ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Πολ Σκόουλς: Ο κοκκινο(μάλλη)ς διάβολος!

Πολ Σκόουλς: Ο κοκκινο(μάλλη)ς διάβολος!
σκοουλς

Ο Πολ Σκόουλς βαδίζει τα (προ)τελευταία του ποδοσφαιρικά βήματα και το SPORT 24 θυμάται... (vids)

Ο Πολ Άαρον Σκόουλς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1974 και αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα ποδοσφαιριστή που πέρασε (και συνεχίζει ακόμα), ολόκληρη την καριέρα του σε μία ομάδα... Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο παίκτης "σύμβολο" του αγγλικού συλλόγου συνεχίζει να διαπρέπει φορώντας τη φανέλα των "κόκκινων διαβόλων" και να σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Ο... μετριόφρων Πολ Σκόουλς, μόλις πριν μερικά εικοσιτετράωρα ξεπέρασε το φράγμα των 100 συμμετοχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπαίνοντας κι εκείνος στο κλειστό "κλαμπ" των εννέα παικτών που έχουν τριψήφιο αριθμό συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ. O Άγγλος μέσος, που άρχισε στην εντεκάδα του ημιτελικού ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου", είχε πραγματοποιήσει την πρώτη εμφάνισή του στο θεσμό και πάλι απέναντι στην ομάδα της Καταλωνίας, τον Οκτώβριο του 1994 (2-2).

"Είναι πάντα συγκεντρωμένος και τόσο ακριβής στις πάσες του. Ένας εκπληκτικός παίκτης που θες να παρακολουθείς". Όταν ο "μύθος" του αγγλικού ποδοσφαίρου, σερ Μπόμπι Τσάρλτον, αναφέρεται με τόσο εγκωμιαστικά λόγια για έναν παίκτη τότε σίγουρα θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετικό και σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο...

"Κλειστός" τύπος, που "μετράει" τα λόγια του. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ο Άγγλος διεθνής δεν εκπροσωπείται από μάνατζερ, κανονίζοντας ο ίδιος τις συμφωνίες του. Η φωνή του άγνωστη στον περισσότερο κόσμο καθώς ανήκει στην κατηγορία των... "αντιδημοσιογραφικών".

Το ταλέντο του βραχύσωμου άσου βοήθησε τα μέγιστα και την Εθνική Αγγλίας. Το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας το πραγματοποίησε το 1997. Επτά χρόνια φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο και συμμετοχές σε δύο τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (2000, 2004) και δύο σε Μουντιάλ (1998, 2002) αποτελούν τα παράσημα της διεθνής καριέρας του Σκόουλς, που το τέλος του Euro 2004 τον βρήκε να λέει το "αντίο" του στα "λιοντάρια".

Η καριέρα

Γεννημένος στο Σάλφορντ, ο Πολ Σκόουλς στα εφηβικά του χρόνια δήλωνε οπαδός της Όλνταμ Αθλέτικ, παρόλο που από 14 ετών ανήκε στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις οποίες πραγματοποίησε τις πρώτες του προπονήσεις. Μέλος της ομάδας νέων που έφτασε στον τελικό του FA Youth Cup το 1993, το ταλέντο του 23χρονου άσου του απέφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν 23 Ιουλίου του 1993.

Η "παρθενική" του εμφάνιση με την ομάδα του Ολντ Τράφορντ όμως θα αργούσε λίγο ακόμα. Ήταν τη σεζόν 1994-1995 και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου στο μάτς απέναντι στην Πορτ Βέιλ, στο οποίο χρίστηκε δις σκόρερ οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με σκορ 3-2. 17 συμμετοχές στην Πρέμιερσιπ και 5 γκολ ο απολογισμός της σεζόν.

Βασικός και αναντικατάστατος

Αλλά η καθιέρωση καθυστερούσε... Ένας τραυματισμός και συγκεκριμένα αυτός του Ρόι Κιν, τη χρονιά 1997-1998, ήταν η ευκαιρία για τον Σκόουλς. Και την άρπαξε από τα μαλλιά.

Οι ένδοξες μέρες τόσο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και τον ίδιο ήρθαν τη χρονιά του τρεμπλ (1998–1999). Παίκτης-κλειδί τόσο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος όσο και του FA Cup αλλά εκτός αποστολής του αλησμόνητου τελικού του "Καμπ Νόου" (όπως και ο Ρόι Κιν) απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, το όνομα του Πολ Σκόουλς είναι συνυφασμένο και με την κατάκτηση των τριών τίτλων.

Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, συνοδευόμενες μάλιστα από πολλά τέρματα αλλά και τις κατάκτησεις τριών πρωταθλημάτων (2000, 2001, 2003). Η αποχώρηση του Σκόουλς τον Αύγουστο του 2004 από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βοήθησε τα μέγιστα στην ποδοσφαιρική του "ανάσταση" στον αγγλικό σύλλογο.

Όμως η ατυχία του "χτύπησε την πόρτα"... Ένα πρόβλημα στην όρασή του τον έβγαλε στα "πιτς" κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της σεζόν 2005-2006. Η αιτία του προβλήματος αρχικά δεν είχε βρεθεί, με την καριέρα του να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και το ενδεχόμενο της αποχώρησης... ορατό.

Γεννημένος "μαχητής", κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να θέσει ξανά εαυτόν στη διάθεση του προπονητή του και του συλλόγου του. Μελανό σημείο της περιπέτειάς του; Οι φήμες που θέλουν να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως η όρασή του.

Ο απολογισμός

12 χρόνια μετά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα ο Πολ Σκόουλς σπάει το φράγμα των πεντακοσίων συμμετοχών. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 2006, στη μητέρα των μαχών του "νησιού" που βρήκε τη Μάντσεστερ να επικρατεί της Λίβερπουλ στο "Θέατρο των Ονείρων" με 2-0. Ο ένατος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που έφτασε το "θρυλικό" αριθμό 500. "Θρυλικός", όπως οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπιλ Φουλκς, Ντένις Ίργουιν, Ράιαν Γκιγκς και Γκάρι Νέβιλ.

Πολλά γκολ σημάδεψαν την καριέρα του Σκόουλς, που μέχρι τώρα συνεχίζει να επιβεβαιώνει την εκτελεστική του δεινότητα. Η αναγνώριση καθολική. Το 2007 αντίπαλοι και συμπαίκτες πρότειναν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς να απονεμηθεί σε εκείνον. Τιερί Ανρί, Τσεσκ Φάμπρεγκας, Λουίς Γκαρσία, όλοι παραδέχθηκαν ότι ήταν ο παίκτης που το άξιζε περισσότερο. Νικητής; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στις 23 Αυγούστου ο Σκόουλς ήταν επίσης κοντά σε ακόμα μία διάκριση καθώς το όνομά του έιχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους υποψήφιους παίκτες που διεκδικούσαν μία θέση στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου 2007. Τη θέση τελικά κέρδισε ο Ντένις Μπέργκαμπ.

34 χρονών πλέον, το "γέρικο άλογο" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλέον ο Σκόουλς χρησιμοποιείται με φειδώ. Το νέο αίμα της ομάδας (Κάρικ, Χάργκριβς) έχει αναλάβει πλέον τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής με τον άλλοτε ηγέτη του κέντρου να προσφέρει απλόχερα την εμπειρία του όποτε του ζητηθεί.

Όμως ο τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Ντιναμό Κιέβου στις 23 Οκτωβρίου τον άφησε ξανά εκτός αγωνιστικών χώρων, αυτή τη φορά μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2008.

Η επιστροφή του στη δράση αν και έγινε με αργούς ρυθμούς, ο έμπειρος μέσος βρήκε τα πατήματά του και πλέον δείχνει να έχει επανέλθει πλήρως, πραγματοποιώντας μάλιστα ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό της σεζόν.

Μία δεκαετία αναπόσπαστο κομμάτι της "μηχανής" τίτλων που δημιούργησε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Σκόουλς πρόσθεσε στο παλμαρέ του επτά πρωταθλήματα Αγγλίας, τρία κύπελλα FA, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα διηπειρωτικό.

Με τον ίδιο να βρίσκεται στην πρώτη επτάδα ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές στο σύλλογο και στην πρώτη δωδεκάδα των σκόρερ, δικαιωματικά ο Σκόουλς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα... ταλέντα στην ιστορία της Γιουνάιτεντ.

Οι αριθμοί του Πολ Σκόουλς:

Θέση: Μέσος
Εμφανίσεις: 566
Γκολ: 138

Παρακολουθήστε τα 4 βίντεο με τα highlights της καριέρας του Πολ Σκόουλς:


































































TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ