ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προκριματικά Μουντιάλ: Η Ολλανδία επιστρέφει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα playoffs Τουρκία, Ουκρανία, Ουαλία, Τσεχία

Ο Μέμφις Ντεπάι με τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας
Ο Μέμφις Ντεπάι με τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας © 2021 PETER DEJON/ AP POOL

Η Ολλανδία έγινε η δέκατη νικήτρια προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης που θα ταξιδέψει στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Η Τουρκία άντεξε στη 2η θέση και συνεχίζει στα playoffs, Ουκρανία, Ουαλία, Τσεχία την ακολουθούν.

Η Ολλανδία κατάφερε να κάμψει δύσκολα την αντίσταση της Νορβηγίας στον 7ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και με το 2-0 στο κεκλεισμένων των θυρών (λόγω lockdown) "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ επέστρεψε στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ο Λουίς φαν Χάαλ παρέταξε την ομάδα με όλους τους βασικούς που ήταν διαθέσιμοι, όμως παρότι είχε τον έλεγχο του αγώνα, δεν δημιούργησε αρκετούς κινδύνους. Η λύτρωση ήρθε στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν ο Στίβεν Μπέρχβαϊν και ο Μέμφις Ντεπάι διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα και άφησαν τους Σκανδιναβούς εκτός playoffs.

Η ομάδα του Στάλε Σολμπάκεν έδινε μάχη σώμα με σώμα με την Τουρκία, όμως η τελευταία πέρασε νικηφόρα από το Μαυροβούνιο και πήρε το "εισιτήριο" για τα playoffs. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε την ανατροπή, αφού μόλις στο 3' ο Φάτος Μπετσιράι άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Κερέμ Ακτούρκογλου στο 22' και Ορκούν Κεκτσιού στο 60' έδωσαν τη νίκη 2-1 στην ομάδα του Στέφαν Κουντς, που έκανε ντεμαράζ με 10 βαθμούς στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια.

Στον 4ο όμιλο, η πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία είχε εξασφαλίσει την πρόκριση, όμως η αντίπαλός της βρισκόταν στη 2η θέση και ήθελε να παραμείνει εκεί, για να συνεχίσει στα playoffs. Ένα γκολ του Καρίμ Μπενζεμά και ένα του Κιλιάν Εμπαπέ (σκόραραν για 4ο διαδοχικό παιχνίδι) στο 2ο μέρος στέρησαν τις ελπίδες των Φινλανδών, που ύστερα από την ήττα 0-2 στο Ελσίνκι, υποχώρησαν στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Η αήττητη Ουκρανία έκανε την προσπέραση, αφού έφυγε με νίκη 2-0 από τη Ζένιτσα κόντρα στη Βοσνία των εσωτερικών προβλημάτων, ύστερα από τον αποκλεισμό από την αποστολή του Μίραλεμ Πιάνιτς λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. Οι Βόσνιοι δεν είχαν μαθηματική πιθανότητα πρόκρισης στα playoffs και δεν άντεξαν στην πίεση των Ουκρανών, που με δύο γκολ στο 2ο ημίχρονο με τους Αλεκσάντρ Ζιντσένκο και Αρτέμ Ντόβμπικ θα διεκδικήσουν θέση στο Κατάρ στον 2ο προκριματικό γύρο.

Στον 5ο όμιλο, το Βέλγιο επίσης είχε προκριθεί από την προηγούμενη αγωνιστική, όμως έκρινε το "εισιτήριο" των playoffs. Αυτήν τη φορά, η ομάδα που αντιμετώπισε συνεχίζει στην επόμενη φάση, αφού το 1-1 της Ουαλίας ήταν αρκετό για να την κρατήσει πίσω από τους "κόκκινους διαβόλους". Το γκολ του Κίφερ Μουρ ισορρόπησε εκείνο του Κέβιν ντε Μπρόινε και η ισοπαλία κράτησε τους Ουαλούς πάνω από την Τσεχία.

Οι Τσέχοι επικράτησαν της Εσθονίας με 2-0, ωστόσο έμειναν ένα βαθμό πίσω από την Ουαλία. Ωστόσο, θα συνεχίσουν στα playoffs και αυτοί μέσω του Nations League, κάτι που θα συνέβαινε τελικά και με την Ουαλία, αν αυτή τερμάτιζε στην 3η θέση του ομίλου.

Οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα των προκριματικών Μουντιάλ

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο

Πορτογαλία - Σερβία 1-2

Λουξεμβούργο - Ιρλανδία 0-3

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου

Ελλάδα - Κόσοβο 1-1

Ισπανία - Σουηδία 1-0

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου

Ελβετία - Βουλγαρία 4-0

Βόρεια Ιρλανδία - Ιταλία 0-0

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου

Η βαθμολογία του 4ου ομίλου

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου

Σκωτία - Δανία 2-0

Αυστρία - Μολδαβία 4-1

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου

Γιβραλτάρ - Λετονία 1-3

Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής στον 8ο όμιλο

Κροατία - Ρωσία 1-0

Σλοβενία - Κύπρος 2-1

Μάλτα - Σλοβακία 0-6

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής στον 9ο όμιλο

Σαν Μαρίνο - Αγγλία 0-10

Πολωνία - Ουγγαρία 1-2

Αλβανία - Ανδόρα 1-0

Η βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής στον 10ο όμιλο

Βόρεια Μακεδονία - Ισλανδία 3-1

Αρμενία - Γερμανία 1-4

Λιχτενστάιν - Ρουμανία 0-2

Η βαθμολογία

Τα κριτήρια κατάταξης

  1. Βαθμοί
  2. Συνολική διαφορά γκολ στα παιχνίδια των ομίλων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια των ομίλων
  4. Βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  5. Διαφορά γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  6. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  7. Εκτός έδρας γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (μόνο για διπλή ισοβαθμία)
  8. Πόντοι Fair Play (πρώτη κίτρινη κάρτα = -1, αποβολή με δύο κίτρινες = -3, απευθείας κόκκινη = -4, κίτρινη και μετά απευθείας κόκκινη = -5
  9. Κλήρωση από την οργανωτική επιτροπή της FIFA
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ