ΑΕΚ

Ψάχνοντας τις ιδανικές επιλογές

Ψάχνοντας τις ιδανικές επιλογές
προπόνηση

Ψάχνοντας τις ιδανικές επιλογές για το σύστημα, τον επιθετικό, την δεξιά πλευρά και τον αριστερό χαφ

Το σύστημα

Στα τρία ματς που καθοδήγησε την ΑΕΚ ως πρώτος προπονητής, ο Κωστένογλου φανέρωσε τη διάθεσή του να υπάρχει ανάπτυξη από τα άκρα. Είτε στο 4-4-2, είτε στο 4-5-1 (ή 4-2-3-1 αν προτιμάτε), η Ένωση προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα από τις πτέρυγες, ασχέτως αν δεν το κατάφερε στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Λογικά αυτό θα είναι το σχέδιό της και στον αγώνα της Κυριακής απέναντι στον Παναθηναϊκό, ανεξάρτητα από το αν ο προπονητής επιλέξει ένα πιο συντηρητικό σχήμα με δύο αμυντικούς μέσους (που είναι και το πιο πιθανό) ή αν θα διατηρήσει τη διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή, όπως στον πρόσφατο αγώνα με τον Ηρακλή.

Ο επιθετικός

Αν τελικά η ΑΕΚ παραταχθεί σε διάταξη 4-5-1, το δίλημμα του Κωστένογλου θα είναι μεγάλο όσον αφορά στην επιλογή του επιθετικού κορυφής. Θα προτιμήσει τον σκόρερ της νίκης στο Καυταντζόγλειο Νίκο Λυμπερόπουλο ή τον πιο αξιόπιστο στράικερ της ομάδας Ίσμαελ Μπλάνκο; Δεν θα είναι εύκολη απόφαση πάντως… Και αυτό γιατί ο μεν Λυμπερόπουλος έχει δημιουργήσει εξαιρετική παράδοση απέναντι στον ΠΑΟ (5 γκολ σε 10 αγώνες!), ο δε Μπλάνκο αξίζει περισσότερο τη θέση βάσει απόδοσης και συνολικής προσφοράς την εφετινή περίοδο.

Ο δεξιός μπακ

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει ίσως τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή του στην αριστερή πτέρυγα. Ο Αντρέας Ίβαντσιτς, εκ των κορυφαίων των «πρασίνων» στο περυσινό 4-1, αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Κωστένογλου με το σκεπτικό ότι η ΑΕΚ δεν διαθέτει αξιόπιστη λύση στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Βασίλης Πλιάτσικας που επιστρατεύτηκε στον αγώνα με τον Ηρακλή είχε σχετικά καλή απόδοση, όμως στο περυσινό αντίστοιχο ματς απέτυχε παταγωδώς απέναντι στον Αυστριακό, ενώ στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται ότι δεν έχει αγώνες στα πόδια του.

Οι λύσεις είναι περιορισμένες αφού ο Νίκος Γεωργέας δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί περισσότερο από ένα ημίχρονο (και αυτό με δυσκολία), ενώ ο Ταμαντανί Ενσαλίβα είχε μεν καλή τακτική συμπεριφορά στις ευκαιρίες που πήρε, ωστόσο υπέπεσε σε λάθη που και στους δύο αγώνες με τη Χετάφε κόστισαν στην ΑΕΚ γκολ! Το σενάριο να επιστρέψει στην ενδεκάδα ο Ράμος σε ρόλο δεξιού μπακ δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λύση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με τους Άλβες και Δέλλα να αποτελούν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ένα σχήμα που ωστόσο δεν περπάτησε στο πρώτο ματς της Λεωφόρου.

Ο αριστερός χαφ

Η παρουσία του Ζούλιο Σέζαρ στον αγώνα με τον Ηρακλή δεν ήταν κακή. Ωστόσο παραμένει μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που επί της ουσίας δεν έχει κίνητρο αφού του έχει ήδη κοινοποιηθεί η απόφαση της ομάδας να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Λέγεται μάλιστα ότι ο Βραζιλιάνος έχει ήδη κλείσει σε άλλη ομάδα της Ελλάδας, πιθανότητα στη Λάρισα. Είναι ρίσκο η χρησιμοποίησή του από τη στιγμή μάλιστα που έχει το κακό συνήθειο να μην βοηθάει στον ανασταλτικό τομέα.

Η λύση του Παναγιώτη Λαγού φαντάζει ως η επικρατέστερη. Ο Κωστένογλου έχει δείξει τη διάθεση να τον αξιοποιήσει στη φυσική θέση του και από τέτοιους αγώνες ενισχύεται η αυτοπεποίθηση ποδοσφαιριστών που έχουν σπουδαίο ταλέντο αλλά ψάχνουν τα πατήματά τους. Η τρίτη επιλογή ακούει στο όνομα Γκουστάβο Μαντούκα. Ενδεχομένως να ήταν και η πιο αξιόπιστη αν ο Βραζιλιάνος δεν παρουσίαζε τόσο μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και δεν είχε κατ’ εξακολούθηση άσχημη απόδοση στα σημαντικά ματς.

Ο δεξιός χαφ

Επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό… Παππάς και Μανού δεν δικαίωσαν τον Κωστένογλου ο οποίος δεν δείχνει να εμπιστεύεται στο συγκεκριμένο ρόλο αριστεροπόδαρους ποδοσφαιριστές (Λαγός, Μαντούκα και Σέζαρ) όπως έπραττε ο προκάτοχός του Λορένσο Σέρα Φερέρ. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και πάλι τον Καλόν σε αυτόν τον ρόλο.

Είχε αγωνιστεί σε αυτή τη θέση για περίπου 20 λεπτά στον αγώνα με τον Πανιώνιο και ήταν εξαιρετικός. Με το σκεπτικό ότι είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και ότι έχει την απαιτούμενη προσωπικότητα για τέτοια ματς, ο άσσος από τη Σιέρα Λεόνε είναι το φαβορί να ξεκινήσει βασικός στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής.

Έξω ο Κονέ, μέσα ο Ενσαλίβα

Τράβηγμα στο δικέφαλο του δεξιού ποδιού υπέστη ο Παναγιώτης Κονέ, στη προπόνηση της ΑΕΚ. Ο διεθνής μέσος αναμένεται να μείνει δύο εβδομάδες εκτός αγωνιστικών χώρων.

Αντίθετα, ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Ταμαντάνι Ενσαλίβα, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και μετείχε κανονικά στη σημερινή προπόνηση, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Νίκου Κωστένογλου.





























TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ