ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς ένα ξόρκι μετέτρεψε τους Socceroos σε μόνιμους θαμώνες του Μουντιάλ

Πώς ένα ξόρκι μετέτρεψε τους Socceroos σε μόνιμους θαμώνες του Μουντιάλ

Η κατάρα ενός Αφρικανού μάγου που κράτησε την Αυστραλία μακριά από τα Παγκόσμια Κύπελλα, τα μάγια στη Μοζαμβίκη και η κατάρα της Αυστραλίας

Ο δρόμος της Αυστραλίας για μια συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο ποτέ δεν ήταν ευθύς. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά άλλωστε, μιας και στη ζώνη της Ωκεανίας, οι Socceroos δεν έχουν αντίπαλο ακόμη και αν βγουν στο γήπεδο με… οκτώ.

Έτσι, διεκδικούσαν το εισιτήριο τους μέσω… παρακαμπτήριων και λογιών λογιών μπαράζ. Συχνά πυκνά όχι μόνο κόντρα σ’ έναν αντίπαλο, αλλά περισσότερους, επιλαχόντες από την Ασία, την Αφρική ή συνηθέστερα, από τη Νότια Αμερική. Το 1969, η πρόκριση στα γήπεδα του Μεξικό περνούσε, αρχικά, από αφρικάνικο έδαφος, με αντίπαλο τότε τη Ροδεσία (τη μεταγενέστερη δηλαδή Ζιμπάμπουε).

Και τα δύο παιχνίδια θα γίνονταν στη Μοζαμβίκη. Το πρώτο έληξε 1-1. Μετά το τέλος του, οι διεθνείς Αυστραλοί έμαθαν για έναν τοπικό μάγο, ο οποίος αναλάμβανε να βοηθήσει μεταφυσικά όποιον είχε ανάγκη. Όλη η ομάδα συσκέφθηκε και ομόφωνα αποφασίστηκε να τον επισκεφτούν, ζητώντας τη συνδρομή του.

Έτσι κι έγινε. Μέρος της ιεροτελεστίας του μάγου, της κατάρας που θα εξαπέλυε στους Ροδεσιανούς, ήταν να φυτέψει οστά ζώων κοντά σε μια από τις εστίες. Το μαγικό δεν λειτούργησε στο δεύτερο παιχνίδι, καθώς και αυτό, ισόπαλο (0-0) έληξε. Οπότε, οι δύο ομάδες χρειάστηκαν και τρίτο. Εκεί όμως, οι Αυστραλοί επικράτησαν με 3-1 και συνέχισαν για το επόμενο (και τελευταίο) μπαράζ που θα έδιναν κόντρα στο Ισραήλ.

Πριν φύγουν από τη Μοζαμβίκη, τους επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο ο μάγος, ζητώντας αμοιβή για τα μάγια του, τα οποία θεωρούσε πως εκ των πραγμάτων είχαν λειτουργήσει. Οι Αυστραλοί αρνήθηκαν, δεν του έδωσαν τα 1000 δολάρια που αξίωνε και ως αντίποινα, ο μάγος αντέστρεψε την κατάρα, η οποία και πλέον θα βάραινε τους νησιώτες.

Η πρώτη απόδειξη ήρθε στο αμέσως επόμενο και τελευταίο μπαράζ εκείνης της προκριματικής φάσης. Το Ισραήλ έμεινε αήττητο στα δύο παιχνίδια με τους Αυστραλούς και με συνολικό σκορ 2-1 προκρίθηκε στα τελικά. Η μεγάλη στιγμή για τα «κανγκουρό» ήρθε πάντως τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, έφτασαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γερμανίας.

Και κάπως έτσι, η κατάρα του Αφρικανού μάγου, δεν ανακλήθηκε στη συλλογική τους μνήμη. Έκτοτε όμως, κάθε φορά που έφταναν στην πηγή, νερό δεν έπιναν. Με οποιονδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε μπαράζ. Τέσσερα έχασαν – και μερικά εξ αυτών, πολύ επώδυνα ως και σοκαριστικά - μέχρι και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 21ου αιώνα.

Μετά την τελευταία τους ήττα, το 2002 από την Ουρουγουάη, ένας διάσημος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ο Τζόνι Σάφραν έγινε κοινωνός της ανησυχίας του εκλέκτορα της Αυστραλίας (και κατά πολλούς «πατέρα» του ποδοσφαίρου της χώρας) σε εκείνα τα παιχνίδια με τη Ροδεσία, Τζόνι Γουόρεν, ο οποίος πίστευε ακράδαντα πως εκείνη η κατάρα του μάγου στοίχειωνε κάθε προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του.

Ο Σάφραν αποφάσισε να ταξιδέψει στη Μοζαμβίκη έχοντας μαζί του τον Γουόρεν (δύο χρόνια πριν τον πρόωρο, σε ηλικία μόλις 61 ετών, θάνατό του), γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ που θα δημοσιοποιούσε την ιστορία και προφανώς την κατάρα. Το τιτλοφόρησε John Safran vs God, ο Τζον Σάφραν εναντίον του Θεού.

Ο μάγος που είχε καταραστεί τους Αυστραλούς είχε πεθάνει, ωστόσο οι Σάφραν και Γουέιν βρήκαν τον… διάδοχό του. Του εξιστόρησαν τι είχε συμβεί και του ζήτησαν τρόπο να ξορκίσουν το κακό. Φυσικά, με το αζημίωτο (που είχε αποτελέσει άλλωστε και την αιτία των πάντων).

Ο μάγος τους πήγε στο ίδιο γήπεδο που είχαν γίνει τότε τα παιχνίδια Αυστραλίας – Ροδεσίας. Θυσίασε έναν κόκορα και ράντισε με το αίμα του τον Σάφραν και τον Γουόρεν. Το τελετουργικό δεν τελείωσε εκεί, είχε και συνέχεια, με τον μάγο να δίνει ρητές οδηγίες στο αυστραλέζικο δίδυμο, με την επιστροφή τους στη Μελβούρνη, να πήγαιναν στο Telstra Stadium (μια από τις παραδοσιακές έδρες της εθνικής Αυστραλίας), να αλείφονταν με πηλό και έτσι να έκαναν το γύρο του γηπέδου προτού εκεί, στο γήπεδο, ξεπλένονταν.

Με αυτόν τον τρόπο θα λύνονταν τα μάγια.

Πώς ένα ξόρκι μετέτρεψε τους Socceroos σε μόνιμους θαμώνες του Μουντιάλ

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2006, η Αυστραλία, με τρόπο απολύτως ενδεικτικό, ξεπέρασε στα πέναλτι το εμπόδιο της Ουρουγουάης στα μπαράζ και επέστρεψε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έκτοτε, δεν έχει λείψει από κανένα.

Εκείνοι τα κατάφεραν με το δικό τους γούρι, εσείς; Μέσω των επίσημων λογαριασμών στα social media της Visa, Facebook ή Instagram μπορείτε να μοιραστείτε και το δικό σας και να κερδίσετε μια μοναδική εμπειρία στο House24.

Έτσι απλά εξασφαλίζετε συμμετοχή στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί και θα δώσει την ευκαιρία σε πέντε τυχερούς νικητές, μαζί με έναν φίλο τους, να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίπλα στους αγαπημένους σου αθλητικούς συντάκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ