ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάουθγκεϊτ για ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών: "Η ίση αμοιβή είναι σημαντική"

Σάουθγκεϊτ για ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών: "Η ίση αμοιβή είναι σημαντική"
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο πάγκο της εθνικής Αγγλίας πριν την έναρξη του ματς με την Ουκρανία για τα προκριματικά του Euro 2024 @2023 AP IMAGES/CZAREK SOKOLOWSKI

Του δικαιώματος των ποδοσφαιριστριών που ζητούν ίση αμοιβή με τους άνδρες στο ποδόσφαιρο υπεραμύνθηκε ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με τον 53χρονο, ωστόσο, να τονίζει και τις δυσκολίες του εν λόγω εγχειρήματος.

Η κουβέντα περί του τεράστιου χάσματος στα οικονομικά μεγέθη ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών άνοιξε ξανά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αμερικής από την Έμα Χέιζ και αυτό γιατί η νυν προπονήτρια του γυναικείου τμήματος της Τσέλσι θα λαμβάνει τον ίδιο μισθό με τον τεχνικό των ανδρών των ΗΠΑ, Γκρεγκ Μπερχάλτερ.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια δολάρια, μετά και την αύξηση του νέου συμβολαίου που υπέγραψε ο 50χρονος Αμερικανοϊρλανδός στην αρχή της χρονιάς.

Ωστόσο, η ίση αμοιβή στους μισθούς των ανδρών και των γυναικών στις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ αποτελεί την εξαίρεση στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς επετεύχθη μετά από τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων από την πλευρά των γυναικών της Αμερικής, προεξάρχοντος της Μέγκαν Ράπινο, της ακτιβίστριας και θρύλο του αμερικανικού αθλητισμού.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει εκφράσει πολλές φορές κατά το παρελθόν την υποστήριξή του για ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής Αγγλίας να υπεραμύνεται του εν λόγω δικαιώματος -για ακόμα μια φορά- στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα "Τρία Λιοντάρια" εν όψει του προκριματικού αγώνα για το Euro 2024 κόντρα στη Μάλτα (17/11, 21:45).

"Η ίση αμοιβή ή οι ίδιοι ρόλοι είναι σημαντικοί. Υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία πίσω από αυτό. Για παράδειγμα, αν είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας και είσαι άνδρας και γυναίκα θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο", δήλωσε αρχικά, πριν αναφερθεί στις αντικειμενικές δυσκολίες του εν λόγω εγχειρήματος.

"Στο ποδόσφαιρο τα κριτήρια εξαρτώνται από το ποιο είναι το εισόδημα της ομάδας. Ένας προπονητής της League One δεν θα έπαιρνε το ίδιο με έναν προπονητή της Premier League. Ένας ποδοσφαιριστής της Premier League θα έπαιρνε περισσότερα από έναν ποδοσφαιριστή της Championship", πρόσθεσε ο Σάουθγκεϊτ.

Με αυτόν τον τρόπο έκανε γνωστό το αγεφύρωτο οικονομικό χάσμα μεταξύ ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, την ώρα που η UEFA, προκειμένου να δικαιολογήσει τη λανθασμένη υπόδειξη πέναλτι στο Champions League Γυναικών στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Τσέλσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία VAR δεν είναι εφικτή στις γυναίκες εξαιτίας "υλικοτεχνικών ζητημάτων".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΗΠΑ EURO EURO 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ