ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συγκλονίζει σύζυγος νεκρού εργάτη στο Κατάρ: "Η ζωή του άξιζε τόσο λίγο, δούλευε πολλές ώρες στη ζέστη χωρίς σκιά"

Εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο
Εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο © 2010 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αφηγήθηκε η σύζυγος ενός αδικοχαμένου εργάτη από το Νεπάλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ο Ρούμπα ήταν ακόμα μία περίπτωση ανθρώπου που πήγε στο Κατάρ να εργαστεί και επέστρεψε στο Νεπάλ μέσα σε φέρετρο. Σύμφωνα με την Daily Mail 239 εργάτες από το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ σε διάστημα 12 μηνών από το 2020 έως το 2021. Το 45% των θανάτων ωστόσο έχει αποδοθεί σε φυσικά αίτια.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσία του Κατάρ αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 18.000 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στη χώρα που διοργανώνει τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή από το 2011. Ωστόσο, η Ανώτατη Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ καταγράφει ως θανάτους "σχετικούς με την εργασία" μόνο όσους συνέβησαν μέσα στα γήπεδά της.

Ο λόγος είναι πως η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θεωρεί ότι η ζέστη, οι πολλές ώρες εργασίας ή οι συνθήκες διαβίωσης είναι παράγοντες που συμβάλλουν στους "σχετικούς με την εργασία" θανάτους.

Για τους περισσότερους ο Ρούμπα είναι ακόμα ένας αριθμός, ακόμα ένας θάνατος. Για την Παχρίν όμως, ήταν ο σύζυγός της και ο πατέρας του αγοριού που είχε στην κοιλιά της.

Σε μία επιστολή 800 λέξεων, ο γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής, Χασάν Αλ Θαουάντι, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο αίτημά της για αποζημίωση, θεωρώντας ότι τα των 1.750 ευρώ που έχει ήδη λάβει "θα βοηθήουν". Τα λόγια της στην Daily Mail είναι συγκλονιστικά:

"Η ζωή του φαίνεται πως άξιζε τόσο λίγο τελικά. Ήθελα απλά να είναι εδώ μαζί μου, χωρίς να ζητάω χρήματα για τη ζωή του. Όταν μου είπαν ότι πέθανε ένιωσα σαν να έπεφτα από τον ουρανό. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πώς μπορώ να τον ξεχάσω;

Είπαν ότι η καρδιά του ευθύνεται για τον θάνατό του, αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μου έλεγε για τη ζέστη εκεί έξω, πως ένιωθε τη ζέστη του δρόμου κάτω από τα παπούτσια του.

Μου έλεγε ότι δεν υπήρχε σκιά στο γήπεδο όταν κρεμόταν στα σχοινιά. Δούλευε πολλές ώρες, αλλά ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την υγεία του".

Το μοιραίο τηλεφώνημα και η άρνηση αποζημίωσης

Το μοιραίο τηλεφώνημα η Παχρίν το έλαβε από έναν συνάδελφό του, ο οποίος της είπε: "Πέθανε στον ύπνο του".

Μια ώρα αργότερα της τηλεφώνησε ένας υπεύθυνος, με τη γυναίκα να αποκαλύπτει πως: "Είπαν ότι θα δικαιούταν αποζημίωση αν πέθαινε στο γήπεδο, αλλά όχι στον χώρο φιλοξενίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ