FOOTBALL ANALYSIS

Τα γκολ της ΑΕΚ από στατικές φάσεις είναι όπλο μόνο όταν δεν είναι μπάλωμα

Τα γκολ της ΑΕΚ από στατικές φάσεις είναι όπλο μόνο όταν δεν είναι μπάλωμα

Η ΑΕΚ πήρε μια μεγάλη νίκη χάρις σε γκολ από κόρνερ και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει γιατί αυτά τα γκολ είναι όπλο μόνο όταν δεν είναι μπάλωμα.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Η Ένωση πέρασε με 2-1 από το "Καραϊσκάκης" και βρέθηκε στη 2η θέση, ισόβαθμη με τον ΠΑΟΚ που έχασε την πρωτιά μετά την ήττα από τον Άρη.

Λιβάι, ξανά ασταμάτητος

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Λιβάι Γκαρσία. Ο φορ της ΑΕΚ άνοιξε το σκορ, πήρε τη μονομαχία που έφερε το δεύτερο γκολ και βρήκε δίχτυα για 5ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος.

Οι ενέργειες του Λιβάι Γκαρσία με την μπάλα απέναντι στον Ολυμπιακό
Οι ενέργειες του Λιβάι Γκαρσία με την μπάλα απέναντι στον Ολυμπιακό

Ο Γκαρσία είχε 3/3 ντρίμπλες, 7/10 κερδισμένες μονομαχίες και για ένα ακόμα ντέρμπι αποδείχθηκε πολύ δύσκολη περίπτωση για τους αντίπαλους αμυντικούς.

Επτά γκολ από κόρνερ, εννέα από στημένες φάσεις

Η ΑΕΚ βρήκε και τα δύο γκολ από εκτελέσεις κόρνερ. Με την κεφαλιά του Λιβάι και το σουτ του Τσούμπερ η Ένωση έφτασε τα επτά γκολ από εκτελέσεις κόρνερ στο φετινό πρωτάθλημα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα (ο Ολυμπιακός έχει πέντε).

Η ομάδα του Αλμέιδα έπιασε ήδη από την 17η αγωνιστική τα επτά γκολ από κόρνερ που έβαλε πέρυσι σε όλο το πρωτάθλημα, σε 36 παιχνίδια.

Η ΑΕΚ έχει επίσης πετύχει ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (Τσούμπερ στον Βόλο) και άλλο ένα με σέντρα από φάουλ.

Η σούμα λέει εννέα γκολ από στημένες φάσεις σε 17 αγωνιστικές, μόλις τρία λιγότερα από τα 12 που έβαλε η Ένωση στα 36 ματς της περσινής κούρσας προς τον τίτλο.

Πρόβλημα στα open play γκολ

Προφανώς και είναι θετικό για μια ομάδα το να μπορεί να βρίσκει γκολ από στατικές φάσεις. Όμως, αυτή η ευχέρεια είναι όπλο μόνο όταν έρχεται να προστεθεί στα "άλλα" γκολ, σε αυτά του open play.

Εκεί η εικόνα δεν είναι κολακευτική για την ΑΕΚ.

Ο τρόπος που σκοράρουν οι ομάδες στη φετινή Stoiximan Super League
Ο τρόπος που σκοράρουν οι ομάδες στη φετινή Stoiximan Super League

Η Ένωση έχει πετύχει μόλις 18 γκολ στην κανονική ροή του αγώνα, στο open play. Επίδοση παρά πολύ χαμηλή, αφού τα 18 γκολ δεν είναι ούτε τα μισά από τα 39 open play γκολ που έχει ήδη ο ΠΑΟΚ και αρκετά λιγότερα από τα 29 του Παναθηναϊκού και τα 24 του Ολυμπιακού.

Η σύγκριση με πέρυσι

Η ΑΕΚ έχει ξεκάθαρη δυσκολία στο να βρει γκολ στην κανονική ροή του αγώνα, σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, όταν η ομάδα του Αλμέιδα έβαλε 49 γκολ στο open play στην πορεία της προς τον τίτλο.

Ο τρόπος που σκόραραν οι ομάδες στην περσινή Stoiximan Super League
Ο τρόπος που σκόραραν οι ομάδες στην περσινή Stoiximan Super League


Πέρυσι η Ένωση έβαζε 1.36 open play γκολ ανά ματς, φέτος 1.05. Πέρυσι τα open play γκολ ήταν το 71% των συνολικών τερμάτων της ΑΕΚ, φέτος στην κανονική ροή έχει βρει μόλις το 56% των γκολ που έχει πετύχει.

Βελτίωση

Βέβαια δεν είναι πως η ΑΕΚ δεν απειλεί, αφού η Ένωση έχει 1.55 xG ανά αγώνα, λίγο πίσω από το 1.61 του ΠΑΟΚ που είναι η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή.

Όμως είναι ζήτημα για την ΑΕΚ η δυσκολία στο σκοράρισμα στη ροή του αγώνα.

Ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία είχε πέρυσι ο Παναθηναϊκός, αφού οι πράσινοι ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα με μόλις 27 γκολ στο open play. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να πάρουν τον τίτλο όταν υπήρχαν τρεις διεκδικητές με περισσότερα γκολ στο open play.

Για να διατηρήσει η Ένωση τα σκήπτρα της, θα πρέπει από εδώ και πέρα να ανακτήσει κάποια από την περσινή της άνεση στο σκοράρισμα στην κανονική ροή του αγώνα.

Θα είναι δύσκολο να πιάσει τον ΠΑΟΚ που δημιουργεί και σκοράρει κατά ριπάς, αλλά θα πρέπει σύντομα να ανέβει στα επίπεδα που βρίσκονται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Για να το κάνει, θα πρέπει να αρχίσει να βρίσκει γκολ από τους παίκτες εκτός των φορ. Ο Λιβάι έχει επιστρέψει για τα καλά, ο Τσούμπερ βγήκε μπροστά όταν έλειπε και ο Αραούχο, αυτοί καλά τα έχουν πάει.

Όμως Πινέδα, Γκατσίνοβιτς και Άμραμπατ έχουν μέχρι τώρα μόλις επτά γκολ, ενώ πέρυσι τελείωσαν το πρωτάθλημα με 25.

Στα γκολ των παικτών που έρχονται από τα άκρα και πίσω από τους φορ θα πρέπει να ψάξει η ΑΕΚ τα τέρματα που της λείπουν στο open play.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ