αλλά αποκλειστικά αφορά το να μην υπάρξει πίεση στους "καθολικούς" για να πουλήσουν σε τιμή που δεν θα ήθελαν τον Μπάρκα, δεδομένου ότι το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του '24.

Όλα συνεπώς προβλεπόμενα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι (το πολύ...) να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να συνεχιστούν τα οφέλη της επικερδούς επιλογής του δανεισμού στην Ουτρέχτη για Σέλτικ και Μπάρκα. Από την στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να συνυπάρξουν, τουλάχιστον - φαίνεται πως - έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ωφεληθούν (οικονομικά και αγωνιστικά) συνεργαζόμενοι χωριστά.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ