ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ρόνι Λόπες: Το ταλέντο της Σίτι και πρώην σταρ της Μονακό στον Ολυμπιακό

Ο Ρόνι Λόπες σκοράρει σε αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι
Ο Ρόνι Λόπες σκοράρει σε αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι AP PHOTO

Ο Ρόνι Λόπες προβάρει τη φανέλα του Ολυμπιακού και είναι έτοιμος να αποδείξει ξανά την αξία του έχοντας ήδη μία πλούσια καριέρα στην ηλικία των 25. Το ρεκόρ με τη Μάντσεστερ Σίτι, η τρομερή σεζόν στη Μονακό των Φαμπίνιο και Φαλκάο και το πραγματικό του... όνομα.

Ο Ολυμπιακός κλείνει μία σημαντική μεταγραφή. Οι ερυθρόλευκοι ενισχύονται στα άκρα με την απόκτηση του Ρόνι Λόπες απ' τη Σεβίλλη με τη μορφή δανεισμού. Ο 25χρονος εξτρέμ, ο οποίος μπορεί να παίξει και ως δεκάρι, έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8) στην Αθήνα, θα περάσει απ' τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει συμβόλαιο με τους ερυθρόλευκους.

Οι ερυθρόλευκοι αναβαθμίζονται στη μεσοεπιθετική τους αποκτώντας έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή, του οποίου η καριέρα έως τώρα αποδεικνύει για το τι είναι ικανός. Είναι αφενός 25 ετών, όμως έχει αγωνιστεί για μεγάλα κλαμπ, όπως στις Μάντσεστερ Σίτι, Μονακό, Λιλ, Σεβίλλη και Νις. Πλέον είναι έτοιμος για ακόμη ένα βήμα σε μία συνεργασία, απ' την οποία έχουν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Πήρε το όνομά του απ' τον Ρονάλντο

Ο Ρόνι Λόπες γεννήθηκε στη Βραζιλ'ia και συγκεκριμένα στο Μπελέμ από Βραζιλιάνο πατέρα και Πορτογαλίδα μάνα, η οποία είχε γεννηθεί στην Αγκόλα. Επομένως, η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό του νέου παίκτη του Ολυμπιακού.

Να σημειωθεί πως το Ρόνι δεν είναι το πραγματικό όνομά του, αλλά αυτό που έχει καθιερωθεί. Έτσι τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, όταν ως παιδί έκανε τα κόλπα του με την μπάλα φορώντας τη φανέλα του Βραζιλιάνου θρύλου, Ρονάλντο, ο οποίος είναι και το ίνδαλμά του. Στην πραγματικότητα το όνομα του είναι Μάρκος.

Ο Λόπες από νωρίς μετακόμισε στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην ηλικία των τεσσάρων. Στα 11 του εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μπενφίκα, όμως γρήγορα συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα μεγαλύτερων ομάδων, εξαιτίας των ικανοτήτων του.

Το μεγάλο άλμα στη Μάντσεστερ Σίτι

Το σύστημα του σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Σίτι τον παρακολουθούσε απ' τα 14 του. Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν επίσης στο κόλπο και μάλιστα βρισκόταν σε συζητήσεις με τους γονείς του Ρόνι Λόπες. Ωστόσο, οι πολίτες τού προσέφεραν όλα όσα ήθελε. Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 μετακόμισε στο Μάντσεστερ. Ήταν η ώρα να ξεκινήσει για μία μεγάλη περιπέτεια.

Στα 16 του ο Λόπες είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Adidas, ενώ ο Μαντσίνι τον πήρε μαζί του στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, μία σπουδαία στιγμή για εκείνον.

Στα 17 του έκανε το ντεμπούτο του στο FA Cup στον αγώνα κόντρα στην Γουότφορντ. Μάλιστα σκόραρε και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, ρεκόρ που κατείχε ο Ίαν Τόμπστοουν απ' το 1988.

Ο Πάτρικ Βιεϊρά, υπεύθυνος ανάπτυξης στη Σίτι μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του Ρόνι Λόπες: "Είναι ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Είναι μόλις 18. Το ταλέντο όμως δεν σε πάει από μόνο του στην πρώτη ομάδα. Η δουλειά σου, η συγκέντρωση και η αποφασιστικότητα πρέπει να υπάρχουν επίσης. Θεωρώ ότι ο Λόπες έχει αυτά τα στοιχεία".

Τα λόγια αυτά απ' τον Βιεϊρά ήρθαν σε μία περίοδο που ο Ρόνι είχε φύγει μόλις δανεικός προς τη Λιλ. Εκεί σημείωσε 23 συμμετοχές, με τρία γκολ και τρεις ασίστ.

Συμπαίκτης των Φαλκάο - Φαμπίνιο και αστέρας στη Μονακό του Ζαρντίμ

Ο Ρόνι Λόπες μετά τον δανεισμό του στη Λιλ δεν έμελλε να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Έψαχνε μία διαφορετική πρόκληση και στο Athletic εξήγησε τους λόγους της απόφασής του: "Ήξερα ότι στη Σίτι ήταν δύσκολα. Είχαν πολλά λεφτά και μεγάλους παίκτες. Απόλαυσα τα τρία χρόνια μου εκεί, αλλά ήξερα ότι δεν θα άλλαζαν πολλά.

Γνώριζα ότι θέλω να παίξω περισσότερο, πως θέλω να φύγω. Μπορούσα να μείνω περισσότερο με την Κ21. Όμως ήθελα ένα καλό πρωτάθλημα σε μία πρώτη ομάδα".

Ο Ρόνι Λόπες πανηγυρίζει γκολ του με τη Μονακό
Ο Ρόνι Λόπες πανηγυρίζει γκολ του με τη Μονακό © 2021 LEFTERIS PITARAKIS AP IMAGES


Η Μονακό ήταν αυτή που τον απέκτησε για το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Σύντομα και μετά από λίγους μήνες έφυγε εκ νέου δανεικός ξανά στη Λιλ μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Η εξέλιξη του ήταν συνεχής και αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο απ' τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος τον κάλεσε πίσω.

Η σεζόν 2017/2018 ήταν η καλύτερη της καριέρας του, εκεί που το άστρο του πραγματικά έλαμψε. Βρισκόταν σε μία καταπληκτική ομάδα με παίκτες, όπως ο Φαμπίνιο, ο Φαλκάο, ενώ είχε συνυπάρξει έστω και για λίγο με τον Εμπαπέ. Εκεί κατάφερα να ξεχωρίσει. Σκόραρε 16 γκολ και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω απ' τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Όλα αυτά σε ηλικία των 22 ετών.

Δεν έχει βρει ακόμη τη θέση του στη Σεβίλλη

Η σεζόν 2018/2019 δεν ήταν και η καλύτερή του. Συμπαρασύρθηκε από την κακή περίοδο την οποία διένυε η Μονακό, όταν και τερμάτισε τότε στη 17η θέση της Ligue 1. Κύμα φυγής σπουδαίων ποδοσφαιριστών συνεχιζόταν και ο Ρόνι Λόπες δεν γινόταν να αποτελέσει εξαίρεση.

Η Σεβίλλη ήταν εκείνη που τον προσέγγισε και έκλεισε ένα μεγάλο deal. Η ομάδα της Ανδαλουσίας τον αγόρασε απ' τους Μονεγάσκους για το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφοντας μαζί του συμβόλαιο έως το 2024. Ωστόσο, δεν μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της La Liga, οι συμμετοχές που έπαιρνε ήταν λίγες, ενώ χτύπησε και η πανδημία του κορονοϊού.

O Ρόνι Λόπες με τη φανέλα της Νις
O Ρόνι Λόπες με τη φανέλα της Νις © 2020 DANIEL COLE/AP IMAGES

Έτσι, το καλοκαίρι του 2020 αποφασίστηκε πως είναι εκ νέου συνετό να δοθεί δανεικός στη Γαλλία, όπου είχε πετύχει. Ως εκ τούτου φόρεσε τη φανέλα της Νις, με την οποία άρχισε να βρίσκει κάπως τον καλό του εαυτό με 33 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και πέντε γκολ. Βέβαια, απείχε ακόμη απ' αυτό που ήταν στη Μονακό.

Μεγάλη ευκαιρία για τον Ρόνι Λόπες ο Ολυμπιακός

Η Σεβίλλη είχε αποφασίσει πως και για φέτος ο Ρόνι Λόπες δεν θα είναι στα βασικά της πλάνα. Έτσι, απ' το ξεκίνημα του καλοκαιριού μέλημα ήταν ο δανεισμός του. Ο Ολυμπιακός είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του εδώ και καιρό, με την Μπεσίκτας να είναι επίσης στο παιχνίδι.

Παρά την αρχική αρνητική έκβαση της υπόθεσης και ενώ το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, οι ερυθρόλευκοι και ιδιαίτερα ο Πέδρο Μαρτίνς... έψησαν τον Ρόνι Λόπες να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Πρόκειται για μία συμφέρουσα λύση και για τις δύο πλευρές.

Απ' την μία ο Ολυμπιακός αναβαθμίζεται, ενώ απ' την άλλη ο Ρόνι Λόπες έχει την ευκαιρία να δείξει ξανά την αξία του. Το επίπεδό του είναι ανώτερο απ' αυτό της Super League Interwetten και κάτι τέτοιο αποδεικνύεται απ' την καριέρα του. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να βρει τον πραγματικό του καλό εαυτό, όπως επίσης και να αποδείξει τι αξίζει μέσω της Ευρώπης.

Το αν θα μείνει στη συνέχεια στον Ολυμπιακό ή αν θα επιστρέψει στη Σεβίλλη είναι κάτι που θα λυθεί το επόμενο καλοκαίρι, μιας και η οψιόν της συμφωνίας είναι ήδη πολύ μεγάλη. Πώς να μην είναι άλλωστε, εφόσον η ομάδα της Ανδαλουσίας έδωσε τόσα χρήματα για να τον κάνει δικό της.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΟΝΑΚΟ ΣΕΒΙΛΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ