EUROPA LEAGUE

Πορτογαλικό ντέρμπι με θέα τον πρώτο τίτλο

Πορτογαλικό ντέρμπι με θέα τον πρώτο τίτλο

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος κρίνεται το βράδυ της Τετάρτης στο Δουβλίνο, όπου η Πόρτο αντιμετωπίζει την Μπράγκα (21:45-ΑΝΤ1) στον τελικό του Europa League.

O πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της σεζόν αποτελεί πορτογαλική υπόθεση. Στο Δουβλίνο και το "Ντάμπλιν Αρένα", χωρητικότητας περίπου 50.000 θεατών, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν από ένα χρόνο, η Πόρτο και η Μπράγκα, οι έδρες των οποίων απέχουν 47 χιλιόμετρα στην χώρα τους, αναμετρώνται με θέα το Γιουρόπα Λιγκ σε μία αναμέτρηση που έχει ένα μεγάλο φαβορί και ένα ισχυρό αουτσάιντερ.

Οι "δράκοι" έχοντας κατακτήσει πανηγυρικά το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία με το αήττητο (σ.σ 27 νίκες και τρεις ισοπαλίες) θέλουν πλέον να φτάσουν και σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 2004 όταν τότε με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο τους είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μάλιστα στον πάγκο τους βρίσκεται πλέον ο ιδανικός διάδοχος του Πορτογάλου κατά πολλούς, ο πρώην συνεργάτης του, Άντρε Βίλας-Μπόας, ο οποίος θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα εντυπωσιακό τρεμπλ καθώς εκτός από το πρωτάθλημα και το Γιουρόπα Λιγκ, έχει μπροστά της και τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας στις 22 του μήνα.

Όλα αυτά απέναντι στην "σταχτοπούτα" του θεσμού, Μπράγκα, η οποία φιλοδοξεί να έχει ευχάριστο τέλος το... παραμύθι το οποίο ζει με την εντυπωσιακή της πορεία στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά μία άλλη ομάδα της Πορτογαλίας, την Μπενφίκα, πλέον θέλει στην παρθενική της συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό να γράψει ιστορία με την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι προπονητές

Στην προπονητική σκακιέρα θα αναμετρηθούν ο Άντρε Βίλας-Μπόας από την μία πλευρά και ο Ντομίνγκος Πασιένσια από την άλλη. Ο τεχνικός της Πόρτο φιλοδοξεί σε ηλικία 33 ετών να γίνει ο νεότερος προπονητής που θα έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο 42χρονος προπονητής της Μπράγκα εξάλλου έχει παρελθόν ως ποδοσφαιριστής στην Πόρτο και μάλιστα ως επιθετικός είχε αναδειχτεί πρώτος σκόρερ με τους "δράκους"στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας την περίοδο 1995-1996.

Μάλιστα αν καταφέρει να οδηγήσει την Μπράγκα στον τίτλο θα είναι ο πρώτος προπονητής που θα το έχει πετύχει απέναντι σε μία ομάδα στην οποία είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής.

Τα πλάνα

Στο αγωνιστικό μέρος, ο ο Άντρε Βίλας-Μπόας για την Πόρτο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παρατάξει σχήμα 4-3-3. Η πιθανή ενδεκάδα είναι με τον Έλτον κάτω από τα δοκάρια, τους Σαπουνάρου, Ρολάντο, Μάικον, Άλβαρο Περέιρα στην άμυνα, τους Γκουαρίν, Φερνάντο, Μοουτίνιο στην μεσαία γραμμή και τους Χουλκ, Βαρέλα και Φαλκάο στην επίθεση.

Ο τελευταίος με τα 16 γκολ έχει την καλύτερη επίδοση στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έτσι ξεπέρασε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν ο οποίος είχε σημειώσει 15 τέρματα σε μία σεζόν στο πρώην Κύπελλο UEFA με την Μπάγερν Μονάχου την περίοδο 1995-1996.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντομίνγκος Πασιένσια αναμένεται να παρατάξει σύστημα 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Αρτούρ, στην άμυνα οι Μιγκέλ Γκαρσία, Αλμπέρτο Ροντρίγκες, Παουλάο, Σίλβιο, στην μεσαία γραμμή οι Άλαν, Βαντίνιο, Κουστόδιο,Βιάνα και στην επίθεση οι Λίμα, Μεγιόνγκ.

O διαιτητής

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ισπανός, Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο. Ο 40χρονος διαιτητής θα έχει ως βοηθούς τους Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ και Χεσούς Κάλβο Γκουανταμούρο. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπολάν και οι δύο επιπλέον βοηθοί, οι Κάρλος Κλος Γκόμεθ και Αντόνιο Ρουμπίνος Πέρεθ.

Ο Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο έχει "σφυρίξει" φέτος σε ένα παιχνίδι του Europa League και έξι του Champions League μεταξύ των οποίων και την αναμέτρηση της Σάλκε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Το παρελθόν

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες 131 φορές στο πλαίσιο των διοργανώσεων της Πορτογαλίας. Η Πόρτο είναι η κυρίαρχος καθώς μετράει 92 νίκες έναντι 17 της Μπράγκα ενώ 22 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι έχουν αναμετρηθεί και σε δύο τελικούς για το Κύπελλο Πορτογαλίας.

Η Πόρτο νίκησε με 1-0 το 1977 και με 3-1 το 1998. Οι "δράκοι" έχουν τρεις νίκες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια των δύο ομάδων, έχοντας πετύχει εννέα γκολ και έχοντας δεχτεί τρία. Η τελευταία νίκη της Μπράγκα επί της Πόρτο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 με 1-0 στην έδρα της.

Αυτή είναι και η μόνη της επιτυχία στους τελευταίους εννέα αγώνες των δύο ομάδων με τους "δράκους" να μετρούν επτά νίκες. Στη φετινή σεζόν η Πόρτο νίκησε με 3-2 (33' και 70' Βαρέλα, 63' Χουλκ / 16' Αγκουάιρ, 61' Λίμα) στην έδρα της την Μπράγκα για το πρωτάθλημα (11/9/2010) ενώ στο παιχνίδι του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος(13/2/2011), η Πόρτο νίκησε με 2-0 (45' και 67' Οταμέντι) εκτός έδρας.

Η Πόρτο έχει αναδειχτεί νικήτρια σε 15 από τους 27 τελικούς του Κυπέλλου Πορτογαλίας στους οποίους έχει συμμετάσχει. Εξάλλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αγωνιστεί σε εννέα τελικούς, κερδίζοντας τους έξι και χάνοντας τους τρεις.

Η Μπράγκα από την άλλη πλευρά έχει λάβει μέρος σε τέσσερις τελικούς του Κυπέλλου Πορτογαλίας. Νίκησε με 1-0 το 1966 την Βιτόρια Σετούμπαλ, κατακτώντας το μοναδικό της τρόπαιο έως τώρα ενώ έχει χάσει τους άλλους τρεις.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ