FOOTBALL ANALYSIS

Τι έκανε ο Ελαμπντελαουί που δεν έκανε ο Ραφίνια;

Ο Ραφίνια έκανε περισσότερα από τον Ελαμπντελαουί, αλλά όχι αυτά που ήθελε ο Μαρτίνς
Ο Ραφίνια έκανε περισσότερα από τον Ελαμπντελαουί, αλλά όχι αυτά που ήθελε ο Μαρτίνς EUROKINISSI / SPORT24

Ο Ραφίνια έκανε περισσότερα από τον Ελαμπντελαουί, αλλά όχι αυτά που ήθελε ο Μαρτίνς. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τι δεν έδωσε ο Βραζιλιάνος στον Πορτογάλο προπονητή του Ολυμπιακού.

Ραφίνια ήταν και πάει. Ο Βραζιλιάνος δεν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό, αφού έλυσε το συμβόλαιο του, αποχώρησε με φιλικό τρόπο από τους ερυθρόλευκους κι αναζητεί ήδη τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ο 35χρονος Βραζιλιάνος με την πολύ μεγάλη καριέρα ήρθε για να καλύψει το κενό του Ελαμπντελαουί στο δεξί άκρο της άμυνας, αλλά τελικά δεν έβγαλε ούτε τη σεζόν μέχρι το καλοκαίρι.

Στο ποδόσφαιρο το νέο είναι πάντα καλύτερο, ήδη οι φίλοι του Ολυμπιακού περιμένουν να δουν στο γήπεδο τον 29χρονο Λαλά, που ήρθε από τη Στρασμπούργκ.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΥΠΟ

Η αλήθεια είναι όμως πως και πριν τη νέα μεταγραφή, πριν το διαζύγιο με τον Ραφίνια, ο Βραζιλιάνος δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τη συμπάθεια σημαντικής μερίδας των φίλων του Ολυμπιακού.

Ούτε οι ρεπόρτερ της ομάδας πείστηκαν ποτέ για την προσφορά του, εδώ και καιρό διαβάζουμε περισσότερο "γι'αυτά που δεν έκανε", παρά γι'αυτά που έκανε στο γήπεδο με τα ερυθρόλευκα.

Τώρα που έφυγε, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο χορτάρι, να δούμε τι συνέβη. Τι έδωσε ο Ραφίνια, τι έδινε ο Ελαμπντελαουί, τι έλειπε στον Μαρτίνς.

Ο ΡΑΦΙΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΛΑ

Στο infographic συγκρίνουμε τις φετινές επιδόσεις του Βραζιλιάνου με τις περσινές του Νορβηγού, πάντα βασισμένοι στα στοιχεια της Opta. Ο Ελαμπντελαουί έπαιξε 1.873 λεπτά στην περσινή κανονική περίοδο, ο Ραφίνια πρόλαβε να αγωνιστεί σε 1.127 λεπτά, οπότε αναγκαστικά θα δούμε τους μέσους όρους των επιδόσεών τους.

Σύγκριση του περσινού Ομάρ με τον φετινό Ραφίνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta
Σύγκριση του περσινού Ομάρ με τον φετινό Ραφίνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta EUROKINISSI / SPORT24

Είτε το περιμένατε, είτε όχι, αυτή είναι η εικόνα. Ο Ραφίνια είναι μπροστά σχεδόν σε όλα. Ο Βραζιλιάνος έδινε περισσότερες πάσες πάνω από τη σέντρα και στην επίθεση, με μεγαλύτερη ευστοχία στις μεταβιβάσεις του.

Είχε περισσότερες εύστοχες αφού σέντραρε με μεγαλύτερη ακρίβεια, έφτιαχνε περισσότερες ευκαιρίες, είχε περισσότερες ενέργειες με την μπάλα. Μόνο σε ένα πράγμα ήταν μπροστά ο Ομάρ, στις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, με 1.3 ανά παιχνίδι, μπροστά από τις 0.8 του Βραζιλιάνου.

Ο Ραφίνια έκανε περισσότερα και τα έκανε καλύτερα, αλλά κόσμος και Τύπος δεν πείστηκαν ποτέ για την προσφορά του. Αλλά, ας τους αφήσουμε απ'έξω, γιατί στο φινάλε δεν παίζει ρόλο το λένε εκείνοι, αλλά το τι πιστεύει ο προπονητής.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΕΛΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μαρτίνς έμεινε ικανοποιημένος από τον Ραφίνια, εκτίμησε την εμπειρία του Βραζιλιάνου, το γεγονός πως προσαρμόστηκε αμέσως και βοήθησε τον Ολυμπιακό να μπει στους ομίλους του Champions League.

Όμως κάτι του έλειπε. Όσα έκανε ο Ραφίνια δεν ήταν αρκετά για το ποδοσφαιρικό σχέδιο του Μαρτίνς, για αυτά που θέλει να βλέπει στον αγωνιστικό χώρο. Το ρεπορτάζ λέει "ο Πορτογάλος ήθελε περισσότερα στην επίθεση, περισσότερα ανεβάσματα".

Οι αριθμοί όμως λένε πως ο Ραφίνια ήταν πάνω από τον Ομάρ σε εύστοχες σέντρες και στη δημιουργία ευκαιριών, άρα έδωσε περισσότερα επιθετικά.

Ίσως η απάντηση να κρύβεται στον χώρο, στη λέξη "ανεβάσματα". Όχι σ'αυτά που έκανε ο Ραφίνια, αλλά στο που τα έκανε. Η Opta μπορεί και εδώ να μας βοηθήσει να πάρουμε απαντήσεις.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΑΡ

Πάμε να δούμε τις ενέργειες του Ραφίνια με την μπάλα μοιρασμένες στο χορτάρι. Όσο πιο σκούρο είναι το μπλε χρώμα, τόσο περισσότερες είναι οι ενέργειες στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου, ενώ το νούμερο δείχνει το ποσοστό των ενεργειών που έγιναν στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι ενέργειες του Ραφίνια με την μπάλα ανά σημείο του γηπέδου
Οι ενέργειες του Ραφίνια με την μπάλα ανά σημείο του γηπέδου SPORT24

Αυτός ήταν ο Ραφίνια φέτος στις ενέργειες με την μπάλα, με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών να είναι πάνω από τη σέντρα και στο μεσοδιάστημα πριν τη γραμμή της περιοχής. Πάμε να δούμε και τις ενέργειες του Ελαμπντελαουί.

Οι ενέργειες του Ομάρ με την μπάλα ανά σημείο του γηπέδου
Οι ενέργειες του Ομάρ με την μπάλα ανά σημείο του γηπέδου SPORT24

Τα ποσοστά ανεβαίνουν όσο ανεβαίνουμε στο γήπεδο. Πριν τη γραμμή της σέντρας ο Ραφίνια είχε το 16% των ενεργειών του, ενώ ο Ομάρ το 21%. και πάνω από τη γραμμή της σέντρας το 9% του Νορβηγού είναι πάνω από το 6% του Βραζιλιάνου.

ΟΙ ΠΑΣΕΣ ΤΟΥ ΡΑΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΑΡ

Ας ρίξουμε ακόμα μια ματιά, αυτή τη φορά στις πάσες των δύο παικτών. Ξεκινάμε πάλι από τον Βραζιλιάνο.

Οι πάσες του Ραφίνια ανά σημείο του γηπέδου
Οι πάσες του Ραφίνια ανά σημείο του γηπέδου SPORT24

To 24% λίγο πάνω από τη σέντρα, το 17% πριν την περιοχή, το 7% πάνω από τη γραμμή της περιοχής. Και ο Ομάρ;

Οι πάσες του Ομάρ ανά σημείο του γηπέδου
Οι πάσες του Ομάρ ανά σημείο του γηπέδου SPORT24

Το 23% πάνω από τη σέντρα, το 22% πριν την περιοχή, το 8% πάνω απο τη γραμμή της περιοχής.

ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Το πρώτο infographic δείχνει πως ο Ραφίνια έκανε περισσότερα πράγματα στο χορτάρι, αλλά τα γραφήματα δείχνουν πως τα έκανε λίγο πιο χαμηλά στο γήπεδο.

Τα "ανεβάσματα" που λέει το ρεπορτάζ ότι έλειπαν στον Μαρτίνς, η παρουσία ψηλά στο γήπεδο, ακόμα και κοντά στη γραμμή του άουτ. Αυτά έκανε ο Ομάρ περισσότερο από τον Ραφίνια, γι'αυτό και ο Νορβηγός κερδίζει μόνο σε έναν πράγμα τον Βραζιλιάνο στο infogrpahic που είδαμε: στις ενέργειες με την μπάλα εντός περιοχής.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ PLAY-MAKER, ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Βραζιλιάνος έκανε περισσότερα στο γήπεδο, λειτουργούσε άψογα ως play-maker από χαμηλά, όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε τόσο πολύ ανάγκη αυτό το χαρακτηριστικό. Είχε τον Εμβιλά και τον Μπουχαλάκη στο κέντρο, τον Φορτούνη και τον Βαλμπουενά πιο ψηλά.

Ο Μαρτίνς ήθελε και θέλει ακόμα από τα μπακ του να ανεβαίνουν ψηλά, με και (κυρίως) χωρίς την μπάλα, να κάνουν κινήσεις στην πλάτη της άμυνας. Να εκμεταλλεύονται το κενό που υπάρχει όταν ο αντίπαλος "μαζεύεται" στο κέντρο.

Ακόμα κι αν δεν πάρουν την μπάλα, ακόμα κι αν δεν βγει η σέντρα, το ανέβασμα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Ολυμπιακού. Και παρά την αδιαμφισβήτητη κλάση του, αυτό το ανέβασμα ο Ραφινια δεν το είχε στα 35.

ΕΠΑΙΖΕ ΩΣ ΜΕΣΟΣ, ΟΧΙ ΩΣ ΑΚΡΑΙΟΣ

Θα είναι λάθος να μείνει στην ιστορία ως παίκτης που δεν έδωσε τίποτα. Το είδαμε, έκανε πάρα πολλά στο γήπεδο, περισσότερα από τον Ομάρ.

Απλώς τα έκανε πιο χαμηλά από εκεί που θέλει ο Μαρτίνς και τα έκανε με την μπάλα, ενώ ο Πορτογάλος ήθελε και πολλά ανεβασμάτα χωρίς αυτήν. Για να το πούμε εντελώς απλά, ο Ραφίνια έπαιζε περισσότερο ως μέσος, παρά ως παίκτης πάνω στη γραμμή.

ΤΑ ΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΑΜΠΤΣΟΥΚ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

Θα δούμε και τι θα δώσει ο Λαλά στην ίδια θέση. Μέχρι τότε, ας κλείσουμε με ματιά στην άλλη πλευρά, στην αριστερή. Ο Βινάγκρε πέρασε και δεν ακούμπησε, ο Ολυμπιακός έφερε τον Ρέαμπτσουκ. Πως τα πάει σε σχέση με τον Χολέμπας;

Ας ξεκινήσουμε με τον Χοσέ, ας δούμε τις σέντρες του μέχρι στιγμής στη Super League.

Οι σέντρες του Χολέμπας μέχρι στιγμής στη Super League Interwetten
Οι σέντρες του Χολέμπας μέχρι στιγμής στη Super League Interwetten SPORT24

Πάμε να δούμε και τις (λίγες είναι η αλήθεια) που έχει προλάβει να δοκιμάσει ο Ρέαμπτσουκ.

Οι σέντρες του Ρέαμπτσουκ μέχρι στιγμής στη Super League Interwetten
Οι σέντρες του Ρέαμπτσουκ μέχρι στιγμής στη Super League Interwetten SPORT24

Το 68% πάνω από το όριο της γραμμής της μεγάλης περιοχής. Τι λέτε; Να είναι ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα ο Μαρτίνς, που τόσο ήθελε την προσθήκη του Μολδαβού;

Photo credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ