ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022: Ο Σάντος θέλει να το σηκώσει, με ή χωρίς τον Ρονάλντο

Μουντιάλ 2022: Ο Σάντος θέλει να το σηκώσει, με ή χωρίς τον Ρονάλντο
AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί ο Σάντος δεν άφησε τον Ρονάλντο στον πάγκο επειδή τον έβρισε, αλλά διότι θέλει να πάρει το Μουντιάλ.

Πριν καν γίνει η σέντρα, ο Φερνάντο Σάντος είχε γράψει ιστορία. Δεν χρειαζόταν να κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Οι τίτλοι είχαν γραφτεί, τα άρθρα είχαν δημοσιευτεί, οι εκπομπές σε όλον τον πλανήτη είχαν εστιάσει στην ενδεκάδα λες και ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Ιστορική απόφαση

Ο Σάντος το είπε και το έκανε, είχε αφήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο. Για πρώτη φορά μετά από 31 σερί παιχνίδια, για πρώτη φορά μετά το 3ο ματς στον όμιλο του Euro 2008, ο Ρονάλντο δεν ξεκίνησε βασικός σε μεγάλο τουρνουά.

Κι αν θέλει κάποιος να δει ποια ήταν η τελευταία φορά που η Πορτογαλία έδωσε αγώνα νοκ-άουτ χωρίς τον Κριστιάνο στη βασική ενδεκάδα, θα πρέπει να γυρίσει στο Euro του 2000 και τον ημιτελικό με τη Γαλλία του Ζιντάν.

Η απόφαση ήταν ιστορική. Ο μεγεθυντικός φακός που ούτως ή άλλως βρίσκεται πάνω από κάθε αγώνα Μουντιαλ είχε μόλις γίνει τεράστιος.

Το ποδόσφαιρο έκλεισε το μάτι στον Σάντος

Και μετά η μπάλα κύλησε στο χορτάρι. Και όλα έκαναν ένα βήμα πίσω. Οι τίτλοι, τα likes, οι απόψεις, οι αναλύσεις, τα γκολ του Κριστιάνο, η κληρονομιά του, ο μύθος του, η απόφαση, ο Σάντος.

Τώρα το ματς είχε αρχίσει και αυτό ήταν το μοναδικό σημαντικό. Πλέον μετρούσε ο,τι συνέβαινε μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Η μπάλα κύλησε και το ποδόσφαιρο έκλεισε το μάτι στον Σάντος και του είπε "Δεν έχει σημασία αν διάλεξες σωστά ή λάθος. Σημασία έχει ότι πήρες μια ποδοσφαιρική απόφαση για το καλό της ομάδας σου. Θα δικαιωθείς".

Δεν ήταν δικαίωση τα γκολ του Ράμος, αλλά η εικόνα

Μόλις 17 λεπτά αργότερα, ο Γκονσάλο Ράμος σούταρε για πρώτη φορά στη ζωή του σε Μουντιάλ και η μπάλα πήγε στον ουρανό της εστίας.

Αυτός που έπαιξε στη θέση του Ρονάλντο είχε ήδη σκοράρει. Γι'αυτούς που βλέπουν binary τα πράγματα η επιλογή του Σάντος είχε ήδη δικαιωθεί, αφού σκόραρε ο αντικαταστάτης .

Όμως, δεν ήταν αυτή η δικαίωση, το ένα γκολ. Δεν ήταν καν τα άλλα δύο που ακολούθησαν από τον Ράμος, που έκανε το καλύτερο ντεμπούτο στην ιστορία των Μουντιάλ με χατ-τρικ και ασίστ σε νοκ-άουτ.

Ήταν η πρόκριση, πάνω απ'όλα, και ήταν φυσικά και η εικόνα στο χορτάρι. Κίνηση, ταχύτητα, συνδυασμοί. Μία λέξη, ρευστότητα.

Ο Σάντος ήθελε τη ρευστότητα που δεν του δίνει ο Ρονάλντο

Γιατί αρκετά μιλήσαμε, ο λόγος στον ίδιο τον Φερνάντο Σάντος. Αυτά δήλωσε μετά το 6-1: "Θέλαμε μια ομάδα που θα παίξει με πολλή ρευστότητα. Ο Κριστιάνο είναι πιο στατικός, μένει σε έναν πιο συγκεκριμένο ρόλο στην περιοχή. Ο Γκονσάλο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι πιο δυναμικός και μας το έδειξε".

Αυτό ήταν όλο. Μια ποδοσφαιρική απόφαση. Έπαιξε ρόλο η άσχημη αντίδραση του αρχηγού προς τον Σάντος στην αλλαγή με την Κορέα; Φυσικά και έπαιξε.

Έπαιξε ρόλο η ηλικία του Ρονάλντο, που θα έπρεπε να ξεκινήσει σε βασικός σε τέταρτο παιχνίδι μέσα σε 13 μέρες; Φυσικά και έπαιξε.

Όμως, πάνω απ'όλα η απόφαση του Σάντος πάρθηκε με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια. Ο Φερνάντο ήθελε ρευστότητα, κίνηση, ταχύτητα, συνδυασμούς.

Δεν είχε βρει ένα καθαρό σουτ εντός περιοχής

Τον είδε τον Ρονάλντο στα τρία πρώτα ματς. Ο Κριστιάνο δεν κατάφερε ούτε μία φορά να βρει μια καλή εκτέλεση με τα πόδια εντός περιοχής, οι δύο καλύτερες στιγμές του ήταν κεφαλιές.

Ο Σάντος ήθελε κάτι άλλο, κάτι καλύτερο. Το ζήτησε και οι παίκτες του, του το έδωσαν. Δεν είναι το σκορ που τον δικαιώνει, δεν είναι τα γκολ του Ράμος, είναι πάνω απ'όλα η πρόκριση και το πώς ήρθε αυτή.

Θα δούμε αν θα πάει έτσι

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν αυτό θα είναι το πλάνο από εδώ και πέρα. Αν δηλαδή ο Ρονάλντο θα μείνει στον πάγκο και στον προημιτελικό απέναντι στο Μαρόκο ή και σε έναν ενδεχόμενο ημιτελικό.

Μπορεί ο Κριστιάνο να ξεκινήσει, μπορεί και όχι. Μπορεί να μπει αλλαγή μόνο και μόνο για τον κόσμο, όπως έγινε με την Ελβετία, ή για να είναι πάλι καθοριστικός με μια στιγμή.

Μπορεί ο Ρονάλντο να πρωταγωνιστήσει ξανά, ως βασικός ή ως αλλαγή, μπορεί να παραμείνει περιφερειακός μέχρι το τέλος της διαδρομής για την Πορτογαλία.

Μια λεπτομέρεια

Ένα είναι σίγουρο. Ο Φερνάντο Σάντος θέλει να πάρει το Μουντιάλ. Και δεν τον νοιάζει αν αυτό θα είναι με τον Κριστιανό ή χωρίς αυτόν. Ο Σάντος θέλει το καλύτερο, αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι θα του δώσει τη νίκη σε κάθε βήμα, μέχρι το τρόπαιο.

Αν το καλύτερο είναι να είναι μέσα ο Ρονάλντο, θα τον δούμε να παίζει. Αν τα πράγματα θα είναι καλύτερα χωρίς αυτόν, θα κάθεται στον πάγκο.

Ο Σάντος θέλει το Μουντιάλ. Το "με τον Κριστιάνο ή χωρίς αυτόν" είναι μια λεπτομέρεια.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ