ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πογέτ: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν είναι σπρίντερ, ο Παυλίδης μοιάζει με τον Μπενζεμά"

Πογέτ: "Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν είναι σπρίντερ, ο Παυλίδης μοιάζει με τον Μπενζεμά"
Ο Γκουστάβο Πογέτ INTIME SPORTS

Ο Γκουστάβο Πογέτ παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ισπανική AS και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διετία του στην Εθνική Ελλάδας, ενώ μίλησε για τους Παυλίδη, Δουβίκα, Μπακασέτα, Τσιμίκα και Φορτούνη.

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει στις 21 Μαρτίου στην OPAP Arena το Καζακστάν στον ημιτελικό των playoffs για την πρόκριση στο Euro 2024.

Ενόψει του κρίσιμου αγώνα της "γαλανόλευκης" ο Γκουστάβο Πογέτ παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική AS και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διετία του στην Εθνική, ενώ μίλησε για τους Παυλίδη, Δουβίκα, Μπακασέτα, Τσιμίκα και Φορτούνη.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για πώς είναι αυτά τα δύο χρόνια στην Ελλάδα: "Πολύ καλά. Αν με ρωτούσατε τον Φεβρουάριο πριν από δύο χρόνια, θα ήταν δύσκολο να γνωρίζω τι θα συμβεί, καθώς ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Προσαρμοζόμουν και μάθαινα. Ήταν αναγκαίο να βρω μια ομάδα παικτών, η οποία θα συνδεόταν γρήγορα μαζί μου και θα ταυτιζόταν με την ιδέα μου. Αρχίσαμε να βελτιωνόμαστε, να κερδίζουμε. Μας μένει το πιο δύσκολο κομμάτι, που είναι η πρόκριση στο Euro 2024. Είχαμε έναν όμιλο με τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά τα καταφέραμε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς. Ήμασταν εκεί μέχρι το τέλος με πιθανότητες πρόκρισης κι αυτό μας δίνει ψυχολογία στα playoffs".

Για το ότι το ξεκίνημά του στην Ελλάδα δεν ήταν καλό: "Είναι δημοσίως γνωστό, αν και δεν αποτελεί κριτική σε κανέναν από το παρελθόν. Είναι μια πραγματικότητα, μερικές φορές όταν λες πραγματικότητα οι άνθρωποι θυμώνουν. Η Ελλάδα έζησε μια αξέχαστη στιγμή, γραμμένη στην ιστορία. Ήταν το σπουδαιότερο επίτευγμά της η κατάκτηση του Euro 2004. Από εκεί και πέρα είχε 10 χρόνια σε καλό επίπεδο, προκρίθηκε σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά μετά το 2014 υπήρξε σημαντική πτώση. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε. Υπήρξαν λοιπόν πολλές αλλαγές: προπονητές, παίκτες. Βρήκα αυτή την κατάσταση και προσπαθήσαμε να την ανατρέψουμε απομονώνοντας τους εαυτούς μας από οτιδήποτε εξωτερικό: όπως η πολιτική που εμπλέκεται στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Είχα θέσει δύο ή τρία πράγματα: να κερδίσω στον όμιλο του Nations League και μετά να φέρω τον κόσμο πίσω στο γήπεδο. Η Ελλάδα έπαιζε με 10.000 θεατές στο ΟΑΚΑ, κάτι που ήταν σαν να παίζαμε με 1.000 στη La Romareda, αλλά γεμίσαμε το γήπεδο με Ολλανδία και Γαλλία. Είμαστε σε μία καλή στιγμή, αλλά είναι ποδόσφαιρο και οι αντίπαλοι είναι όλοι περίπλοκοι".

Για το αν υπάρχει πίεση: "Ναι, ειδικά το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με το Καζακστάν. Είναι στα playoffs και πρέπει να τους σεβαστείς. Ποδόσφαιρο χωρίς πίεση; Πάω να παίξω γκολφ".

Για το πώς ανταποκρίθηκε το ελληνικό κοινό: "Ενθουσιάστηκε. Γύρισαν στην Εθνική Ομάδα. Μέχρι πριν από έναν χρόνο ήμουν ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ και ήμουν ήδη ένα χρόνο στην Εθνική. Μετά απ' όσα έγιναν στο Nations League και στην προκριματική φάση, είμαι πλέον προπονητής της ελληνικής ομάδας. Τώρα είμαι προπονητής της χώρας. Για τα playoffs ζητώ μόνο να είναι ένας κανονικός αγώνας: να μην υπάρχει πολύ VAR και χάος στις εξέδρες".

Για τα δυνατά σημεία της Ελλάδας: "Έχουμε μια αρκετά καλή οργανωτική βάση κι αυτό μας οδήγησε να πάρουμε μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτούς που θεωρώ ότι πρέπει να έρθουν και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον προπονητή. Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα 35 παικτών, οι οποίοι ήδη νιώθουν μέρος της διαδικασίας. Παίζουμε ποδόσφαιρο που ταιριάζει πολύ στον Έλληνα παίκτη, όπως και σε μένα, με ένα 4-3-3. Σκέφτηκα να δώσω μια τροπή στο σύστημα για να μην μας δημιουργήσουν τόσα προβλήματα η Γαλλία και η Ολλανδία. Και το κάναμε πράξη κόντρα στην Ολλανδία και κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Πρέπει να συμβεί κάτι πολύ περίεργο για να μην παίξουμε 4-3-3 στα playoffs και αυτό δεν δίνει στοιχεία στον αντίπαλο.

Για το τι λείπει: "Το DNA του Έλληνα ποδοσφαιριστή, όπως η Ουρουγουάη είχε τον Πελίστρι. Δεν έχουμε γρήγορους παίκτες. Ο Έλληνας δεν είναι σπρίντερ. Έχουμε δύο ή τρεις παίκτες που πρέπει να μας βοηθήσουν σε αυτό".

Για τον Παυλίδη: "Το παιχνίδι του τα τελευταία δύο χρόνια με κάνει να τον συγκρίνω με τον Μπενζεμά. Λόγω του τρόπου που παίζει, όχι επειδή είναι σαν τον Μπενζεμά. Ο Μπενζεμά δεν είναι επιθετικός περιοχής. Του αρέσει να βγαίνει κι ο Παυλίδης έχει αυτές τις προϋποθέσεις. Όταν πρέπει να κινηθεί, να πεταχτεί πίσω, το κάνει πολύ καλά. Έχει βελτιώσει πολύ τις ικανότητές του. Μετά φτάνει στην περιοχή με πολύ καλή ευκρίνεια. Είναι τέτοιος τύπος φόργουορντ, πιο ολοκληρωμένος. Έχει πολύ ενδιαφέρουσες συνθήκες. Δεν ξέρω το ποσό που ζητούν για τον Παυλίδη, αλλά μπορεί να είναι καλή επιλογή για κάθε σύλλογο, με όλο τον σεβασμό στην Άλκμααρ".

Για τον Δουβίκα: "Είναι ένας παίκτης που πηγαίνει στην περιοχή πολύ, πολύ κάθετα. Τελείως διαφορετικός από τον Παυλίδη. Είναι συνεπής και δουλεύει όλη την ώρα. Η μεταγραφή του στο ισπανικό πρωτάθλημα τού έδωσε ένα συν. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Είναι το όνειρο του προπονητή. Φροντίζει τον εαυτό του στο μέγιστο, είναι πάντα διαθέσιμος και ποτέ δεν τραυματίζεται, όπως θέλει ένας προπονητής".

Για τον Φορτούνη: "Ο Φορτούνης τραυματίστηκε όταν έφτασα στην Ελλάδα. Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω τον παίκτη και τους ανθρώπους και για αυτό πρέπει να τον έχεις μαζί σου. Του μίλησα και ήρθε και προσπάθησε να παίξει στη θέση που παίζουμε, αλλά ο Φουρτούνης αποδίδει καλύτερα πίσω από τον επιθετικό, χαλαρός. Είναι πλέον δύσκολο να βρεθεί στο "10". Δεν παίζουμε με αυτή τη θέση κι αυτό ήταν ήδη πρόβλημα, αλλά στην πιο κοντινή θέση είναι ο Μπακασέτας που είναι ο φορ μου. Συν τοις άλλοις έπρεπε να πάρω μια απόφαση με τον Μπακασέτα. Ήρθε τον Μάρτιο, δεν ήρθε τον Ιούνιο. Είναι εξαιρετικός παίκτης, αν ήμουν στον Ολυμπιακό θα έπρεπε να προσαρμοστώ πάνω σ' αυτόν. Τότε πήρε μια σεβαστή απόφαση να αποσυρθεί από την Εθνική Ομάδα. Είχα άμεση σχέση μαζί του, πολύ καλή, μιλήσαμε και όλα ήταν πολύ ξεκάθαρα. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες ή πέντε πολύ μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα και εξαρτάται ποιος είναι ο προπονητής, υπάρχει δράμα από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει δράμα.".

Για το ποιος παίκτης τον εξέπληξε στην Εθνική: "Υπάρχουν πολλοί. Τις πρώτες μέρες του Τσιμίκα ήμουν "ουάου καταλαβαίνω γιατί είναι στη Λίβερπουλ". Ο Μπακασέτας για το πώς χτυπάει την μπάλα, μου το επιβεβαίωσε γιατί έβαλε όλα τα γκολ (γέλια). Αν συμβαίνει στις προπονήσεις και στα παιχνίδια, είναι θεαματικό. Πολύ ιδιαίτερο χτύπημα, με ακρίβεια και δύναμη σπάνια. Σε πάει σε άλλο επίπεδο και σου δίνει κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Ο Βλαχοδήμος για μένα είναι κορυφή. Σπουδαίος τερματοφύλακας. Η Ελλάδα έχει αρκετούς παίκτες στην Αγγλία, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και χρόνια και αυτό μας φέρνει σε καλύτερη κατάσταση αφού παίζουν σε εξαιρετικό επίπεδο. Ο ρυθμός που υπάρχει στο αγγλικό ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό μας δίνει ένα συν.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΒΑΛΙΔΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑ EURO EURO 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ