THE SPORTS ECONOMIST

Πώς έγινε και τι προβλέπει το deal Μπάρκα – Ουτρέχτης

Ο Βασίλης Μπάρκας
Ο Βασίλης Μπάρκας INTIME

Το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες του δανεισμού του Βασίλη Μπάρκα από τη Σέλτικ στην Ουτρέχτη.

Την ώρα που αβάσιμα προεξοφλούνταν ακόμη μια δύσκολη μεταγραφική περίοδος για τον Βασίλη Μπάρκα, ανακοινώθηκε η συμφωνία του με την Ουτρέχτη, στην οποία και θα αγωνιστεί ως δανεικός την επόμενη σεζόν, χωρίς να προβλέπεται option αγοράς στη συμφωνία.

Ο 28χρονος γκολκίπερ βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του από χτες (06/06), Δευτέρα, στην Ουτρέχτη για τα διαδικαστικά, αφού το σημαντικότερο μέρος της συμφωνίας είχε ολοκληρωθεί μετά τις περίπου δεκαπενθήμερες επαφές των τριών πλευρών (Σέλτικ-Ουτρέχτη-Μπάρκας) και σήμερα υποβλήθηκε στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και ανακοινώθηκε.

Γνωστό από το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν πως ήταν πρακτικά εκτός πλάνων του τεχνικού των "καθολικών", Άγγελου Ποστέκογλου, κάτι που επηρέαζε και τη δυνατότητα του Μπάρκα να βρει ομάδα. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τα δεδομένα του συμβολαίου του στην Γλασκόβη, αυτή η επιδίωξη ήταν – πρακτικά – εξαιρετικά δύσκολη, όπως άλλωστε φάνηκε και στις δύο προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους.

Προφανώς όμως πλέον, τα πάντα "κούμπωσαν. Οι επιτελείς του "τριφυλλιού" αντιλαμβανόμενοι πως έτσι λύση δεν θα βρίσκονταν, το πρόβλημα θα διαιωνίζονταν και ένα περιουσιακό στοιχείο των πρωταθλητών Σκωτίας θα απαξιώνονταν, συμφώνησαν με την προοπτική της Ουτρέχτης, αποδεχόμενοι μάλιστα να καλύψουν ένα σημαντικότατο (τα 2/3 ουσιαστικά) μέρος του συμβολαίου του Μπάρκα, μιας και στην ολότητά του ήταν αδύνατον να ικανοποιηθεί από τον ολλανδικό σύλλογο και μόνο.

Ενδεικτικό σε κάθε περίπτωση και της προσδοκίας της Σέλτικ για το συγκεκριμένο deal είναι ότι αρχικά συζητήθηκε η προοπτική επέκτασης του συμβολαίου του για έναν χρόνο (ως το 2025) προκειμένου έτσι να επωφελούνταν από ενδεχόμενη καλή σεζόν του στην Eredivisie και να αναζητήσει, υπό διαφορετικούς και ευκταία ευνοϊκότερους όρους το επόμενο καλοκαίρι, μια κατά το δυνατόν επικερδή πώλησή του.

Τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τη συμφωνία όμως να προβλέπει ένα (κάτι σαν) firstoption εκ μέρους της Σέλτικ ως τα τέλη Μαΐου της επόμενης χρονιάς προκειμένου "καθολικοί" και Μπάρκας, υπό συγκεκριμένο πλαίσιο, να συζητήσουν τότε την προοπτική της εν λόγω επέκτασης.

Αυτό που κοντολογίς λοιπόν εξασφαλίστηκε με τον συγκεκριμένο δανεισμό είναι πως αρχικά η Ουτρέχτη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε ποτέ να καλύψει το συμβόλαιο του Μπάρκα, ικανοποιεί την ανάγκη της για τερματοφύλακα.

Παράλληλα όμως έτσι δίνεται και η δυνατότητα στη Σέλτικ να βάλει ξανά τον Έλληνα κίπερ στο προσκήνιο, να πάρει παιχνίδια, να ανακτήσει το στάτους του στην αγορά και έτσι μετά το τέλος του δανεισμού να έχουν προκύψει διαφορετικά, βελτιωμένα δεδομένα που θα επιτρέψουν στους πρωταθλητές Σκωτίας τουλάχιστον να αποσβέσουν μέρος της προ διετίας επένδυσής τους.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΩΤΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ