ΑΕΚ

Συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαΐδη

Συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαΐδη
νικολαιδης

Ο Νικολαΐδης αποχωρεί τον Μάο λόγω 5ετίας και διαρκείας, ενώ φάνηκε επικριτικός προς τον Μελισσανίδη

Αναλυτικά η Συνέντευξη Τύπου του Νικολαΐδη

Η αλήθεια είναι ότι εκτάκτως έγινε αυτή η συνέντευξη Τύπου, μετά το χθεσινό δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Θα ήθελα να πω τα πράγματα όπως είναι και όσο πιο απλά γίνεται. Το 2004 αναλάβαμε τη διοίκηση αυτής της ομάδας και αν θυμάστε και τότε είχα ζητήσει από τους συμμετόχους μου σε αυτό το έργο που ξεκινήσαμε, να έχω πέντε χρόνια τη διαχείριση, το μάνατζμεντ της ομάδας, πράγμα το οποίο έγινε.

Όπως πολύ καλά ξέρετε, τη σεζόν που τελειώνει, το Μάιο, κλείνουν αυτά τα πέντε χρόνια, οπότε από τις αρχές του καλοκαιριού συζητούσαμε μεταξύ μας τι πρόκειται να κάνουμε μετά τα πέντε χρόνια. Έκανα όντως γνωστό στους υπόλοιπους μετόχους ότι δεν θα ήθελα να συνεχίσω μετά το Μάιο, οπότε μέχρι τότε να δούμε τι θα κάνουμε. Θα μείνουν κάποιοι; Θα συνεχίσουν; Εγώ έκανα γνωστή την πρόθεση αυτή.

Οι στόχοι που είχαμε βάλει και τους θυμάμαι, γιατί τους είχα γράψει με στυλό στην Ισπανία τότε, ήταν να εξυγιάνουμε οικονομικά την ομάδα, πράγμα που το καταφέραμε. Δεύτερος στόχος ήταν το προπονητικό κέντρο, πράγμα το οποίο καταφέραμε. Έχει εξαγοραστεί, έχει ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, εδώ και δύο εβδομάδες. Υπολογίστε ότι όταν αποπερατωθεί πλήρως το έργο, θα είναι μια επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ. Τις λεπτομέρειες δεν είναι ώρα να τις πούμε, αλλά τις επόμενες μέρες θα έχετε πληροφόρηση για αυτό το θέμα. Ο τρίτος στόχος ήταν το γήπεδο. Και ο πιο δύσκολος.

Πιστεύοντας, λοιπόν, εγώ από τις αρχές του καλοκαιριού, ότι μέσα σε αυτή τη σεζόν θα κλείσουμε όλα τα θέματα. Για το προπονητικό είχα τη βεβαιότητα γιατί ήταν κάτι που είχαμε στα χέρια μας, εμείς το τρέχαμε. Υπήρχαν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά το καταφέραμε. Πίστευα, λοιπόν και πιστεύω ακόμα ότι μέσα σε αυτή τη σεζόν θα προχωρήσει και θα τελειώσει και το θέμα του γηπέδου, θα μπει ο θεμέλιος λίθος, θα πέσουν οι υπογραφές. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μέχρι στιγμής με την Πολιτεία, οπότε πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουμε τελειώσει.

Πιστεύω πολύ πιο νωρίς, αλλά σας λέω τις σκέψεις μου, στις αρχές του καλοκαιριού. Οπότε τελειώνοντας με αυτά τα πράγματα θα ήθελα και αυτό είπα τότε και αναγκάζομαι να πω και τώρα, ότι μετά το Μάιο θα αποχωρήσω.



Δεν πιστεύω πως έκανα κακό στην ΑΕΚ

Δεν πιστεύω ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχω κάνει κακό στην ΑΕΚ. Αν πετύχουμε και αυτό με το γήπεδο, σίγουρα θα φύγω πιο ανακουφισμένος. Ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να αφήσω την ομάδα τώρα και να παραιτηθώ. Δεν μου ταιριάζει καθόλου, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το έλεγα και δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα, αν δεν υπήρχε αυτό το δημοσίευμα. Ήταν μια κουβέντα, την οποία κάναμε οι μέτοχοι μεταξύ μας, για το τι θα κάνουμε του χρόνου, μετά του χρόνου. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Για να προλάβω κάποιες ερωτήσεις σας, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου και από αυτά που έκανα και αν τα έκανα καλύτερα, σήμερα ίσως να μην σκεφτόμουν να φύγω μετά το 2009. Από την αρχή έλεγα, ότι στόχος ήταν να έχουμε 30.000 διαρκείας. Δεν το πέτυχα και είναι ο πέμπτος χρόνος αυτός και δεν έχουμε 30.000 διαρκείας.

Ποτέ δεν κάνει λάθος ο κόσμος. Μιλάω για δικές μου ευθύνες. Να υπενθυμίσω και κάτι άλλο, που είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, όποτε υπάρχει κρίση στην ομάδα, γράφετε πράγματα τα οποία δεν είναι αλήθεια, δεν αξίζει να τα γράφετε για αυτούς τους μετόχους και αυτή τη διοίκηση στην ομάδα μας. Σας είχα πει πριν χρόνια, ότι η ΑΕΚ είναι πάρα πολύ τυχερή και εγώ που δίπλα μου έχω τέτοιους ανθρώπους και δεν πιστεύω ποτέ, αν αποφασίσουν και οι ίδιοι να αποχωρήσουν μετά το Μάιο, ότι θα υπάρξουν ξανά τόσο καλοί, έντιμοι και χωρίς να έχουν κάτι να κερδίσουν, άνθρωποι που θα εμπλακούν με το ποδόσφαιρο.

Δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνει αυτό. Αυτή είναι η γνώμη μου, ήταν η γνώμη μου και παραμένει. Οπότε μην ψάχνετε για σενάρια, ότι τσακωθήκαμε και υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μας. Με είχατε ρωτήσει και στο παρελθόν, νομίζω πέρσι, αν υπάρχουν διαφωνίες και σας απάντησα ότι διαφωνίες υπάρχουν από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε μαζί μέχρι και τώρα. Πάντα υπάρχουν διαφωνίες. Αυτό, όμως, δεν λέει τίποτα.

Το προπονητικό λοιπόν, το οποίο τελειώσαμε και δεν θα τελειώναμε ποτέ, αν δεν υπήρχε ο κ.Νοτιάς, όπου επί της ουσίας χάρις σ’ αυτόν αγοράστηκε, διότι αυτός το χρηματοδοτεί. Αποφασίσαμε όλοι μαζί και ο ίδιος χρήματα να πέσουν φέτος εκεί και όχι για ποδοσφαιριστές, γιατί το θεωρούμε το πιο σημαντικό κομμάτι στην ομάδα μας. Είχα ξεχάσει να κάνω αυτή την πολύ σημαντική αναφορά για τον κ.Νοτιά και επανέρχομαι. Έλεγα, λοιπόν, ότι σίγουρα αν είχα πετύχει να είχα πείσει τον κόσμο να γίνει πιο ενεργός και να έρχεται στο γήπεδο, θα ήταν πιο δύσκολο για μένα να αποχωρήσω μετά το Μάιο.

Δεν το έχω κάνει, γιατί έχω κάνει λάθη. Έχω πολλά να σας πω, αλλά νομίζω ότι τα περισσότερα θα βγουν και από ερωτήσεις που θα μου κάνετε και δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω μονόλογο. Καλύτερα να ξεκινήσετε να ρωτάτε και νομίζετε ότι θα καλυφτείτε και εσείς και εγώ σε όσα θέλω να πω.

Ποια είναι αυτά τα λάθη που λέτε πως κάνατε και ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Ίσως ήταν και η πρόθεση του κ.Μελισσανίδη να εμπλακεί στα διοικητικά της ΑΕΚ;

Πρώτον, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα είμαι ισόβιος και ότι έχω δεθεί με μια καρέκλα. Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι μετά από πέντε χρόνια θα έπρεπε να το ξανακοιτάξω, θεωρώντας ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια θα έχουν λυθεί τα μεγάλα προβλήματα της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που με αφήνει ικανοποιημένο. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχω πετύχει -και το είπα και πριν- να κερδίσω περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου και να κάνω τον ΑΕΚτζή πιο ενεργό φίλαθλο.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Θα σας πω τη δική μου λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία δεν απολύτως απαραίτητα και η σωστή, απλά είναι η δική μου λογική. Λέω ότι θα πρέπει να έχει η ΑΕΚ 30.000 διαρκείας για να μεγαλώσει κατά τη δική μου άποψη. Σας το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά θα το ξαναπώ για να το θυμίσω σε μερικούς. Πανευρωπαϊκά οι δύο ομάδες που έχουν χρηματοδότες είναι η Τσέλσι και η Ίντερ. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει χρηματοδότη, ο οποίος να βάζει κάθε χρόνο λεφτά από την τσέπη του.

Όλες οι ομάδες ζουν από τα έσοδα, τα οποία είναι φυσικά μεγάλα, αλλά τα έξοδα τους είναι πάντα όσα και τα έσοδά τους. Οπότε για να μεγαλώσει η ομάδα μας, χρειάζεται τα 20 εκατομμύρια. ευρώ μέσο όρο, που έχουμε έσοδα, να γίνουν 25 και 30 εκατ. Αυτό θα γίνει μόνο αν έχουμε παραπάνω κόσμο στο γήπεδο. Αν έχουμε παραπάνω κόσμο στο γήπεδο, θα έχουμε παραπάνω έσοδα, θα έχουμε μεγαλύτερη εμπορική αξία και θα μεγαλώσει γενικότερα η ομάδα μας.

Είμαι κατά της λογικής, γιατί τα αποτελέσματα το έδειξαν, να έρθει ένας άνθρωπος και να χρηματοδοτήσει. Και εγώ να έχω να βάλω άλλα 40 εκατ. στην ομάδα αυτή τη στιγμή, που σημαίνει ότι τα έσοδα μας θα παραμείνουν 20, αλλά τα έξοδα μας θα γίνουν 60, το καλοκαίρι θα έχουμε μια «τρύπα» 40 εκατ. ευρώ. Θα το ξανακάνω δεύτερη χρονιά και το επόμενο καλοκαίρι, θα έχουμε μια «τρύπα» 80 εκατ. ευρώ.

Κάποια στιγμή θα τελειώσουν και τα λεφτά, δεν υπάρχει μηχανή. Ή θα πρέπει να υπάρχει κάποιος, που θα καλύπτει κάθε χρόνο αυτή την «τρύπα», ή η ομάδα θα μαζεύει χρέη και θα τη βρούμε όπως τη βρήκαμε κι εμείς το καλοκαίρι του 2004. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να λειτουργήσει.

Αυτή είναι η δική μου σκέψη. Για να λειτουργήσει η ομάδα και να είναι υγιής, θα πρέπει τα 20 εκατ. ευρώ που είχε έσοδα, να γίνουν 25, να γίνουν 30, να γίνουν 35. Αυτό το πράγμα δεν το κατάφερα. Δηλαδή, δεν κατάφερα να πείσω τον κόσμο και έχασα τον κόσμο και έχασα και την εμπιστοσύνη του, έτσι εκτιμώ εγώ, σταδιακά.

Και αυτή τη στιγμή ευγνωμονώ τους ανθρώπους που πήραν διαρκείας. Ευγνωμονώ τους 15.000 περίπου που είναι η βάση μας. Που για πέντε χρόνια συνεχόμενα αγοράζει. Θα ήθελα πάρα πολύ, οι 15.000 να ήταν 30.000, αλλά αυτά είναι όνειρα, που δεν το πέτυχα.

Αλλά δεν βρίσκω άλλο τρόπο να μεγαλώσει με υγεία μια ποδοσφαιρική ομάδα και δη η ΑΕΚ. Για τους άλλους τρόπους αδιαφορώ, δηλαδή το να αυξάνουμε το μπάτζετ χωρίς να μπορούμε να το καλύψουμε από τα έσοδα της ομάδας. Πολύ απλά, αυτή είναι η λογική την οποία έχω και την οποία πέρασα και στους υπόλοιπους μετόχους και συμφωνούν.



Βέβαια, ούτε εμείς το πετύχαμε, γιατί κάθε χρόνο ξεπερνάμε τα έσοδα και κάθε χρόνο εμείς καλύπτουμε τις «τρύπες» που αφήνουμε, διότι είναι 20 εκατ. ευρώ τα έσοδα, είναι 30 το μπάτζετ της ομάδας, άρα έχουμε 10 εκατ. ευρώ «τρύπα». Βάζουμε το χέρι στην τσέπη κάθε χρόνο και καλύπτουμε αυτή την «τρύπα». Θα έπρεπε και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Να είναι τα έξοδα της ομάδας 30 εκατ. ευρώ, αλλά να ανέβουν τα έσοδα της ομάδας και να φτάσουν στα 30 ή και στα 40 εκατ. Έτσι θα μεγαλώσει η ΑΕΚ κατά τη γνώμη μου. Αυτή η γνώμη δεν είναι απαραίτητα η σωστή. Αυτοί είναι οι δύο σημαντικοί λόγοι. Ο ένας ότι κλείνω πέντε χρόνια και νομίζω ότι μέχρι το Μάιο κάτι θα έχω κάνει. Το άλλο είναι αυτό που δεν πέτυχα και αυτό που είχα στο μυαλό μου, για το πώς θα μεγαλώσει η ομάδα μας.



Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των υπόλοιπων μετόχων στην απόφασή σας να αποχωρήσετε το επόμενο καλοκαίρι;

Στην αρχή είπαμε να το ξανασυζητήσουμε το Μάιο όλοι μαζί, για να δούμε τι θα κάνουμε. Εγώ τους ξεκαθάρισα ότι η σκέψη μου είναι ότι δεν θα συνεχίσω μετά το Μάιο. Σίγουρα, αν αυτό το πράγμα και αν αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν γινόταν, θα είχαμε συζητήσεις όλο το χρόνο για το τι θα γίνει μέχρι το Μάιο. Δεν έχω να σας πω τώρα κάτι τελεσίδικο για το τι πρόκειται να κάνουν οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Ο τρόπος σκέψης που μας αναλύσατε νωρίτερα γύρω από τη χρηματοδότηση της ομάδας, ήταν και ο κύριος λόγος που δεν δεχτήκατε την προφορική προσφορά του κ.Μελισσανίδη; Και αν αυτή η άρνηση ενόχλησε κάποιους από τους μετόχους;

Όχι. Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε άρνηση. Για να αρνηθώ και αυτό εξήγησα, θα πρέπει να υπάρξει κάτι επίσημο, το οποίο θα πάει στο διοικητικό συμβούλιο. Μιλάμε για κάτι προφορικό που έγινε μεταξύ δύο ανδρών στο τηλέφωνο. Δεν έγινε αυτό το επίσημο, ίσως γιατί έδωσα στον κ.Μελισσανίδη να καταλάβει ότι δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί από τους νυν μετόχους να βάλουν χρήματα στην ομάδα.

Και πιστεύω ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα - ειλικρινά το λέω - κανείς να απαιτήσει από τους νυν μετόχους της ΑΕΚ να βάλουν χρήματα στην ομάδα. Διότι, βάλανε χρήματα, βάζουνε χρήματα και στηρίζουν την ομάδα για πέντε χρόνια. Αν κάποιος θέλει να στηρίξει την ομάδα ή να τη βοηθήσει και να βάλει χρήματα…



Απ’ ότι καλά θυμάστε εμείς φέραμε την πολυμετοχικότητα στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και πάντα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν ή ακόμα να μεγαλώσουν την ομάδα. Είτε να έρθουν μαζί μας, είτε γιατί θεωρούν ότι μπορούν να την πάρουν από μας και να την κάνουν ακόμα μεγαλύτερη.

Πάντα είμαστε ανοιχτοί σ’ αυτό. Ο κ.Κανελλόπουλος έχει κάνει μια συνέντευξη και το έχει ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα, ότι είμαστε ανοιχτοί. Εμένα με ενόχλησε αυτό. Το συγκεκριμένο. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους μετόχους, τη στιγμή που όταν βάζαμε χρήματα, καταλαβαίνετε που τα βάζαμε. Άλλο να έχεις ένα Φίατ τρακαρισμένο, το οποίο δεν μπορεί να τσουλήσει και να το αγοράζεις και άλλο να το φτιάχνεις, να το κάνεις Μερσεντές και να έρθει κάποιος να αγοράσει τη Μερσεντές με την τιμή του Φίατ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω. Να ρωτήσω μήπως παίρνετε την ευθύνη για το δεύτερο λόγο της αποχώρησης σας…

Σας είπα, όχι ότι ίσως παίρνω ευθύνη. Σας είπα ότι μόνο εγώ παίρνω την ευθύνη.

Στέκομαι σε κάτι συγκεκριμένο. Πριν από κάτι μήνες σε μια συνέντευξη Τύπου, καλούσατε τον κόσμο να μην πάρει εισιτήρια διαρκείας γιατί η ΑΕΚ δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο, γιατί στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάπως έτσι το είχατε πει. Και μάλιστα είχατε πει ότι σε λίγο τα παιδιά των ΑΕΚτζήδων θα γίνουν Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί.

Αν είναι να μεταφέρετε τα λόγια μου, σας παρακαλώ να τα μεταφέρετε ακριβώς. Κάντε μου την ερώτηση, γιατί δεν τα είχα πει έτσι ακριβώς.

Τέλος πάντων, προτρέψατε εμμέσως τον κόσμο να μην έρθει να πάρει διαρκείας.

Είχα πει, ότι καταλαβαίνω και περιμένω ότι τη σεζόν που θα έρθει δεν θα έχουμε πάρα πολλά διαρκείας. Αυτό είχα πει. Αλλά πιστεύω το ότι θα πρέπει να παίξουμε όμορφο ποδόσφαιρο και μετά ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο. Αυτό είχα πει. Δεν είχα πει, μην πάρετε διαρκείας. Είχα κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον.

Εκφράζοντας πάντως και μια απογοήτευσή σας και για το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Γιατί δεν μιλήσατε μόνο για λάθη δικά σας. Αυτή η απογοήτευση ισχύει μέσα σας ακόμη;

Ισχύει αλλά επειδή είναι πάρα πολύ μικρό το να προτάσσω τέτοια πράγματα και δικαιολογίες, όσον αφορά το λόγο που μπορεί να σκέφτομαι να φύγω, τα πιο σημαντικά είναι αυτά και έχουν να κάνουν με την ομάδα μου. Σίγουρα είναι λόγος, το ότι δεν είναι και το καλύτερο ποδόσφαιρο που υπάρχει, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό. Νομίζω πως το θεωρείτε όλοι δεδομένο και θεωρώ πως ίσως είμαι ξένο σώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί το κακό, όχι το καλό. Αλλά δεν θα ήθελα αυτό να καταγραφεί ως σημαντικός λόγος. Οι σημαντικοί λόγοι βρίσκονται μέσα στην ομάδα μας.

Μετά από αυτή την απόφασή σας, πως σκοπεύετε να στηρίξετε έναν νέο προπονητή και τους παίκτες που ρίχνονται σε μια δύσκολη μάχη; Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή είναι ήδη μια χαμένη χρονιά για την ΑΕΚ;

Κατ’ αρχήν δημοσιοποίησα αυτή την απόφαση στους μετόχους, πράγμα το οποίο δεν θα έβγαινε προς τα έξω. Άρα δεν θα μιλούσαμε και δεν θα υπήρχε καν αυτή η συνέντευξη Τύπου και αυτά που σας λέω τώρα. Φυσικά και έπρεπε να το κάνω, γιατί έπρεπε να κοιτάξουμε το μέλλον της ομάδας. Δεν μπορούμε την τελευταία στιγμή, τον Μάιο να ξέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι ότι εγώ φεύγω. Πρέπει να υπάρχει χρόνος για να δούμε τι θα γίνει. Δεν το μετανιώνω καθόλου αυτό που έγινε.

Για το αν στηρίζω ή όχι αυτή την ομάδα, φέτος κάναμε το καλύτερο από αυτά τα πέντε χρόνια, πράγμα το οποίο δεν το εκτίμησαν πολλοί. Μιλάμε για επτά μεταγραφές, οι οποίες είναι παίκτες ενδεκάδας. Μιλάμε για έναν, κατά τη γνώμη μου τον καλύτερο Έλληνα, προπονητή και ωραίο άνθρωπο. Και κάποια πράγματα τα οποία είχα παραδεχθεί ότι είχα κάνει λάθος και προσπάθησα να τα διορθώσω. Έχουμε νέους παίκτες, έχουμε παίκτες από τις ακαδημίες, τους οποίους έχει δουλέψει ο Τόνι Σαβέβσκι, τους έχει βρει και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Έχουμε έμπειρους, έχουμε καλά ονόματα. Είναι μια ομάδα που θα ήθελα να είχαμε πριν δύο χρόνια, αυτή που έχουμε φέτος. Θα ήθελα να την είχαμε φτιάξει πριν δύο χρόνια.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, για το αν θεωρείτε πως στον κόσμο φαίνεται ήδη ως μια χαμένη χρονιά;

Τον Μάρτιο ή Φεβρουάριο πέρσι, είχα κάνει μια συνέντευξη Τύπου και είχα πει ότι δεν παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο και ότι δεν μας αρέσει αυτό. Και ότι ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά παρ’ όλα αυτά η ΑΕΚ θα έπρεπε να είναι πρώτη, γιατί ήταν καλύτερη από τους άλλους δύο. Εκείνη την περίοδο, όλοι σας γράφατε ότι η ομάδα μας είναι άθλια και οι παίκτες είναι κακοί. Και αργότερα ότι ο Κωστένογλου δεν κάνει για τον πάγκο της ομάδας. Όλα αυτά διαψεύστηκαν μέσα σε δύο μήνες.

Η ομάδα μας έπαιξε καταπληκτικά, οι παίκτες μας ήταν καλοί τελικά και ο Κωστένογλου την έκανε τη δουλειά του πολύ σωστά για τους επόμενους δύο μήνες. Πριν καν ξεκινήσει αυτή η σεζόν, υπάρχει μια αίσθηση και μια ανησυχία ότι η χρονιά είναι χαμένη. Πριν καν γίνει αυτή η συνέντευξη Τύπου. Περιμένετε λίγο. Ας σκεφτούμε λίγο ότι υπάρχει η πιθανότητα 3-5%, να ξέρω λίγη μπάλα εγώ και λίγη ο προπονητής της ομάδας. Έστω ένα 5%. Θα το δούμε και θα το κρίνετε φυσικά στο τέλος.

Ένα βασικό ζήτημα είναι το πώς διέρρευσε η είδηση της αποχώρησής σας. Επειδή η συζήτηση έγινε ανάμεσα σε δέκα ανθρώπους και αν αυτό σας κάνει κάπως καχύποπτο; Και μήπως τελικά η προσφορά των 70 εκατ. ευρώ άξιζε να υλοποιηθεί, με τη διείσδυση και άλλων μετόχων στην ομάδα;

Ξεκινάω από τη δεύτερη ερώτηση. Όποιος θέλει, είναι ΑΕΚ και θέλει να βοηθήσει την ομάδα και να κάνει μια πρόταση, να βάλει χρήματα, νομίζω ότι όλοι οι μέτοχοι θα κάτσουν να τον ακούσουν. Δεν έγινε επισήμως και σας είπα γιατί δεν έγινε επισήμως. Δικαιολογώ δηλαδή τον κ.Μελισσανίδη, διότι δεν μου άρεσε το βάλε 70 εκατ., βάζω 70 εκατ. Αυτό νομίζω, ας μην το αναλύσουμε παραπάνω, δεν είναι σωστό. Το τι έχουμε βάλει εμείς και από πότε τα έχουμε βάλει είναι δική μας εντελώς υπόθεση. Φυσικά, αν θέλει κάποιος να βοηθήσει εδώ είμαστε και το συζητάμε. Ποτέ δεν είχαμε κλείσει την πόρτα.

Όσον αφορά το πρώτο, σίγουρα δεν είναι πολύ ευχάριστο το ότι διέρρευσε, αλλά καχύποπτος δεν είμαι καθόλου γιατί τους ξέρω έναν προς έναν τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Όσο και αν προσπαθείτε να βγάλετε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι «κίτρινο» και κάποια τριβή μεταξύ μας. Για τελευταία φορά, γιατί τον τελευταίο καιρό έχω βαρεθεί να το ακούω, δεν υπάρχει. Δεν θα κάνω και τον ντετέκτιβ τώρα.



Μήπως έχετε ενημερωθεί για μια συνάντηση πριν από πέντε μέρες στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης του κ.Μελισσανίδη με τον κ.Νοτιά;

Το έχετε πληροφορηθεί εσείς;

Έχει βγει ως φημολογία…

Το τι έχει βγει σαν φημολογία επιτρέψτε μου να μην το κρίνω, γιατί έχουν βγει πάρα πολλά λάθος πράγματα.

Ο πρώτος στόχος είπατε πως ήταν η οικονομική εξυγίανση. Σε ένα μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Όμως η ομάδα δεν έχει κατακτήσει τίτλους. Αυτό είναι κάτι που σας στενοχωρεί και γιατί νομίζετε ότι συνέβη;

Σίγουρα είναι κάτι που θα θέλαμε, να είχαμε κατακτήσει τίτλους. Αλλά υπάρχουν και τα κοντέρ τα οποία γράφουν, 13 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Μάλλον έχουμε διαφορετικά κοντέρ και συγχωρήστε με γι’ αυτό. Κι από το 1967 ως το 1974, κανείς δεν κέρδισε τις εκλογές. Έτσι νομίζω. Οπότε έχουμε διαφορετικά κοντέρ, αυτά πρέπει να τα μετράτε εσείς.

Πλέον όλος ο κόσμος της ΑΕΚ γνωρίζει ότι θα αποχωρήσετε τον Μάιο από την προεδρία. Σας ανησυχεί μήπως δεν κυλήσει ομαλά η χρονιά, μήπως υπάρξει διαμάχη στις κερκίδες και επηρεάσει αυτό και την ομάδα;

Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, τώρα που το σκέφτομαι. Αυτοί που θεωρούν ότι κάνω κακό μένοντας στην ΑΕΚ, ξέρουν ότι θα αποχωρήσω το Μάιο. Οι υπόλοιποι που θεωρούν ότι δεν κάνω κακό που είμαι στην ΑΕΚ και θέλουν να υποστηρίξουν την ομάδα τους, το κάνουν. Και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε καλά και έχει σχέση με τα αποτελέσματα, αλλά και με τις εμφανίσεις της ομάδας. Δεν έχουμε πιάσει ακόμα καλή απόδοση, αλλά έχω την εντύπωση, ότι ο κόσμος είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Δηλαδή, δεν συγχωρεί ούτε ένα λάθος.

Αυτό κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά των ποδοσφαιριστών είναι η αλήθεια, αλλά θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα. Έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν τέτοιες ανακοινώσεις και προπονητών και διοικήσεων, οι οποίες πολύ καιρό πριν λένε ότι θα αποχωρήσουν στο τέλος της σεζόν. Νομίζω ότι είναι κάτι πάρα πολύ λογικό. Αυτό που είχα πει όταν είχαμε ξεκινήσει, είναι ότι θέλουμε πέντε χρόνια για να κάνουμε κάποια πράγματα. Αυτό θα δέσει ακόμα περισσότερο όταν τελειώσει και το γήπεδο και μπουν οι υπογραφές.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τον Ντέμη Νικολαΐδη να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην ΑΕΚ;

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, είναι σκέψεις που έχω μήνες. Όχι δεν νομίζω.

Έβλεπα και καταλαβαίνω και συναισθάνομαι, αν εμπνέω πολύ εμπιστοσύνη. Ίσως είμαι εγωιστής και θέλω να εμπνέω εμπιστοσύνη σε πολλούς ανθρώπους. Πάντως δεν είμαι εδώ με το ζόρι.

Νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίφαση στα λεγόμενά σας. Κάποια στιγμή μιλάτε ως Ντέμης Νικολαΐδης και ύστερα ως μετοχική ομάδα. Η απογοήτευση από όλα αυτά τα ζητήματα που βάζετε αφορούν το πρόσωπό σας μόνο; Και δεύτερον η διοικητική αβεβαιότητα δημιουργεί κάποια αναταραχή, άρα αν έχετε αποφασίσει να πείτε στους παίκτες αυτό είναι το πλάνο και έτσι θα πορευτούμε. Και τρίτον, μιλήσατε για λάθη. Γιατί δεν προσπαθείτε να τα διορθώσετε;

Καμία διοικητική αστάθεια δεν υπάρχει. Μέχρι το Μάιο εμείς είμαστε, εγώ είμαι ο πρόεδρος και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στην ομάδα. Από το Μάιο και μετά θα δούμε, τουλάχιστον οι υπόλοιποι μέτοχοι, τι θα γίνει. Είμαι και μέτοχος, είμαι και ο πρόεδρος της ομάδας, είμαι και ο Ντέμης Νικολαΐδης. Αυτή τη στιγμή μιλάω και λέω τη γνώμη μου. Δεν μιλάω εκ μέρους κανενός άλλου.

Όσον αφορά τα λάθη, σίγουρα προσπαθείς να τα διορθώσεις κάθε χρόνο. Τώρα είμαι και πιο έμπειρος, πέρασαν πέντε χρόνια. Και εμπειρία, ως επί το πλείστον, τι ονομάζουμε; Τα λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αλλά εντάξει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσω δέκα χρόνια, για να πω ότι έγινα ακόμα πιο έμπειρος.

Αν ισχύσει αυτό που είχαν πει κατά καιρούς οι μέτοχοι και αποχωρήσουν και αυτοί μαζί σας, τι θα γίνει με το θέμα του γηπέδου, όπου όπως είπατε θα έχει προχωρήσει μέχρι το Μάιο; Με ποιον θα μιλήσει η κυβέρνηση ή οι εταιρίες που θα το αναλάβουν και πως θα κλείσετε μια συμφωνία από τη στιγμή που θα έχετε ημερομηνία λήξης;

Ωραίο αυτό. Φαντάζομαι πως από εδώ και πέρα αυτό θα γράφετε. Ημερομηνία λήξης. Το γήπεδο δεν το κάνουμε για εμάς. Για την ΑΕΚ το κάνουμε. Η ΑΕΚ θα παίζει εκεί. Η ΑΕΚ δεν είμαστε εμείς. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να ταυτίζεται με πρόσωπα.

Ναι, αλλά όπως εσείς δεν θέλετε να κάνετε γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αυτοί που θα έρθουν μετά από εσάς μπορεί να μην θέλουν το γήπεδο που εσείς θα φτιάξετε τη χρονιά που φεύγετε.

Ναι, μπορεί.

Είναι σοβαρό θέμα αυτό.

Είναι σοβαρό, όπως πολύ σοβαρό είναι να γίνει γήπεδο στον ΟΔΔΥ, γήπεδο 50.000 θέσεων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και είναι μεγάλη μας υποχρέωση. Γι αυτό θέλουμε να έχει κλείσει η πενταετία και να το έχουμε κάνει. Γιατί θεωρούμε ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας. Αυτή την απόφαση φυσικά και θα την πάρουμε εμείς. Πιστεύετε ότι δικαιούται να την πάρει κάποιος άλλος; Όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι, δηλαδή;

Δηλαδή, τη χρονιά που φεύγετε θα αποφασίσετε που θα παίζει η ΑΕΚ για τα επόμενα 50 χρόνια;

Το έχουμε αποφασίσει από τη δεύτερη χρονιά και όχι τη χρονιά που θα φύγουμε, αν φύγουμε όλοι.

Τότε δεν είχατε αποφασίσει ότι θα φύγετε.

Τι να σας πω; Αν θέλετε γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια πείτε το να το κάνουμε εκεί. Δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι άλλο. Με πιέζετε, δεν μπορείτε να μου βγάλετε κάτι άλλο.

Δεν προσπαθώ να σας βγάλω τίποτα, αλλά νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό θέμα.

Είναι ένα σοβαρό θέμα, γι αυτό το αντιμετωπίζουμε σοβαρά και γι αυτό πρέπει να κλείσουμε πέντε χρόνια, διότι θεωρούμε ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει εκεί, γιατί μόνο εκεί μπορεί να γίνει και να είναι 50.000 θέσεων. Αυτό σας ξαναλέω και αυτό είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε, διότι δεν το κάνουμε για εμάς. Ανήκει στην ΑΕΚ και η ΑΕΚ θα παίζει. Δεν είναι δικό μας το γήπεδο. Με την ίδια λογική όταν έρθει ο επόμενος, αν εμείς αποχωρήσουμε όλοι, θα κάνει ένα γήπεδο που μόλις φύγει ο επόμενος, ο μεθεπόμενος δεν θα το θέλει. Έτσι δεν είναι; Έτσι ακριβώς είναι. Θα έρθει κάποιος που θα μείνει τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Μετά θα φύγει και θα έρθει κάποιος άλλος. Όποιος έρχεται στην ΑΕΚ θα αλλάζει γήπεδο;

Ρωτάω για τις συμφωνίες, διότι το γήπεδο είναι το πιο σημαντικό θέμα. Οι συμφωνίες θα γίνουν με εσάς και θα πρέπει να τις τηρήσουν κάποιοι άλλοι. Εκτός αν ανήκει στην ερασιτεχνική και μείνει εφ όρου ζωής στο σωματείο. Επειδή η ΠΑΕ δεν μπορεί να έχει δικό της γήπεδο, αφού δεν το επιτρέπει το καταστατικό, θα γίνει μια εταιρία που φαντάζομαι θα μετέχουν οι τωρινοί μέτοχοι. Αν αυτοί οι μέτοχοι αποχωρήσουν, θα τους ανήκει το γήπεδο χωρίς να τους ανήκει η ΑΕΚ;

Δεν θα ανήκει το γήπεδο σε κανέναν μέτοχο. Αυτό σας λέω. Όταν έρθει η ώρα θα καταλάβετε πως έχουν τα πράγματα. Δεν υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να ανήκει γήπεδο σε φυσικό πρόσωπο δικό μας. Είναι μια ατέρμονη συζήτηση αυτή. Θα έρθει κάποιος που θα θέλει το γήπεδο στο Μπραχάμι και άλλος στο Παλαιό Φάληρο. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

Χθες το βράδυ στο φιλικό υπήρχε μια εικόνα διχασμού στο γήπεδο. Σας προβληματίζει αυτό; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι για να συσπειρώσετε τον κόσμο; Διότι, θα είναι πρόβλημα μέσα στη σεζόν…

Αν εξαιρέσω τον πρώτο χρόνο της θητείας μου ως πρόεδρος της ΑΕΚ, κάθε χρόνο υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Νομίζω και τα τελευταία 15 χρόνια. Να κάνω τι; Το σίγουρο είναι πως δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν.

Είχα σημειώσει μια από τις βασικές εξαγγελίες σας. «Να μεγαλώσουμε τη λίμνη». Η λίμνη μεγάλωσε ή βάλτωσε;

Σίγουρα δεν τη μίκρυνα. Αυτό πιστεύω. Αυτή την παρομοίωση μου ήρθε και την είπα πριν πολλά χρόνια. Σας είπα και πριν ότι είχα πάντα στόχο ότι τον πέμπτο χρόνο θα έπρεπε να έχουμε 30.000 διαρκείας. Αυτό θα ήταν όμορφο, αλλά δεν το κατάφερα. Δεν πιστεύω, όμως, ότι μίκρυνα την ομάδα ή της έκανα κακό όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως ακούσαμε το σχέδιο ως το Μάιο, η ΑΕΚ θα έχει προπονητικό κέντρο, θα έχει μπει ο θεμέλιος λίθος για το γήπεδο, θα είναι μια νοικοκυρεμένη ομάδα. Όλα αυτά συντελούν ένα ελκυστικό πακέτο. Μια εικόνα ωραίας προίκας. Το Μάιο θα συζητήσετε το ενδεχόμενο συμμετοχής στη μετοχική ομάδα της ΠΑΕ ή ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησης;

Αυτό ήταν κάτι που θα συζητούσαμε όλοι αυτή τη σεζόν για να δούμε τι απόφαση θα πάρουμε όλοι μαζί για το Μάιο. Δηλαδή, αν θα αποχωρήσουμε όλοι, αν θα ανοίξουμε να μπουν κάποιοι άλλοι. Το σίγουρο είναι – επειδή πρώτοι φέραμε την πολυμετοχικότητα - ότι είμαστε ανοικτοί και θα είμαστε όσο βρισκόμαστε στην ΑΕΚ σε όλων των ειδών τις συζητήσεις, αφού πρόκειται για το καλό της ομάδας μας.

Είπατε ότι θα αποχωρήσετε από τη θέση του προέδρου. Θα κρατήσετε τις μετοχές σας ή θα παραχωρήσετε και τις μετοχές;

Δεν με έχει απασχολήσει αυτό το θέμα ακόμα. Αυτό που είπα είναι ότι θα ήθελα να αποχωρήσω από πρόεδρος. Το άλλο θέμα δεν με έχει απασχολήσει καθόλου.

Με βάση τη διαπίστωση των λαθών σας γιατί λέτε φεύγω; Δεν μπορούν να διορθωθούν αυτά τα λάθη; Ο κόσμος δεν μπορεί να φτάσει από τα 15.000 διαρκείας στα 30.000 ή όσα θέλετε;

Η επιτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Και εγώ είχα βάλει ένα πήχη. Ήθελα τον πέμπτο χρόνο να έχουμε 30.000 διαρκείας. Ξεκινήσαμε από 17.500 τη χρονιά που ήταν μαγική, αλλά είχαμε αυτό το νούμερο, μετά πήγαμε στα 16.500. Δηλαδή, με πολύ μέτρια ομάδα, κάνοντας μια πολύ καλή πορεία – ενώ στόχος μας, ας πούμε, ήταν να παραμείνουμε στην Α’ εθνική – είχαμε 17.500 και το δεύτερο χάσαμε 1.000. Τον τρίτο χρόνο λόγω Champions League πήγαμε στα 20.000.

Τον τέταρτο χρόνο λόγω Ριβάλντο πήγαμε στα 25.000. Τον πέμπτο χρόνο, να σας πω την αλήθεια, περίμενα λιγότερα. Δεν περίμενα 18.000. Δεν είναι λίγα τα 18.000, αλλά στο μυαλό μου θα έπρεπε να είναι 30.000 για να μεγαλώσει αυτή η ομάδα. Τα ίδια σας είχα πει και πριν τρία χρόνια. Ότι πρέπει η ομάδα να ζει αυτόνομα, έτσι ώστε όταν φύγουμε εμείς, όποιος έρθει να πάρει μια ομάδα νοικοκυρεμένη, υγιή, η οποία δεν θα χρωστάει και θα μπορεί να τρέξει μόνη της.



Αυτό δεν μπορεί να γίνει και γι αυτό φεύγετε;

Μάλλον δεν έχετε καταλάβει. Εννοώ ότι είχα στόχο τον πέμπτο χρόνο η ομάδα μας να έχει 30.000 διαρκείας. Το οποίο δεν κατάφερα. Θεωρώ ότι θα μπορούσα, ίσως με καλύτερες αποφάσεις, να το είχα καταφέρει. Δεν το κατάφερα, αλλά έχει κόσμο η ΑΕΚ και εύχομαι κάποιος, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος στην ομάδα μετά το Μάιο, να το καταφέρει.

Από την ανάλυση που κάνατε για τα διαρκείας πέραν τις εμπιστοσύνης του κόσμου στη διοίκηση και το πρόσωπό σας, φαίνεται ότι υπάρχει και ο ενθουσιασμός του κόσμου στις μεγάλες μεταγραφές και το Champions League. Φέτος γιατί η διοίκηση δεν ακολούθησε αυτή την τακτική των μεγάλων μεταγραφών; Είδαμε μεταγραφές, αλλά είδαμε και να διαλύεται η περσινή ομάδα, να φεύγουν σημαντικοί παίκτες που τους αγαπούσε ο κόσμος.

Σας είπα ότι φέτος θεωρώ ότι έχουμε το καλύτερο ρόστερ από όλες τις πλευρές και θα ήθελα να το είχαμε πριν από δύο χρόνια. Σας εξήγησα και τους λόγους. Για τις ηλικίες, τους παίκτες από τις ακαδημίες. Κατά τη γνώμη σας και έτσι έχει περάσει και στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, δεν έχουμε κάνει μεγάλες μεταγραφές. Πήραμε τον Σκόκο που τον κυνηγάμε δύο χρόνια, διότι είχαμε πάει να τον πάρουμε πριν δύο σεζόν και μας τον πήρε η Πούμας. Τελικά τον πήραμε τώρα.

Για μας είναι εξαιρετικός παίκτης και μεγάλη μεταγραφή. Θα μου πεις δεν τον ξέρουν στην Ελλάδα και δεν μπορεί να περάσει ως μεγάλη μεταγραφή. Πήραμε τον Μπασινά, πήραμε τον Κυργιάκο που είναι ίσως οι πιο βασικοί παίκτες της εθνικής ομάδας. Επίσης, θεωρείτε ότι δεν είναι μεγάλες μεταγραφές και αυτές; Πήραμε τον Μαϊστόροβιτς. Σας αναφέρω ονόματα με μεγαλύτερη πορεία στο ποδόσφαιρο. Είναι υποκειμενικά όλα αυτά. Αν ήμασταν μια άλλη ομάδα και είχαμε άλλο όνομα, άλλη συμπεριφορά ως προς τις μεταγραφές και οι ανακοινώσεις μας δεν έβγαιναν σε 17 λέξεις και όλο αυτό το πακέτο το κάναμε πιο όμορφο, ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι κάναμε τεράστιες μεταγραφές. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά εξίσου σημαντικοί στην εθνική ομάδα είναι ο Δέλλας με τον Λυμπερόπουλο, σημαντικός παίκτης είναι και ο Παπασταθόπουλος. Είναι παίκτες που είχε δεθεί ο κόσμος μαζί τους και ίσως περίμενε κάτι περισσότερο.

Σωστά, αλλά κάποιοι πρέπει να φύγουν και κάποιοι πρέπει να έρθουν. Αυτό είναι σίγουρο. Σε ό,τι αφορά στον Παπασταθόπουλο, θα σας πω μερικά πράγματα. Πρώτον από την αρχή σας έχω πει πως ένας από τους τρόπους για να μεγαλώνει η ομάδα είναι και να πουλάει ποδοσφαιριστές. Ο Παπασταθόπουλος αν έμενε άλλον ένα χρόνο, θα μπορούσε να εξαγοράσει το συμβόλαιό του, διότι θα έκλεινε τρία χρόνια στην ομάδα. Οι καινούριες οδηγίες της ΦΙΦΑ του έδιναν αυτό το δικαίωμα. Άρα θα τον χάναμε τον παίκτη. Έγινε πρόταση στον μάνατζέρ του για ανανέωση και επέκταση συμβολαίου για να έχουμε μια μεγαλύτερη σιγουριά.

Ο μάνατζέρ του δεν δέχτηκε και κατά την γνώμη μου καλά έκανε, διότι δεν είχε λόγο να δεχτεί. Άρα θα ήταν μεγάλο σφάλμα να μείνει ο Παπασταθόπουλος. Όχι ποδοσφαιρικά, έτσι; Μιλάω για άλλα πράγματα. Επίσης, χαίρομαι για το παιδί. Έτσι είναι. Τα ταλέντα τα μεγάλα δεν μπορείς να τα κρατήσεις. Πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους, να παίξουν και αλλού. Απλά σας έκανα μια ανάλυση πιο τεχνοκρατική. Φυσικά ο Λυμπερόπουλος είναι μεγάλος παίκτης και δέθηκε με την ομάδα. Το ίδιο και ο Δέλλας που ξέρετε ότι είναι και φίλος μου. Ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο χρόνια, αλλά είναι κάποιες αποφάσεις που πρέπει να παίρνονται. Δεν θέλω να κάνω μεγαλύτερη ανάλυση.

Θεωρείτε ότι είναι δική σας ευθύνη που οι μεταγραφές αυτές δεν πέρασαν στον κόσμο της ΑΕΚ ως μεγάλες; Είπατε πριν για τις ανακοινώσεις…

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη. Έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε εμείς. Οι ανακοινώσεις μας είναι 15 λέξεων και λιτές. Προτιμούμε ο Σκόκο να κάνει μεγάλο όνομα μέσα στο γήπεδο από το να τον παρουσιάσουμε ως μεγάλο όνομα.

Ποια είναι η λογική, όμως, κάθε καλοκαίρι να αλλάζετε την ομάδα;

Πολύ σωστό αυτό που είπατε. Είναι λάθος. Πάντα όταν συζητάμε μεταξύ μας λέω ότι η καλύτερή μου χρονιά θα είναι όταν η ομάδα κάνει κάτω από τέσσερις μεταγραφές. Θα σημαίνει ότι πάμε καλά. Γι αυτό είπα πριν ότι θα ήθελα αυτή η ομάδα να υπήρχε πριν δύο χρόνια.

Κινδυνεύει να μείνει αναπάντητο ένα ερώτημα φεύγοντας από εδώ. Η τοποθέτησή σας όσον αφορά το πρόσωπό σας είναι ξεκάθαρη. Το Μάιο φεύγετε. Μένει αναπάντητο τι θα κάνουν οι μέτοχοι. Είναι και ο κ. Κανελλόπουλος εδώ. Δεν ξέρω αν προτίθενται οι μέτοχοι να πάρουν θέση.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει τοποθέτηση και πληροφόρηση στον κόσμο για τη θέση που θα κρατήσουν οι μέτοχοι.

Θα είναι αντίστοιχα ξεκάθαρη;

Δεν ξέρω να σας απαντήσω τώρα, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχει ομίχλη σε αυτό το κομμάτι. Δεν μας αρέσει, αλλά δεν αρέσει ούτε σε εσάς, φαντάζομαι.

Είπατε ότι έχετε το καλύτερο ρόστερ, με νέα παιδιά από τις ακαδημίες. Με την ίδια φιλοσοφία είχατε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά στην πορεία λόγω του στόχου ενός πρωταθλήματος, αυτό χάλασε. Έχετε μετανιώσει γι αυτό;

Το είχα πει και τότε. Σε μια συνέντευξη όταν προπονητής ήταν ο κ. Φερέρ είχα πει ότι κάπου χάσαμε το δρόμο μας. Πρέπει να ήταν πέρσι το Μάρτιο.

Θεωρείτε ότι μέσα στις προσωπικές σας ευθύνες ότι δώσατε παραπάνω ελευθερίες στον κ. Φερέρ;

Τα έχω απαντήσει όλα αυτά και είναι όπως τα λέτε.

Η περσινή ομάδα δεν ήταν κακή. Με ποια λογική αυτή η ομάδα διαλύθηκε και ήρθαν, όπως είπατε, επτά παίκτες 11άδας;

Με τι λογική ότι στο ρόστερ μας πλέον υπάρχουν παίκτες που έχουν βγει από τις ακαδημίες. Πράγμα που αργήσαμε, αλλά το κάναμε. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε από την αρχή. Πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια, να τους πάρεις, να μεγαλώσουν και να μπουν στην ομάδα. Με τη λογική ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει πάρα πολύ. Διότι, θέλουμε πιο νέους παίκτες και με τη λογική ότι δεν κάνουμε πλέον ομάδα για μια χρονιά, αλλά ετών.

Όπως είπε και ο κ. Ξενάκης δεν πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο όλες αυτές τις μεταγραφές. Ποντάραμε ότι αυτή η ομάδα σιγά, σιγά πρέπει να μειώσει τις μεταγραφές, διότι οι νέοι παίκτες θα… βγουν. Πιστεύουμε σε αυτούς και έχουν όλοι ταλέντο. Όχι κάνοντας μια ομάδα της μία χρονιάς.

Οι παίκτες που ήρθαν για βασικοί, ο Κυργιάκος, ο Μπασινάς, ο Χουανφράν είναι και αυτοί πάνω από 30 χρονών.

Είναι, αλλά υπάρχει ένα πλάνο.

Θα μπορούσαν τα παιδιά των ακαδημιών να είναι οι επόμενοι. Η δεύτερη ομάδα, οι αναπληρωματικοί…

Είναι πάνω σε ένα πλάνο όλοι αυτοί. Ακόμα και οι μεγάλοι σε ηλικία. Δεν μπορείς να βάλεις ποδοσφαιριστές νεαρούς να παίξουν μόνοι τους.

Γιατί έφυγαν οι 30άρηδες που είχαμε και ήρθαν άλλοι;

Γιατί θέλει και μια ανανέωση η ομάδα και υπάρχουν και αποφάσεις ποδοσφαιρικές που αποκλείεται να συμφωνούμε όλοι. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πήραμε τον Μαϊστόροβιτς που είναι 31 και ως αμυντικός έχει 3-4 καλά χρόνια μπροστά του. Κοιτάμε και ποιος θα είναι δίπλα του. Ότι ο Γκέντσογλου μπορεί να παίξει και στόπερ ή ότι δεν έχουμε πολλούς στόπερ στις ακαδημίες. Έγιναν όλα με ένα πλάνο φέτος κοιτώντας και το μέλλον. Το να φύγει ένας ποδοσφαιριστής που θεωρείτε απαραίτητος για την ομάδα και εγώ με τον προπονητή δεν το θεωρούμε, είναι απολύτως λογικό. Κάποιος πρέπει να πάρει την απόφαση να το κάνει.

Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ΠΑΕ που έκανε αναλυτικές οικονομικές παρουσιάσεις, κάτι που απουσίασε φέτος. Γιατί; Αντίθετα όλοι ξέρουν ότι τον Ολυμπιακό τον έχει μετοχικά ο Κόκκαλης και ο Παναθηναϊκός ενημερώνει για τις αλλαγές στο μετοχικό. Γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς το μετοχολόγιο; Και ήθελα να ρωτήσω αν πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν σε εξέλιξη.

Το μετοχολόγιο δεν το γνωρίζετε γιατί δεν διαβάζετε μάλλον ή δεν θέλετε να ξέρετε. Είναι όλοι γνωστοί και όλες οι μετοχές που έχει ο καθένας γνωστές. Κάθε φορά που έχουμε Γενική Συνέλευση η λίστα αναρτάται έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ. Μην το ξανακούσω ότι δεν ξέρετε. Οικονομική παρουσίαση κανονικά θα έπρεπε να έχουμε σταματήσει να κάνουμε, διότι ξεκινήσαμε να τις κάνουμε σε μία ομάδα που είχε χίλια οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουμε ξεπεράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά την Τρίτη θα έχουμε οικονομικό απολογισμό. Διαφωνούσε σε αυτό, αλλά ο κ. Κανελλόπουλος επιμένει ότι πρέπει να κάνουμε και φέτος. Εγώ πιστεύω ότι δύο στοιχεία στο internet φτάνουν για να είμαστε και καθαροί. Οικονομικούς απολογισμούς κάναμε, διότι είχαμε χιλιάδες προβλήματα. Η αύξηση ΜΚ καλύπτεται. Νομίζω ότι την Τρίτη μπορείτε να ρωτήσετε οικονομικά στοιχεία.

Αν φέτος δείτε την ΑΕΚ των ονείρων σας, πάρει το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, συσπειρώσει τον κόσμο, παίξει καλό ποδόσφαιρο μπορεί να αναθεωρήσετε; Είναι αυτό αναγκαία προϋπόθεση;

Είναι αναγκαία προϋπόθεση, να φύγω χαρούμενος και να με κάνει ακόμα πιο σίγουρο για την απόφασή μου, διότι εγώ δεν είμαι ΑΕΚ για κανένα πρωτάθλημα και δεν ονειρεύομαι την ομάδα μου, να συσπειρώνετε ο κόσμος της επειδή πήραμε ένα πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει σε λίγες μέρες. Έχει αλλάξει κάτι; Πάμε σε ένα πρωτάθλημα με ίσους όρους ή σε μία από τα ίδια;

Έχω εμπιστοσύνη, όσο τον ξέρω και μέχρι στιγμής δεν μου έχει δείξει κάτι αντίθετο, στον κ. Πηλαδάκη. Ότι θα προσπαθήσει, όσες δυνάμεις διαθέτει από τη θέση που κατέχει – οι οποίες δεν είναι και πολλές – για το καλύτερο. Θέλει να υπάρχει ένα σοβαρό πρωτάθλημα. Για να γίνει αυτό και το πρωτάθλημα να παίζεται στα ίσια, πρέπει να το πάρει απόφαση και η πολιτεία. Πράγμα το οποίο δεν το βλέπω.

Σχετικά με τη συσπείρωση του κόσμου λόγω πρωταθλήματος. Πιστεύετε ότι αν η ομάδα είχε κατακτήσει τον τίτλο τα διαρκείας από τις 25.000 θα έφταναν τις 30.000 που ήταν ο στόχος σας;

Ναι, το πιστεύω. Και με στεναχωρεί. Είναι αλήθεια, όμως. Μάλλον εγώ δεν είμαι ο σωστός, αλλά είναι τι έχει στο μυαλό του ο καθένας.

Πιστεύετε ότι βοηθήσατε να φτάσουν τα διαρκείας τουλάχιστον στον περσινό αριθμό; Δεν κάνατε ούτε παρουσίαση, ούτε τα διαφημίσατε καθόλου όπως τις περασμένες σεζόν.

Ήταν μια απόφαση αυτή και επέμενα, συζητώντας με τους συνεργάτες μου, ότι επειδή εμείς ξεκινήσαμε να διαφημίσουμε το διαρκείας πριν από τέσσερα χρόνια, έγινε λίγο μόδα το διαρκείας. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει για ποιο λόγο παίρνει διαρκείας. Δεν χρειάζεται να του το λανσάρουμε. Πρέπει να έχει γίνει συνήθεια σε κάποιους και σίγουρα έχει γίνει σε πάνω από 15.000 ανθρώπους και χαίρομαι πάρα πολύ γι αυτό. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν θέλαμε να διαφημίσουμε τα διαρκείας. Είναι κάτι που θεωρούμε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει κάποιος να το παίρνει, από συνήθεια, διότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάει την ομάδα του να μεγαλώσει. Αν βοήθησα ή όχι μπορείτε να το κρίνετε εσείς.

Πότε ενημερώσατε τον κ. Δώνη για την απόφασή σας και με ποια λογική έγινε πενταετές συμβόλαιο στον Κυργιάκο από τη στιγμή που γνωρίζατε ότι θα αποχωρήσετε;

Αν ο Κυργιάκος δεν κάνει για τον επόμενο πρόεδρο της ομάδας, είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Θεωρώ ότι είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που έχει πέντε χρόνια να παίξει πολύ καλά για την ομάδα μας. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ποτέ δεν λειτούργησα και ποτέ δεν θα λειτουργήσω με καμία λογική ότι το Μάιο φεύγω. Ίσα, ίσα που αυτό θα με κάνει να είμαι ακόμα πιο συγκεντρωμένος στην ομάδα και να θέλω να πετύχω περισσότερα πράγματα. Ο κ. Δώνης έχει χρόνο που γνωρίζει. Δεν περίμενε το σήμερα όπου υπήρχε μια φημολογία ότι θα παραιτηθώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Να παρατήσω την ομάδα. Και φυσικά ο κ. Δώνης το ξέρει.

Θεωρείτε ότι οι όποιοι «δελφίνοι» κατά τη διάρκεια της σεζόν θα πιέσουν έτσι ώστε η αποχώρησή σας να γίνει νωρίτερα;

Δεν τους συμφέρει. Για ποιο λόγο να μπουν σε πόλεμο από τη στιγμή που ξέρουν ότι τον Μάιο θα φύγω.

Μπορεί να βιάζονται…

Θα σας το ξαναπώ γιατί δεν είναι αστείο. Είναι πολύ σοβαρό το αν όλοι οι μέτοχοι αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Είναι πολύ σοβαρό αν οι μέτοχοι αποφασίσουν να μπει και κάποιος άλλος, διότι αφορά το μέλλον της ομάδας. Δεν είναι ότι θα έρθει όποιος θέλει. Πρέπει να το δούμε. Αν αγαπάει την ομάδα, αν έχει πείσει ότι θέλει να τη στηρίξει. Σε όλα είμαστε ανοικτοί και τίποτα δεν θα μείνει κρυφό.

Είπατε ότι έχετε εμπιστοσύνη στον κ. Πηλαδάκη. Ήσασταν από τους πρωτεργάτες στη Super League, αλλά μήπως τα τελευταία δύο χρόνια θεωρείτε ότι έχετε αδρανήσει; Μήπως θα μπορούσατε να έχετε μια καλύτερη στάση;

Τα τελευταία δύο χρόνια με τον κ. Κανελλόπουλο πιστεύω ότι είμαστε αρκετά ενεργοί στη Super League. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Φέτος γράφτηκε ότι η ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία, αλλά από τη στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι ο κ. Πηλαδάκης είναι εξίσου ικανός και τον στηρίζουμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Όταν έγινε η Super League υπήρχαν τρία σημαντικά πράγματα.

Που έπρεπε να ανήκει η διαιτησία, η δικαιοσύνη. Αυτά τα πράγματα δεν έγιναν και φαντάζομαι – το λέω ως φίλος του Πηλαδάκη – ότι κάποια στιγμή θα γίνουν. Διότι, όσο αυτό το πράγμα βρίσκεται στην ΕΠΟ καταλαβαίνετε ότι… Από την Αλεξανδρούπολη, δεν ξέρω που θα γίνουν φέτος οι εκλογές. Υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο που είναι ανεξέλεγκτο. Αυτό μόνο με μια συνολική, κυβερνητική, κρατική «επέμβαση» μπορεί να λυθεί αυτό το πράγμα.

Βάσει των γνώσεων που έχετε διαβεβαιώνετε τον κόσμο ότι υπάρχουν τα εχέγγυα να δουν καλό ποδόσφαιρο, ότι ο τίτλος θα παιχτεί μέχρι το τέλος και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλη ενίσχυση;

Το αν χρειάζεται ή όχι άλλη ενίσχυση η ομάδα είναι κάτι που συζητώ μόνο με τον προπονητή και μένει μεταξύ μας μέχρι να γίνει η μεταγραφή. Το να υποσχεθώ, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο, διότι μπάλα είναι και γυρίζει. Ναι, το πιστεύω και αυτός είναι ο λόγος που ήρθε ο κ. Δώνης στην ομάδα. Για να παίξει όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Πράγμα το οποίο το έχει καταφέρει μόνο σε 2-3 ματς μέχρι στιγμής. Γεγονός που στενοχωρεί και εμένα και τον κ. Δώνη και τους ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι σίγουρο, αλλά έχουμε τονίσει ότι το όμορφο ποδόσφαιρο είναι ο στόχος.

Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα, που ούτε για εσάς είναι ξεκάθαρη. Μας είχαν πει κάποιοι εκ των μετόχων ότι δεν μπορούν να αναλάβουν τη διοίκηση του συλλόγου, διότι έχουν δουλειές και πολλοί εξ αυτών δεν είναι καν στην Ελλάδα. Σημαίνει αυτό ότι εσείς θα αναζητήσετε κάποιο άλλο πρόσωπο να αναλάβει την ΑΕΚ; Η διαδικασία πώλησης της ΠΑΕ τίθεται από σήμερα;

Όχι, βέβαια. Δεν είπε κανείς ότι πωλείται η ΠΑΕ. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για αποχώρηση από τη θέση του προέδρου. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα ενημερωθείτε. Και δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. Πριν 2-3 μήνες είχε πει ο κ. Κανελλόπουλος ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε. Μπορεί και να παραμείνω μέτοχος της ομάδας και εννοείται ότι θα είμαι δίπλα στους μετόχους για να βρεθεί ποιος θα αναλάβει πρόεδρος. Προς το παρών δεν με ανησυχεί. Αυτό που με ανησυχεί είναι το παιχνίδι της Πέμπτης.

Φοβάστε ότι ένας επικείμενος αποκλεισμός από την Ομόνοια και μια ήττα από τον Παναθηναϊκό φέρουν την ΑΕΚ σε εποχές διχασμού μέσα στο γήπεδο;

Κακό είναι αυτό το σενάριο που λέτε. Πιστεύω ότι αν η ομάδα έχει δύο κακά αποτελέσματα, θα αργήσει να παίξει καλά. Αντιστρόφως, αν αυτά τα αποτελέσματα είναι καλά, θα παίξει, αυτό που ξέρει και προπονείται δύο μήνες τώρα, πολύ πιο γρήγορα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τυχαίνει φέτος η χρονιά να είναι λίγο περίεργη. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί είναι έτσι νευρική αυτή η σεζόν, αλλά έτσι όπως τα λέτε είναι. Θα υπάρχουν δυσκολίες.

Φοβάστε μήπως υπάρχουν προβλήματα από τη στιγμή που όλοι (ποδοσφαιριστές, κόσμος, Τύπος) θα σας αντιμετωπίζουν ως διοίκηση προς αποχώρηση;

Όχι. Τι έχουν να κερδίσουν με αυτό;



Ίσως νιώθουν ότι είναι πιο ευάλωτη μια διοικητική κατάσταση που δεν θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Δεν θα υπάρχει αυτός ο πρόεδρος και θα υπάρχει ένας άλλος πρόεδρος. Γι αυτό μιλάμε σήμερα. Δεν μιλάμε για καμιά άλλη αλλαγή προς το παρών.

Πιστεύετε ότι η ΑΕΚ έχει ανάγκη ενίσχυσης σε κάποια θέση ή οι μεταγραφές έχουν τελειώσει;

Ρωτούσατε και τον προπονητή μας μήνες τώρα. Για μεταγραφές δεν μιλάμε ποτέ. Δεν έχω ποτέ προαναγγείλει ότι θα κάνουμε μία μεταγραφή. Δεν θέλω να μπω σε τέτοια διαδικασία.

Έχει γραφτεί ότι έχουν μπει στη μετοχική σύνθεση πρόσωπα που απλά δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως από την ΠΑΕ. Είναι αλήθεια αυτό; Έχει αυξηθεί η ομάδα των μετόχων. Έχουν μπει και άλλοι;

Αν έχουν μπει κι άλλοι θα το πληροφορηθείτε από το μετοχολόγιο, το οποίο θα αναρτηθεί έξω από τα γραφεία μας.

Δηλώσεις του Τάκη Κανελλόπουλου



O Tάκης Κανελλόπουλος άφησε ένα μικρό παράθυρο για την παραμονή του Ντέμη Νικολαϊδη στην ΑΕΚ, έστω και μέσα από κάποιο άλλο πόστο. " Με λυπεί η απόφασή του Ντέμη Νικολαϊδή, αλλά τον καταλαβαίνω και θα μείνει για πάντα πολυ αγαπητός φίλος, και θα είμαι δίπλα του. Είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από την ΑΕΚ και δεν είναι δυνατόν να πάψει να σχετίζεται με αυτή"

Να ξεκαθαρίσουμε πως η ΑΕΚ έχει διοίκηση που θα μείνει αναλοίωτη μέχρι το Μαϊο. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να πορευτούμε με βαση τα οράματα που έχουμε ως ΑΕΚτσήδες. Μια ΑΕΚ με ήθος και αξιοπρέπεια, μια ΑΕΚ που θα παλεύει να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να μοιάζει περισσότερο ευρωπαϊκό.

Θέλω να τονίσω ότι όλοι εμείς που ξεκινήσαμε το 2004 δεν το κάναμε για να γίνουμε πλούσιοι ούτε να διεκδικήσουμε αξιώματα. Το κάναμε για να βγάλουμε την ΑΕΚ από την κατάντια στην οποία είχε έρθει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γυρίσει η ΑΕΚ στο βούρκο του παρελθόντος.

Είναι ώρα συσπείρωσης. Καλλιεργείται ένα κλίμα διχόνοιας στην ΑΕΚ που θυμίζει άλλες εποχές. Εποχές που προσβάλουν όλους και μας έκαναν περίγελο στους οπαδούς όλων των άλλων ομάδων. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των φιλάθλων για να μην επιστρέψουμε σε αυτές τις λυπηρές εποχές.

Το θέμα είναι ότι δυστυχώς ο Ντέμης Νικολαϊδης θα αποχωρήσει το Μάιο από τη προεδρία και εμείς πρέπει να δουλέψουμε για να αναπληρώσουμε το κενό. Άλλο μέτοχος, άλλο διοίκηση άλλο αξιώματα. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία.









































































































































































































































































































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ