EUROPA LEAGUE

Το "αρχιεπισκοπικό θαύμα" της Μπράγκα

Το "αρχιεπισκοπικό θαύμα" της Μπράγκα

To Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ της Μπράγκα. Τα θεμέλια που έβαλε ο Ζεζουάλντο Φερέιρα, οι 12 Βραζιλιάνοι, η προπονητική μαεστρία του Πασιένσια που αποχωρεί και η απαγόρευση εισόδου σε ανηλίκους στα ντέρμπι με την Γκιμαράες (vid)!

Το φετινό παραμύθι της Μπράγκα φτάνει στο τέλος του. Μένει να δούμε εάν θα έχει "happy end".

Η ποδοσφαρική ιστορία των "Arsenalistas" έχει καθηλώσει την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση από το παραμύθι δεν λείπουν οι "Δράκοι" στο ρόλο του κακού, τον οποίο ενσαρκώνει η Πόρτο.

Η Μπράγκα εδρεύει στην ομώνυμη ιστορική πόλη που θεωρείται μία από τις πιο όμορφες της χώρας. Φωλιάζει στη βόρεια πλευρά της Πορτογαλίας στην επαρχία του Μίνιο με πληθυσμό 165.000 κατοίκους.

Φημίζεται για τα μνημεία της αλλά και ένα σημαντικό προσκύνημα που λαμβάνει χώρα στον λόφο πάνω από την πόλη.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να μην έχει στεφθεί ποτέ πρωταθλητής στη χώρα της Ιβηρικής, όμως έχει κερδίσει θέση στις καρδιές κάθε ποδοσφαιρόφιλου.

Στο παλμαρέ της περιλαμβάνονται μία κατάκτηση Κυπέλλου (1965/66), αλλά και του Κυπέλλου Ιντερτότο (2008). Πέρυσι κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Το έμβλημα που φέρνει τύχη

Το έμβλημα της Μπράγκα σχετίζεται με την ασπίδα της πόλης που απεικονίζει την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού με μία μικρή μετατροπή από μπλε σε κόκκινο χρώμα. Πολλοί φίλοι της ομάδα θεωρούν πως η Παρθένος Μαρία τους δίνει τύχη. Το προσωνύμιο "Arsenalistas" προέκυψε από τα χρώματα του συλλόγου που παραπέμπουν στην Άρσεναλ.

Άσπονδη εχθρός της Μπράγκα θεωρείται η γειτονική Βιτόρια Γκιμαράες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως απαγορεύεται η είσοδος στα συγκεκριμένα ντέρμπι σε παιδιά κάτω των 13 ετών εάν δεν συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους.

Ο ρόλος του Ζεζουάλντο Φερέιρα

Αξίζει να σημειωθεί πως τα θεμέλια της ομάδας που έμελλε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Europa League, είχε βάλει ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζεζουάλντο Φερέιρα. Ανέλαβε τον πάγκο της Μπράγκα τον Απρίλιο του 2003 και παρέμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2006. Η πρόταση της Πόρτο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί...

Εκτός από τον πεπειραμένο τεχνικό, σημαντική θεωρήθηκε και η συμβολή του τεχνικού διευθυντής Κάρλος Φρέιτας. Ο πρόεδρος της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ κατάφερε ακόμη και όταν έμεινε μόνος του να προχωρήσει σε ορθές επιλογές.

Αφού αντικατέστησε τρεις τεχνικούς, τον πρώην του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ αλλά και τους πετυχημένους Ζόρζε Κόστα, Ζόρζε Ζεζούς, τον Ιούνιο του 2009 έκανε την κίνηση ματ παραδίδοντας τα ηνία στον Ντομίνγκος Πασιένσια.

Ο αναμορφωτής Πασιένσια

Ο τελευταίος στα δύο χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο των "Αρχιεπισκόπων" όπως τους αποκαλούν, έκανε τη διαφορά.Στην πρώτη σεζόν οδήγησε την Μπράγκα στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν έδιναν μεγάλη τύχη στην ομάδα από την Ιβηρική εξαιτίας της παραχώρησης του γκολκίπερ Εδουάρδο για τη Τζένοα, αλλά και του Εβάλντο που κατέληξε στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Οι "Αρσεναλίστας" όμως προχώρησαν σε άρτια διαχείριση των οικονομικών τους αποκτώντας ποδοσφαιριστές με μεγάλη δίψα για διάκριση όπως ο Κλαουντιάνο Κακά που αγωνιζόταν στην Ομόνοια.

Επίσης, ο Βραζιλιάνος στράικερ Ματέους μεταπήδησε στην Ντινιέπρ, όμως ο νεοφερμένος Λίμα εγκλιματίσθηκε άμεσα. Με 12 Βραζιλιάνους στο ρόστερ της και με απόλυτη ομοιογένεια και συνοχή στο παιχνίδι της η Μπράγκα έβαλε τα γυαλιά σε όσους θεωρούν πως ομάδες με περιορισμένο μπάτζετ δεν δικαιούνται να ονειρεύονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Στο ρόστερ των Πορτογάλων μεταξύ άλλων ανήκει και ο Μεγιόνγκ Ζε που είχε απασχολήσει στο παρελθόν την ΑΕΚ.

Η πορεία προς τη δόξα

Ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί την φετινή ξέφρενη πορεία της Μπράγκα που βρέθηκε στο Europa League από σπόντα. Τερμάτισε στην τρίτη θέση του 8ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ εκτοπίζοντας την Παρτίζαν.

Στη φάση των 32 της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης απέκλεισε δύσκολα τη Λεχ Πόζναν (0-1, 2-0), ενώ σειρά πήραν Λίβερπουλ (1-0, 0-0), Ντιναμό Κιέβου (1-1, 0-0) και Μπενφίκα (1-2, 1-0).

Δείτε πως απέκλεισε η Μπράγκα την Μπενφίκα στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Απέναντι στην παλιά αγάπη του


Τα ψυχικά αποθέματα των "Αρχιεπισκόπων" σύμφωνα με τον Πασιένσια δεν έχουν εξαντληθεί. Ο 42χρονος τεχνικός πέρασε για τουλάχιστον μία δεκαετία ως ποδοσφαιριστής από την Πόρτο (1987-1997), ενώ κάθισε και στον πάγκο της δεύτερης ομάδας των "Δράκων' στο ξεκίνημα της προπονητικής καριέρας του (2005-2006).

" Ανταποκριθήκαμε σε καθοριστικά σημεία στους αγώνες με την Μπενφίκα. Ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Η ομάδα ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη. Είχαμε μεγάλη πίστη στις ικανότητες μας" τόνισε ο Πασιένσια που έχει ήδη προαναγγείλει την αποχώρηση του από τη Μπράγκα προς απογοήτευση των οπαδών του συλλόγου.

" Οι οπαδοί θα με καταλάβουν και θα με συγχωρέσουν. Πάντα ήμουν ευθύς σε ότι αφορά τους τρόπους προπόνησης αλλά και στα θέματα που σχετίζονταν με τη δουλειά. Είμαι ευγνώμων για την αναγνώριση που έτυχα".

Ο Πασιένσια προτού αποχωρήσει θέλει να τελειώσει μία δουλειά που έχει απομείνει. Απέναντι στην πρώην αγαπημένη του Πόρτο.

" Η Πόρτο πάντα έχει πανίσχυρη ομάδα. Θα μπορούσε με βάση την τωρινή φόρμα της να τα καταφέρει και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι λογικό να θεωρείται μεγάλο φαβορί, όμως πρόκειται για τελικό. Είναι ένα ματς, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν".

Το ρόστερ της Μπράγκα

Τερματοφύλακες

1. Αρτούρ

42. Κριστιάνο

93. Μπρούνο Μαρτίνς


Αμυντικοί

2. Αλμπέρτο Ροντρίγκες (C)

3. Παουλάο

4. Κακά

15. Μιγκέλ Γκαρσία

20. Έντερσον

28. Σίλβιο

43. Ντάνι

48. Άνιμπαλ Καπέλα

64. Κάρλος Λόμπα

Μέσοι

8. Μοσορό

25. Λεάντρο Σαλίνο

27. Κουστόντιο

30. Άλαν

45. Oύγκο Βιάνα

46. Πέτερσον

88. Βαντίνιο

Επιθετικοί

9. Πάουλο Σέζαρ

10. Έλντερ Μπαρμπόσα

18. Λίμα

19. Αλμπέρ Μεγιόνγκ Ζε

39. Τουμανί

50. Ζανουάριο Ζεζούς

79. Ζοάο Μανουέλ

89. Ζοζέ Πέδρο

Δείτε το τρέιλερ του τελικού από το Sport24.gr

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ