ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στο Mundial Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού

Στο Mundial Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού

Μπορεί να δέχτηκε ασφυκτική πίεση από τη Σενεγάλη, όμως, η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ισοφάρισε σε 1-1 στην τελευταία φάση του αγώνα, θα βρίσκεται στο Mundial, όπως και η Νιγηρία, η οποία με εύστοχο πέναλτι του Μόουζες και απευθείας φάουλ του Ομπίνα επικράτησε της Αιθιοπίας με 2-0 (videos).

Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού είναι οι πρώτες αφρικανικές ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Mundial.

Οι "ελέφαντες" μπορεί να δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ σε σχέση με τους Νιγηριανούς, όμως, και οι δύο πέτυχαν τον στόχο τους.

Αρχικά, η Νιγηρία δε χρειάστηκε να φορτσάρει για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα τελικά του Mundial. Οι "σούπερ αετοί" μετά το 2-1 του πρώτου παιχνιδιού έπρεπε απλώς να διαφυλάξουν το προβάδισμά τους και τα κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με πέναλτι του Μόουζες πήραν το προβάδισμα από το 20' και επί της ουσίας έτσι κλείδωσαν και την πρόκριση. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα δεν ανέβασαν ρυθμό, αλλά η Αιθιοπία δεν μπόρεσε να τους απειλήσει.

Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, έχασαν κάποιες ευκαιρίες για να πετύχουν δεύτερο γκολ, όπως ένα καλό σουτ του Ονάζι στο 42', το οποίο απέκρουσε ο Μπάντσα. Ωστόσο, ο τελευταίος στο 83' νικήθηκε από τον Ομπίνα, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-0 με το πρώτο του γκολ με τη Νιγηρία μετά τον Οκτώβριο του 2011.

Στο παιχνίδι που ακολούθησε η Σενεγάλη κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει το 3-1 του πρώτου αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε όλο σχεδόν το παιχνίδι είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπαθούσε να δημιουργήσει φάσεις, όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα της Ακτής.

Μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας η πίεση των γηπεδούχων έγινε μεγαλύτερη και στο 77' ο Μανέ πήρε έξυπνα από τον Ντρογκμπά πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Σο. Η Σενεγάλη, η οποία είχε χάσει και απίστευτη ευκαιρία με τον Σισέ προηγουμένως, πίεσε ακόμα περισσότερο και στο 93' έχασε μοναδική ευκαιρία για το 2-2 με τον Μπαρί να πραγματοποιεί εντυπωσιακή επέμβαση.

Στην εξέλιξη της φάσης οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Καλού πλάσαρε ωραία τον Καντούλ, ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε τέλος στα όνειρα των Σενεγαλέζων για πρόκριση στο Mundial. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν ήταν ξέφρενοι με τους Ιβοριανούς να γίνονται ένα κουβάρι.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιεάμα, Εκιετζίλε, Άμπροουζ, Ομποαμπόνα, Ομερούο (68' Εγκουέκουε), Όμπι Μίκελ, Μόουζες (79' Ομπίνα), Ιντέιεν (59' Μπιά), Ονάζι, Εμενίκε, Μούσα

ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μπάντσα, Αλούλα Γκίρμα, Μπουτάκο, Χάιλου, Μπαργκίκο, Τέσομ (81' Φικάντου), Αντάν Γκιρμά, Μεγκέρσα, Σεντ, Κεμπέντε (60' Ασέφα), Μπεκέλε (75' Χίντσα)

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Καντούλ, Λουντοβίκ Σανέ, Σουαρέ (92' Μαμέ Ντιουφ), Τζιλομποτζί, Μποτζί, Σαλίφ Σανέ, Γκουέγ, Μανέ, Μπαλτζί, Ν'Ντόι (65' Μούσα Σο), Παπίς Σισέ

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Κόλο Τουρέ, Μπαμπά, Οριέ, Ρομαρίκ, Ζοκορά, Γιάγια Τουρέ, Γκοσό, Καλού, Ζερβινιό (80' Σιο), Ντρογκμπά

Σάββατο (16/11)

Νιγηρία - Αιθιοπία 2-0 (20' Μόουζες, 82' Ομπίνα) [ 2-1]

Σενεγάλη - Ακτή Ελεφαντοστού 1-1 (77' Σο / 93' Καλού)[ 1-3]

Κυριακή (17/11)

Καμερούν - Τυνησία (16:00) [ 0-0]

Τρίτη (19/11)

Αίγυπτος - Γκάνα (18:00) [ 1-6]

Αλγερία - Μπουρκίνα Φάσο (20:15) [ 2-3]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ