ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σαφαρίκας: Σκαλί, σκαλί προς την κορυφή

Σαφαρίκας: Σκαλί, σκαλί προς την κορυφή

Ο Αλέξανδρος Σαφαρίκας έχει κατορθώσει σε έξι μήνες στην Ελβετία και την Κιάσο να γίνει βασικός και αναντικατάστατος, να βγαίνει MVP, να έχει δώσει ασίστ και να έχει αποκρούσει πέναλτι. Ο 22χρονος πορτιέρο έχει βάλει στόχο την επιστροφή στην κορυφή. (VIDEOS)

Κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω, ώστε να πας εν συνεχεία δύο βήματα μπροστά. Μία φράση την οποία έχει ακολουθήσει αρκετός κόσμος και που την έχει εφαρμόσει και ο 22χρονος γκολκίπερ (σ.σ. γεννημένος στις 26 Αυγούστου 1999) Αλέξανδρος Σαφαρίκας.

Το καλοκαίρι του 2018, σε ηλικία 19 ετών, πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και την ΑΕΛ και να υπογράψει σε μια ερασιτεχνική ομάδα στην Ιταλία, τη Λέκο. Την οδήγησε στο πρωτάθλημα έχοντας 31 συμμετοχές, 27 στο πρωτάθλημα και 4 στο Κύπελλο και παράλληλα κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 16 παιχνίδια.

Η άνοδος στη Γ' Εθνική Ιταλίας έφερε και νέο συμβόλαιο, τριετές για τον Έλληνα γκολκίπερ, ο οποίος τη σεζόν 2019-20 αγωνίστηκε και πάλι στην Ιταλία με τη φανέλα της Λέκο έχοντας εξαιρετική παρουσία. Βέβαια ο κορονοϊός που έπληξε όλο τον κόσμο και δη τη γείτονα χώρα τον Μάρτιο του 2020 έπαιξε ρόλο ώστε να σταματήσουν τα πάντα.

Ο κορονοϊός όμως θέσπισε και νέους κανόνες στην Ιταλία και δη στις μικρές κατηγορίες σε μια προσπάθεια των Ιταλών να παίξουν περισσότεροι γηγενείς ποδοσφαιριστές στις ομάδες τους και μάλιστα νεαροί. Οπότε και η Λέκο προτίμησε, το καλοκαίρι του 2020, να έχει έναν νεαρό γκολκίπερ στο ρόστερ της και να δώσει δανεικό τον Σαφαρίκα στην Κιάσο της Ελβετίας που έπαιζε στη Β' Εθνική. Μάλιστα υπήρξε και ενδιαφέρον από την Ελλάδα και ομάδα που τον περίμενε μέχρι τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών αλλά η Λέκο δεν ήθελε να τον δώσει.

Οπότε προτιμήθηκε η Κιάσο με τον Έλληνα γκολκίπερ να πηγαίνει τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών στην Ελβετία. Το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κορυφή είχε γίνει.

Από την 4η αγωνιστική, στις 16 Οκτωβρίου, που έκανε ντεμπούτο με την Κιάσο κόντρα στην Τουν μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει ξανά από την ενδεκάδα της ομάδας του που παλεύει για την παραμονή της. Έχει αγωνιστεί σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος, όλα 90λεπτα, και σε ένα ματς Κυπέλλου.

Παράλληλα έχει καταφέρει να κάνει κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις, να πιάσει πέναλτι, να βγει MVP για την ομάδα του και να έχει κρατήσει και ανέπαφη την εστία του σε πέντε αναμετρήσεις. Τα πράγματα όσον αφορά την παραμονή μπορεί να μην είναι εύκολα για την Κιάσο, που είναι στην τελευταία θέση, αλλά για τον Έλληνα γκολκίπερ η χρονιά έχει πάει αρκετά καλά με βάση τα στατιστικά του και τις εμφανίσεις του.

Στα ποιο αξιοσημείωτα μια εντυπωσιακή απόκρουση πέναλτι στο εκτός έδρας 0-0 με την Κρινς λίγες μόλις μέρες μετά το ντεμπούτο του και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Μεταξύ άλλων στο φετινό βιογραφικό του έχει και μια ασίστ από βολέ στο 2-0 της Κιάσο επί της Αράου στις 5 Μαρτίου 2021.

Ενώ το τελευταίο επίτευγμα του και πιο πρόσφατο ήταν ότι βγήκε MVP στην αναμέτρηση με την Τουν που έληξε ισόπαλη 1-1. Ένα ματς το οποίο έγινε πριν από λίγες μέρες, στις 19 Μαρτίου και ο Σαφαρίκας με αρκετές σωτήριες επεμβάσεις έδωσε τον πόντο στην ομάδα του.

Αν η Κιάσο παραμείνει τελικά στην κατηγορία ίσως παραμείνει στην Ελβετία, αλλιώς με τη λήξη του δανεισμού του θα επιστρέψει στη Λέκο η οποία δίνει μάχη για την άνοδο της στη Serie B ή αλλιώς είναι πιθανόν με τις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει φέτος να καταφέρει να κάνει το βήμα παραπάνω και να ανέβει και το σκαλοπάτι που θα τον φέρει ξανά στις μεγάλες κατηγορίες.

Το σίγουρο είναι πως ο 22χρονος πορτιέρο έχει βάλει την ποδοσφαιρική του καριέρα σε σωστή πορεία με στόχο σκαλί-σκαλί να επιστρέψει προς την κορυφή είτε στο εξωτερικό, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή του, είτε και στην Ελλάδα αν έρθει η πρόταση που θα τον καλύπτει σε αγωνιστικό επίπεδο.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ