ΤΖΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ

Στο Euro ο Βιάλι περπατούσε και πονούσε, ήταν συγκινητική η ομιλία του στους παίκτες της εθνικής Ιταλίας

Στο Euro ο Βιάλι περπατούσε και πονούσε, ήταν συγκινητική η ομιλία του στους παίκτες της εθνικής Ιταλίας

Ο Αντρεά Παλομπαρίνι μίλησε στο SPORT24 για τον σπουδαίο Τζανλούκα Βιάλι που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών και αναφέρθηκε σε όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της καριέρας αλλά και της ζωής του.

Ο Αντρέα Παλομπαρίνι αποχαιρέτισε στην εκπομπή The Show Must Go On τον σπουδαίο Τζανλούκα Βιάλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε κάποιες γνωστές και άγνωστες πτυχές της σπουδαίας καριέρας του 58χρονου γκολτζή, το πώς ξεκίνησε και πότε ερωτεύτηκε τη "στρογγυλή θεά" αλλά και της μάχης που έδωσε για την υγεία του με τον καρκίνο.

Ο Αντρέα Παλομπαρίνι ανέφερε για τον Τζανλούκα Βιάλι μεταξύ άλλων: "Είναι φιγούρες της εποχής μας όλοι αυτοί που έφυγαν. Τους ζήσαμε, τους απολαύσαμε, τους παρακολουθήσαμε. Ο Τζανλούκα Βιάλι το τελευταίο διάστημα που πάλευε με τον καρκίνο στο πάγκρεας ήταν άλλος άνθρωπος. Δεν ήταν αυτός που απολαύσαμε στα γήπεδα και είχαμε παρακολουθήσει διά ζώσης στον τελικό της Ρώμης το 1992, τότε που του είχε στερήσει το Champions League ο Κούμαν με την Μπαρτσελόνα. Είναι η αιτία που έφυγε από τη Σαμπντόρια για να πάει στη Γιουβέντους και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο με την πορτοκαλί, την πλαστική μπάλα που ήταν η πιο όμορφη που παίζαμε και θυμόμαστε εκείνες τις επόχες. Σε σχέση με άλλους παίκτες που διψούσαν για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για πολλούς και διάφορους λόγους εκείνος δεν είχε τεράστια ανάγκη. Είχε μια τεράστια βίλα ο πατέρας του και είχε χορτάρι. Εκεί και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο.

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις που έδωσε στην Corriere della Sera, πέραν αυτής που έδωσε στην gazzetta dello sport μετά το Euro 2020, είχε πει ότι τότε η μητέρα μου με έβλεπε δύο ετών να κλωτσάω αυτή την μπάλα που την ερωτεύτηκα. Δεν είχε το στάτους ενός παιδιού με οικονομική άνεση, το οποίο να βαραίνει τους υπόλοιπους. Είτε συμπαίκτες είτε προπονητές είτε κάτι άλλο. Πορευόταν παράλληλα με αυτό και έγινε αυτός ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Η συνύπαρξη με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι κάτι σημαντικό. Όταν έφυγε από την Κρεμόνα για τη Σαμπντόρια, ο Πάολο Μαντοβάνι του έδωσε την ευκαιρία να γράψει αυτή την ποδοσφαιρική ιστορία μαζί με άλλους θρυλικούς ποδοσφαιριστές εκείνης της Σαμπντόρια. Πέτυχε πολλά πράγματα αλλά εκείνη η ομάδα έπιασε ταβάνι. Η Σαμπντόρια και η Βερόνα ήταν οι μόνες ομάδες που πήραν το πρωτάθλημα από την περιφέρεια και μετά ήρθε η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος του μεγέθους του Βούγιαντιν Μπόσκοφ, είχε πει ότι αν είχα την επιλογή του Μάρκο Φαν Μπάστεν πάλι τον Βιάλι θα διάλεγα. Ο Βιάλι ήταν εκείνης της εποχής, ένας επιθετικός σαν "ψευτοεννιάρι" που έπαιζε σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Ήταν ένας άνθρωπος που όταν μίλαγε για την αρρώστια του, έλεγε ότι το 90% του τι σου συμβαίνει σε αυτή την αρρώστια μπορεί να σε νικήσει, αλλά το 10% είναι το πιο σημαντικό, το πως θα αντιδράσει. Στο Euro 2020 ο Βιάλι πήγαινε στον δρόμο και πονούσε και επισκεπτόταν τους γιατρούς του. Τη βίωσε περισσότερο φυσικά όπως και ο Μαντσίνι που γνώριζε την κατάσταση και γι' αυτό του έδωσε αυτό τον ρόλο που πήρε. Είναι συγκινητικός ο λόγος που είχε δώσει στους παίκτες, του τι σημαίνει να είσαι παίκτης της εθνικής Ιταλίας αλλά και να κατακτήσεις το Euro.

Ο Βιάλι δημοσιοποίησε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε για να δώσει κουράγιο στους άλλους να παλεύσουν όπως και εκείνος. Ήξερε μέσα του ότι ήταν άνιση μάχη, αλλά δεν είναι ένας αντίπαλος, αλλά ένας σύντροφος ταξιδιού, τον οποίο προσπαθούσε να καταπολεμήσει με χημειοθεραπείες και άλλες θεραπείες που υποβλήθηκε για πολλούς μήνες.

Μου έρχεται στο μυαλό και ο τρόπος που είχε πανηγυρίσει το Champions League με τον Μαρσέλο Λίπι στα πέναλτι. Μια διαδικασία πολύ αγωνιώδης απέναντι σε όλη αυτή την ομάδα των ταλέντων του Λουίς Φαν Χάαλ (σ.σ Μπαρτσελόνα). Είναι πολύ καλό να δει κανείς το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Ήταν κόντρα στην Ντέρμπι Κάουντι, ένα ωραίο γκολ που ήταν και το 286ο της καριέρας του. Ο Βιάλι έδωσε το έναυσμα για να πάνε οι Ιταλοί στην Premier League και ειδικά στην Τσέλσι.

Η Τσέλσι ήταν αυτή που άνοιξε την πόρτα στους Ιταλούς και ο Βιάλι έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό".

Δείτε όσα είπε ο Αντρέα Παλομπαρίνι για τον σπουδαίο Τζανλούκα Βιάλι στο Show Must Go On:

TAGS ΤΖΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ THE SHOW MUST GO ON LIVE ΙΤΑΛΙΑ ΤΣΕΛΣΙ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ